Παρακολουθείστε τα αναγραφόμενα σε δυο διαδοχικές εγκυκλίους του υπουργείου Παιδείας:
Αρχική εγκύκλιος
ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ
Μαρούσι, 07-04-2020 Αρ. Πρωτ.: Φ.478.6/74 /43904/Α2
ΘΕΜΑ: Υποβολή αναγκών εξοπλισμού φορητών ηλεκτρονικών συσκευών.
Το Υ.ΠΑΙ.Θ. προτίθεται να προβεί στην προμήθεια και παροχή εξοπλισμού φορητών ηλεκτρονικών συσκευών (laptop και tablet) στις σχολικές μονάδες Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης, προκειμένου να αξιοποιηθεί από εκπαιδευτικούς ή/και μαθητές, λαμβάνοντας υπόψη τα κριτήρια και τις ιδιαίτερες ανάγκες της κάθε σχολικής μονάδας.
Στόχος είναι:
α) να υποστηριχθεί άμεσα η εκπαιδευτική διαδικασία, τόσο κατά την περίοδο αναστολής λειτουργίας των σχολικών μονάδων για την αποφυγή και τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού όσο και μετέπειτα στην ποιοτική αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης για την υποστήριξη των εκπαιδευτικών στόχων, για την ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων μαθητών και εκπαιδευτικών σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και για την υποστήριξη της διδασκαλίας και των νέων μορφών μάθησης.
β) να υπάρχει ισότιμη πρόσβαση στην εκπαιδευτική διαδικασία από όλους αφού πολλοί εκπαιδευτικοί και μαθητές (σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης) είτε σε περιοχές με χαμηλό κατά κεφαλήν ΑΕΠ, είτε σε απομακρυσμένες περιοχές, είτε λόγω της οικονομικής κρίσης της χώρας μας δεν έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε εξ αποστάσεως εκπαίδευση λόγω έλλειψης βασικού εξοπλισμού. Την κατάσταση αυτή επιβαρύνει περαιτέρω το γεγονός ότι αρκετές οικογένειες δεν διαθέτουν επαρκή αριθμό ηλεκτρονικών συσκευών για χρήση στο διαδίκτυο (π.χ. λόγω χαμηλού εισοδήματος, πολύτεκνες οικογένειες, τηλεργασία γονέων/κηδεμόνων).
Προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι αναγκαίες ενέργειες για την υλοποίηση των ανωτέρω παρακαλούμε όπως μεριμνήσετε άμεσα για την καταγραφή των αναγκών της ανωτέρω δράσης σε επίπεδο σχολικής μονάδας και να το αποστείλετε στο τμήμα Μελέτης και Προμήθειας Εξοπλισμού της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Υ.ΠΑΙ.Θ., μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην ηλεκτρονική Διεύθυνση akonstantaras@minedu.gov.gr, έως την Πέμπτη 9/4/2020 και ώρα 12.00. Η καταγραφή θα γίνει αυστηρά με τη χρήση (συμπλήρωση) της συνημμένης φόρμας σε μορφή excel. Η τήρηση της ανωτέρω προθεσμίας είναι επιτακτική, δεδομένου ότι η όλη διαδικασία πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα. Σημειώνεται ότι η μη υποβολή των αναγκών εντός της προαναφερθείσας προθεσμίας συνεπάγεται τη μη συμμετοχή σας στην πράξη.
«Διορθωτική» εγκύκλιος
Μαρούσι, 09-04-2020 Αρ. Πρωτ.: Φ.478.6/75/44420/Α2
ΘΕΜΑ: Διευκρινίσεις σχετικά με την υποβολή αναγκών εξοπλισμού φορητών ηλεκτρονικών συσκευών.
Σχετ.: Φ.478.6/74/43904/Α2/7.4.2020 1.
