Η είδηση είναι κάπως παρωχημένη (το γεγονός συνέβη στις 19 του Μάη), πλην, όμως, είναι άξια σχολιασμού. Γιατί δείχνει την κατεύθυνση προς την οποία θέλει να κινηθεί το υπουργείο Παιδείας, που από την εποχή της Διαμαντοπούλου έχει σαφώς διαμηνύσει ότι δρομολογεί την κατάργηση των δωρεάν σχολικών βιβλίων, κουνώντας το εφεύρημα του «ηλεκτρονικού βιβλίου» (εξ ου και η κατάργηση του Οργανισμού Σχολικών Βιβλίων και ο χαρακτηρισμός της Διαμαντοπούλου ως υπουργού της φωτοτυπίας).
Στη Θεσσαλονίκη, λοιπόν, στο πλαίσιο της 10ης Διεθνούς Εκθεσης Βιβλίου, οργανώθηκε «στρογγυλό τραπέζι» από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών-Βιβλιοπωλών, στο οποίο παρακάθησαν ο υφυπουργός Πολιτισμού, ο «κάτσε καλά» νεκροθάφτης της Παιδείας Γεράσιμος Αρσένης, ο Γιώργος Παρίκος, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων, κ.α.
Παρόντων, των νυν και τέως πολιτικών ανδρών που συνέδεσαν την καριέρα τους με το υπουργείο Παιδείας (σήμερα το Πολιτισμού έχει συγχωνευθεί με το Παιδείας), ο Παρίκος παρουσίασε τη μελέτη-εισήγησή του, κατά την οποία ειπώθηκαν και τα εξής:
Σκοπός είναι: «Η μετάβαση από το μοναδικό σχολικό βιβλίο στην πολλαπλή βιβλιογραφία», «η προσαρμογή στο ευρωπαϊκό κεκτημένο καταργώντας το κρατικό εκδοτικό μονοπώλιο και η προσφυγή στον ανταγωνισμό της αγοράς», «η μείωση του συνολικού κόστους διαχείρισης του σχολικού βιβλίου για τον κρατικό προϋπολογισμό».
Προς τούτο προτείνεται το υπουργείο να περιορίζεται απλά στο να «καταρτίζει ανά μάθημα, περίγραμμα αναλυτικού προγράμματος σπουδών, τους σκοπούς του μαθήματος» να τα θέτει σε «διαβούλευση» και από κει και πέρα να αναλαμβάνουν δράση οι μεγαλοεκδότες. Το υπουργείο αγοράζει από τα βιβλία που εγκρίνονται μόνο ένα αντίτυπο ανά μάθημα για κάθε σχολείο, που αποστέλλεται στη σχολική βιβλιοθήκη. Οι καθηγητές των μαθημάτων μέσω του συλλόγου διδασκόντων, προτείνουν το μοναδικό βιβλίο ανά μάθημα που θα διδάξουν.
Οι μεγαλοεκδότες χαρακτηρίζουν το προηγούμενο σύστημα δωρεάν διανομής σχολικών βιβλίων «οριστικά χρεοκοπημένο». Και μοστράρονται ως οι υπερασπιστές των δημόσιων οικονομικών και υπόσχονται βελτίωση έτσι και το παραδάκι εισρεύσει στην τσέπη τους και όχι σε έναν δημόσιο οργανισμό, όπως ο ΟΕΣΒ, που παρήγαγε ως τώρα με ελάχιστο προσωπικό τόνους βιβλίων με ελάχιστο κόστος!