Ο εθνικιστικός παροξυσμός για την αναφορά του Φίλη στο λεγόμενο ζήτημα της γενοκτονίας των Ποντίων (ευκαιρία των δεξιών να κάνουν επιτέλους λίγη αντιπολίτευση) σκέπασε άλλα πράγματα, πολύ πιο σημαντικά, που αποκαλύφτηκαν στη διάρκεια της πολύωρης τηλεοπτικής συνέντευξης του υπουργού Παιδείας.
Διαμαρτύρονταν οι παριστάμενοι εκπαιδευτικοί και φοιτητές για το χάλι των δομών της δημόσιας εκπαίδευσης, αλλά ατάραχος ο Φίλης απαντούσε: Μαζί σας, δίκιο έχετε, στην ίδια πλευρά είμαστε. Ο Χατζηνικολάου, παρά τη φανερή διάθεσή του να αβαντάρει τον Φίλη, κάποια στιγμή αισθάνθηκε ότι πρέπει να κρατήσει και κάποιες ισορροπίες. Γι' αυτό του είπε: Υπουργέ, τι να το κάνουν το δίκιο που τους λέτε ότι έχουν, όταν τα προβλήματα δεν λύνονται; Ασε που όταν ήσασταν στην αντιπολίτευση αυτά τα προβλήματα τα είχατε κάνει σημαία.
Ο Φίλης ψιλοκομπλάρισε, αλλά βρήκε γρήγορα την απάντηση: ως αντιπολίτευση είχαμε υποχρέωση να αναδεικνύουμε τα προβλήματα! Τι είπε δηλαδή; Οτι η αντιπολίτευση έχει καθήκον να καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι δε λύνει τα προβλήματα, ενώ όταν γίνει κυβέρνηση οφείλει να πει ότι δεν είναι εύκολο να λυθούν αυτά τα ίδια προβλήματα.
Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του. Η κυβέρνηση πρέπει να κυβερνήσει και η αντιπολίτευση να κάνει αντιπολίτευση. Το έγραψε πριν από μερικές βδομάδες ο Πρετεντέρης, απορρίπτοντας τα σενάρια περί ευρέως κυβερνητικού συνασπισμού. Το ίδιο ακριβώς περιέγραψε με κυνισμό ο Φίλης (επιβεβαιώνοντας πως είναι από κάθε άποψη ο «Πάγκαλος του ΣΥΡΙΖΑ»): όσο είμαστε στην αντιπολίτευση έχουμε καθήκον να καταγγέλλουμε αυτά που ως κυβέρνηση δεν πρόκειται να εφαρμόσουμε!
Αυτή είναι η λειτουργία του αστικού συστήματος εξουσίας. Γι' αυτό εμείς επιμένουμε ότι και η αντιπολίτευση αποτελεί τμήμα του συστήματος εξουσίας, επειδή καθήκον της είναι να «συμμαζεύει» και να καναλιζάρει τη λαϊκή διαμαρτυρία για να μην γίνει επικίνδυνη για το σύστημα.