Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Πρόκληση τα ελαφρυντικά που ζήτησε ο φιρερίσκος Μιχαλολιάκος
  • Εχει χάσει το μέτρημα ο ξεμωραμένος πορτοκαλομαλλιάς φασίστας
  • Influencers που στρατολογήθηκαν για να διαδώσουν προπαγάνδα υπέρ του Ισραήλ μηνύουν τώρα το κράτος λόγω μη πληρωμής
  • Εσπασαν το χέρι βετεράνου πεζοναύτη που φώναζε μέσα στο Κογκρέσο: «Δε θα πεθάνουμε για το Ισραήλ»!
  • Χεζμπολά: Θέλατε πόλεμο; Τον έχετε!
  • Νοσοκομείο «Αττικόν»: Ο Μητσοτάκης εγκαινίασε ντουβάρια χωρίς προσωπικό
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Παιδεία»Ο νόμος πλαίσιο στην πράξη
Παιδεία

Ο νόμος πλαίσιο στην πράξη

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr29 Σεπ 2007, 00:00

Με την έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους άρχισαν τα όργανα στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ και έγιναν οι πρώτες προσπάθειες εφαρμογής στην πράξη του νέου νόμου πλαισίου. Κάποιες διοικήσεις με δειλά βήματα στην αρχή, κάποιες με περισσό θράσος, έβαλαν μπροστά την επιχείρηση «σκούπα» των λεγόμενων «αιώνιων φοιτητών», ενεργοποιώντας το σχετικό άρθρο του νόμου, που απέβλεπε στην άμεση εκκαθάριση των μητρώων των σχολών.

Μπροστάρης το Πολυτεχνείο Κρήτης και το Τμήμα Γεωργικών Μηχανών και Αρδεύσεων του ΤΕΙ Λάρισας, που απέστειλαν επιστολές στους φοιτητές, που κατά την έναρξη ισχύος του νόμου έχουν υπερβεί το ανώτατο όριο φοίτησης, που θεσπίζει το άρθρο 14, δηλαδή έχουν συμπληρώσει διπλάσιο χρόνο σπουδών από αυτόν που απαιτείται για να ολοκληρωθούν οι βασικές κατά σχολή σπουδές και κατά συνέπεια θεωρούνται «αιώνιοι». Με τις επιστολές αυτές, οι φοιτητές ή σπουδαστές καλούνται να απαντήσουν εγγράφως αν επιθυμούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους. Ο νόμος ορίζει ότι σε περίπτωση που υπάρξει καταφατική δήλωση, έχουν δικαίωμα να συνεχίσουν τις σπουδές τους για πέντε ακόμη έτη, διαφορετικά διαγράφονται από τα μητρώα των ιδρυμάτων και στερούνται της φοιτητικής ή σπουδαστικής τους ιδιότητας.

Τέτοιες επιστολές στάλθηκαν σε τουλάχιστον 120 σπουδαστές του Τμήματος Γεωργικών Μηχανών και Αρδεύσεων του ΤΕΙ Λάρισας, ενώ ο ταχυδρόμος θα φέρει το τελεσίγραφο της αποπομπής σε άλλους 5.000, σε περίπτωση που η απόφαση αυτή γενικευθεί σε όλα τα ΤΕΙ της πόλης. Αντίστοιχα, το Πολυτεχνείο Κρήτης έστειλε 600 έγγραφες προειδοποιήσεις, ορίζοντας ως καταληκτική ημερομηνία την 21η Σεπτεμβρίου. Δεκάδες, όμως  από τις επιστολές αυτές επεστράφησαν, αφού δεν βρήκαν παραλήπτη λόγω αλλαγής διεύθυνσης.

Με προκλητικό τρόπο, ο γνωστός πρύτανης, Γρυσπολάκης, δήλωσε: «Κακό της κεφαλής τους για όσους άλλαξαν τόπο διαμονής και δεν κατέστη δυνατό να παραλάβουν την επιστολή του Πολυτεχνείου. Οφειλαν να μας έχουν ενημερώσει για την αλλαγή της διεύθυνσής τους. Θα προχωρήσουμε στη διαγραφή όλων των αιώνιων φοιτητών του ιδρύματος, πλην αυτών που θα δηλώσουν εγγράφως στη γραμματεία του τμήματός τους ότι επιθυμούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους».

Βεβαίως, ο Γρυσπολάκης αποθρασύνθηκε λόγω της νέκρας που επικρατεί στο φοιτητικό κίνημα αυτή την περίοδο και έκανε αυτή τη δήλωση λογαριάζοντας πως «ξενοδόχος» δεν υπάρχει. Αντίθετα, στο ΤΕΙ Λάρισας, που υπήρξε καταρχήν μια κινητοποίηση των σπουδαστών της ΠΚΣ (προχώρησαν σε αποκλεισμό των γραφείων της διοίκησης του Ιδρύματος), υπήρξε μια πιο διπλωματική εξέλιξη. Το θέμα παραπέμφθηκε να συζητηθεί στη διοίκηση του ΤΕΙ.

Εκτός, όμως από αυτά τα Ιδρύματα, ανάλογη κινητικότητα, προς το παρόν, πιο «ήπιας» μορφής ακολουθούν και άλλα, όπως π.χ. το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (με πάνω από 100.000 φοιτητές). Το Πανεπιστήμιο τηρεί στάση αναμονής, ενώ παράλληλα έχει δοθεί εντολή στα επιμέρους τμήματα να καταγράψουν τους «αιώνιους» φοιτητές τους. Το σίγουρο είναι ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες, το θέμα θα πάρει ευρείες διαστάσεις και θα συζητηθεί σε όλα τα αρμόδια συλλογικά όργανα.

Η υπόθεση απ’ ό,τι φαίνεται κολλάει στη διεκπεραίωση της τυπικής διαδικασίας με την επίδοση των επιστολών, ειδικά σε Πανεπιστήμια με δεκάδες χιλιάδες φοιτητές και χιλιάδες «αιώνιους», ενώ επί της ουσίας, οι διοικήσεις δείχνουν να μην έχουν πρόβλημα. Δεν έχουν πρόβλημα με το γεγονός ότι με τη ρύθμιση αυτή επιχειρείται, κυρίως, να σταλεί ένα τρομοκρατικό μήνυμα στη νεολαία που αμφισβητεί, πολιτικοποιείται και αντιστέκεται, δεν έχουν πρόβλημα με το γεγονός ότι το κράτος επιδιώκει να δημιουργήσει μια νεολαία υποταγμένη, ταιριαστό συμπλήρωμα του Επιχειρηματικού Πανεπιστήμιου.  Γιατί αυτή είναι η ουσία της ρύθμισης για τους «αιώνιους φοιτητές» (που πρέπει να διαβαστεί σε συνδυασμό με τη ρύθμιση για τα υποχρεωτικά και προαπαιτούμενα μαθήματα, οδηγώντας στη δημιουργία στρατιών «λιμναζόντων» φοιτητών), αφού κατά τα άλλα είναι γνωστό ότι αυτοί δεν δυσχεραίνουν τη λειτουργία του Πανεπιστήμιου, ούτε το επιβαρύνουν μιας και δεν δικαιούνται φοιτητικής μέριμνας. Χώρια που με αυτή τη ρύθμιση πλήττονται άμεσα οι φτωχοί φοιτητές, που παράλληλα εργάζονται. Για όλα αυτά, όμως, δεν χολοσκάνε οι διοικήσεις. Ηδη άρχισαν να διαρρέουν την πληροφορία ότι συζητείται ως διέξοδος η λύση μιας γενικής προθεσμίας, η οποία θα ανακοινωθεί και θα ισχύσει για όλα τα Ιδρύματα, προκειμένου να ενημερωθούν οι ενδιαφερόμενοι.

Οι εξελίξεις δείχνουν για μια ακόμη φορά ότι το πανεπιστημιακό κατεστημένο δεν έχει «μπέσα» και συνεπώς αυτοί που επένδυαν στην ακύρωση του νόμου στην πράξη από αυτά τα στοιχεία, προκειμένου να ροκανίσουν τις φοιτητικές καταλήψεις της περασμένης χρονιάς, αποδεικνύονται τώρα είτε αφελείς (ο πιο λάιτ χαρακτηρισμός που μπορούμε να τους αποδώσουμε), είτε ότι είχαν δόλο. Χωρίς αυταπάτες, το βάρος πέφτει στις πλάτες του φοιτητικού κινήματος, για το οποίο χτύπησε ήδη η βαριά  καμπάνα.

Παράλληλα με την επιχείρηση «σκούπα» των «αιώνιων φοιτητών», που είναι στα σκαριά, εφαρμογή βρίσκει και η ρύθμιση για την κατάργηση των δωρεάν συγγραμμάτων. Θυμίζουμε ότι ο νόμος πλαίσιο στο άρθρο 15 προβλέπει λίστα συγγραμμάτων ανά υποχρεωτικό ή επιλεγόμενο μάθημα καταρτισμένη από τις Γενικές Συνελεύσεις των Τμημάτων και προεδρικό Διάταγμα που θα καθορίζει τον «τρόπο», με τον οποίο παρέχεται στους φοιτητές το δικαίωμα της δωρεάν προμήθειας αριθμού συγγραμμάτων ίσου με τον αριθμό των υποχρεωτικών και επιλεγόμενων μαθημάτων. Ο Νόμος δηλαδή εισάγει την κατάργηση της δωρεάν διανομής συγγραμμάτων σε όλους ανεξαιρέτως τους φοιτητές (ο «τρόπος» διανομής αυτό ακριβώς υπονοεί), ενώ την περιορίζει αποκλειστικά σε ένα σύγγραμμα ανά μάθημα. Προφανώς τα υπόλοιπα (απαραίτητα για το μάθημα και την καλύτερη γνώση) θα αγοράζονται από τους ίδιους τους φοιτητές.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, το Τμήμα Διδακτικών Συγγραμμάτων της διεύθυνσης Δημοσιευμάτων και Εκδόσεων του Πανεπιστήμιου Αθηνών, επέστρεψε στο Τμήμα Πληροφορικής την απόφαση για την έγκριση εκτύπωσης και διανομής διδακτικών σημειώσεων, με το αιτιολογικό ότι ο νόμος πλαίσιο, στο σχετικό άρθρο «δεν προβλέπει την εκτύπωση και διανομή σημειώσεων» και συμπληρώνει ότι αναμένει ερμηνευτική εγκύκλιο από το υπουργείο Παιδείας.

Με δεδομένο ότι σε πολλά μαθήματα, οι σημειώσεις, αποτελούν στην ουσία και το «σύγγραμμα» από το οποίο διδάσκονται οι φοιτητές, αντιλαμβάνεται κανείς το πρόβλημα και ότι στην ουσία προωθείται με εκβιαστικό τρόπο η κατάργηση της δωρεάν διανομής των συγγραμμάτων και η αγορά τους από τους ίδιους τους φοιτητές.

Οσον αφορά στο άλλο μεγάλο αγκωνάρι του νόμου, την κατάργηση δηλαδή του πανεπιστημιακού ασύλου και την επιβολή καθεστώτος τρόμου, ανελευθερίας και σιωπής, γεύση πήραμε από την εισβολή των μπάτσων στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, στα γνωστά γεγονότα της Εκθεσης και από την εκκωφαντική σιωπή των πρυτανικών αρχών. Ο δε φιλικός προς την κυβέρνηση Τύπος, έχει ήδη αρχίσει να θυμίζει. Οτι με την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους, αυτόματα ενεργοποιείται και το άρθρο του νόμου (άρθρο 16) που βάζει ταφόπλακα στις φοιτητικές καταλήψεις, προσπαθώντας να φτιάξει κλίμα και να τρομοκρατήσει τους φοιτητές που «σκέφτονται» να αντιδράσουν στην εφαρμογή του νόμου πλαισίου.

Το φοιτητικό κίνημα μένει να ανατρέψει όλα τα προγνωστικά, να καταστήσει το νόμο νεκρό γράμμα και να απαιτήσει καθαρά την κατάργησή του.  Η όρεξη του νέου υπουργού πρέπει να κοπεί, πριν ακόμα ανοίξει.

Γιούλα Γκεσούλη

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΚαμιά εμπιστοσύνη στην πέμπτη φάλαγγα
Επόμενο άρθρο Δάσος παραδίδεται στην τσιμεντοποίηση

Σχετικά Αρθρα

Να ακυρωθεί το πολεμικό σεμινάριο του ΙΔΙΣ στο Πάντειο!

Παιδεία 2 Μαρ 2026, 18:01

Ανώτατη Σχολή Παραστατικών Τεχνών: Μια ελίτ σχολή για λίγους και μια υποβάθμιση σπουδών για τους πολλούς

Παιδεία 2 Μαρ 2026, 14:32

Ο κατήφορος δεν έχει πάτο

Παιδεία 27 Φεβ 2026, 13:29

Η ΔΔΕ Ανατολικής Θεσσαλονίκης έχει ξεπεράσει κάθε όριο αυθαιρεσίας και αυταρχισμού

Παιδεία 25 Φεβ 2026, 17:36

Εκδήλωση ενάντια στις συνδικαλιστικές διώξεις και απολύσεις

Πέμπτη 26/2, 6 μμ, Αίθουσα ΤΕΕ

Εργατικά 25 Φεβ 2026, 13:27

Κατηγορίες σχολείων και απολυτηρίων: η αποθέωση του ταξικού διαχωρισμού

Το Διεθνές Απολυτήριο (International Baccalaureate) στα δημόσια Λύκεια

Παιδεία 22 Φεβ 2026, 08:31
Ροή Ειδήσεων
Πολιτική

Πρόκληση τα ελαφρυντικά που ζήτησε ο φιρερίσκος Μιχαλολιάκος

Τη Δευτέρα η πρόταση της εισαγγελέα επί των ελαφρυντικών που ζήτησαν οι νεοναζιστές εγκληματίες

5 Μαρ 2026, 21:05
Κόντρες

Εχει χάσει το μέτρημα ο ξεμωραμένος πορτοκαλομαλλιάς φασίστας

5 Μαρ 2026, 19:22
Διεθνή

Influencers που στρατολογήθηκαν για να διαδώσουν προπαγάνδα υπέρ του Ισραήλ μηνύουν τώρα το κράτος λόγω μη πληρωμής

5 Μαρ 2026, 17:18
Διεθνή

Εσπασαν το χέρι βετεράνου πεζοναύτη που φώναζε μέσα στο Κογκρέσο: «Δε θα πεθάνουμε για το Ισραήλ»!

5 Μαρ 2026, 13:04
Διεθνή

Χεζμπολά: Θέλατε πόλεμο; Τον έχετε!

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι συγκρούσεις στον νότιο Λίβανο και οι βομβαρδισμοί βαθιά μέσα στη σιωνιστική οντότητα

5 Μαρ 2026, 11:44
Υγεία

Νοσοκομείο «Αττικόν»: Ο Μητσοτάκης εγκαινίασε ντουβάρια χωρίς προσωπικό

5 Μαρ 2026, 09:29
Διεθνή

«Ο μεγαλύτερος στρατός στον κόσμο το βάζει στα πόδια»

Οι Φρουροί της Επανάστασης δηλώνουν ότι οι αμερικανικές δυνάμεις αποχωρούν από τον Περσικό Κόλπο

5 Μαρ 2026, 08:44
Ιστορία

5 Μάρτη 1943: Παλλαϊκός ξεσηκωμός, υπό την καθοδήγηση του ΕΑΜ και του ΚΚΕ, ακύρωσε την πολιτική επιστράτευση από τους ναζί

5 Μαρ 2026, 06:14
Ιστορία

Ιωσήφ Στάλιν: Επαναστάτης, κομμουνιστής, πολιτικός και στρατιωτικός ηγέτης, κλασικός του μαρξισμού

73 χρόνια από το θάνατό του

5 Μαρ 2026, 05:17
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 5 Μάρτη

5 Μαρ 2026, 00:01
Πολιτική

Eλαφρυντικά ζητούν οι θρασύδειλοι νεοναζιστές εγκληματίες

4 Μαρ 2026, 23:16
Κόντρες

Ο Κίμων πέθανε στην Κύπρο

4 Μαρ 2026, 21:52
Πολιτική

Φρεγάτες και αεροπλάνα στην Κύπρο για βοήθεια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο των αμερικανο-σιωνιστών

4 Μαρ 2026, 20:20
Εργατικά

Ποινικοποιούν ξανά τη συνδικαλιστική δράση: Σε δίκη τρεις συνδικαλιστές της ΕΛΜΕ και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά

Μετά από μήνυση του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά

4 Μαρ 2026, 18:02
Διεθνή

Ο πορτοκαλομαλλιάς φασίστας παραδέχεται ότι το Ιράν εξακολουθεί να διαθέτει τη στρατιωτική ισχύ του

Φουντώνει η ανησυχία στις ΗΠΑ για έναν πόλεμο που εξαπέλυσαν και δεν κερδίζουν

4 Μαρ 2026, 13:05
Πολιτική

Εφετείο ΧΑ: Απόφαση (συνεχής ενημέρωση από τη δίκη)

4 Μαρ 2026, 09:31
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 4 Μάρτη

4 Μαρ 2026, 00:01
Εργατικά

ΟΠΕΚΑ: Ωμή αδικία σε βάρος των πιο ευάλωτων με φόντο ένα ακόμα σκάνδαλο κακοδιαχείρισης

3 Μαρ 2026, 21:07
Διεθνή

Το Ιράν αποκρούει αποτελεσματικά τους αμερικανο-σιωνιστές επιθετιστές

3 Μαρ 2026, 20:43
Διεθνή

H Χεζμπολά υπερασπίζεται (και πάλι) την ανεξαρτησία του Λιβάνου

Η αμερικανόδουλη κυβέρνηση διέταξε το στρατό να μην συγκρουστεί με τους σιωναζιστές, αλλά να τους ανοίξει περάσματα

3 Μαρ 2026, 19:25
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 5 Μάρτη

1871: Γεννιέται η Ρόζα Λούξεμπουργκ.
1913: Δολοφονείται ο βασιλιάς Γεώργιος Α’ στη Θεσσαλονίκη.
1929: Τρεις εργάτες νεκροί και δέκα τραυματίες σε συγκρούσεις αστυνομίας και απεργών στην Ελευσίνα.
1951: Εκτελείται στη Θεσσαλονίκη ο 22χρονος Νίκος Νικηφορίδης για εσχάτη προδοσία (συγκέντρωνε υπογραφές για την ειρήνη).
1953: Πεθαίνει ο Ιωσήφ Στάλιν.
1978: Βόμβα ακροδεξιών στα γραφεία του περιοδικού “Αντί”.
1984: Οι βρετανοί ανθρακωρύχοι ξεκινούν απεργία που τελικά διήρκησε δώδεκα μήνες.
2000: Βόμβα στα γραφεία της κατασκευαστικής εταιρείας «Ακτωρ» στο Χαλάνδρι (Επαναστατικοί Πυρήνες).

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Ξέρω το αίτημά σας. Ξέρω τι περιμένετε από μένα. Εχω πλήρη επίγνωση – πιστέψτε με. Και της ευθύνης και του βάρους της ευθύνης (…) Μαζί να βάλουμε τα πανιά και τα ξάρτια στο νέο καράβι για την Ιθάκη. Ενα καράβι γερό, καλοτάξιδο, γρήγορο, που δεν θα φοβάται τους καιρούς και τις θύελλες που μας περιμένουν. Με αξιόμαχο πλήρωμα, νέους αλλά και έμπειρους ναύτες και αξιωματικούς (…) Μαζί να χαράξουμε τη ρότα της πατρίδας για την Ιθάκη.

Aλέξης Τσίπρας

(Γραμμένος από τους λογογράφους του ο νέος χρησμός, δεν είναι και τόσο χρησμός. Το «νέο καράβι» είναι το κόμμα που ετοιμάζει. Και η «Ιθάκη» είναι η κυβερνητική εξουσία. Το μόνο που δεν είπε είναι το πότε θα ανακοινωθεί επίσημα το νέο κόμμα και ποιο θα είναι το όνομά του. Δεν τα έχει αποφασίσει; Εκτιμούμε πως όλα είναι αποφασισμένα και πως ακολουθείται συγκεκριμένη στρατηγική «επικοινωνίας», που εκπόνησε η γαλλική Publicis Communications. Επίσημα δεν έχει ανακοινωθεί συνεργασία με την εν λόγω εταιρία, αλλά αυτά ποτέ δεν ανακοινώνονται ή ανακοινώνονται εκ των υστέρων. Ασχολείται πλέον κανείς με το βιβλίο του Τσίπρα; Οχι. Το βιβλίο χρησιμοποιείται απλά ως όχημα για να οργανώνονται πολιτικές συγκεντρώσεις στις μεγάλες πόλεις της χώρας: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Γιάννενα, Λάρισα, προφανώς θ’ ακολουθήσει το Ηράκλειο, ίσως καμιά Μυτιλήνη ή καμιά Ρόδος. Αυτές οι συγκεντρώσεις και οι αραιές αλλά στοχευμένες παρεμβάσεις του Τσίπρα με δηλώσεις, συντηρούν το εγχείρημα στην πολιτική επικαιρότητα και δημιουργούν ένα κλίμα αναμονής. Την ίδια στιγμή, το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ βρίσκεται σε μια διαδικασία συνεχούς φθοράς, ενώ ΣΥΡΙΖΑ και κοινοβουλευτική ομάδα της ΝέΑρ έχουν «κατεβάσει τα μολύβια» και περιμένουν. Η Καρυστιανού, που ως πρόεδρος του συλλόγου των οικογενειών θυμάτων των Τεμπών συγκέντρωνε υποστήριξη από τ’ αριστερά, κυρίως από νεολαία, απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο απ’ αυτό το ακροατήριο και θα της μείνει μόνο το ακροατήριο των ψεκ. Προφανώς, η fabriqué en France εκλογική στρατηγική προβλέπει να ανακοινωθεί το κόμμα Τσίπρα όταν θα έχει βαθύνει κι άλλο η φθορά των όμορων χώρων, ώστε να μπορεί να έχει πολυσυλλεκτικότητα. Και θα μας φαινόταν παράξενο αν η ανακοίνωση του κόμματος δε συνοδευόταν και από κάποια ονόματα που θα πλαισιώσουν τον μεσσία. Οσο για την «αυτοοργάνωση» κατά το πρότυπο με το οποίο ο Ανδρέας Παπανδρέου οργάνωσε το ΠΑΣΟΚ το 1974, μόνο ως ανέκδοτο ακούγεται. Καταρχάς, ο Παπανδρέου είχε γύρω του πληθώρα στελεχών: από το αντιδικτατορικό ΠΑΚ μέχρι τη λεγόμενη αριστερή πτέρυγα και τη νεολαία της προδικτατορικής Ενωσης Κέντρου. Και το 1974 ήταν μια εποχή τεράστια πολιτικοποίησης και κοινωνικής ενεργοποίησης, κάτι που δεν ισχύει για το 2026. Αυτό που θα στήσει ο Τσίπρας θα είναι απλά ένας μηχανισμός οργανωτικής δουλειάς και όχι ένα μαζικό κόμμα)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo