Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Μια μικρή εκδίκηση της Ιστορίας
  • Τι λες για το φούντωμα της ευλογιάς στη Θεσσαλία, περιφερειάρχη Κουρέτα;
  • «Λίβε Παλαιστίνα»: Η δεύτερη ζωή ενός τραγουδιού
  • Αν δεν γίνουν σκληροί αγώνες, δεν πρόκειται να ανατραπεί η κυβερνητική απόφαση για δύο χρόνια δυνητική αργία στη Χρύσα Χοτζόγλου
  • «Αγία Ολγα»: Στάση εργασίας ενάντια στην εξαθλίωση του νοσοκομείου και στην εξάντληση του προσωπικού
  • ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Παιδεία»Παιδείας «σταθεροποίηση»
Παιδεία

Παιδείας «σταθεροποίηση»

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr16 Ιούν 2012, 00:00

Και στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την Παιδεία, που παρουσιάστηκε στη φιέστα της Αθηναΐδας από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, η πολιτική απατεωνιά βγάζει μάτι.

Η παρουσίαση αρχίζει με δακρύβρεκτες διαπιστώσεις: «Η μνημονιακή, νεοφιλελεύθερη πολιτική που ασκήθηκε την τελευταία διετία στο χώρο της Παιδείας και της Ερευνας, ήταν καταστροφική για την Δημόσια Εκπαίδευση όλων των βαθμίδων… Περισσότερο από ποτέ άλλοτε αμφισβητήθηκε και υπονομεύτηκε η Παιδεία ως δημόσιο αγαθό και μετατράπηκε σε προνόμιο για λίγους, στην κατεύθυνση του ‘’σχολείου και πανεπιστήμιου της αγοράς’’. Υποβαθμίστηκε η γενική παιδεία. Καταργήθηκαν ακόμα και τα ελάχιστα προγράμματα στήριξης των παιδιών που συναντούν δυσκολίες στο σχολείο. Υποβαθμίστηκε η ειδική αγωγή. Ιδιωτικοποιήθηκαν ή καταργήθηκαν οργανισμοί ( ΠΙ, ΟΣΚ, ΟΕΔΒ, ΙΓΜΕ,ΕΚΚΕ) με σημαντικές επιπτώσεις στην παρεχόμενη εκπαίδευση και έρευνα. Η φωτοτυπία αντικατέστησε τα βιβλία. Το 14% των σχολικών μονάδων καταργήθηκε ή συγχωνεύθηκε. Απαξιώθηκαν οι εκπαιδευτικοί λειτουργοί όλων των βαθμίδων. Μειώθηκε δραματικά το ήδη πενιχρό εισόδημά τους. Εφαρμόστηκε πολιτική αυστηρής λιτότητας και αυταρχισμού στα πανεπιστημιακά και τα τεχνολογικά ιδρύματα. Με το ν.4009/11 επιχειρήθηκε η κατάργηση της συνταγματικά κατοχυρωμένης αυτοδιοίκησης και η διάλυση κάθε ίχνους δημοκρατίας στα ΑΕΙ, η διάσπαση των πτυχίων και η κατεδάφιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων. Νέοι επιστήμονες παίρνουν τον δρόμο της μετανάστευσης. Κι ενώ η Δημόσια Παιδεία καταρρέει, με το μνημόνιο 2 αποφασίζονται νέα μέτρα ακόμα πιο δυσβάσταχτα. Περικόπτονται και άλλο οι δαπάνες για την πρόσληψη εκπαιδευτικών, ενώ ουσιαστικά καταργείται η φοιτητική μέριμνα».
 
Στη συνέχεια, οι ΣΥΡΙΖΑίοι ξεδιπλώνουν μπροστά στα μάτια σου το όραμά τους για μια Παιδεία «καθολικό ανθρώπινο δικαίωμα και κοινωνικό αγαθό»: «Δημόσια Δωρεάν Εκπαίδευση ισότιμα σε όλους, με στόχο την ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας». «Αρση των ταξικών φραγμών» και «απάλειψη των κάθε λογής διακρίσεων». «Συνολική, ριζική εκπαιδευτική μεταρρύθμιση με άξονες: την ανασυγκρότηση όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, τη θέσπιση δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και 12χρονης υποχρεωτικής εκπ/σης, την αναβάθμιση του Λυκείου ως ενιαίας αυτόνομης μορφωτικής βαθμίδας, τη στήριξη της τεχνικής – επαγγελματικής εκπαίδευσης, την κατάργηση των γενικών εξετάσεων και τη μετάβαση προς την ελεύθερη πρόσβαση στην ανώτατη εκπαίδευση. Την υπεράσπιση του δημόσιου αγαθού της δημοκρατικής, δωρεάν πανεπιστημιακής παιδείας, την κατάργηση όλων των διδάκτρων όπου έχουν επιβληθεί. Την αναβάθμιση των προγραμμάτων σπουδών, τη θωράκιση των πτυχίων και την επαγγελματική αποκατάσταση των αποφοίτων. Την κατοχύρωση της ακαδημαϊκής αυτοτέλειας και της ελευθερίας στην έρευνα και στη διδασκαλία. Την ενίσχυση της έρευνας και των υποδομών της ως μοχλό ανάπτυξης της χώρας. Επισημαίνοντας ότι η ουσιαστική αναβάθμιση του Δημόσιου Σχολείου θα καταστήσει περιττή την Ιδιωτική Εκπαίδευση».
 
Κι ενώ είσαι έτοιμος να πλεύσεις σε πελάγη ευτυχίας για την αναγέννηση της Παιδείας, που θα γίνει πράξη με το που θα γίνει πρωθυπουργός ο Τσίπρας, σου ‘ρχεται η λυπητερή. Κεντρικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ, όπως προκύπτει από το πρόγραμμα των άμεσων μέτρων, που ακολουθεί παρακάτω, είναι η «σταθεροποίηση» της Παιδείας:
 
«1.   Κατάργηση όλων των μνημονιακών νόμων για την παιδεία. Να παγώσουν όλες οι καταργήσεις –συγχωνεύσεις. Καμία απόλυση στην εκπαίδευση. Να σταματήσουν όλες οι περαιτέρω μειώσεις των κονδυλίων για την παιδεία και την έρευνα. Καμία απόλυση, κατάργηση της «εργασιακής εφεδρείας» και όλων των ευέλικτων μορφών εργασίας στην εκπαίδευση.

2.   Διασφάλιση της χρηματοδότησης για τις πιεστικές ανάγκες της εκπαίδευσης. Αναπροσαρμογή της διάθεσης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ.

3.    Εξασφάλιση της λειτουργίας και διοίκησης όλων των τύπων δημόσιας γενικής και τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης, καθώς και των ΑΕΙ, το Σεπτέμβριο. Γι’ αυτό είναι αναγκαίο να επιλυθούν όλα τα βασικά ζητήματα λειτουργίας τους (σχολικά βιβλία, συγγράμματα, λειτουργικές δαπάνες, επαναλειτουργία σχολικών και πανεπιστημιακών βιβλιοθηκών). 25 μαθητές ανά τμήμα για την Β’βάθμια και προοπτικά 20 μαθητές για την Α’βάθμια. Προσπάθεια για κάλυψη όλων των αναγκών σε διδακτικό και διοικητικό προσωπικό καθώς και διασφάλιση της βιωσιμότητας των ερευνητικών κέντρων.

4.    Ιδιαίτερο μέλημά μας είναι η άμβλυνση των εκπαιδευτικών και κοινωνικών ανισοτήτων. Πρόγραμμα στήριξης των παιδιών με μαθησιακές και άλλες δυσκολίες καθώς και των σχολείων που λειτουργούν στις πιο υποβαθμισμένες περιοχές της χώρας. Επαναφορά της ενισχυτικής διδασκαλίας. Δομές αλληλεγγύης και αντιμετώπισης της φτώχειας σε σχολεία και στα ΑΕΙ. Ανασυγκρότηση μαθητικής και φοιτητικής μέριμνας – σίτισης – στέγασης. Δωρεάν προληπτικός υγειονομικός έλεγχος των παιδιών που δεν έχουν υγειονομική περίθαλψη…

Είναι χρέος μας να αποκαταστήσουμε την αξιοπρέπεια των εκπαιδευτικών και να συντονίσουμε, μέσα από ένα πραγματικό διάλογο όλους τους εκπαιδευτικούς και ερευνητικούς φορείς, τους μαθητές, φοιτητές και γονείς για την αναγέννηση της Παιδείας του τόπου μας…».
 
Ποια είναι η ουσία των «άμεσων» εξαγγελιών του ΣΥΡΙΖΑ; Οτι καθαγιάζονται όλα τα αντιεκπαιδευτικά, αντιλαϊκά μέτρα που έχουν παρθεί μέχρι τώρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται μόνο ότι δε θα παρθούν πρόσθετα μέτρα. Πράγμα, βεβαίως, που εξαρτάται από τους δανειστές, τους οποίους θεωρεί «εταίρους» και τους οποίους, λέει, θα προσπαθήσει να «πείσει» να δεχτούν την «ακύρωση» του Μνημόνιου και «την επαναδιαπραγμάτευση των δυσμενών όρων της δανειακής σύμβασης».
Και βεβαίως, οι ΣΥΡΙΖΑίοι μπορεί να είναι πολιτικοί απατεώνες και να παραμυθιάζουν το λαό με φούμαρα (η «Κόντρα» με εκτενείς αναλύσεις απέδειξε ότι Μνημόνιο και δανειακή σύμβαση είναι ενιαία και αδιαίρετα, ενώ το Μνημόνιο είναι ΟΡΟΣ για τη δανειακή σύμβαση), δεν είναι όμως και αφελείς. Γι’ αυτό από τώρα προετοιμάζουν τους εκπαιδευτικούς για την κωλοτούμπα που θα κάνουν αμέσως μετά. Δεν είναι τυχαίο ότι και ο Λαφαζάνης, όπως και ο Αλέξης Τσίπρας και ο Δραγασάκης, μίλησε για «καμένη γη» και «άδεια ταμεία» («Δεν αφήνουν πίσω τους απλώς καμένη γη αλλά κάτι πολύ χειρότερο και τραγικότερο… Τα δημόσια ταμεία όχι απλώς είναι άδεια αλλά και το δημόσιο δεν θα μπορεί να καλύψει μετεκλογικά πελώριες ‘’μαύρες τρύπες’’ και στοιχειώδεις υποχρεώσεις του»). Χρησιμοποιώντας από τη μια μεριά αυτό το χιλιοειπωμένο επιχείρημα των αστικών κομμάτων, που το επικαλούνται για να δικαιολογήσουν την παραίτηση από τις «προεκλογικές τους δεσμεύσεις» και από την άλλη προβάλλοντας την «αδιαλλαξία» των τροϊκανών, οι ΣΥΡΙΖΑίοι, μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου (τις εκλογές), είναι βέβαιο ότι θα καταλήξουν στο «ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος».
Στην κατεύθυνση αυτή είναι ακριβώς σχεδιασμένο το «άμεσο πρόγραμμα για την Παιδεία»:
♦ Το σχολείο του στραγγαλισμού της προσωπικότητας, του προσανατολισμού στην κατεύθυνση κατάκτησης (;) των δεξιοτήτων που απαιτεί η αγορά εργασίας, της αποστήθισης, του ανταγωνισμού, του μηρυκασμού των αστικών ιδεοληψιών, των ταξικών φραγμών, του ταξικού διαχωρισμού, της ιδιωτικοποιημένης λειτουργίας παραμένει άθιχτο.
♦ Τα «μαγαζιά» των σχολαρχών ζουν και βασιλεύουν. Καμιά αναφορά δε γίνεται για απαγόρευση της ιδιωτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της εκπαίδευσης, για την ακύρωση κάθε προσπάθειας, που θα επιχειρηθεί με την προτροπή της ΕΕ, για ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ. Κουβέντα δε λέγεται για τις μπίζνες των «κολεγίων», που συνάπτουν συμφωνίες δικαιόχρησης με πανεπιστήμια του εξωτερικού, ενώ στο Μνημόνιο γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην απρόσκοπτη αναγνώριση των επαγγελματικών τους τίτλων.
♦ Η κατάργηση των μνημονιακών νόμων για την Παιδεία μπαίνει απλά παραπλανητικά, όπως προείπαμε και εξειδικεύεται στη συνέχεια στο να μη γίνουν απολύσεις και να σταματήσουν εδώ οι συγχωνεύσεις-καταργήσεις σχολείων. Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί τελειωμένη υπόθεση το τσουνάμι των συγχωνεύσεων 1933 σχολικών μονάδων, που είχε ως αποτέλεσμα την κατάργηση 1053 σχολείων και θέτει μόνο ως στόχο τη μη περαιτέρω συνέχισή του. Σκόπιμα δεν αναφέρεται σε μαζικούς διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών, ώστε να καλυφθούν όλα τα κενά, αλλά μιλά για «προσπάθεια κάλυψης των αναγκών», ενώ με σκόπιμη ασάφεια τοποθετείται στο ζήτημα της κατάργησης των ελαστικών μορφών εργασίας στην εκπαίδευση (τι θα γίνει δηλαδή με τους χιλιάδες αναπληρωτές και τους ωρομίσθιους, θα μονιμοποιηθούν όλοι χωρίς προϋποθέσεις;). Οι εκπτώσεις ακόμη και στο επίπεδο των προσδοκιών δεν είναι τυχαίες. Ο ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζει πως το Μνημόνιο αναφέρεται στις απολύσεις 15.000 δημόσιων υπάλληλων μέσα στο 2012 και 150.000 μέχρι το τέλος του 2015, από τις οποίες δεν εξαιρούνται οι εκπαιδευτικοί. Γνωρίζει επίσης ότι επαναδιατυπώνεται η δέσμευση για μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις και ότι υπάρχει σαφής πρόβλεψη ότι σε περίπτωση που υπάρξουν «υστερήσεις σε σχέση με τις στοχευμένες μειώσεις προσωπικού», οι κυβερνώντες «θα θεσπίσουμε αμέσως πάγωμα των προσλήψεων». Εκείνο που μπορεί ίσως να γίνει είναι μια παράταση του χρόνου υλοποίησης των μέτρων και αυτό όχι γιατί το ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά για να αποφευχθεί ο κίνδυνος μιας κοινωνικής έκρηξης.
♦ Η οιαδήποτε αναφορά στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών επίσης δεν μας ξενίζει. Παρότι υπάρχει ήδη ο νόμος Ρέππα για την αξιολόγηση των δημόσιων υπάλληλων και παρότι ο Μπαμπινιώτης είχε ήδη πάρει με τροπολογία προθεσμία τεσσάρων μηνών για να καταρτίσει το υπουργείο Παιδείας το σχετικό ΠΔ για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών. Θυμίζουμε ότι το Μνημόνιο προβλέπει ότι: «H Κυβέρνηση υλοποιεί το Σχέδιο Δράσης για τη βελτίωση της αποδοτικότητας και της αποτελεσματικότητας του εκπαιδευτικού συστήματος και υποβάλει τακτικά εκθέσεις (δύο φορές το χρόνο) σχετικά με την πρόοδο της εφαρμογής της, συμπεριλαμβανόμενου και ενός ενδεικτικού σχεδιασμού αυτο-αξιολογήσεων και εξωτερικών αξιολογήσεων των ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, σύμφωνα με το νέο Νόμο 4009/2011 για την Ανώτατη Εκπαίδευση».
 
♦ Οι μισθοί των εκπαιδευτικών παραμένουν στο ναδίρ. Τα δάκρυα για την «απαξίωση των εκπαιδευτικών λειτουργών» (που επιτυγχάνεται και με την αξιολόγηση) απεδείχθησαν κροκοδείλια. Φαίνεται ότι αρκούν τα 630 ευρώ που παίρνει ο νεοδιόριστος εκπαιδευτικός, υπηρετώντας σε σχολεία μακρά από τον τόπο κατοικίας του. Λέξη δεν υπάρχει για το ενιαίο φτωχολόγιο, για την απόλυτη σύνδεση μισθού- βαθμού, για την προαγωγή με ποσόστωση με μοχλό την αξιολόγηση. Τυχαίο; Δεν νομίζουμε.
 
♦ Ο ΣΥΡΙΖΑ μέμφεται την κατάργηση οργανισμών, όπως το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, ο Οργανισμός Εκδόσεων Διδακτικών Βιβλίων, ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων, κ.λπ., που θυσιάστηκαν στο βωμό της ιδιωτικοποίησης της δημόσιας Παιδείας, προς τέρψη των επιχειρηματιών, αλλά καμιά πρόβλεψη δεν υπάρχει για την επαναλειτουργία τους. Δεν μας προκαλεί καμιά κατάπληξη και το γεγονός ότι δεν υπάρχει η παραμικρή μνεία για τα ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα) στην ανέγερση των σχολικών κτιρίων. Ο ΣΥΡΙΖΑ εμφορείται από την πεποίθηση της «υγιούς επιχειρηματικότητας», ενώ στο πρόγραμμά του υπάρχει η υπόσχεση για συνέχιση του καθεστώτος των ΣΔΙΤ, που μετονομάζονται σε «προγραμματικές συνεργασίες ανάμεσα στον δημόσιο τομέα και ιδιωτικές επιχειρήσεις, εγχώριες ή και αλλοδαπές, με στόχο την ανάπτυξη των επιχειρήσεων, την επέκτασή τους σε νέες δραστηριότητες στην Ελλάδα και το εξωτερικό».
 
Θα ήταν, βέβαια, πολύ βαρύ να ανοίξουν τα σχολεία και πάλι με φωτοτυπίες, γι’ αυτό και ο ΣΥΡΙΖΑ «δεσμεύεται» για την επίλυση «των βασικών ζητημάτων λειτουργίας» όπως βιβλία, συγγράμματα, λειτουργικές δαπάνες.
 
Η εκπαίδευση, όμως, ασφυκτιά οικονομικά. Από το 2008 οι περικοπές στον προϋπολογισμό για την εκπαίδευση έφθασαν το 20% και αυτή τη στιγμή ανέρχονται στο εξευτελιστικό ποσοστό του 2,6% του ΑΕΠ, ενώ το Μνημόνιο προβλέπει και άλλη μείωση ως το 2015, ώστε να φθάσει το 2,2% του ΑΕΠ. Προς τούτο, οι ΣΥΡΙΖΑίοι, ποιούνται φρονίμως την νήσσαν. Και βεβαίως, αποτελεί γελοία «δέσμευση» η «αναπροσαρμογή της διάθεσης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ». Πρώτον, γιατί προϋποθέτει τη συγκατάθεση των χρηματοδοτών της ΕΕ, δεύτερον γιατί τα κονδύλια αυτά δίνονται από το ευρωπαϊκό κεφάλαιο για την υλοποίηση συγκεκριμένων στοχεύσεων, όπως προγράμματα διά βίου μάθησης, διαφήμιση της ΕΕ, σεμινάρια και τα ρέστα και τρίτον γιατί τα ποσά αυτά αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό, ειδικά όταν έχουν εξαϋλωθεί οι κρατικές δαπάνες για την Παιδεία.
 
♦ Οσον αφορά στα οικονομικά των Πανεπιστημίων, προβλέπονται οι πλέον απαραίτητες ελάχιστες δαπάνες ώστε αυτά να μη βάλουν λουκέτο. Τα Ιδρύματα, όμως, έχουν κυριολεκτικά στραγγαλιστεί, λόγω και των μεγάλων περικοπών, αλλά και λόγω του «κουρέματος» των αποθεματικών τους. Γι’ αυτά, όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε είδε, ούτε άκουσε τίποτε.
 
♦ Τα παχιά λόγια της «αναβάθμισης των προγραμμάτων σπουδών», της «θωράκισης των πτυχίων», της «επαγγελματικής αποκατάστασης των αποφοίτων», που αναφέρονται στους στόχους της συνολικής «εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης» του ΣΥΡΙΖΑ, δε βρίσκουν πρόσφορο έδαφος στο πρόγραμμα των «άμεσων» μέτρων. Και καλά το Μνημόνιο θα το «ακυρώσει» ο ΣΥΡΙΖΑ (λέμε τώρα), τι γίνεται, όμως, με το δέσιμο της Ελλάδας στο άρμα της κακόφημης Μπολόνια, που προβλέπει διάσπαση των σπουδών σε τρεις κύκλους, βασικό πτυχίο τριετών σπουδών, αποτίμηση των σπουδών σε πιστωτικές μονάδες και πτυχία «σούπα», η οποία δεν έχει σχέση με το Μνημόνιο και τις κατευθύνσεις της οποίας παλεύει εδώ και μια δεκαπενταετία να υλοποιήσει στη χώρα μας η αστική τάξη;
 
♦ Πάντα συγκινεί μια διάθεση φιλανθρωπίας, μια διάθεση «στήριξης των αδύνατων», τη στιγμή που μένει αλώβητη η ουσία του σχολείου στον καπιταλισμό, η ουσία της άγριας πολιτικής του απέναντι στα παιδιά της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Γι’ αυτό και οι ΣΥΡΙΖΑίοι, μανούλες της απεύθυνσης στο συναίσθημα, μιλούν για επαναφορά της ενισχυτικής διδασκαλίας, για δημιουργία «δομών αλληλεγγύης και αντιμετώπισης της φτώχειας στα σχολεία».

Γιούλα Γκεσούλη

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΔίκη “Επαναστατικού Αγώνα” – 23η συνεδρίαση Δευτέρα, 11.6.12
Επόμενο άρθρο Τελικά, η κάλπη εκτός από μνημονιακή συγκυβέρνηση έβγαλε και μνημονιακή αξιωματική αντιπολίτευση…

Σχετικά Αρθρα

Αν δεν γίνουν σκληροί αγώνες, δεν πρόκειται να ανατραπεί η κυβερνητική απόφαση για δύο χρόνια δυνητική αργία στη Χρύσα Χοτζόγλου

Στις 30 Οκτώβρη στο Διοικητικό Εφετείο Πειραιά θα εκδικαστεί η αγωγή κατά της απόφασης επιβολής δυνητικής αργίας

Εργατικά 5 Ιούλ 2025, 07:49

Χρύσα Χοτζόγλου: «Το μόνο που μπορεί να μας φοβίσει είναι το μέλλον που μας ετοιμάζουν. Απέναντι σε αυτό θα αγωνιστούμε»

Εργατικά 4 Ιούλ 2025, 14:41

Στρατηγικό Σχέδιο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Κατάρτισης, Διά Βίου Μάθησης 2025 – 2027

Η διασύνδεση με τους «κοινωνικούς εταίρους» πασπαλισμένη με μπόλικη προπαγανδιστική φλυαρία

Παιδεία 3 Ιούλ 2025, 08:52

Και άλλο ιδιωτικό σχολείο αρπάχτηκε από τις δαγκάνες ξένου fund

Εργατικά 1 Ιούλ 2025, 21:50

Χιλιάδες υποψήφιους θα αποκεφαλίσει και φέτος η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

Συνειδητός «κόφτης» της τάσης για πανεπιστημιακή εκπαίδευση οι Πανελλαδικές

Παιδεία 29 Ιούν 2025, 07:37

Απόλυτη ευθυγράμμιση με την κυβέρνηση Μητσοτάκη: Βγάζουν ξανά σε Δυνητική Αργία τη Χρύσα Χοτζόγλου

Απόφαση-πρόκληση του Α3 Τμήματος Ακυρωτικής Διαδικασίας του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά

Εργατικά 28 Ιούν 2025, 07:32
Ροή Ειδήσεων
Ιστορία

Μια μικρή εκδίκηση της Ιστορίας

5 Ιούλ 2025, 13:37
Αγροτικά

Τι λες για το φούντωμα της ευλογιάς στη Θεσσαλία, περιφερειάρχη Κουρέτα;

Με την απόφαση για τη διακίνηση ζωοτροφών παντού, η ευλογιά φούντωσε σε Λάρισα και Μαγνησία, αντί να περιοριστεί

5 Ιούλ 2025, 10:41
Πολιτισμός

«Λίβε Παλαιστίνα»: Η δεύτερη ζωή ενός τραγουδιού

5 Ιούλ 2025, 09:14
Εργατικά

Αν δεν γίνουν σκληροί αγώνες, δεν πρόκειται να ανατραπεί η κυβερνητική απόφαση για δύο χρόνια δυνητική αργία στη Χρύσα Χοτζόγλου

Στις 30 Οκτώβρη στο Διοικητικό Εφετείο Πειραιά θα εκδικαστεί η αγωγή κατά της απόφασης επιβολής δυνητικής αργίας

5 Ιούλ 2025, 07:49
Υγεία

«Αγία Ολγα»: Στάση εργασίας ενάντια στην εξαθλίωση του νοσοκομείου και στην εξάντληση του προσωπικού

5 Ιούλ 2025, 07:30
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

5 Ιούλ 2025, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 5 Ιούλη

5 Ιούλ 2025, 00:01
Διεθνή

Γάζα: Η Αντίσταση καθαρίζει προδότες και πλιατσικολόγους

4 Ιούλ 2025, 21:30
Πολιτική

Μητσοτάκης: Αναζητώντας εναγωνίως συμψηφισμό για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ

4 Ιούλ 2025, 20:22
Εργατικά

Χρύσα Χοτζόγλου: «Το μόνο που μπορεί να μας φοβίσει είναι το μέλλον που μας ετοιμάζουν. Απέναντι σε αυτό θα αγωνιστούμε»

4 Ιούλ 2025, 14:41
Καταστολή

«Στον κουβά» η έφεση της ελληνικής κυβέρνησης για την καταδίκη της για παράνομο pushback

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε να μην εξεταστεί καν η έφεση από τη Μείζονα Σύνθεση του ΕΔΔΑ

4 Ιούλ 2025, 09:40
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 4 Ιούλη

4 Ιούλ 2025, 00:01
Πολιτική

Πρόκληση: Aποφυλακίζουν τα γκεσέμια της νεοναζιστικής εγκληματικής συμμορίας

Μετά τον Καιάδα, έξω και οι Παππάς-Παναγιώταρος - Ετοιμάζουν και τον Κασιδιάρη

3 Ιούλ 2025, 22:02
Πολιτική

Αηδιάζει ακόμα και ο γυμνοσάλιαγκας

3 Ιούλ 2025, 14:53
Παιδεία

Στρατηγικό Σχέδιο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Κατάρτισης, Διά Βίου Μάθησης 2025 – 2027

Η διασύνδεση με τους «κοινωνικούς εταίρους» πασπαλισμένη με μπόλικη προπαγανδιστική φλυαρία

3 Ιούλ 2025, 08:52
Διεθνή

Λωρίδα της Γάζας, 2.7.2025: Μην αποστρέφετε το βλέμμα από τα εγκλήματα του κτήνους (βίντεο φρίκης)

3 Ιούλ 2025, 07:32
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 3 Ιούλη

3 Ιούλ 2025, 00:01
Αγροτικά

Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Να σπάσει εν τη γενέσει της η προσπάθεια ποινικής απαλλαγής των λαμόγιων

Την καταδίκη σύμφωνα με το κατηγορητήριο ζήτησε η εισαγγελέας Νταγιάντα στη δίκη των 7 μελών των οικογενειών Χλύκα και Καλφούτζου

2 Ιούλ 2025, 22:08
Διεθνή

Γάζα: Παιχνίδια ψυχολογικού πολέμου από Τραμπ-Νετανιάχου

2 Ιούλ 2025, 13:36
Η παπάρα

Προκαλούν ο Κούλης και τα παρτάλια του

2 Ιούλ 2025, 12:01
Εκδηλώσεις στην Κόντρα
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 5 Ιούλη

Βενεζουέλα: Ημέρα ανεξαρτησίας (1811).

Ρουάντα, Μπουρούντι: Ημέρα εθνικής ενότητας – ειρήνης.

1932: Πραξικόπημα Σάλαζαρ στην Πορτογαλία, εγκαθίδρυση δικτατορίας (ως το 1974).

1975: 32 βασανιστές της δικτατορίας παραπέμπονται σε στρατοδικείο.

1988: Βόμβες στον πρώτο όροφο της Διεύθυνσης Βιομηχανίας Νομαρχίας Δυτικής Αττικής και στον ημιώροφο του κτιρίου όπου στεγάζονται τα γραφεία του ΠΕΡΠΑ (ΕΛΑ).

1994: Επιστρέφει ο Γιάσερ Αραφάτ στη Δυτική Οχθη μετά από 27 χρόνια εξορίας.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Η υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι σοβαρή και δεν την υποτιμούμε. Είναι, όπως είπε ο πρωθυπουργός, μια αποτυχία. Δυστυχώς αντίστοιχα ζητήματα απασχολούν πολλά κράτη-μέλη της ΕΕ, δείχνοντας ένα διαχρονικό πρόβλημα διαχείρισης αγροτικών ενισχύσεων. Οι στρεβλώσεις, με εικονικά βοσκοτόπια και ανύπαρκτους ελέγχους, δεν ξεκίνησαν σήμερα είναι γνωστές εδώ και δεκαετίες. Υπάρχουν ευθύνες και σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ωστόσο, η δική μας κυβέρνηση δεν αποποιείται τις ευθύνες της. Είμαστε εκείνοι που πήραμε τις πρώτες ουσιαστικές πρωτοβουλίες, θέτοντας αρχικά τον ΟΠΕΚΕΠΕ υπό ειδική εποπτεία και τώρα μεταφέροντας την αρμοδιότητα στην ΑΑΔΕ.

Νότης Μηταράκης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΝΔ

Οι παρατυπίες και η κακοδιαχείριση κοινοτικών κονδυλίων είναι πράγματι ένα πρόβλημα που το βλέπουμε να εξελίσσεται σε όλη την Ευρώπη και δυστυχώς και στη χώρα μας εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Είναι ένα πρόβλημα εξαιρετικά σοβαρό, καθώς στερεί από τη μεγάλη πλειοψηφία των έντιμων παραγωγών κεφάλαια που δικαιούνται και είναι απαραίτητα για τη δουλειά τους. Η κυβέρνηση κάθε άλλο παρά απαθής έμεινε σε αυτή την κατάσταση. Αφενός προσπάθησε να λύσει αυτό τον γόρδιο δεσμό του ΟΠΕΚΕΠΕ χωρίς να διακόψει τη λειτουργία του, αφετέρου έγινε πολύ σοβαρή δουλειά στο να κλείσουν διάφορα παραθυράκια που επέτρεπαν τις παράνομες δοσοληψίες. Μιλάω για τους χάρτες βόσκησης, το κτηματολόγιο αλλά και την ψηφιοποίηση των διαδικασιών. Δυστυχώς οι παθογένειες ήταν τόσο βαθιά ριζωμένες που απαιτήθηκε τελικά η δραστική λύση της κατάργησης του οργανισμού και της μεταφοράς των αρμοδιοτήτων του στην ΑΑΔΕ. Μια ανεξάρτητη αρχή με εχέγγυα διαφάνειας και αποτελεσματικότητας. Πρόκειται για μια κίνηση που δείχνει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να λύσει προβλήματα που κανείς άλλος δεν είχε τολμήσει.

Αλεξάνδρα Σδούκου, εκπρόσωπος Τύπου ΝΔ

(Πώς το έγραψε ο Κούλης στο facebook; «Για να ξεκαθαρίσω εξαρχής ότι από εμένα δεν πρόκειται να ακούσετε κανένα συμψηφισμό με το παρελθόν -στη λογική “και οι άλλοι τα ίδια έκαναν”- που να δικαιολογεί αδράνεια για το παρόν και για το μέλλον». Την ίδια στιγμή βάζει τα παρτάλια του να υποστηρίξουν το ακριβώς αντίθετο. Να ανοίξουν τη βεντάλια σε όλη την Ευρωλάνδη: «Σε όλη την Ευρώπη το ίδιο γινόταν εδώ και χρόνια». Και με αφετηρία αυτόν τον συμψηφισμό του κερατά, να προσπαθούν να βγουν και από πάνω: «Εμείς είμαστε αυτοί που κόψαμε το γόρδιο δεσμό και βάλαμε τέλος στο σκάνδαλο»! Είναι να τους στήνεις στη σειρά και να τους μπατσίζεις όλους μαζί με μια κίνηση: παφ-παφ-παφ-παφ… Ο τελευταίος πρόεδρος που έβαλαν στον ΟΠΕΚΕΠΕ, ο συνταξιούχος δικαστικός Σαλάτας -ναι, ναι, αυτός που είχε τη γνώμη ότι η νεοναζιστική Χρυσή Αυγή δεν είναι εγκληματική οργάνωση!- δεν έδινε τα στοιχεία που του ζητούσε η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, η οποία πήρε τους μπάτσους και έκαναν ντου στα γραφεία του οργανισμού εξυπηρέτησης λαμόγιων, κατάσχοντας κομπιούτερ και συρταροθήκες! Κι έχουν το θράσος να λένε ότι αυτοί προχώρησαν σε δραστικές λύσεις. Προκαλούν ο Κούλης και τα παρτάλια του. Προκαλούν τον ελληνικό λαό που -αν μη τι άλλο- διαθέτει τον λεγόμενο κοινό νου για να αντιληφθεί -πέρα από λεπτομέρειες- ότι είχαν στήσει μια μηχανή και γάζωναν τις επιδοτήσεις. Και τα λεφτά τα μοιράζονταν λαμόγια, κομματάρχες, διεφθαρμένοι υπάλληλοι και οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo