Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Λευτεριά στον Αχμαντ Σααντάτ και όλους τους Παλαιστίνιους Κρατούμενους
  • Σαν σήμερα 16 Γενάρη
  • Οι Αμερικάνοι ανακοίνωσαν την έναρξη της δεύτερης φάσης της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα
  • Νέο unfair από τον Τασούλα
  • Αμερικάνοι και σιωνιστές είναι οι μεγάλοι «χορηγοί» του ιρανικού καθεστώτος
  • «Τάξη επικρατεί στο Βερολίνο»
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Παιδεία»Με σαλαμοποίηση και…συναίνεση στην ίδια σκληρή γραμμή
Παιδεία

Με σαλαμοποίηση και…συναίνεση στην ίδια σκληρή γραμμή

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr6 Οκτ 2007, 00:00
original img 6500
original img 6500
Κανείς δεν πρέπει να ξεγελαστεί από το ήπιο προφίλ, δανεισμένο από τον διπλωματικό χώρο του υπουργείου Εξωτερικών, του νέου υπουργού Παιδείας Ευρυπίδη Στυλιανίδη. Η ομιλία του στη βουλή, κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, δεν αφήνει κανένα περιθώριο εφησυχασμού στην εκπαιδευτική και πανεπιστημιακή κοινότητα και είναι ανάγλυφη των προθέσεων της κυβέρνησης, που δε διαφέρουν από αυτές της προηγούμενης.
 
Με νωπές τις εικόνες από τις περσινές μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις των φοιτητών, τις αντιδράσεις των πανεπιστημιακών και τη μεγάλη απεργία των δασκάλων και με τον απόηχο του πατατράκ της προκατόχου του Μαριέττας στ’ αυτιά του, ο υπουργός Παιδείας επιλέγει να είναι πολύ προσεχτικός και να μην ανοίγει από τώρα τα χαρτιά του στις εθιμοτυπικές με εκπαιδευτικές ομοσπονδίες, πανεπιστημιακούς και δημοσιογράφους συναντήσεις του, πλην της παρουσίας στη βουλή, όπου όφειλε ενώπιον της «εθνικής αντιπροσωπείας» να είναι πιο ξεκάθαρος για τους στόχους και τις προτεραιότητες της κυβέρνησης.
 
Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των προγραμματικών δηλώσεων, ο υπουργός Παιδείας δήλωσε την αποφασιστικότητά του να προχωρήσει τις «αλλαγές και μεταρρυθμίσεις», που ξεκίνησε η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΠΘ, στην οποία μάλιστα χρέωσε έλλειμμα ως προς «την ταχύτητα και την έκταση» των μεταρρυθμίσεων και δικαιολόγησε τις καθυστερήσεις στην πρόσκρουση των μεταρρυθμίσεων σε «αγκυλώσεις, ξεπερασμένες νοοτροπίες και δογματικές αντιδράσεις», εννοώντας, προφανώς, τον πανεκπαιδευτικό ξεσηκωμό για την υπεράσπιση της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης, που συντάραξε πέρσι επί ένα χρόνο τη χώρα.
 
Περιγράφοντας τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης στη νέα τετραετία στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, ο Ε. Στυλιανίδης, δήλωσε ότι «εφαρμόζουμε την υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση για όλα τα νήπια». Είπε δηλαδή, στην ουσία, ότι συνεχίζεται η ίδια πολιτική παράδοσης του νηπιαγωγείου σε δήμους και ιδιώτες, αφού είναι γνωστό το πώς υλοποιήθηκε αυτή η ρύθμιση της μονοετούς υποχρεωτικότητας. Και συμπλήρωσε ότι επεκτείνεται ο θεσμός του ολοήμερου παιδοφυλακτήριου, συνοδευόμενος από την γνωστή επέκταση του ωραρίου, που εξοντώνει παραπέρα τα μικρά παιδιά, προκειμένου να «στηριχθούν» (sic) οι εργαζόμενες μητέρες, να ζευτούν δηλαδή καλύτερα στα σύγχρονα κάτεργα του κεφαλαίου. Ο υπουργός έδωσε και το στίγμα των «καινοτόμων παρεμβάσεων» στο νηπιαγωγείο, με στόχο, όπως είπε, «την ομαλή μετάβαση των νηπίων από την προσχολική στη σχολική εκπαίδευση». Τούτο, για όσους γνωρίζουν τα σχέδια του ΕΣΥΠ, σημαίνει την εντατικοποίηση του νηπιαγωγείου και το κατέβασμα της γνώσης ακόμα ένα σκαλί πιο κάτω.
 
