Στους οργισμένους εκπαιδευτικούς που τον επισκέφθηκαν, ο Νίκος Φίλης απάντησε με κυνικό τρόπο:
– Δεν αλλάζει το παραμικρό στο άρθρο για τα νηπιαγωγεία. Η απόφαση είναι τελεσίδικη και αποκλείεται οποια-δήποτε συζήτηση για το θέμα.
– Δεν πρόκειται να αποσύρει τη διάταξη για την πρόσληψη των αναπληρωτών παρά τον ξεσηκωμό της εκπαιδευτικής κοινότητας στο σύνολό της.
– Ο συνολικός αριθμός των εκπαιδευτικών, μόνιμων και αναπληρωτών, που θα καλύψουν τα, κατά το υπουργείο Παιδείας, κενά στην εκπαίδευση το 2016 θα είναι 20.000 άτομα.
Από αυτόν τον αριθμό, οι 10.000 θα προσληφθούν με μόνιμο διορισμό, αν το επιτρέψουν οι τροϊκανοί και οι 10.000 θα είναι αναπληρωτές.
Υπενθυμίζουμε ότι ο συνολικός αριθμός των αναπληρωτών φέτος, που οι μόνιμοι διορισμοί ήταν μηδενικοί, είναι 23.000 περίπου. Αρα του χρόνου θα δουλέψουν συνολικά 3.000 λιγότεροι εκπαιδευτικοί, ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας με την οποία θα προσληφθούν (ακόμη κι αν υποθέσουμε ότι θα γίνουν οι μόνιμοι διορισμοί).
Ο κυνικός τρόπος με τον οποίο απαντούσε ο Φίλης στα αγωνιώδη ερωτήματα των εκπαιδευτικών ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών και ο υπουργός Παιδείας αφού άναψε τη φωτιά, έκανε τον εύθικτο και αποχώρησε από τη συνάντηση.
Στο επίμαχο θέμα της διάταξης του άρθρου 35 παράγ. 1 του σχεδίου νόμου «Ρυθμίσεις για την Ερευνα και άλλες διατάξεις», με την οποία αλλάζει η οργανικότητα των νηπιαγωγείων και επιχειρούνται μαζικής κλίμακας συγχωνεύσεις-καταργήσεις τους, το Συντονιστικό Νηπιαγωγών επανήλθε με νέα στοιχεία:
«Στην επικράτεια για το σχολικό έτος που διανύουμε 1144 Νηπιαγωγεία –συμπεριλαμβανομένων των 254 δυσπρόσιτων, ενώ δεν συμπεριλαμβάνονται τα Νηπιαγωγεία της ειδικής αγωγής- έχουν 14 ή λιγότερα νήπια α’ και β’ ηλικίας και σύμφωνα με τη διάταξη που προαναφέρθηκε βρίσκονται υπό καθεστώς κατάργησης ή συγχώνευσης. Τα Νηπιαγωγεία αυτά είναι οργανικά ή λειτουργικά μονοθέσια (διευκρινίζουμε ότι πρόκειται για σχολική μονάδα που λειτουργεί με 1 τμήμα, σε 1 αίθουσα και με 1 Νηπιαγωγό) και με την ψήφιση του σχεδίου νόμου, στην πλειονότητά τους, θα σβήσουν από το σχολικό χάρτη.
Στον αριθμό αυτό προστίθενται και 744 τμήματα Νηπιαγωγείων, τα οποία το σχολικό έτος που διανύουμε έχουν οργανικότητα διθέσιου και λειτουργούν με δύο τμήματα (με αριθμό νηπίων α’ και β’ ηλικίας 15-27, 2 αίθουσες και 2 Νηπιαγωγούς), αλλά με την εφαρμογή της νέας διάταξης θα πρέπει να γίνει άμεσα η συγχώνευσή τους σε ένα τμήμα με ένα/μια Νηπιαγωγό και αριθμό νηπίων α’ και β’ ηλικίας έως 27 (με την εφαρμογή της ΚΥΑ με ΦΕΚ 2451/1-10-2013 που είναι σε ισχύ και στην οποία αναφέρεται ότι “…ο αριθμός των μαθητών στα δημοτικά σχολεία και των νηπίων στα νηπιαγωγεία δύναται με απόφαση του οικείου Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης να υπερβαίνει κατά 10% την αναλογία μαθητών ανά δάσκαλο και νηπίων ανά νηπιαγωγό'').
