Το νομοσχέδιο που αναφέρεται στο νέο νόμο-πλαίσιο για τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ είναι έτοιμο στα συρτάρια του υπουργείου Παιδείας και θα κατατεθεί στη Βουλή αφού τελειώσει η διαδικασία του μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Αυτό δήλωσε η Διαμαντοπούλου στη συνάντηση που είχε με την ΠΟΣΔΕΠ και την ΟΣΕΠ-ΤΕΙ. Η υπουργός Παιδείας δεν έδωσε περαιτέρω διευκρινήσεις στους πανεπιστημιακούς, ενώ την ίδια στιγμή το υπουργείο φρόντισε να διαρρεύσει μέσω του Συγκροτήματος πλευρές του νομοσχέδιου.
Με επικοινωνιακά παιχνίδια (η Διαμαντοπούλου ανέφερε ότι στη σύνταξη του νομοσχέδιου λήφθηκαν υπόψη απόψεις και προτάσεις που διατυπώθηκαν κατά τη «διαβούλευση», όπως οι απόψεις της ΠΟΣΔΕΠ, της ΟΣΕΠ-ΤΕΙ και των πρυτάνεων, ενώ διευκρίνισε ότι στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι το Συμβούλιο δεν θα ασκεί διοίκηση), η υπουργός Παιδείας προσπάθησε να προσεγγίσει το πάντα πρόθυμο να επιδείξει συναίνεση προεδρείο της ΠΟΣΔΕΠ. Πλην, όμως, φρόντισε να δηλώσει εξαρχής ότι «οι αλλαγές πρέπει να είναι καταρρακτώδεις».
«Η αλλαγή στο DΝA των Πανεπιστημίων», επιβεβαιώνεται και από τα σχετικά δημοσιεύματα στην εφημερίδα του Συγκροτήματος. Η ουσία, το ξεπάτωμα του δημόσιου Πανεπιστήμιου και ΤΕΙ, παραμένει άθικτη. Στην εφημερίδα («ΤΑ ΝΕΑ», 17/6/2011) αναφέρονται: Η θέσπιση των Συμβουλίων Διοίκησης, στα οποία θα συμμετέχουν και εξωτερικά μέλη. Τα μέλη του Συμβουλίου, που θα είναι από 9 έως 15 ανάλογα με το μέγεθος του ιδρύματος, θα προέρχονται τόσο από την πανεπιστημιακή κοινότητα όσο και εκτός αυτής και θα επιλέγουν τον πρύτανη διά ψηφοφορίας έπειτα από διεθνή πρόσκληση ενδιαφέροντος. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο πρύτανης μπορεί να προέρχεται και από άλλο Πανεπιστήμιο του εσωτερικού ή του εξωτερικού.
Η χρηματοδότηση των ιδρυμάτων συνδέεται με την αξιολόγησή τους. Η χρηματοδότηση από το κράτος θα γίνεται επί τη βάσει προγραμματικών συμφωνιών. Η «πλήρης οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια», περιλαμβάνει και την ανάθεση της μισθοδοσίας του προσωπικού στα Ιδρύματα. Στα κριτήρια της αξιολόγησης θα συμπεριληφθούν και στοιχεία που αφορούν τους φοιτητές, όπως οι επιδόσεις, το πόσοι ολοκληρώνουν τις σπουδές εντός του προβλεπόμενου χρόνου, πόσο σύντομα βρίσκουν εργασία οι απόφοιτοι σε τομείς της ειδικότητάς τους, κ.ά. Βασική ακαδημαϊκή μονάδα θα είναι η σχολή.
Η εισαγωγή των φοιτητών θα γίνεται σε σχολές και η κατανομή τους στα επιμέρους προγράμματα σπουδών θα γίνεται έπειτα από το τέλος του πρώτου ακαδημαϊκού έτους, ανάλογα με την επίδοση και τις προτιμήσεις τους. Θα υπάρξει αλλαγή του σημερινού συστήματος εξεταστικών περιόδων. Θεσπίζεται το ψηφιακό σύγγραμμα. Οργανώνονται Κέντρα Αριστείας με τη συνεργασία των Ιδρυμάτων. Καθιερώνεται η Κάρτα του φοιτητή. Τα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα προσανατολίζονται και στην προσέλκυση ξένων φοιτητών. Δίνεται η δυνατότητα εκλογής και αλλοδαπών ως μελών ΔΕΠ όπως επίσης και η δυνατότητα ταυτόχρονης κατοχής θέσης ΔΕΠ σε ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια. Ιδρύονται ακαδημαϊκές έδρες με χορηγία. Καταργείται η βαθμίδα του λέκτορα.
Κοντολογίς, πρόκειται, όπως πολλές φορές έχουμε περιγράψει, για την απόλυτη υποταγή του δημόσιου Πανεπιστήμιου στην καπιταλιστική αγορά, για τη λειτουργία του με επιχειρηματικά κριτήρια (στην ουσία για την ιδιωτικοποίησή του), για την κατάλυση κάθε ίχνους της περίφημης «αυτοτέλειας» και του αυτοδιοίκητου, για την απίστευτη ένταση του αυταρχισμού και της πειθάρχησης διδασκόντων-φοιτητών. Πρόκειται για την κατάλυση του άρθρου 16 του Συντάγματος, για την υπεράσπιση του οποίου δόθηκαν σκληροί αγώνες στο πρόσφατο παρελθόν από το φοιτητικό κίνημα.
Γιούλα Γκεσούλη