Σε συνέχεια του υπ. αριθμ. πρωτ. σχετικού εγγράφου Φ.478.6/74/43904/Α2/7.4.2020, σας διευκρινίζουμε ότι η συμμετοχή στην Εξ Αποστάσεως εκπαίδευση εκ μέρους εκπαιδευτικών και μαθητών είναι ευρύτατη σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Τα στατιστικά στοιχεία καταδεικνύουν ότι η εκπαιδευτική κοινότητα ανταποκρίθηκε ταχύτατα και αποτελεσματικά στις ευκαιρίες που προσέφερε το ΥΠΑΙΘ, αμέσως μετά την αναστολή της λειτουργίας των σχολικών μονάδων.
2. Επίσης, διευκρινίζουμε ότι η καταγραφή αναγκών εξοπλισμού φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών/συσκευών αφορά αποκλειστικά και μόνο σε ελλείψεις της σχολικής μονάδας και επ’ ουδενί φυσικών προσώπων (εκπαιδευτικών ή μαθητών). Η καταγραφή αυτή σχετίζεται με πρόγραμμα ΕΣΠΑ, που υλοποιείται στο πλαίσιο της γενικότερης βελτίωσης ψηφιακών δεξιοτήτων. Ειδικότερα, αποσκοπεί στην ποιοτική αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης για την υποστήριξη ευρύτερων εκπαιδευτικών στόχων, για την ανάπτυξη και καλλιέργεια νέων δεξιοτήτων μαθητών και εκπαιδευτικών σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και για την υποστήριξη της διδασκαλίας και νέων μορφών μάθησης. Για τους ανωτέρω λόγους καλείσθε να καταγράψετε τις άμεσες μόνο ανάγκες των σχολικών μονάδων κάνοντας χρήση της φόρμας σε μορφή excel, που επισυνάπτεται.
3. Παρακαλείσθε δε να αποστείλετε τα σχετικά στοιχεία αρμοδίως έως την Πέμπτη, 9 Απριλίου 2020, στις 24:00.
Το απόλυτο αλαλούμ και αυτό επειδή στόχος είναι μόνον η επικοινωνιακή πολιτική και όχι η ουσιαστική στήριξη αυτών που έχουν ανάγκη. Γι’ αυτό και τα αναρίθμητα ψέματα, γι’ αυτό και οι αντικρουόμενες, μέσα σε ελάχιστες ώρες, εγκύκλιοι του υπουργείου Παιδείας.
Στην πρώτη κατεπείγουσα εγκύκλιο, το υπουργείο Παιδείας ζητά να καταγραφούν οι ανάγκες (μέσα σε ελάχιστες ώρες) -σε επίπεδο τάξης- εκπαιδευτικών και μαθητών που δεν διαθέτουν φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή (laptop και tablet), ώστε να υποστηριχτεί άμεσα η εκπαιδευτική διαδικασία της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, με την προμήθεια και κατ’ επέκταση διανομή του αναγκαίου εξοπλισμού σε εκπαιδευτικούς και μαθητές. Το υπουργείο έχει «ανακαλύψει» ότι δεν υπάρχει ισότιμη πρόσβαση όλων στην τηλεκπαίδευση, επειδή υπάρχουν φτωχές οικογένειες, απομακρυσμένες περιοχές, που πλήττονται ιδιαίτερα και λόγω της οικονομικής κρίσης, οικογένειες που δεν διαθέτουν επαρκή αριθμό ηλεκτρονικών συσκευών λόγω χαμηλού εισοδήματος, συμμετοχής στην τηλεργασία πολλών μελών της οικογένειας, κ.λπ.
Με νέα κατεπείγουσα εγκύκλιο στις 9/4 και ενώ η προθεσμία για την υποβολή των στοιχείων έληγε την ίδια ημέρα στις 12.00, το υπουργείο ενημερώνει ότι… λάθος κατάλαβαν όλοι. Οτι «η καταγραφή αναγκών εξοπλισμού φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών/συσκευών αφορά αποκλειστικά και μόνο σε ελλείψεις της σχολικής μονάδας και επ’ ουδενί φυσικών προσώπων (εκπαιδευτικών ή μαθητών). Η καταγραφή αυτή σχετίζεται με πρόγραμμα ΕΣΠΑ, που υλοποιείται στο πλαίσιο της γενικότερης βελτίωσης ψηφιακών δεξιοτήτων».
