Μεγάλη ταραχή έπαθε η φράου Αννα, αλλά και οι «πρόθυμοι» που προσέτρεξαν (είναι αλήθεια ότι ακόμη είναι «σταγονίδια» στο σώμα των πανεπιστημιακών καθηγητών) να στελεχώσουν τις διορισμένες από την ίδια εφορευτικές επιτροπές, με το κλίμα της γενικευμένης αντίστασης, που σε κάποιες περιπτώσεις πήρε και τη μορφή έμπρακτης λαϊκής αντιβίας ενάντια στα τσιράκια του υπουργείου, τους «πρόθυμους» (π.χ. στα Πανεπιστήμια Αιγαίου και Πατρών κυκλοφόρησε αφίσα με καταζητούμενους τα διορισμένα μέλη της εφορευτικής επιτροπής, στην Κρήτη ο γνωστός Γρυσπολάκης δέχτηκε αβγά, κ.λπ.).
Και οι μεν «πρόθυμοι» έσπευσαν να το βάλουν στα πόδια (την παραίτησή του υπέβαλε ο διορισμένος και προκλητικός για τα ψεύδη του πρόεδρος της εφορευτικής επιτροπής Ι. Χατζόπουλος στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, όπως καταγγέλλει η πρυτανεία του Ιδρύματος), ενώ οι εκλογές αναβλήθηκαν, η δε Διαμαντοπούλου φοβερά εκνευρισμένη, απάντησε και πάλι με το μοναδικό τρόπο που ξέρει, την εκτόξευση απειλών. Χαρακτήρισε την «οργανωμένη αντίσταση» στην εφαρμογή του νόμου «ευθεία βολή κατά της Δημοκρατίας» (sic!) και συνέχισε: «Οι εκδηλώσεις ανοιχτής ή συγκεκαλυμμένης βίας, φαινόμενα τρομοκράτησης και εκφοβισμού, που καταγγέλλονται από μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας και έχουν στόχο τη μη υλοποίηση της μεταρρύθμισης στην Ανώτατη Εκπαίδευση, δεν θα βρουν την παραμικρή ανοχή. Θέλω να διαβεβαιώσω την πανεπιστημιακή κοινότητα ότι, ως κατά το Σύνταγμα εποπτεύουσα αρχή και υπεύ-θυνη για την τήρηση των πανεπιστημιακών νόμων (άρθρο 16 παρ.5), η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας θα πράξει το παν για την εφαρμογή του νέου νόμου, τον οποίο –υπενθυμίζεται, η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία μόλις προ τριμήνου. Γι’ αυτό θα λάβει κάθε αναγκαίο μέτρο για το σεβασμό της νομιμότητας και τη λογοδοσία όσων αυθαιρέτως την αμφισβητούν».
Βέβαια, ως τώρα το υπουργείο δεν έχει να επιδείξει έργο στην εφαρμογή του νόμου, ο οποίος κολλάει στην εκλογή των Συμβουλίων διοί-κησης (σ.σ. το Συμβούλιο εκλέγει στην ουσία τον πρύτανη, καταρτίζει τον Οργανισμό, τον εσωτερικό Κανονισμό, κ.λπ.). Γι’ αυτό και πανηγυρίζει επειδή πέτυχε να γίνουν εκλογές ως τώρα σε δυο ΤΕΙ της κωλοπετινίτσας, σε αυτά των Σερρών και της Καλαμάτας (με τη συντεχνία των εκπαιδευτικών ΤΕΙ, το υπουργείο Παιδείας έχει ιστορικούς δεσμούς από την εποχή του Κακλαμάνη).
Από την άλλη, με την απειλή του κλεισίματος της στρόφιγγας της χρηματοδότησης πάνω απ’ τα κεφάλια τους, αλλά και βλέποντας ότι η κατάσταση ξεφεύγει καμιά φορά από τον έλεγχο της «νομιμότητας» από «θερμόαιμους» φοιτητές, λόγω της σκληρής απαίτησης της Διαμαντοπού-λου να εφαρμοστεί ο νόμος, οι πρυτάνεις του Πανεπιστήμιου της Αθήνας και του Μετσόβειου Πολυτεχνείου έστειλαν επιστολή στον Παπαδήμο, ζητώντας του να παρέμβει. Μάλιστα! Ο Παπαδήμος, ο εκφραστής των συμφερόντων του χρηματιστικού κεφαλαίου, σε όλους τους τομείς, της Παιδείας συμπεριλαμβανομένης, επειδή τυγχάνει να είναι και καθηγητής, καλείται να εκτονώσει την κατάσταση διότι ελλοχεύ-ει ο κίνδυνος «της αλόγιστης βίας», όπως λένε οι πρυτάνεις, δηλαδή η έμπρακτη έκφραση της λαϊκής αντιβίας απέναντι σ’ ένα νόμο και μια πολιτική εξόχως τρομοκρατική, που ισοπεδώνουν το δημόσιο Πανεπιστήμιο.
Πιάνοντας το νήμα της αντιπαράθεσης, η άμεμπτη και αναμάρτητη Διαμαντοπούλου κατηγόρησε τους πρυτάνεις, που αρνήθηκαν να υπογράψουν τις διαπιστωτικές πράξεις, ως εξουσιολάγνους και προσκολημμένους σε πελατειακές σχέσεις. Στο πλευρό της υπουργού Παιδείας έσπευσαν οι γνωστοί σφουγγοκωλάριοι της Δημοκρατικής Αριστεράς. Η άλλοτε υφισταμένη της Διαμαντοπούλου στο υπουργείο Παιδείας Μαρία Ρεπούση, καθηγήτρια στο ΑΠΘ και υπεύθυνη του τομέα Παιδείας και έρευνας της ΔημΑρ, με δημόσια αρθρογραφία, κάλεσε τους συναδέλφους της πανεπιστημιακούς «να γυρίσουν τη σελίδα μιας συνολικής άρνησης που είναι αδιέξοδη, να μην πολιορκούν τα πρυτανικά σχήματα ενισχύοντας ακραίες τάσεις, να πάρουν μέρος στις εκλογές για τα συμβούλια διοίκησης των ιδρυμάτων και να φροντίσουν να είναι νόμιμες και όσο πιο μαζικές γίνεται».
Πάντως, η Σύγκλητος του Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης άνοιξε διάπλατα το παράθυρο στη διεξαγωγή των εκλογών και την εφαρμογή του νόμου με μια επαίσχυντη απόφαση που έβγαλε (2842/14-12-11), την οποία πήγε στη συνέχεια να καμουφλάρει με αγωνιστικές φανφάρες ο πρύτανης Μυλόπουλος. Η Σύγκλητος αποφάσισε «να ζητήσει από την Οργανωτική Επιτροπή για την ανάδειξη των μελών του Συμβουλίου του Α.Π.Θ. να επανεξετάσει την προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων για ανάδειξη των εσωτερικών μελών του Συμβουλίου, καθώς η προθεσμία αυτή δε μπορεί παρά να συνδέεται άμεσα με την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών» και «να συγκροτήσει Επιτροπή για τη διερεύνηση των προβλημάτων του Α.Π.Θ. και των δυσλειτουργιών από τη εφαρμογή του Νόμου 4009/2011 με στόχο την υποβολή προτάσεων για τη βελτίωση της κατάστασης».
Κοντολογίς, η αντίθεση των πανεπιστημιακών διοικήσεων στο νόμο-πλαίσιο έχει κοντά ποδάρια, γι’ αυτό πρέπει να εγερθεί το φοιτητικό κίνημα.