Ανένδοτος εμφανίζεται ο Λοβέρδος σχετικά με τη διαγραφή των «αιώνιων φοιτητών». Σε θέματα που δε προσφέρονται για ανέξοδη δημαγωγία (π.χ. πώς θα καλυφθούν τα κενά στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση) και αποσκοπούν στο να σταλούν σκληρά μηνύματα σε όσους αντιστέκονται στην εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της δημόσιας εκπαίδευσης και του δημόσιου Πανεπιστήμιου και στην επιβολή της «σιωπής των αμνών» (π.χ. αξιολόγηση εκπαιδευτικών, διαγραφή «αιώνιων φοιτητών»), ο υπουργός Παιδείας επιδεικνύει χαρακτηριστική πυγμή.
Δηλώνει ότι «η νομοθεσία που ψηφίστηκε πριν από τρία χρόνια τελικά θα εφαρμοστεί» (νόμοι Διαμαντοπούλου-Αρβανιτόπουλου) και απαιτεί από τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ να ξεκαθαρίσουν τα μητρώα τους.
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ 180.000 φοιτητές κινδυνεύουν να διαγραφούν και από αυτούς οι 70.000 αφορούν τα ΤΕΙ (το ΤΕΙ Αθήνας διέγραψε ήδη 17.000 φοιτητές από το 2007, επειδή δεν ενεγράφησαν σε δυο συνεχόμενα εξάμηνα).
Είναι κοινός τόπος ότι οι λεγόμενοι «αιώνιοι φοιτητές» δεν επιβαρύνουν το Πανεπιστήμιο, καθώς στερούνται κάθε φοιτητικής μέριμνας (συγγράμματα, σίτιση, στέγαση, κ.λπ.). Επειτα, η επιλογή να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν είναι δική τους (κυρίως δική τους) ευθύνη. Είναι αποτέλεσμα των στρεβλώσεων του ίδιου του εκπαιδευτικού συστήματος, της δημαγωγικής πολιτικής όλων των αστικών κυβερνήσεων που έστηναν όλα τα προηγούμενα χρόνια σχολές ανά την Ελλάδα χωρίς περιεχόμενο, γνωστικό και επαγγελματικό αντίκρισμα, είναι τέκνο της οικονομικής κρίσης και του στραπατσαρίσματος της ελπίδας των νέων να πετύχουν κάτι καλύτερο μέσω των σπουδών, της απαξίωσης των σπουδών ως μέσο για την επαγγελματική αποκατάσταση στους καιρούς της μέγιστης ανεργίας και του μπάχαλου των εργασιακών σχέσεων, παιδί της μη οικονομικής δυνατότητας των ίδιων των ιδρυμάτων να στηρίξουν τις σπουδές των φοιτητών τους με μέτρα διευρυμένης και ουσιαστικής φοιτητικής μέριμνας.
Παρόλ’ αυτά ο Λοβέρδος, με τις πλάτες φυσικά της κυβέρνησης, επιμένει στη διαγραφή τους. Επιμένει γιατί θεωρεί πιο ουσιαστικό το μήνυμα τούτου του άδικου και αλλοπρόσαλλου μέτρου. Είπαμε και στην αρχή: Το πανεπιστήμιο της αγοράς που θέλουν να φτιάξουν πάει παρέα με τη δημιουργία συνθηκών και ατμόσφαιρας καπιταλιστικού κάτεργου, με υποταγμένους και φοβισμένους ανθρώπους.
Μετά και τις ασθενικές αντιδράσεις του πανεπιστημιακού κατεστημένου, ο υπουργός Παιδείας φάνηκε τάχα μεγαλόψυχος και έκανε μια βελτιωτική πρόταση που δίνει μικρή παράταση στον αποκεφαλισμό κάποιων εκ των «αιωνίων φοιτητών».
Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από κοινού με τους Πρυτάνεις αναφέρονται τα εξής:
Οσοι λιμνάζοντες φοιτητές δεν έχουν επιδείξει τα τελευταία δύο ακαδημαϊκά έτη ενδιαφέρον για την ολοκλήρωση των σπουδών τους συμμετέχοντας στις εξεταστικές διαδικασίες, διαγράφονται αυτοδικαίως κατά τις ρυθμίσεις του νόμου, στις 31.8.2014, με διαπιστωτικές πράξεις των οικείων οργάνων των ιδρυμάτων.
Επειδή ακόμη δεν έχουν εκδοθεί οι οργανισμοί των ιδρυμάτων, όπως ο νόμος προβλέπει, όπου εκεί θα ρυθμίζονται τα θέματα αυτά, θα κατατεθεί στις 26/8/2014 τροπολογία στη Βουλή, σύμφωνα με την οποία όσοι εκ των «λιμναζόντων φοιτητών» επέδειξαν έμπρακτο ενδιαφέρον για την ολοκλήρωση των σπουδών τους συμμετέχοντας στην εξεταστική διαδικασία τα τελευταία δύο ακαδημαϊκά έτη (2012-13, 2013-14), δύνανται να συμμετάσχουν στις δύο επόμενες και πλήρεις εξεταστικές περιόδους του Σεπτεμβρίου και του Φεβρουαρίου. Στην ίδια κατηγορία εντάσσονται όσοι έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς τις εξετάσεις τους στα μαθήματα, αλλά οφείλουν διπλωματικές ή πτυχιακές εργασίες, ή πρακτική άσκηση στα ΤΕΙ.