Συνεπώς, αν γινόταν η εφαρμογή της διάταξης τώρα θα καταργoύνταν άμεσα 744 τμήματα Νηπιαγωγείων και οι αντίστοιχες σε αυτά 744 οργανικές θέσεις Νηπιαγωγών.
Εκτός των όσων προαναφέρθηκαν είναι άγνωστος ο αριθμός των τμημάτων και κατά συνέπεια των οργανικών θέσεων, οι οποίες θα καταργηθούν από τη δημιουργία πολυθέσιων Νηπιαγωγείων (εγκύκλιος με αρ. πρωτ. 211744/ΓΔ4/23-12-2015 με θέμα “Μεταβολές σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για το σχολικό έτος 2016-17'' στην οποία αναφέρεται η προαγωγή συστεγαζόμενων Νηπιαγωγείων σε 4θέσια έως εξαθέσια). Ο ακριβής αριθμός των τμημάτων που θα καταργηθούν από τη δημιουργία πολυθέσιων Νηπιαγωγείων, θα γίνει γνωστός όταν υπογραφεί η ΚΥΑ για τις μεταβολές σχολικών μονάδων (ίσως τον επόμενο μήνα). Επισημαίνουμε ότι το Συντονιστικό Νηπιαγωγών έχει δηλώσει επανειλημμένα την αντίθεσή του ως προς τη λειτουργία πολυθέσιων Νηπιαγωγείων και η θέση του είναι επιστημονικά και παιδαγωγικά τεκμηριωμένη.
Η λογική πίσω από αυτό τον σχεδιασμό είναι, μέσω της δημιουργίας υπερπληθών τμημάτων, η κατάργηση χιλιάδων οργανικών θέσεων και κατά συνέπεια η δημιουργία εξαιρετικά μεγάλου -για τα δεδομένα του Νηπιαγωγείου- αριθμού υπεράριθμων Νηπιαγωγών. Αυτός ο μεγάλος αριθμός πλεοναζόντων εκπαιδευτικών, σε συνάρτηση με την μεγάλη αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης, αλλά και με την ελάττωση του αριθμού των γεννήσεων, θα μηδενίσει τον αριθμό των προσλήψεων μονίμων και αναπληρωτών Νηπιαγωγών και θα οδηγήσει σε εργασιακή επισφάλεια χιλιάδες Νηπιαγωγούς».
ΥΓ: Θυμίζουμε την επίμαχη διάταξη του άρθρου 35 παράγ. 1 για τα νηπιαγωγεία:
« 1. α) Η παρ. 5 του άρθρου 3 του ν. 1566/1985 (Α΄167), όπως έχει αντικατασταθεί με την παρ. 18 του άρθρου 45 του ν. 4264/2014 (Α΄118), αντικαθίσταται ως εξής:
“5. Τα νηπιαγωγεία, ανάλογα με τον αριθμό των οργανικών θέσεων των νηπιαγωγών, είναι μονοθέσια ή πολυθέσια. Η οργανικότητα των νηπιαγωγείων προσδιορίζεται με βάση την αντιστοιχία νηπιαγωγού προς αριθμό νηπίων και η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει τον ένα (1) νηπιαγωγό για κάθε είκοσι πέντε (25) νήπια και όχι λιγότερο από: α) δέκα τέσσερα (14) νήπια και β) πέντε (5) νήπια σε σχολικές μονάδες απομακρυσμένων, δυσπρόσιτων και παραμεθόριων περιοχών ή περιοχών με δυσκολίες πρόσβασης ή περιοχών για τις οποίες απαιτείται μεταφορά/μετακίνηση νηπίων σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις νόμων και κανονιστικών πράξεων. Την ευθύνη για την τήρηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα έχει ο οικείος Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων καθορίζεται ο αριθμός των μαθητών που αντιστοιχεί σε κάθε νηπιαγωγό''…».