Παρότι πέρασε ένας μήνας από τις εκλογές, κανένας ως τώρα μνημονιακός νόμος που αφορά στην εκπαίδευση δεν καταργήθηκε, παρά τις προεκλογικές «δεσμεύσεις» του ΣΥΡΙΖΑ, τις οποίες μάλιστα διένημαν τα συνδικαλιστικά του στελέχη και γραπτώς στους εκπαιδευτικούς προς άγραν ψήφων.
Και πώς, αλήθεια, θα μπορούσε να γίνει αυτό όταν από την αρχή οι «θεσμοί» τους τόνισαν ορθά-κοφτά ότι δε θα ανεχτούν καμιά μονομερή ενέργεια και οι συριζαίοι ως πειθήνια σκυλάκια έσπευσαν να γλείψουν το χέρι των αφεντικών;
Σε αυτούς τους μνημονιακούς νόμους συμπεριλαμβάνεται και η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και των σχολικών μονάδων, που αποτελεί όχημα για την κατηγοριοποίηση, άρα και το μελλοντικό ίσως λουκέτο σχολείων, και την απόλυση των εκπαιδευτικών.
Με δεδομένες τις δηλώσεις Τσίπρα, Κατρούγκαλου και των υπουργών Παιδείας ότι τελικά η αξιολόγηση δεν καταργείται, αλλά επανέρχεται με άλλο προσωπείο που τάχα δε θα είναι «τιμωρητικό» (τότε πώς δικαιολογείται η εξαγγελία Κατρούγκαλου ότι η αξιολόγηση που μελετάται θα αποτελεί κριτήριο για την πιο γρήγορη εξέλιξη του δημόσιου υπάλληλου, κοντολογίς πώς εξηγείται η πρόθεση για σύνδεση του βαθμού με το μισθό;) «διαβάζουμε» και τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας Αριστείδη Μπαλτά στο «Εθνος».
Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο υπουργός Παιδείας είπε ότι «οι τρέχουσες διαδικασίες αξιολόγησης αναστέλλονται, καθώς και οι όποιες πειθαρχικές ή προαγωγικές συνέπειές τους, προκειμένου να μελετηθούν σε βάθος όλοι οι συναφείς παράγοντες», ενώ «στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο Παιδείας έκλεισε την Παρασκευή τη διαδικτυακή πύλη ανάρτησης των εκθέσεων αξιολόγησης των σχολικών μονάδων» (οι υπογραμμίσεις δικές μας).
Σημειώνουμε το ρήμα «αναστέλλονται» που χρησιμοποίησε, όχι τυχαία, ο υπουργός Παιδείας για «να μελετηθούν σε βάθος όλοι οι συναφείς παράγοντες». Η αναστολή δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ολοσχερή κατάργηση. Υπονοείται ότι ο μνημονιακός νόμος περιέχει πτυχές που θέλουν μελέτη και είναι πιθανόν να κρατηθούν. Διότι πώς αλλιώς η αξιολόγηση θα συνδέεται με τη βαθμολογική και μισθολογική εξέλιξη του υπάλληλου και με την πρόθεση της συγκυβέρνησης να αλλάξει εκ νέου (προς το χειρότερο βεβαίως) το μισθολόγιο στο δημόσιο, δέσμευση που περιλαμβάνεται στην επιστολή με τα μέτρα προς τους δανειστές;