Δηλαδή, με τα σχολεία κλειστά και τους εκπαιδευτικούς εργαζόμενους από το σπίτι τους, με ό,τι μέσα διαθέτουν, κουτσά στραβά με πολλές δυσκολίες και αφόρητο άγχος, προκειμένου να στηρίξουν μαθησιακά, παιδαγωγικά και ψυχολογικά τους μαθητές τους, το υπουργείο θυμήθηκε να εξοπλίσει αποκλειστικά τις σχολικές μονάδες! Και «επ’ ουδενί τα φυσικά πρόσωπα». Και επιστρατεύει γι’ αυτό τα αναρίθμητα ψεύδη, ότι όλα δουλεύουν ρολόι, ότι η τηλεκπαίδευση πραγματοποιείται από τους εκπαιδευτικούς «αποτελεσματικά στις ευκαιρίες που προσέφερε το ΥΠΑΙΘ». Οι ανισότητες στην εργαζόμενη κοινωνία και επομένως στην πρόσβαση στην τηλεκπαίδευση πήγαν περίπατο.
Η πολιτική αγυρτεία ξεπερνά κάθε φαντασία.
Μητσοτάκης και Σταϊκούρας «τράβηξαν το αυτί» της Κεραμέως που πήγε να κάνει δημαγωγία για προσωπικό πολιτικό όφελος «με ξένα κόλλυβα».
Στις ιδιωτικές κλινικές, τους εφοπλΗστές, το κεφάλαιο οι παροχές δίνονται χωρίς δεύτερη σκέψη, στην εκπαίδευση, όμως, πέφτει πέλεκυς. Τι έγινε κι αν τα παιδιά της εργατικής τάξης, της αγροτιάς, των φτωχομεσαίων στρωμάτων της εργαζόμενης κοινωνίας μείνουν «τυφλά», τι έγινε κι αν δεν έχουν επαφή με το σχολείο ακόμη και τώρα που βιώνουν μαζί με τις οικογένειές τους αβάσταχτες καταστάσεις λόγω κοροναϊού και πολύ περισσότερο την αγωνία ενός αβέβαιου μέλλοντος;
Η ξεδιαντροπιά έχει και συνέχεια.
Η Σοφία Σακοράφα βουλευτής του ΜέΡΑ25, σε επίκαιρη ερώτησή της, που συζητήθηκε στη Βουλή στις 2 Απρίλη, ζητά από την υπουργό Παιδείας «την άμεση επιδότηση όλων των μαθητών του Γυμνασίου-Λυκείου και φοιτητών με χρηματικό ποσό ύψους –ενδεικτικά το αναφέρω- περίπου 400 ευρώ για την προμήθεια προσωπικού υπολογιστή/laptop, με τις οικονομικές προϋποθέσεις που ισχύουν κατ’ αρχάς, λόγου χάρη, για τη χορήγηση φοιτητικού επιδόματος ενοικίου», επειδή διαφορετικά «Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση θα αποβεί αναποτελεσματική,… αντιεκπαιδευτική, αλλά και άδικη, αν δεν εξασφαλιστεί η πρόσβαση όλων στο σύστημα. Δυστυχώς, είναι δεδομένο ότι οι κρίσεις αυξάνουν τις ανισότητες, αφού δεν περιλαμβάνουν σε όμοιο βαθμό όλες τις κοινωνικές ομάδες».
Απαντώντας η πονηρή Κεραμέως στην πρωτομιλία της «ευλογεί τα γένια» του υπουργείου Παιδείας γι’ αυτά που έχει κατορθώσει ως τώρα στην τηλεκπαίδευση και παραδίδει μάθημα του τι σημαίνει εξ αποστάσεως εκπαίδευση (σύγχρονη, ασύγχρονη και τα ρέστα). Για την «ταμπακιέρα» ούτε λόγος. Λέει μόνο «θα αναφερθώ, κυρία συνάδελφε, λόγω χρόνου, αναλυτικά στη δευτερολογία μου στα ζητήματα πρόσβασης και υποδομών». [Η υπουργός Παιδείας χρησιμοποιεί εδώ το κόλπο της δευτερολογίας, ώστε να κάνει μονόλογο, ν’ απαντήσει όπως θέλει αυτή και να αποκλείσει τη Σακοράφα από τον αντίλογο, αφού ο/η βουλευτής δεν έχει το δικαίωμα τριτομιλίας μετά τη δευτερομιλία του/της υπουργού].
