Αφού στραγγάλισαν τις εργατικές οικογένειες, μη έχοντας άλλο χαρτί κοινωνικής δημαγωγίας να παίξουν (και ενώ μύριζε έντονα κλίμα νέων εκλογών), τα κόμματα που απαρτίζουν την κυβέρνηση του Παπαδήμ(ι)ου, αποφάσισαν να «προσφέρουν» στους εξανδραποδισμένους εργαζόμενους ένα μικρό «δώρο», διατηρώντας περίπου ίδιες με πέρυσι τις προσφερόμενες θέσεις εισακτέων για τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Πλην, όμως, το «δώρο» είναι σίγουρο ότι θα γίνει άδωρο, καθώς τα εργατικά νοικοκυριά αδυνατούν να σπουδάσουν τα παιδιά τους πέραν της πόλης στην οποία κατοικούν, αφού τα ίδια αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης, με τα άνεργα μέλη τους να ξεφυτρώνουν σα μανιτάρια και το εισόδημά τους να είναι είδος υπό εξαφάνιση. Πολλά επίσης παιδιά, προερχόμενα από χαμηλά κοινωνικοοικονομικά στρώματα, θα δυσκολευτούν φέτος να συναγωνιστούν συνομήλικούς τους μαθητές, επειδή εξαναγκάστηκαν να στερηθούν τις υπηρεσίες προσφοράς «συνταγών επιτυχίας» από τα φροντιστήρια.
Τον ρόλο του κοινωνικά ευαίσθητου υποδύθηκε ο Μπαμπινιώτης, που ανακοίνωσε τον αριθμό εισακτέων, με τη δήλωση: «Φέτος, ο αριθμός εισακτέων κρίθηκε ότι δεν πρέπει να μειωθεί, ώστε να ανακουφισθεί σε περίοδο πρωτοφανούς κρίσης η ελληνική οικογένεια, στέλνοντας τα παιδιά της στα δημόσια ΑΕΙ».
Για τους ίδιους λόγους κοινωνικής δημαγωγίας, αυξήθηκαν φέτος κατά 4.084 οι θέσεις για τους υποψήφιους των ειδικών κατηγοριών (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, υποψήφιοι με κοινωνικά κριτήρια, κ.λπ.), ενώ ήρθησαν και οι περιορισμοί σε ό,τι αφορά τα κριτήρια υπαγωγής στις κατηγορίες αυτές. Παράλληλα, δόθηκε αναδρομική ισχύ των νέων διευρυμένων κριτηρίων για τους αποφοίτους του ακαδημαϊκού έτους 2011, οι οποίοι πληρούν ή πληρούσαν τα νέα αυτά κριτήρια κατά την αποφοίτησή τους το 2011. Για τους υποψηφίους αυτούς προβλέπονται ειδικές θέσεις 3% επιπλέον του συνολικού αριθμού θέσεων εισακτέων.
Ετσι, με την αύξηση των εισακτέων των ειδικών κατηγοριών, ο συνολικός αριθμός εισακτέων παρουσιάζεται κατά τι αυξημένος από πέρυσι (76.094 εισακτέοι φέτος από 74.440 υποψήφιοι πέρυσι), ενώ στις θέσεις των υποψήφιων Γενικής Σειράς παρουσιάζεται μείωση (ΑΕΙ: 37.500 εισακτέοι έναντι 37.745 πέρυσι, ΤΕΙ: 26.470 εισακτέοι έναντι 28.655 πέρυσι.
Στον παραπάνω αριθμό εισακτέων (76.094) προστίθενται και οι θέσεις για τις σχολές των καραβανάδων, των μπάτσων, τις σχολές εμπορικού ναυτικού και τις σχολές τουριστικών επαγγελμάτων.
Μπορεί ο υπουργός Παιδείας να παριστάνει τον κοινωνικά ευαίσθητο, ανακοινώνοντας τον ίδιο περίπου αριθμό εισακτέων με τον περσινό, εμείς, όμως, οφείλουμε να θυμηθούμε ότι πέρυσι οι προσφερόμενες θέσεις μπήκαν στη λαιμητόμο του Μνημόνιου, σημειώνοντας μείωση ρεκόρ. Συγκεκριμένα κόπηκαν 10.250 θέσεις σε σχέση με την ακαδημαϊκή χρονιά 2010-2011. Ο αριθμός αυτός ήταν ο μικρότερος αριθμός εισακτέων τουλάχιστον της τελευταίας δεκαετίας, ενώ αφανίστηκαν από το χάρτη των μηχανογραφικών 24 Τμήματα ΤΕΙ και ένα Τμήμα ΑΕΙ (το Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας του ΕΚΠΑ).
Φέτος, στην αγωνία τους να απορροφήσουν κάπως τους κραδασμούς της κοινωνικής αγανάκτησης, οι βαστάζοι του Μνημόνιου, αποφάσισαν να «αναστήσουν» 14 (από τα 24) Τμήματα ΤΕΙ, καθώς και το Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας. Είναι, όμως, γνωστό -πέρα από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, που μαστίζει τις εργατικές οικογένειες- ότι πολλές από αυτές τις θέσεις των ΤΕΙ, κυρίως της περιφέρειας, έμεναν χρόνια τώρα κενές είτε γιατί οι υποψήφιοι δεν τις προτιμούσαν, καθότι ήταν «ανυπόληπτες» στην αγορά εργασίας, είτε τις χρησιμοποιούσαν μόνο για να πετύχουν αναβολή της στράτευσης (οι άνδρες). Συνεπώς, ο αριθμός εισακτέων είναι λίγο-πολύ πλαστός, αφού είναι η «οροφή» των προσφερόμενων θέσεων, στην οποία μπορεί να μην αγγίξει κατ’ ανάγκη και ο αριθμός των επιτυχόντων, γιατί εκτός των οικονομικών αδυναμιών, που επιδρούν καταλυτικά πάνω στα «θέλω» των παιδιών των εργαζόμενων, ρόλο παίζουν και οι επιδόσεις των υποψήφιων, που εξαρτώνται από τις τορπίλες των θεμάτων «διαβαθμισμένης δυσκολίας».
Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι φέτος αναμένεται να πάρουν μέρος στη φετινή κατάταξη εισαχθέντων (με συμμετοχή στις πανελλήνιες εξετάσεις ή με την κατηγορία του 10% υποβάλλοντας απλά μηχανογραφικό), περίπου 120.632 υποψήφιοι. Αυτοί θα διεκδικήσουν 76.094 θέσεις, πράγμα που σημαίνει ότι αμέσως-αμέσως τίθενται εκτός νυμφώνος 44.538 υποψήφιοι. Δεκάδες χιλιάδες, δηλαδή, νέοι θα δουν τα όνειρά τους για πανεπιστημιακή μόρφωση (τάση που ως τώρα, τουλάχιστον, παραμένει ισχυρή στους κόλπους της εργαζόμενης κοινωνίας) να γκρεμίζονται, λόγω των συμπληγάδων των πανελλήνιων εξετάσεων, των ισχυρότατων ταξικών φραγμών που αυτές ορθώνουν μπροστά τους, που καταντούν εν τέλει ανυπέρβλητοι για τα παιδιά της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.
Γι’ αυτό, ειδικά στις μέρες μας που οι εργαζόμενοι τα έχουν χάσει όλα, αξίζει να προβληθεί δυνατά το αίτημα για Ελεύθερη Πρόσβαση, μαζί με την κατάργηση όλων των αξιολογικών κρίσεων και εξετάσεων, ως μέρος του γενικότερου αιτήματος της Μόρφωσης και Δουλειάς για όλους.
Σύμφωνα, τώρα, με τους υπολογισμούς του υπουργείου Παιδείας, οι 76.094 θέσεις διατίθενται ως εξής:
– Ποσοστό 90% των θέσεων των Πανεπιστημίων και των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών και ποσοστό 69% των θέσεων των ΤΕΙ, της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. και των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης, στους μαθητές της Γ΄ τάξης του ημερήσιου Γενικού Λυκείου και ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β΄) και τους αποφοίτους Λυκείων που θα λάβουν μέρος στις φετινές πανελλήνιες εξετάσεις. Τα ανωτέρω ποσοστά θέσεων αναμένεται να διεκδικήσουν 87.491 περίπου εν δυνάμει υποψήφιοι.
– Ποσοστό 10% των θέσεων των Πανεπιστημίων, των ΤΕΙ, των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. και των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης, σε υποψήφιους που δεν θα πάρουν μέρος στις φετινές πανελλήνιες και θα καταθέσουν μόνο μηχανογραφικό και έλαβαν μέρος στις πανελλήνιες εξετάσεις των ημερήσιων Γενικών Λυκείων ή Ημερήσιων ΕΠΑΛ (Ομάδα Β) τα έτη 2010 ή 2011 (σ.σ. η Διαμαντοπούλου, για να διασωθεί στις εκλογές που έρχονταν, επανέφερε τη ρύθμιση του 10%, που είχε προηγουμένως καταργήσει, μόνο για τους απόφοιτους των δυο προηγούμενων ετών). Τα ανωτέρω ποσοστά θέσεων αναμένεται να διεκδικήσουν περίπου 12.000 με 15.000 υποψήφιοι.
– Ποσοστό 20% των θέσεων των ΤΕΙ, της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε., των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης στους υποψηφίους ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α΄) που θα λάβουν μέρος στις πανελλήνιες εξετάσεις των τεσσάρων μαθημάτων. Το ποσοστό αυτό θα διεκδικήσουν 21.141 περίπου εν δυνάμει υποψήφιοι ημερήσιων ΕΠΑΛ (Ομάδα Α’).
– Ποσοστό 1% των θέσεων των ΤΕΙ, της ΑΣΠΑΙΤΕ και των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης στους υποψηφίους Εσπερινών ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α), που θα λάβουν μέρος στις πανελλήνιες εξετάσεις των δύο μαθημάτων.
– Ποσοστό 1% πέρα από τον αριθμό εισακτέων, διατίθενται για τους μαθητές και αποφοίτους των Εσπερινών Γενικών Λυκείων καθώς και τους υποψηφίους Εσπερινών ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β΄), που θα λάβουν μέρος στις αντίστοιχες πανελλήνιες εξετάσεις της Δ΄ τάξης των Λυκείων αυτών.
Γιούλα Γκεσούλη