«Τέλος, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι οι συζητήσεις με τους εμπειρογνώμονες του ΟΟΣΑ κατέληξαν στην από μέρους τους αποδοχή του γεγονότος ότι η οικονομική κρίση έχει τόσο επηρεάσει την κατάσταση στην εκπαίδευση, που τα δεδομένα έχουν ανατραπεί. Η έκθεση του 2011 που αναφερόταν σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα προ κρίσης, δεν μπορεί να αξιολογηθεί με γραμμικό τρόπο. Θα εργαστούμε για μια νέα έκθεση. Και έχουμε συμφωνήσει ότι η εκπόνηση αυτής της έκθεσης θα ολοκληρωθεί του χρόνου τον Ιούνιο.
Στο μεταξύ προτάσσουμε τη συζήτηση έξι συγκεκριμένων ζητημάτων, τα οποία θεωρούμε, και σε αυτό συμφωνεί και ο ΟΟΣΑ, κομβικά: Το πρώτο είναι ο ενιαίος χώρος έρευνας και Ανώτατης Εκπαίδευσης. Το δεύτερο είναι το ολοήμερο σχολείο. Το τρίτο τα οικονομικά της Εκπαίδευσης. Το τέταρτο τα κριτήρια και οι θεσμοί αξιολόγησης της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Το πέμπτο η εκπαίδευση στελεχών της Εκπαίδευσης. Και το έκτο το πλαίσιο παιδαγωγικής αυτοδυναμίας των σχολικών μονάδων»: Νίκος Φίλης, υπουργός Παιδείας.
Οσο κι αν θέλουν να μας φλομώσουν οι συριζαίοι με αυταπάτες περί ανεξάρτητης πολιτικής και δυναμικής αντιπαράθεσης με τους «θεσμούς», τα λόγια του υπουργού Παιδείας, που επαναλαμβάνει συχνά, ρίχνουν όλες τις μάσκες.
Η εκπαιδευτική «μεταρρύθμιση» υπακούει άνωθεν σε άλλες εντολές και σχεδιάζεται με βάση ξένες υποδείξεις, συγκεκριμένα αυτές του ΟΟΣΑ και της ΕΕ.
Οπως είπε ο Ν. Φίλης πρώτα θα εκπονηθεί μια νέα έκθεση από τον ΟΟΣΑ που θα ολοκληρωθεί του χρόνου τον Ιούνιο, γιατί αυτή του 2011 βασιζόταν σε άλλα δεδομένα, προ κρίσης, κι έπειτα θα πιάσουν τα μολύβια για να οριστικοποιήσουν τη «μεταρρύθμιση» οι εγκέφαλοι του υπουργείου Παιδείας και τα τσιράκια τους που στελεχώνουν τις διάφορες επιτροπές διαλόγου.
Αποδεικνύεται έτσι για μια ακόμη φορά ότι ο «διάλογος» είναι προσχηματικός και γίνεται για λόγους εντυπωσιασμού και παραπλάνησης της εργαζόμενης κοινωνίας και των εκπαιδευτικών.
Δημαγωγικές είναι και οι μπούρδες που επαναλαμβάνει ολημερίς και ολονυχτίς ο Φίλης για 20.000 μόνιμους διορισμούς μέσα σε μια τετραετία. Τα οικονομικά της εκπαίδευσης είναι στις προτεραιότητες που θα εξετάσει η κυβέρνηση σε συμφωνία με τον ΟΟΣΑ ώσπου να ολοκληρωθεί η νέα έκθεση από τον ιμπεριαλιστικό οργανισμό.
Στις προτεραιότητες είναι και το στήσιμο των Αρχών που θα αναλάβουν την αξιολόγηση και τα κριτήριά της, καθώς και «το πλαίσιο παιδαγωγικής αυτοδυναμίας των σχολικών μονάδων».
Οι ιμπεριαλιστές και οι ντόπιοι καλοθελητές και κυβερνώντες βιάζονται να περικόψουν ακόμη περισσότερο τις κοινωνικές δαπάνες, όπως αυτές για την δημόσια Παιδεία, που κατ' ευφημισμό ονομάζουν «παιδαγωγική αυτονομία των σχολικών μονάδων», οδηγώντας τα σχολεία στην κατηγοριοποίηση και στην αγκαλιά των επιχειρήσεων και των τοπικών παραγόντων.
Στο πλαίσιο αυτό, ως ηχώ αντιλαλούν τα λόγια του Αντώνη Λιάκου, επικεφαλής της Επιτροπής Διαλόγου, για «απογαλακτισμό» των σχολείων «από το μεγάλο προστατευτικό και παρεμβατικό κράτος» και ευελιξία στα αναλυτικά προγράμματα (δες αναλυτικά εδώ).