Η Σακοράφα επανέρχεται στη δευτερολογία της: «Λόγω των αυξημένων αναγκών που προκύπτουν, θα πρέπει να εξασφαλιστεί η δωρεάν παροχή πρόσβασης στο διαδίκτυο, δηλαδή να έχουμε δωρεάν internet».
Η Κεραμέως, στη δική της δευτερολογία, δεν κάνει καμιά αναφορά στην αδυναμία των φτωχών νοικοκυριών (και επομένως των μαθητών) να εξοπλιστούν με ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ούτε στο τι θα πράξει η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας επ’ αυτού (που δεν είναι μόνο αίτημα της Σακοράφα, αλλά όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας).
Αναφέρεται αποκλειστικά στο internet και μάλιστα επιστρατεύει ψεύδη: «Οσον αφορά τη σύνδεση στο internet, η συντριπτική πλειοψηφία των οικογενειών με μαθητές και φοιτητές έχουν σταθερή σύνδεση στο internet, με απεριόριστο αριθμό δεδομένων», «Μέσω προγράμματος ΕΣΠΑ έχει δοθεί σημαντικός τεχνολογικός εξοπλισμός στην εκπαιδευτική κοινότητα».
Και βέβαια, δεν κάνει καμιά αναφορά για δωρεάν παροχή internet: «Παρόλα αυτά, έχουμε εξασφαλίσει και τη δυνατότητα να μπορεί κανείς να συνδέεται στη διαδικτυακή πλατφόρμα της σύγχρονης τηλεκπαίδευσης και μέσω τηλεφώνου, με αστική χρέωση από σταθερό τηλέφωνο».
Ο έρωτας για την «ιδιωτική πρωτοβουλία» δεν κρύβεται. Και η Κεραμέως δηλώνει πως τα παραπάνω θα τα υλοποιήσει με την ευγενική χορηγία γνωστών εταιριών που θα τσεπώσουν ζεστό παραδάκι: «Είμαστε σε συζητήσεις με τους παρόχους internet για περαιτέρω στήριξη της προσπάθειας της τηλεκπαίδευσης… έχουμε ήδη λάβει σημαντικές δεσμεύσεις από ιδιώτες, εταιρείες και φυσικά πρόσωπα για άμεση ενίσχυση του τεχνολογικού εξοπλισμού προς όφελος της εκπαιδευτικής κοινότητας και θα ήθελα και από αυτό εδώ το Βήμα να ευχαριστήσω θερμά τους ιδιώτες, οι οποίοι στηρίζουν αυτή την πάρα πολύ σημαντική προσπάθεια».
ΥΓ: Μέσα στην τούρλα του Σαββάτου, το υπουργείο Παιδείας εξέδωσε στις 10/4 εγκύκλιο που υπογράφει η Γενική Γραμματέας Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής, Αναστασία Γκίκα, σύμφωνα με την οποία δίνεται η «Δυνατότητα κάλυψης ύλης εκτός επαναλήψεων κατά τη διάρκεια της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης».
Για να ικανοποιηθούν οι επικοινωνιακές μπούρδες του υπουργείου Παιδείας, οι εκπαιδευτικοί φορτώνονται με νέα βάρη και άγχος κάτω από αυτές τις πολύ δύσκολες συνθήκες που πραγματοποιείται η εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Το ίδιο και οι μαθητές, ενώ σίγουρα θα ενταθούν οι ταξικές ανισότητες. Αυτές θα είναι οι συνέπειες αυτής της εγκυκλίου που σημειώνει υποκριτικά, ότι η πρόσθετη αυτή ύλη «δεν θεωρείται ύλη που έχει διδαχθεί παρά μόνο εφόσον αυτή παραδοθεί και με δια ζώσης διδασκαλία στην τάξη, όταν επαναλειτουργήσουν τα σχολεία».
Γιούλα Γκεσούλη