Με μεγάλα λόγια για μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα (η «δέσμευση» υπάρχει ακόμη από το προηγούμενο προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ), για κάλυψη των κενών σε εκπαιδευτικό προσωπικό (4.000-5.000 στη δευτεροβάθμια και 10.000 στην πρωτοβάθμια), για αποστολή όλων των βιβλίων που λείπουν από τα σχολεία, ο υπουργός προσπάθησε να δείξει φιλεκπαιδευτικό πρόσωπο και καλή διάθεση.
 
Κανέναν, βεβαίως, δεν πείθουν οι δηλώσεις του αυτές, όταν είναι γνωστό ότι αποτελεί πάγια τακτική, χρόνια τώρα, η μη ικανοποίηση ακόμη και των αυτονόητων για την ομαλή έναρξη και λειτουργία των σχολείων και όταν και γι’ αυτή τη χρονιά οι δαπάνες για την Παιδεία εμφανίζονται μειωμένες σε σχέση με πέρυσι ως ποσοστό επί του ΑΕΠ (3,06%).
 
Για το μόνο για το οποίο ο Ε. Στυλιανίδης εμφανίστηκε ξεκάθαρος και αποφασισμένος να δράσει άμεσα ήταν η «ανασυγκρότηση» του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου με ξήλωμα προσώπων και επανακαθορισμό των διαδικασιών στη συγγραφή των σχολικών βιβλίων. Δείγμα γραφής έδωσε με την απόσυρση του επίμαχου σχολικού εγχειριδίου της ιστορίας της ΣΤ΄ Δημοτικού.
 
Αναφερόμενος στα αναλυτικά προγράμματα, δήλωσε ότι προχωράει στην αναμόρφωσή τους, για να «βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα» της εκπαιδευτικής διαδικασίας, η οποία κρίνεται «χαμηλή» με τα δεδομένα του ΟΟΣΑ. Αυτή δε η «αποτελεσματικότητα» διευκρίνισε ότι συνίσταται στην καλλιέργεια και ανάπτυξη δεξιοτήτων και στην προσβασιμότητα στις νέες τεχνολογίες. Κοντολογίς προανήγγειλε παραπέρα μερικοποίηση της γνώσης και πλήρη απομάκρυνση από κάθε ιδέα μόρφωσης.
 
Στη συνέχεια, ο υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε στις προτεραιότητες στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, όπου άνοιξε το θέμα του εξεταστικού συστήματος, χωρίς να προσδιορίζει, όμως, τον χρονικό ορίζοντα. Στη συνάντηση που είχε με τους δημοσιογράφους έδειξε το ίδιο «χαλαρός», χωρίς καμιά βιασύνη ν’ ανοίξει άμεσα το σχετικό ζήτημα.
 
Επιστέγασμα δε των αναφορών του στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση ήταν η αναγκαιότητα της αξιολόγησης των διδασκόντων, η οποία αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης.
 
Μεγαλύτερη έκταση στην ομιλία του αφιέρωσε ο υπουργός Παιδείας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, δίνοντας και το στίγμα των προτεραιοτήτων που θέτει η κυβέρνηση, πιεζόμενη και από τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι του ευρωπαϊκού και ντόπιου κεφαλαίου (Λισαβόνα, Μπολόνια κ.λπ) και το σχεδιασμό της ολοκλήρωσης του Κοινού Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης, ως το 2010.
 
