Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Ο Μερτς κατηγορείται για κατασκευή «κινδύνου ρωσικών drones» για να δώσει συμβόλαιο σε φιλική εταιρία
  • Εξουσιαστές είναι, τίποτα λιγότερο ή περισσότερο
  • Χτύπησαν απρόκλητα διαδήλωση ενάντια στην παρουσία του Crown Iris στα Χανιά
  • Αναβλήθηκε η δίκη των δύο στρατηγών της Αστυνομίας
  • Σαν σήμερα 7 Νοέμβρη
  • Η αυτοαποθέωση ενός πολιτικού αλήτη
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Παιδεία»Ο αγώνας συνεχίζεται
Παιδεία

Ο αγώνας συνεχίζεται

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr2 Φεβ 2019, 00:00

Το νομοσχέδιο για τους μόνιμους διορισμούς-προσλήψεις των εκπαιδευτικών, που δικαίως χαρακτηρίστηκε προσοντολόγιο αφού ακυρώνει τα πτυχία και το σύνολο της προϋπηρεσίας, καθαγιάζει την εργασιακή ανασφάλεια και τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις και επιβάλλει την αξιολόγηση, είναι πια νόμος του κράτους. Πλην, όμως, αυτό δεν έστειλε «στα σπίτια» τους τους εκπαιδευτικούς, κυρίως αναπληρωτές και αδιόριστους, που εξακολουθούν να αγωνίζονται για να τον ανατρέψουν, παρά την παρελκυστική και υπονομευτική στάση της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας των ΔΟΕ-ΟΛΜΕ. Απάντησαν με νέα συγκέντρωση την Παρασκευή, 1η του Φλεβάρη μπροστά στο υπουργείο Παιδείας. Επιδιώκουν να συντονίσουν το βήμα τους όχι μόνο με όλο το σώμα των εκπαιδευτικών, αλλά και με τους γονείς και την εργαζόμενη κοινωνία. Η υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου, το δικαίωμα στη μόρφωση, τη μόνιμη και σταθερή δουλειά δεν είναι υπόθεση μόνον αυτών που πλήττονται στη δεδομένη χρονική στιγμή. Είναι υπόθεση όλων, είναι υπόθεση πρωτίστως του ταξικού κινήματος, η ανασυγκρότηση του οποίου είναι αδήριτη ανάγκη.
 
Το Συντονιστικό Αναπληρωτών Αδιόριστων Εκπαιδευτικών απηύθυνε γράμμα προς τους γονείς των μαθητών, καλώντας τους σε συστράτευση, το οποίο και αναδημοσιεύουμε:
 
Συντονιστικό Αναπληρωτών Αδιόριστων Εκπαιδευτικών
 
Οταν τα σχολεία κλείνουν για διακοπές, εμείς απολυόμαστε γιατί λήγει η σύμβασή μας.
Οταν αρρωσταίνουμε, ερχόμαστε στο σχολείο γιατί δεν δικαιούμαστε παραπάνω από 15 μέρες άδειας.
Οταν είμαστε έγκυες ή κηδεμόνες πρέπει να επιλέξουμε ανάμεσα                                  
σε άδειες άνευ αποδοχών ή αποχωρισμό των παιδιών μας.
Κάθε Σεπτέμβρη αγωνιούμε.
Είμαστε «μόνιμοι» αναπληρωτές που καλύπτουμε πάνω από 15 χρόνια τις ανάγκες των σχολείων.
 
Μετά από μια εβδομάδα μαζικών απεργιακών κινητοποιήσεων και συγκεντρώσεων των εκπαιδευτικών σε κάθε γωνιά αυτής της χώρας, την Πέμπτη 17 Ιανουαρίου και ενώ χιλιάδες κόσμου κατέκλυζαν το Σύνταγμα διαμαρτυρόμενοι, η κυβέρνηση ψήφισε νέο νόμο για το σύστημα προσλήψεων εκπαιδευτικών μόνιμων και αναπληρωτών, ν/σχ το οποίο ανακοίνωσε δυο μέρες πριν κλείσουν τα σχολεία για τις χριστουγεννιάτικες διακοπές!
 
