Ολες οι προεκλογικές υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ πετάχτηκαν στα σκουπίδια. Ούτε τα αυτονόητα πλέον δεν πραγματοποιούνται, όπως οι διορισμοί εκπαιδευτικών και η δημιουργία τμημάτων μαθητών χωρίς πολυπληθή αριθμό.
Ολα δείχνουν ότι πάμε σε νέα αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα, με τη χρήση του μέτρου της προσαύξησης του ήδη μεγάλου νομοθετικά καθορισμένου αριθμού κατά 10% (25 μαθητές συν 10%, άρα 27 με 28 μαθητές).
Αμφίβολο είναι επίσης ακόμη και να γίνουν μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών, ενώ ελαχιστοποιούνται ακόμη και αυτοί οι διορισμοί των αναπληρωτών. Η αντιεκπαιδευτική αυτή πολιτική θα διαρκέσει για πολλά ακόμη χρόνια, γεγονός που ετοιμάζει το έδαφος για νέες συγχωνεύσεις-καταργήσεις σχολικών μονάδων.
Για τους εκπαιδευτικούς ετοιμάζεται νέο ενιαίο μισθολόγιο-φτωχολόγιο (στο πλαίσιο του νέου μισθολόγιου που θα γίνει για τους δημόσιους υπάλληλους), που θα εξαερώσει παραπέρα τους ήδη πενιχρότατους μισθούς.
Η αξιολόγηση στο δημόσιο αποτελεί όρο της νέας γενοκτονίας, που επιχειρείται με το Μνημόνιο-3 και συνεπώς η καμπάνα θα χτυπήσει και για τους εκπαιδευτικούς.
Μπορεί, τώρα η συγκυβέρνηση να κρατά χαμηλά τις αντιδράσεις στο συγκεκριμένο θέμα με δηλώσεις ότι για τη νέα σχολική χρονιά «δεν θα τρέξει» η αξιολόγηση του εκπαιδευτικού, όμως στο πολυνομοσχέδιο-κουρελού γίνονται φανερές οι προθέσεις της συγκυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας με την επαναφορά της «αυτοαξιολόγησης» και της αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου, που υποκρύπτει και την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού, ανεξάρτητα από το γεγονός του χρονικού προσδιορισμού της ψήφισής του.
Την κατεύθυνση δείχνουν επίσης η άρνηση για ξεπάγωμα της μισθολογικής και βαθμολογικής εξέλιξης, καθώς και οι δηλώσεις για σύνδεση της αξιολόγησης με τη βαθμολογική-μισθολογική προαγωγή (το παλιό καλό σλόγκαν όλων των νεοφιλελεύθερων πολιτικών για σύνδεση μισθού-βαθμού-παραγωγικότητας, που στον καπιταλισμό σημαίνει ακόμη μεγαλύτερο ξεζούμισμα των εργαζόμενων, παραπέρα εξανδραποδισμό τους).
Στις 24 του Ιούλη, ο Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας Τάσος Κουράκης συναντήθηκε με τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία της ΔΟΕ και δεν έδωσε καμιά ουσιαστική απάντηση στα ερωτήματα που του τέθηκαν.
Σε ανακοίνωσή της η ΔΟΕ μεταξύ άλλων σημειώνει:
«Στη σημερινή συνάντηση του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. με τον Αναπληρωτή Υπουργό Παιδείας κ. Κουράκη διαπιστώθηκε για μια ακόμη φορά ότι η συνέχιση της εφαρμογής των μνημονιακών πολιτικών στην εκπαίδευση οδηγεί στη διάλυσή της και κάνει αμφίβολη ακόμη και τη στοιχειώδη λειτουργία των σχολείων στη νέα σχολική χρονιά πλήττοντας (επί της ουσίας) τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών.
Οι απαντήσεις που έδωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός στο Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. ήταν γενικόλογες και δεν περιελάμβαναν καμία δέσμευση.
Συγκεκριμένα, όλα τα σημαντικά ζητήματα που έθεσε το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. (διορισμοί, προσλήψεις αναπληρωτών, κατάργηση των νόμων της αξιολόγησης, δημιουργία οργανικών θέσεων ειδικοτήτων- μετατάξεις, πειθαρχικό δίκαιο, συνταξιοδοτικά θέματα, ειδική αγωγή, προσχολική αγωγή, αναμοριοδότηση σχολικών μονάδων…) οι “απαντήσεις’’ που δόθηκαν ήταν οι παρακάτω:
• Δεν είναι σε θέση το Υπουργείο να προσδιορίσει τον αριθμό και το χρόνο πραγματοποίησης μόνιμων διορισμών. Δεν έχει εξασφαλιστεί ακόμη καμία πίστωση για μόνιμους διορισμούς.
• Οι προσλήψεις αναπληρωτών θα γίνουν “κατ’ ανάγκη’’ με βάση την ισχύουσα νομοθεσία (Νόμος Λοβέρδου 4283/14). Παρά το γεγονός ότι ασκήθηκε πίεση από το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. ώστε να βρεθεί νομοθετική λύση (π.χ. τροπολογία) για προσλήψεις με βάση τις αποφάσεις του κλάδου, η απάντηση ήταν ότι τα χρονικά περιθώρια δεν επιτρέπουν την άμεση ψήφιση του Πολυνομοσχεδίου (που περιλαμβάνει τις σχετικές ρυθμίσεις) ενώ δεν υπάρχει κατατεθειμένο νομοσχέδιο στο οποίο θα μπορούσαν να ενσωματωθούν οι ρυθμίσεις… Αξίζει, βέβαια, να σημειωθεί ότι ούτε οι πιστώσεις για προσλήψεις αναπληρωτών έχουν εξασφαλιστεί ακόμη.
• Δεν είναι ακόμη σαφές το αν και πόσες οργανικές θέσεις εκπαιδευτικών ειδικοτήτων θα συσταθούν. Ο Υπουργός ανακοίνωσε ότι οι μετατάξεις όπως έχουν πραγματοποιηθεί συνεχίζουν να ισχύουν και ότι μόνο δυνατότητα εθελοντικής ανάκλησης μπορεί να υπάρξει…
• Στο ζήτημα της αξιολόγησης δήλωσε ότι το Πολυνομοσχέδιο (με το οποίο καταργείται το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο) θα κατατεθεί στη Βουλή μόλις ολοκληρωθεί και η επεξεργασία των οικονομικών δεδομένων, με πιθανό χρόνο ψήφισής του το τέλος Αυγούστου – αρχές Σεπτεμβρίου…».