Γι’ αυτό και καταρχήν ξεκαθάρισε ότι προχωρά στην «εφαρμογή του συστήματος διασφάλισης ποιότητας και αξιολόγησης» των Ιδρυμάτων, όπως και στην «εφαρμογή του ευρωπαϊκού συστήματος μεταφοράς και συσσώρευσης πιστωτικών μονάδων και του παραρτήματος διπλώματος», δηλαδή στη κατάταξη-κατηγοριοποίηση των ιδρυμάτων και στα πτυχία-σούπα, που θα είναι άθροισμα τυχαίων πιστωτικών μονάδων, την κατεύθυνση επιλογής των οποίων θα καθορίζουν οι τυχαίες ανάγκες της αγοράς εργασίας.
 
Ο υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι στις άμεσες προτεραιότητές του είναι η έκδοση όλων των Κανονιστικών Πράξεων για την εφαρμογή του νόμου πλαισίου.
 
Εξειδικεύοντας τα ζητήματα στη συζήτηση με τους δημοσιογράφους τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου, ο υφυπουργός Παιδείας Ταλιαδούρος δήλωσε ότι για φέτος παγώνει η ρύθμιση για τα συγγράμματα και αυτά θα διανεμηθούν όπως πέρυσι, αφού δεν πρόλαβε να ολοκληρωθεί η διαδικασία που προβλέπει ο νέος νόμος (το ΠΔ για τα συγγράμματα πήγε ήδη στο ΣΤΕ). Οσον αφορά στη ρύθμιση για τον πρότυπο κανονισμό λειτουργίας, αυτή προχωρεί, ενώ ο τετραετής αναπτυξιακός προγραμματισμός θα εφαρμοστεί από του χρόνου.
 
Ιδιαίτερη ανησυχία να εφαρμοστεί η ρύθμιση για τους «αιώνιους φοιτητές», σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, δεν έδειξε ο υφυπουργός, αφού άλλωστε η σχετική διαδικασία ρίχτηκε ως μπαλάκι στα ίδια τα ιδρύματα, που την διεκπεραιώνουν ανάλογα με τις συνθήκες και την πίεση που δέχονται από τους ίδιους τους φοιτητές τους, που έχουν προχωρήσει ήδη σε κάποιες κινητοποιήσεις ακύρωσής της στην πράξη. Το υπουργείο, προς το παρόν, τηρεί τουλάχιστον δημόσια στάση παρατηρητή, προσπαθώντας να μην πυροδοτήσει εντάσεις με το καλημέρα.
 
Ο υπουργός Παιδείας τόσο στις προγραμματικές δηλώσεις στη βουλή, όσο και κατά τη συνάντηση με τους δημοσιογράφους, άφησε ανοιχτό και το ενδεχόμενο «διόρθωσης ενδεχομένων λαθών», καταστώντας όμως απόλυτα σαφές ότι είναι αποφασισμένος να συνεχίσει τα βήματα της προηγούμενης κυβερνητικής περιόδου. Επιθυμεί έτσι να παραπλανήσει τους φοιτητές, να χαλαρώσει την επαγρύπνισή τους, να κερδίσει χρόνο και να προλάβει δυναμικές κινητοποιήσεις, εισάγοντας πάλι την πεπονόφλουδα του «δημιουργικού διαλόγου».
 
Την «πατάτα» αυτή του την πρόσφεραν τα μέλη της Πανσπουδαστικής (φοιτητικής παράταξης του Περισσού), αποθρασυμμένα από την πρόσφατη εκλογική άνοδο του κόμματος, που τον επισκέφτηκαν στο υπουργείο (είχε προηγηθεί συγκέντρωση απέξω), τυφλωμένα από την έγνοια να δείξουν ότι πρωτοστατούν στο φοιτητικό κίνημα.
 