Συγκεκριμένα, το υπουργείο ψήφισε έναν νόμο που φέρνει:
 
· ΑΠΑΞΙΩΣΗ του βασικού πτυχίου αφού το πτυχίο δεν θα αρκεί για να δουλέψει κανείς ούτε ως μόνιμος, ούτε ως αναπληρωτής. Μοριοδοτεί «προσόντα» (2 μεταπτυχιακά, διδακτορικό, δεύτερο πτυχίο, ΤΠΕ, ξένες γλώσσες), τα οποία θέλουν χρόνο αλλά και χρήματα, τη στιγμή μάλιστα που θα έπρεπε να είναι ευθύνη του ίδιου του Υπουργείου Παιδείας η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών! Θέλουν να κάνουν τους νέους να πιστέψουν ότι φταίνε οι ίδιοι για την ανεργία τους, αφού δεν έχουν τα «προσόντα» για να δουλέψουν. Πώς να αποκτήσει όλα αυτά ένας αναπληρωτής που έχει οργώσει την Ελλάδα, πληρώνοντας ενοίκια, λογαριασμούς, μετακινήσεις κλπ; Παράλληλα, βάζει τους εκπαιδευτικούς σε ένα αέναο και δαπανηρό κυνήγι τίτλων, μας καλεί να στραφούμε ο ένας απέναντι στον άλλο! Αλλά και οι νέοι απόφοιτοι μετά από κόπους και προσπάθειες χρόνων θα τελειώνουν τη σχολή τους παίρνοντας ένα πτυχίο που δεν θα έχει καμία αξία πια, καθώς θα πρέπει να πάρουν ένα σωρό ακόμα τίτλους για να είναι ανταγωνιστικοί, αλλά και αναλώσιμοι, ελπίζοντας να δουν τους εαυτούς τους συμβασιούχους σε ένα σχολείο που μικραίνει τόσο για τους μαθητές όσο και για τους εργαζόμενους!
 
·ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΜΟΝΟ 120 μηνών προϋπηρεσίας. Χιλιάδες αναπληρωτές τρέχουν σε κάθε σημείο της Ελλάδας κάθε χρόνο, προσλαμβάνονται άλλοτε τον Σεπτέμβρη, άλλοτε τον Οκτώβρη, άλλοτε αργότερα, απολύονται κάθε Ιούνη και αναβάλλουν την οργάνωση της ζωής τους προκειμένου να μαζέψουν μόρια. Τώρα ολόκληρα χρόνια προϋπηρεσίας δεν προσμετρούνται για την πρόσληψή τους! Το αναφαίρετο δικαίωμα στη σταθερή και μόνιμη εργασία που κατοχυρώνουν τα χρόνια δουλειάς στο δημόσιο σχολείο, αντικαθίσταται από την ευκολία ο εργοδότης-κράτος να απολύει όποιους κάθε φορά δεν πληρούν τα «κριτήριά» του, στην ίδια λογική της εργοδοτικής αυθαιρεσίας που πολύ καλά γνωρίζουν οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα. 
 
·ΑΛΛΑΓΕΣ κάθε 2 χρόνια στο σύστημα μοριοδότησης, ώστε τη μια χρονιά ένας αναπληρωτής να δουλεύει και την άλλη όχι. Αυτό πλήττει τα παιδιά, τους γονείς τους και φυσικά όλο το δημόσιο σχολείο.
 
·ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟ μεταξύ των εκπαιδευτικών. Μετατρέπει τους αναπληρωτές σε ευέλικτο εργατικό προσωπικό που θα καλείται ανά δύο έτη να αποδεικνύει ότι είναι κατάλληλο/επαρκές για να διδάσκει στα σχολεία, αποκτώντας διαρκώς επιπλέον προσόντα-πιστοποιήσεις. Πώς ένας εκπαιδευτικός θα επιτελεί παιδαγωγικό έργο, όταν μέσα στην  εργασιακή του ανασφάλεια θα βλέπει τον κάθε συνάδελφό του ανταγωνιστή και αντίπαλο;
 
Ο νόμος αυτός, με το προσοντολόγιο και την προϋπηρεσία με όρους, στην ουσία οδηγεί στην απόλυση και την ανεργία εκπαιδευτικούς που εργάζονται για χρόνια στην εκπαίδευση ως συμβασιούχοι αναπληρωτές!
 
ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ: «ΑΝΙΣΟΤΗΤΑ» ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
 
·Ο κλάδος της ειδικής αγωγής στελεχώνεται από χιλιάδες αναπληρωτές συμβασιούχους που τριγυρνάνε από τη μια άκρη της Ελλάδας στην άλλη για να δουλέψουν στο δημόσιο σχολείο αλλά κάθε χρόνο δεν ξέρουν αν θα ξαναπροσληφθούν.
 
·Το νέο νομοσχέδιο υποβαθμίζει την ειδική αγωγή. Δομές διάγνωσης διαταραχών και αναπηρίας, όπως τα ΚΕΔΔΥ, κλείνουν, και αντικαθίστανται από τα ΚΕΣΥ τα οποία, κάποια δεν έχουν κτήριο να στεγαστούν, άλλα δεν έχουν προσωπικό, με αποτέλεσμα να έχουν παγώσει προς το παρόν την υποστήριξη της ειδικής αγωγής. Επιπλέον οι νέες δομές βάζουν εμπόδια, φίλτρα και καθυστερούν τη διαδικασία της διεπιστημονικής διάγνωσης και της πρότασης εκπαιδευτικής υποστήριξης (παράλληλη στήριξη ή τμήμα ένταξης). Μετατοπίζεται η ευθύνη στην γενική αγωγή για να εφαρμόσει βραχύχρονα εξατομικευμένα προγράμματα χωρίς κατάλληλο διεπιστημονικό υπόβαθρο με σκοπό τη μείωση δαπανών, διαγνώσεων και θέσεων εργασίας (καθώς θα προσλαμβάνεται λιγότερο προσωπικό στην ειδική αγωγή) σε βάρος των ατόμων με αναπηρία.
 
ΝΕΟ ΛΥΚΕΙΟ: ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΔΗΜΟΣΙΟ, ΜΕ ΛΙΓΟΤΕΡΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΗ ΜΟΡΦΩΣΗ
 
·Η κατάργηση των μαθημάτων γενικής παιδείας στη Γ΄ λυκείου, η αύξηση του αριθμού των ωρών των μαθημάτων κατεύθυνσης και η αλλαγή του περιεχομένου τους (αύξηση της ύλης), η τράπεζα θεμάτων στα μαθήματα κατεύθυνσης και η εξωτερική αξιολόγηση των μαθητών από καθηγητές άλλων σχολείων, θα καταργήσουν τον μορφωτικό χαρακτήρα της Γ΄ τάξης.
 
·Το Λύκειο μετατρέπεται σε εξεταστικό κέντρο με πολλές εξετάσεις στη διάρκεια της χρονιάς, ενώ πολλοί μαθητές θα «σπρώχνονται» ακόμη περισσότερο στα δαπανηρά φροντιστήρια. Την ίδια στιγμή η λογική «δεν μπορούν όλοι» φορτώνει στα παιδιά την ευθύνη της αποτυχίας, διαμορφώνει ταξικούς φραγμούς αποκλείοντας χιλιάδες μαθητές από το δικαίωμα στη μόρφωση.
 
·Η κουλτούρα της αξιολόγησης γίνεται στρατηγικός στόχος! Προώθηση των χορηγών – ιδιωτών μέσα στα σχολεία ως αντιστάθμισμα στην περικοπή των δαπανών. Στο «αυτόνομο» σχολείο που επιδιώκουν κυβέρνηση, ΟΟΣΑ και ΕΕ, η αυτονομία θα έχει να κάνει με την αναζήτηση χρημάτων από την εκπαιδευτική κοινότητα (διευθυντής και εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές) αν θέλουν το σχολείο να επιβιώσει. Πανεπιστημιακά τμήματα με χαμηλή ζήτηση (ελεύθερης πρόσβασης) και τμήματα με υψηλή ζήτηση (πανελλήνιες), θα διαμορφώσουν ένα καινούριο τοπίο που ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης θα καθορίζουν την χρηματοδότηση και εν τέλει την επιβίωση της κάθε σχολής.
 
ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΙ ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΩΝ ΠΤΥΧΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ
 
•    Το πτυχίο απαξιώνεται με τη μεταφορά μαθημάτων από τις προπτυχιακές σπουδές που είναι δωρεάν στα μεταπτυχιακά που είναι επί πληρωμή.
 
•    Οι απόφοιτοι σχολών που θέλουν να γίνουν εκπαιδευτικοί υποχρεώνονται να πάρουν Πιστοποιητικό Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας, μετά το πτυχίο σε ειδικές σπουδές, αφού τα παιδαγωγικά μαθήματα στο προπτυχιακό επίπεδο δεν αρκούν, ενώ σε πολλές περιπτώσεις έχουν αφαιρεθεί.
 
Σε όλα αυτά εμείς οι εκπαιδευτικοί, μόνιμοι και αναπληρωτές, προτάσσουμε το σύνθημα:
 
ΜΟΡΦΩΣΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΛΑΟ!
 
Ας αγωνιστούμε για ένα θέμα που μας αφορά ΟΛΟΥΣ: μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς, φοιτητές.
 
ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ, ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΣ ΟΡΟΥΣ/ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!
 
Δεν αντιδρούμε σε ένα νομοσχέδιο που δεν μας «βολεύει» συντεχνιακά, αλλά αντιτασσόμαστε σε ένα νομοσχέδιο που σημαίνει απολύσεις συναδέλφων, μαθητές χωρίς υποστήριξη, κενά στις τάξεις και σχολεία που λειτουργούν σαν επιχειρήσεις. Το δημόσιο σχολείο μας χρειάζεται όλους! Για να μην έχεις ως γονιός το άγχος αν το παιδί σου θα έχει δάσκαλο ή καθηγητή με το ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς. Για να υποστηρίζονται τα παιδιά με αναπηρία σύμφωνα με τις ανάγκες τους, κι όχι με βάση τους δημοσιονομικούς περιορισμούς. Για να μπορεί το δημόσιο σχολείο να παρέχει ολόπλευρη μόρφωση σε όλους χωρίς ταξικούς, φυλετικούς ή άλλους διαχωρισμούς!
 
Ως εργαζόμενοι παλεύουμε για το δικαίωμα όλων, όχι μόνο των εκπαιδευτικών, στη μόνιμη εργασία με αξιοπρεπείς όρους. Ενάντια στη λογική της ανακύκλωσης της ανεργίας, της ανασφάλειας και των απολύσεων. Απέναντι στην ανθρωποφαγία προτάξαμε τη συλλογικότητα και την αλληλεγγύη. Ο αγώνας μας να γίνει αγώνας όλων των εργαζόμενων που γονατίζουν καθημερινά από τις πολιτικές της κυβέρνησης, τωρινής και προηγούμενων, της ΕΕ και των μνημονιακών μέτρων!
 
ΜΟΝΙΜΟΙ ΜΑΖΙΚΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΠΤΥΧΙΟ ΚΑΙ ΟΛΗ ΤΗΝ ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑ
 
ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!
 
Στέλνουμε μήνυμα ανυποχώρητου αγώνα και σας καλούμε να τον στηρίξετε.

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΠερί κυριαρχίας
Επόμενο άρθρο Πάνω από 70% του ελληνικού γιαουρτιού φτιάχνεται με εισαγόμενο γάλα!

Σχετικά Αρθρα

Εκπαιδευτικοί: Δεν ανεχόμαστε τους εκβιασμούς και τις αυθαιρεσίες της Διοίκησης

Εργατικά 5 Νοέ 2025, 21:47

14 μήνες φυλάκιση χωρίς αναστολή, για ένα σύνθημα υπέρ της Παλαιστίνης σε πανεπιστημιακό τοίχο

Καταστολή 5 Νοέ 2025, 21:43

Οι πρυτάνεις μαντρόσκυλα της κυβέρνησης

Παιδεία 4 Νοέ 2025, 17:30

Μητσοτάκης: Ο σφαγέας των φοιτητών

Παιδεία 3 Νοέ 2025, 18:15

Διευθυντής ΠΕ Ζακύνθου: Με τον χυδαίο υβριστή Δωδώνης και όχι με τον αξιοπρεπή δάσκαλο

«Φύγε από εδώ μωρή...»!

Παιδεία 1 Νοέ 2025, 06:41

Απλήρωτοι εκπαιδευτικοί στην Ιόνιο Σχολή: «Δεν αντέχουμε άλλο»!

24ωρη απεργία αύριο 30/10

Εργατικά 29 Οκτ 2025, 21:24
Ροή Ειδήσεων
Διεθνή

Ο Μερτς κατηγορείται για κατασκευή «κινδύνου ρωσικών drones» για να δώσει συμβόλαιο σε φιλική εταιρία

7 Νοέ 2025, 14:06
Κόντρες

Εξουσιαστές είναι, τίποτα λιγότερο ή περισσότερο

7 Νοέ 2025, 11:46
Καταστολή

Χτύπησαν απρόκλητα διαδήλωση ενάντια στην παρουσία του Crown Iris στα Χανιά

Μητσοτάκης: ο σφουγγοκωλάριος του σιωναζιστή σφαγέα Νετανιάχου

7 Νοέ 2025, 11:34
Καταστολή

Αναβλήθηκε η δίκη των δύο στρατηγών της Αστυνομίας

Μεθόδευση για παραγραφή

7 Νοέ 2025, 10:55
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 7 Νοέμβρη

7 Νοέ 2025, 00:01
Η παπάρα

Η αυτοαποθέωση ενός πολιτικού αλήτη

6 Νοέ 2025, 17:06
Κόντρες

Η Παλαιστίνη έβγαλε δήμαρχο στη Νέα Υόρκη

6 Νοέ 2025, 13:47
Διεθνή

Tαξιαρχίες Αλ-Κασάμ: Ετσι ξεγελάσαμε το σιωναζιστικό στρατό

Σύμφωνα με την παροιμία: Αλλού βαρούν τα όργανα κι αλλού χορεύει η νύφη

6 Νοέ 2025, 11:45
Διεθνή

Γάζα: Συνεχίζεται το κυνήγι των δωσίλογων

6 Νοέ 2025, 10:47
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 6 Νοέμβρη

6 Νοέ 2025, 00:01
Εργατικά

Εκπαιδευτικοί: Δεν ανεχόμαστε τους εκβιασμούς και τις αυθαιρεσίες της Διοίκησης

5 Νοέ 2025, 21:47
Καταστολή

14 μήνες φυλάκιση χωρίς αναστολή, για ένα σύνθημα υπέρ της Παλαιστίνης σε πανεπιστημιακό τοίχο

5 Νοέ 2025, 21:43
Κόντρες

Μητσοτάκη, είσαι απαράδεκτος

5 Νοέ 2025, 18:54
Διεθνή

Από το Σαρμ ελ-Σέιχ του 1996 στο Σαρμ ελ-Σέιχ του 2025: Η Αντίσταση συνεχίζεται και εντείνεται

5 Νοέ 2025, 17:51
Αγροτικά

Κομισιόν προς Τσιάρα: Θα επιβάλουμε εμβολιασμό για την ευλογιά των αιγοπροβάτων και γενική απαγόρευση εξαγωγών (ζώων, κρέατος και γαλακτοκομικών)

Για ποιους λόγους υπέρμαχοι και αντίθετοι στον εμβολιασμό κρατούν κρυφή την επιστολή του επίτροπου Βάρχεϊ

5 Νοέ 2025, 11:28
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 5 Νοέμβρη

5 Νοέ 2025, 00:01
Καταστολή

7.11.2025: Οι «κλάρες» της Αστυνομίας στο εδώλιο

Δυο ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ δικάζονται για τη βίαιη διάλυση συγκέντρωσης αλληλεγγύης στον απεργό πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα

4 Νοέ 2025, 22:33
Παιδεία

Οι πρυτάνεις μαντρόσκυλα της κυβέρνησης

4 Νοέ 2025, 17:30
Εργατικά

Η ελληνική αστική Δικαιοσύνη στο πλευρό του γενοκτόνου σιωναζισμού

Σέρνουν σε δίκη τον πρόεδρο των λιμενεργατών της COSCO

4 Νοέ 2025, 08:18
Αγροτικά

«Είστε επικίνδυνα άσχετοι και ανεύθυνοι, λειτουργείτε με δόλο και σας νοιάζει μόνο να καλύψετε την κόπρο και τις ευθύνες σας»

Υπόμνημα-κόλαφος προς Τσιάρα από τους κτηνοτρόφους Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

4 Νοέ 2025, 07:53
Εκδηλώσεις στην Κόντρα
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 7 Νοέμβρη

Ημέρα κατά της λογοκρισίας στο διαδίκτυο.

1917: Οκτωβριανή επανάσταση.

1936: Οι ναζί διαγράφουν επίσημα χιλιάδες ξένες λέξεις από το λεξιλόγιο της γερμανικής γλώσσας.

1939: Αποτυχημένη βομβιστική επίθεση κατά του Χίτλερ από τον Γκέοργκ Αϊσλερ στο κελάρι μπυραρίας στο Μόναχο.

1943: Ναζί πυρπολούν το Καρπενήσι και καταστρέφουν το μεγαλύτερο μέρος του.

1967: Πανό για τα πενήντα χρόνια της οκτωβριανής επανάστασης απέναντι από το δημαρχείο Αθηνών, τριάντα συλλήψεις.

1967: Πρώτη βόμβα της ΔΑ (στην οδό Αδμήτου).

1985: Τερματίζεται η 28ωρη πολιορκία του μεγάρου δικαιοσύνης από αντάρτες στη Μπογκοτά (Κολομβία) με εκατό νεκρούς (ανάμεσα τους δέκα όμηροι δικαστικοί και ο πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου).

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Κάθε κρίσιμη στιγμή συνοδεύεται από αυτή την εσωτερική παρόρμηση. Να μη δεχτείς τον κόμπο ως τελικό όριο. Να βρεις τον τρόπο, με ευθύνη, με σταθερότητα, με κόστος, να περάσεις απέναντι. Αυτή η δύναμη δεν προκύπτει από τη φιλοδοξία, αλλά από την ανάγκη να παραμείνεις πιστός σε μια αποστολή που υπερβαίνει το πρόσωπό σου. Να υπηρετήσεις όχι αυτό που σε συμφέρει, αλλά αυτό που θεωρείς σωστό. Το βιβλίο αυτό γεννήθηκε από μια τέτοια ανάγκη. Όχι από την ανάγκη για προσωπική δικαίωση. Δεν γράφτηκε για να εξωραΐσει αποφάσεις, να ωραιοποιήσει γεγονότα ή να κατασκευάσει ένα αφήγημα βολικό για τον συγγραφέα του. Ο αναγνώστης, εξάλλου, γρήγορα θα συνειδητοποιήσει πως το βιβλίο γράφτηκε από την αίσθηση μιας εσωτερικής υποχρέωσης: την ανάγκη της μαρτυρίας. (…) Οι αποφάσεις που έπρεπε να ληφθούν δεν είχαν απλώς πολιτικό κόστος· είχαν ηθικό βάρος, κοινωνική προέκταση, ιστορική διάσταση. Ένιωθα να κουβαλώ στις πλάτες μου τα φαντάσματα των αδικαίωτων αγώνων του χθες, αλλά και τις ελπίδες μιας ολόκληρης γενιάς που τόλμησε να πιστέψει ότι τα πράγματα μπορούσαν να αλλάξουν. (…) Ήξερα πια, βιωματικά, τι σημαίνει να κυβερνάς με κομμένη την ανάσα και σε συνθήκες τήξης: να σηκώνεις το βάρος και τις επιθέσεις, να αντέχεις την αμφισβήτηση, να προστατεύεις ό,τι μπορεί να σωθεί και να χτίζεις ό,τι δεν υπήρχε. (…) Αυτή η πολιτική είναι έφοδος στον ουρανό. Η πολιτική σε φθείρει, ναι, αλλά σου χαρίζει κάτι πολύτιμο. Τη σπάνια δυνατότητα να συνδεθείς αληθινά με την εποχή σου. Να αφήσεις πίσω σου μια ανεξίτηλη σφραγίδα, μια κληρονομιά που θα ξεπερνά τον χρόνο και το πρόσωπό σου. Να δεις την όμορφη χώρα σου να στέκεται όρθια και τον λαό της να έχει σηκωθεί λίγο ψηλότερα. (…) Σε μια εποχή όπου η πολιτική είχε γίνει διαχείριση της παρακμής, εμείς επιχειρήσαμε να αρθρώσουμε μια διαφορετική αφήγηση. Δεν το πετύχαμε πάντα. Δεν ήταν όλες οι μάχες νικηφόρες. Αλλά κάθε μας βήμα συνοδευόταν από το όνειρο ενός καλύτερου, πιο δίκαιου κόσμου για τους πολλούς, για τους πιο αδύναμους. Γράφω γιατί θέλω να δείξω πως μπορεί να έκανα λάθη, αλλά ποτέ δεν μου έλειψε το θάρρος, ούτε όμως και άφησα τη χώρα μου μοιρολατρικά να τη σπρώξουν στον γκρεμό οι ίδιοι αυτοί που στη συνέχεια θα μας έδειχναν με το δάχτυλο ως υπεύθυνους της καταστροφής. Γράφω γιατί θέλω να δείξω πως έθεσα τον εαυτό μου στην υπηρεσία της χώρας μου αλλά και στην υπόθεση της κοινωνικής δικαιοσύνης, επιδιώκοντας με όλη τη φλόγα της ψυχής μου, και με την τελευταία ικμάδα των δυνάμεών μου, μια καλύτερη μοίρα για αυτόν τον βασανισμένο λαό.

Αλέξης Τσίπρας

(Με το ίδιο θράσος που είχε ως υποψήφιος πρωθιυπουργός, όταν έταζε ότι θα καταργήσει τα μνημόνια με ένα νόμο σε ένα άρθρο, με το ίδιο θράσος που είχε ως πρωθυπουργός, όταν οργάνωνε fake δημοψήφισμα και μετά μετέτρεπε το «όχι» σε «ναι», επανέρχεται τώρα διεκδικώντας ένα νέο ξεκίνημα. Δε διστάζει να αυτοαποθεωθεί με τον πιο χυδαίο, τον πιο αηδιαστικό τρόπο. Χειρότερα από το κάνουν ο Μητσοτάκης και η δική του τσογλανοπαρέα. Παραμένει πάντα ο ίδιος πολιτικός αλήτης: αρριβίστας, αμοραλιστής, αδίστακτος. Ενα τεράστιο «εγώ» στο οποίο δε χωρούν ούτε οι πρώην συνεργάτες του στον ΣΥΡΙΖΑ. Ta πάντα είναι σε πρώτο ενικό πρόσωπο)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo