Κρυμμένος πίσω από non papers, ο υπουργός Παιδείας, προσπαθεί να αποσείσει από πάνω του τις κατηγορίες ότι αντιμετωπίζει τους εργαζόμενους ως αριθμούς και ευνοεί επιχειρηματικά συμφέροντα. Τα γεγονότα, όμως, άλλα μαρτυρούν.
Διότι αφού επέλεξε να κάνει τον κονφερανσιέ στα εγκαίνια των νέων εγκαταστάσεων του Ομίλου ΑΚΜΗ στον Πειραιά, κατήργησε εν μια νυκτί 46 (στην ουσία 52) ειδικότητες της τεχνικοεπαγγελματικής εκπαίδευσης (ΤΕΕ), προκαλώντας τον αιφνίδιο θάνατο 2.500 εκπαιδευτικών (τα ονόματα των «προγραμμένων» δημοσιεύτηκαν πριν ακόμα ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο) και ρίχνοντας στην αγκαλιά των εμπόρων της γνώσης χιλιάδες μαθητές.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η Ομοσπονδία των καθηγητών που εργάζονται στην ΤΕΕ (ΟΛΤΕΕ), η εικόνα σε αριθμούς, μετά το χτύπημα του υπουργείου Παιδείας και της μνημονιακής κυβέρνησης, είναι η ακόλουθη:
« – Η κατάργηση των 52 ειδικοτήτων καθηγητών, συνεπάγεται τη διακοπή λειτουργίας 2 (δύο) Τομέων των ΕΠΑΛ και 9 (εννέα) Ειδικοτήτων των ΕΠΑΣ.
– Επί συνόλου 80.177 ενεργών μαθητών των ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ οδηγούνται εκτός εκπαίδευσης 26.721 μαθητές. Δηλαδή ένα ποσοστό 33% (που είναι μάλιστα αυτό που έχει τη μεγαλύτερη δυναμική, σε διαρκή αύξηση μαθητικού πληθυσμού, σε επίπεδο επίδοσης μαθητών και σε προοπτικές άμεσης επαγγελματικής αποκατάστασης) οδηγείται ΕΚΤΟΣ ΤΥΠΙΚΗΣ (Δημόσιας) ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ.
– Από το σύνολο των 26.721 παρακολουθούντων μαθητών των καταργουμένων Τομέων και Ειδικοτήτων, τα 21.513 είναι κορίτσια (ποσοστό 81%). Πρόκειται, λοιπόν, για ειδικότητες που έχουν την απόλυτη προτεραιότητα επιλογής του γυναικείου πληθυσμού! Ο πληθυσμός αυτός πολύ δύσκολα θα μετακινηθεί σε άλλες ειδικότητες (Μηχανολογίας, Οχημάτων, Ηλεκτρολογίας, κ.λπ.) με αποτέλεσμα να οδηγηθεί μαθηματικά ΕΚΤΟΣ ΤΥΠΙΚΗΣ (Δημόσιας) ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ.
– Στο σύνολο των Σχολείων της ΤΕΕ:
248 από τα 392 ΕΠΑΛ (ποσοστό 63%) αποδεκατίζονται και πολλά από αυτά διαλύονται.
96 από τις 109 ΕΠΑΣ (ποσοστό 88%) αποδεκατίζονται και κυριολεκτικά διαλύονται».
Ολόκληρα σχολεία, λοιπόν, θα βάλουν λουκέτο ή, στην καλύτερη περίπτωση, θα συρρικνωθούν. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να χαθούν οργανικές θέσεις εκπαιδευτικών και γενικών μαθημάτων, που θα βρεθούν από τη μια στιγμή στην άλλη να «πλεονάζουν».
Από την άλλη μεριά τούτης της πραγματικότητας που δημιουργείται στέκονται μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα. «Ολως τυχαίως» μεγάλα ιδιωτικά ΙΕΚ δραστηριοποιούνται ιδιαίτερα σε αυτούς τους τομείς και ειδικότητες που καταργούνται οριστικά από το δημόσιο σχολείο (μεταξύ αυτών και τα ΙΕΚ του Ομίλου ΑΚΜΗ).
Σημειώνουμε δε, ότι το υπουργείο Παιδείας, εκτιμά τόσο πολύ τις ερευνητικές ικανότητες του ΙΕΚ ΑΚΜΗ, που προέβη σε ανάθεση έργων ύψους 135.000 ευρώ σε αυτό για το κακόφημο «σχέδιο Αθηνά».
Συμπέρασμα: Ο υπουργός Παιδείας και η κυβέρνηση ενεργούν έτσι υπό το κράτος της αταλάντευτης απόφασης και επιμονής τους (που ενισχύεται και από την ιδεολογική τους ταυτότητα) να υπηρετήσουν τις εντολές της τρόικας και των ντόπιων καπιταλιστών. Γι’ αυτό και μοναδικό κριτήριο για τα λουκέτα σε οργανισμούς, υπηρεσίες, ειδικότητες, κ.λπ. είναι η προσαρμογή στα αριθμητικά δεδομένα που συμφωνήθηκαν για την «κινητικότητα»-«διαθεσιμότητα»-απολύσεις και όχι, βεβαίως, η παπάρα της «αξιολόγησης».