Ο Στυλιανίδης, άδραξε την ευκαιρία, μετά από τη συνάντηση μαζί τους, να ξαναλανσάρει το «διάλογο και την επικοινωνία ως βάση πάνω στην οποία χτίζεται η οποιαδήποτε πολιτική» και να καλλιεργήσει τις αυταπάτες της αναμονής με το ενδεχόμενο της «διόρθωσης των λαθών και παραλείψεων» στην εφαρμογή του νέου νόμου και με τη δήλωση ότι η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΠΘ είναι «ανοιχτή σε κάθε νέα ιδέα». Δεν παρέλειψε, όμως, και να τους «την πει» λέγοντας ότι η προσέγγιση σε κάθε ζήτημα της εκπαίδευσης «δεν είναι θέμα που το αποφασίζει από μόνο του ένα μόνο τμήμα του φοιτητικού κινήματος».
 
Ξαναγυρίζοντας, τώρα, στο θέμα των προγραμματικών δηλώσεων του υπουργού Παιδείας, πρέπει να σημειώσουμε και τα εξής:
 
Ο Ε. Στυλιανίδης έκανε σαφείς αναφορές στην ολοκλήρωση της διαδικασίας ψήφισης από τη βουλή του νομοσχεδίου για την έρευνα και τις μεταπτυχιακές σπουδές και τη νομοθετική κατοχύρωση της δυνατότητας για αυτόνομα μεταπτυχιακά από τα «ανωτατοποιημένα» ΤΕΙ, μετά από αξιολόγηση. Εκανε επίσης λόγο και για εισαγωγή του θεσμού των φοιτητικών δανείων, που όπως είναι γνωστό θα αντικαταστήσουν τη δωρεάν φοιτητική μέριμνα.
 
Τα ιδιωτικά ΑΕΙ είναι και για το νέο υπουργό «κεντρικό πολιτικό διακύβευμα», γιατί προφανώς αποτελούν αγκωνάρι της άγριας φιλελευθεροποίησης και στην δημόσια πανεπιστημιακή Παιδεία. Και μπορεί η αναθεώρηση του άρθρου 16 να είναι σήμερα ένας άταφος νεκρός, ο υπουργός όμως την επαναφέρει στη συζήτηση κυρίως για λόγους πολιτικού γοήτρου (δε μασάμε, δεν κάνουμε πίσω από την πολιτική μας), αλλά και να δείξει ότι προσβλέπει σε μια διαφοροποιημένη στάση του ΠΑΣΟΚ, μετά τις εξελίξεις στο εσωτερικό του.
 
Στην πρόσφατη έντονη φημολογία και αρθρογραφία –κυρίως από τον φιλοκυβερνητικό Τύπο- για «ανωτατοποίηση» των κολεγίων, μετά την ημερομηνία εκπνοής του τελεσιγράφου από την ΕΕ (20 Οκτωβρίου) για ενσωμάτωση της νέας κοινοτικής Οδηγίας 36/05 για τα κολέγια, που συνάπτουν συμφωνίες δικαιόχρησης με ξένα πανεπιστήμια, ο υφυπουργός Παιδείας Ταλιαδούρος, στη συνάντηση με τους δημοσιογράφους έδωσε το σήμα να κατεβούν οι τόνοι, γιατί χαλάει το κλίμα, που πάει να φτιάξει η νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΠΘ. Ο υφυπουργός ήταν πολύ καθησυχαστικός, λέγοντας ότι η κυβέρνηση έχει χρόνο, αφού προσφυγές στο ΣΤΕ από δικαιούχους δε μπορεί να γίνουν πριν περάσουν τουλάχιστον δυο μήνες, ενώ μετά, ακόμη και αν γίνουν αυτές, απαιτείται μια διετία για την έκδοση καταδικαστικής απόφασης.
 
Ο ίδιος ο υπουργός Παιδείας, μιλώντας στους δημοσιογράφους, έδειξε πως η κυβέρνηση προσβλέπει στην επιβολή των τετελεσμένων και ότι πρόθεσή της είναι να διατηρήσει το καθεστώς των κολεγίων (για κατάργηση ούτε λόγος). «Η αναθεώρηση του άρθρου 16 ξεπερνιέται. Και να μην γίνει, θα γίνει!» είπε, επισημαίνοντας ότι εάν η ΕΕ καταλήξει ότι το κοινοτικό Δίκαιο κατισχύει του εθνικού, τότε είναι θέμα χρόνου να εξισωθούν δημόσια και ιδιωτικά ΑΕΙ. Και για να κρύψει τις μύχιες ελπίδες του, συμπλήρωσε ότι αυτός πιστεύει ότι «το Σύνταγμα είναι πιο ισχυρό από το ευρωπαϊκό Δίκαιο, γιατί έχει λαϊκή νομιμοποίηση». Βέβαια, η ιλαροτραγωδία του βασικού μετόχου για άλλα μας προϊδεάζει.
 
Γιούλα Γκεσούλη

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΛεφτά για την καταστολή υπάρχουν
Επόμενο άρθρο Εφιαλτικό πακέτο αντιλαϊκών φόρων

Σχετικά Αρθρα

Ο Ενιαίος Σύλλογος Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού ΑΠΘ ενάντια στα Ξενόγλωσσα Προγράμματα Προπτυχιακών Σπουδών με δίδακτρα

Καλεί σε μαζική παράσταση στη Σύγκλητο

Παιδεία 13 Ιαν 2026, 21:28

Περνούν από Πειθαρχικό νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς στη Λακωνία

Επειδή συμμετείχαν στη νόμιμη απεργία αποχή από την αξιολόγηση

Εργατικά 13 Ιαν 2026, 20:34

Διαγραφές φοιτητών: Πώς ο Μητσοτάκης γεμίζει τη δεξαμενή πελατών των ιδιωτικών «πανεπιστημίων»

Αυτό αποκαλύπτουν οι λίστες των διαγραφέντων φοιτητών

Παιδεία 11 Ιαν 2026, 10:05

Προκήρυξη νέας απεργίας-αποχής από την Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Προκλητική κατεπείγουσα δεύτερη αγωγή του Ελληνικού Δημοσίου κατά της ΟΔΠΤΕ

Παιδεία 8 Ιαν 2026, 14:57

Η κατάργηση των Σχολικών Επιτροπών σφίγγει ακόμη πιο πολύ τη θηλιά στο λαιμό του δημόσιου σχολείου

Μέτρο συνδεδεμένο με την «αυτονομία» της σχολικής μονάδας και την αξιολόγηση

Παιδεία 7 Ιαν 2026, 20:28

Η κυβέρνηση της μέγιστης αναλγησίας διέγραψε 308.605 φοιτητές

Παιδεία 2 Ιαν 2026, 19:20
Ροή Ειδήσεων
Διεθνή

Λευτεριά στον Αχμαντ Σααντάτ και όλους τους Παλαιστίνιους Κρατούμενους

24 χρόνια από την απαγωγή και φυλάκιση του ηγέτη του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης

16 Ιαν 2026, 08:51
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 16 Γενάρη

16 Ιαν 2026, 00:01
Διεθνή

Οι Αμερικάνοι ανακοίνωσαν την έναρξη της δεύτερης φάσης της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα

Από καλύτερες θέσεις ο αγώνας της Παλαιστινιακής Αντίστασης

15 Ιαν 2026, 21:35
Κόντρες

Νέο unfair από τον Τασούλα

15 Ιαν 2026, 14:53
Διεθνή

Αμερικάνοι και σιωνιστές είναι οι μεγάλοι «χορηγοί» του ιρανικού καθεστώτος

Το Ιράν δεν είναι Συρία ή Βενεζουέλα

15 Ιαν 2026, 11:58
Ιστορία

«Τάξη επικρατεί στο Βερολίνο»

107 χρόνια από τη δολοφονία της Ρόζα Λούξεμπουργκ και του Καρλ Λίμπκνεχτ

15 Ιαν 2026, 00:03
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 15 Γενάρη

15 Ιαν 2026, 00:01
Διεθνή

Κορίνα Ματσάδο: Η χρήσιμη ηλίθια των Αμερικανών

14 Ιαν 2026, 22:40
Διεθνή

Κύπρος, Videogate: Μετά τον μπατζανάκη του προέδρου, παραιτήθηκε και η «πρώτη κυρία»

14 Ιαν 2026, 20:50
Κόντρες

Αθλιες γλάστρες στο σόου του Κούλη

14 Ιαν 2026, 14:49
Πολιτική

Η ΝΔ, οι σιωνιστές επαγγελματίες προβοκάτορες, το Predator…

...και στην κορφή Παπασταύρου

14 Ιαν 2026, 11:02
Καταστολή

Προσφυγικό: πενταετές σχέδιο απελάσεων, στρατοπέδων και ψηφιακής επιτήρησης από την Κομισιόν

14 Ιαν 2026, 07:57
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 14 Γενάρη

14 Ιαν 2026, 00:01
Πολιτική

Οι κτηνοτρόφοι της Καβάλας… αποθεώνουν τον Μακάριο Λαζαρίδη

«Μπορείς να κοροϊδέψεις λίγους για πολύ, πολλούς για λίγο, αλλά δεν μπορείς να κοροϊδεύεις τους πάντες για πάντα»

13 Ιαν 2026, 21:58
Παιδεία

Ο Ενιαίος Σύλλογος Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού ΑΠΘ ενάντια στα Ξενόγλωσσα Προγράμματα Προπτυχιακών Σπουδών με δίδακτρα

Καλεί σε μαζική παράσταση στη Σύγκλητο

13 Ιαν 2026, 21:28
Πολιτική

Ελεγκτική εταιρία καταγγέλλει τη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ της ΑΑΔΕ ότι αρνήθηκε να της χορηγήσει στοιχεία για να ασκήσει το ελεγκτικό της έργο

13 Ιαν 2026, 21:01
Εργατικά

Περνούν από Πειθαρχικό νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς στη Λακωνία

Επειδή συμμετείχαν στη νόμιμη απεργία αποχή από την αξιολόγηση

13 Ιαν 2026, 20:34
Στο Ψαχνό

O Μητσοτάκης επιδιώκει να ταπεινώσει τους αγρότες για να στείλει μήνυμα τρόμου στην κοινωνία

13 Ιαν 2026, 19:32
Κόντρες

Πάμε για το «Βραβείο Νέων Καρλομάγνου»

13 Ιαν 2026, 14:11
Πολιτισμός

Ακυρώθηκε η διάσημη Εβδομάδα Συγγραφέων της Αδελαΐδας 2026: Μετά τον αποκλεισμό παλαιστίνιας-αυστραλής συγγραφέα

Περισσότεροι από 180 συγγραφείς και ομιλητές αποσύρθηκαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον αποκλεισμό

13 Ιαν 2026, 12:56
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 16 Γενάρη

ΗΠΑ: Ημέρα θρησκευτικής ελευθερίας.

Ταϊλάνδη: Ημέρα δασκάλων.

1952 : Η αγγλική αστυνομία διαλύει με τη βία συγκεντρώσεις μαθητών στην Κύπρο που ζητούν ένωση με την Ελλάδα.

1970: Ο Μουαμάρ ελ Καντάφι ορκίζεται πρωθυπουργός της Λιβύης.

1973: Οι ΗΠΑ και το Νότιο Βιετνάμ κηρύσσουν κατάπαυση του πυρός.

1980: Εκτελούνται οι Παντελής Πέτρου και Σωτήρης Σταμούλης (17Ν).

1984: Η ΚΥΠ πολιτικοποιείται και υπάγεται πλέον στον πρωθυπουργό.

2001: 28 παιδιά ηλικίας 9-16 ετών οδηγούνται σε τουρκικές φυλακές επειδή φώναζαν φιλοκουρδικά συνθήματα σε διαδήλωση.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Από την πρώτη στιγμή πίστεψα και τάχθηκα στο πλευρό του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη, στην κοινή προσπάθεια να αναβαθμίσουμε την πατρίδα μας και να ενισχύσουμε, με σχέδιο και σοβαρότητα, όλους τους παράγοντες ισχύος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεν υπήρξα ποτέ άνθρωπος πολιτικών φιλοδοξιών, ούτε επιδίωξα πολιτειακό ή άλλο αξίωμα. Η συμμετοχή μου στην Κυβέρνηση δεν ήταν αυτοσκοπός, αλλά συνειδητή επιλογή προσφοράς, ως συμβολή σε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα διακυβέρνησης που στοχεύει στην ενδυνάμωση της χώρας μας, στη θωράκιση των θεσμών και στην πρόοδο της κοινωνίας μας. […] Για μένα, πρώτιστο καθήκον είναι η προστασία της χώρας, της Κυβέρνησης και του Προέδρου της Δημοκρατίας. Σε μια περίοδο που η πατρίδα μας έχει ανάγκη από σταθερότητα, αξιοπιστία και καθαρό πολιτικό λόγο, επιλέγω για σκοπούς διαφάνειας να παραιτηθώ, ώστε η δική μου παρουσία να μη συνεχίσει να εργαλειοποιείται εις βάρος των εθνικών μας επιδιώξεων και της συλλογικής προσπάθειας.

Χαράλαμπος Χαραλάμπους

(Μας δουλεύει ο μπατζανάκης του κύπριου προέδρου. Δεν βρήκε τίποτα πιο πρωτότυπο να πει, πέραν της «εθνικής προσφοράς». Αυτό, δηλαδή, που λένε όλοι οι αστοί πολιτικοί. Δεν καταλαβαίνει καν ότι αυτοδιαψεύδεται μέσα σε λίγες γραμμές, όταν λέει ότι δεν είχε ποτέ πολιτικές φιλοδοξίες, ούτε επεδίωξε πολιτειακό ή άλλο αξίωμα, ενώ έχει καταλάβει το Νο 2 πολιτειακό αξίωμα. Νο 2 όχι βάσει πρωτοκόλλου, αλλά βάσει πολιτικής πράξης. Ακόμα και οι πρωτάρηδες στην πολιτική ανάλυση γνωρίζουν πως στα προεδρικά συστήματα ο «προσωπάρχης» του προέδρου είναι ο αντ’ αυτού, ο άνθρωπος μπροστά στον οποίο «βαράνε προσοχές» οι υπουργοί και οι κρατικοί παράγοντες. Οταν λοιπόν καταλαμβάνεις τέτοιο πόστο, είσαι «τίγκα» στις πολιτικές φιλοδοξίες. Και όταν υποστηρίζεις το αντίθετο, είσαι -απλούστατα- ένας χαμηλού επιπέδου υποκριτής. Αλήθεια, δεν υπήρχε άλλος για ν’ αναλάβει το πόστο του αντ’ αυτού, εκτός από τον μπατζανάκη του προέδρου, που δεν είχε μάλιστα πολιτικές φιλοδοξίες; Πόσο φτηνό… Αμ το άλλο; Παραιτήθηκε, λέει, για να προστατέψει τα εθνικά συμφέροντα. Ωπα, ρε μεγάλε. Επειδή παραιτήθηκες, θα πάψει η «εργαλειοποίηση εις βάρος των εθνικών επιδιώξεων», αν υπάρχει κάτι τέτοιο; Το επιχείρημα δεν στέκει ούτε σε διαγωνισμό… μωρίας. Αν αναλάμβανες κάποια ευθύνη προσωπίκά, θα το συζητούσαμε. Αλλά εσύ παραιτήθηκες δηλώνοντας ότι φεύγεις «με αίσθημα υπερηφάνειας για όσα επιτεύχθηκαν τα τελευταία τρία χρόνια». Οπότε, αν υποτεθεί ότι η επίθεση αφορά τις «εθνικές επιδιώξεις» -αν, λέμε- αυτοί που την οργανώνουν δεν έχουν κανένα λόγο να τη σταματήσουν. Ούτε τα αποτελέσματα της επίθεσης θα είναι λιγότερο οδυνηρά για τον μπατζανάκη σου)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo