Εχεις ένα κίνημα καταλήψεων που αγκαλιάζει τα μεγαλύτερα πανεπιστημιακά τμήματα και τη μεγάλη πλειοψηφία των φοιτητών. Αυτό το κίνημα απαιτεί την κατάργηση ενός νόμου, του νόμου Διαμαντοπούλου, με τον οποίο και εσύ (υποτίθεται ότι) είσαι αντίθετος. (Λεπτομέρεια πρώτη: όταν ξεκίνησε αυτό το κίνημα, εσύ δεν το στήριξες. Μιλούσες για καταλήψεις μόνο σε χώρους διοίκησης. Στη συνέχεια και για δυο εβδομάδες, μπροστά στον κίνδυνο να απομονωθείς, στήριξες στα λόγια αυτό το κίνημα. Λεπτομέρεια δεύτερη: ενώ το κίνημα των καταλήψεων ζητά την κατάργηση του νόμου, εσύ ζητάς να μην εφαρμοστεί ο νόμος).
Την ώρα που δημιουργείται κίνημα αντι-κατάληψης, κατευθυνόμενο από το πιο αντιδραστικό κομμάτι των καθηγητών, σε συνεργασία με την κυβέρνηση και με την αμέριστη στήριξη των αστικών ΜΜΕ, εμφανίζεσαι και συ, πάντα με διακηρύξεις κατά του νόμου, και προτείνεις να τερματιστούν οι καταλήψεις και να… κλιμακωθεί ο αγώνας… με όλα τα μέσα. Και για να μη σε κατηγορήσουν ότι συστρατεύεσαι με το κίνημα αντι-κατάληψης, δείχνεις… έμπρακτα τι εννοείς. Για τον Περισσό, τη νεολαία του και τη φοιτητική τους παράταξη, το ΜΑΣ, λέμε, όπως θα καταλάβατε. Ιδού ο… πολύμορφος αγώνας, όπως τον παρουσίασε ο «Ριζοσπάστης» στο φύλλο του της περασμένης Τετάρτης: «Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών συνεχίζει τις κινητοποιήσεις, για να μην εφαρμοστεί ο νόμος – πλαίσιο, καλώντας σε συμμετοχή τους φοιτητές, τους σπουδαστές και τους Συλλόγους, σε αγωνιστικό πρόγραμμα δράσης: Σήμερα: Συμμετοχή στην πολύμορφη δράση ενάντια στα φοροχαράτσια. Στην Αθήνα στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα, στις 6.30 το απόγευμα και στη Θεσσαλονίκη στις 6 το απόγευμα, στο Αγαλμα Βενιζέλου. Πέμπτη 29 Σεπτέμβρη: Στην Αθήνα θα γίνει κινητοποίηση στα γραφεία του ΟΑΣΑ (Μετσόβου 15), στις 10 το πρωί, με αίτημα να δοθούν όλα τα ΠΑΣΟ δωρεάν. Στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο στις 11.30 π.μ., στην πλατεία χημείου του ΑΠΘ. Παρασκευή 30 Σεπτέμβρη: Στη Αθήνα θα γίνει συλλαλητήριο στις 12 το μεσημέρι, στην Ομόνοια. Στη Θεσσαλονίκη, στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ) διοργανώνεται συναυλία. Σάββατο 1 Οκτώβρη: Σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη κινητοποιήσεις στα καταστήματα που έχουν συνάψει συμφωνίες για τη διανομή των ΠΑΣΟ. Δευτέρα 3 Οκτώβρη: Στη Θεσσαλονίκη, σύσκεψη των Επιτροπών Αγώνα του ΜΑΣ και ανάδειξη της νέας γραμματείας. Τρίτη 4 Οκτώβρη: Στη Θεσσαλονίκη, παρεμβάσεις στα λεωφορεία για το δικαίωμα στις δωρεάν μεταφορές. Τετάρτη 5 Οκτώβρη: Συμμετοχή στην 24ωρη πανελλαδική απεργία των εργαζομένων στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα και στις ΔΕΚΟ. Τέταρτη 19 Οκτώβρη: Συμμετοχή στην 24ωρη Γενική Πανελλαδική Πανεργατική Απεργία. Παράλληλα, συνεχίζονται οι καταλήψεις σε διοικήσεις και εστιατόρια σχολών. Χτες, οι δυνάμεις του ΜΑΣ στη Θεσσαλονίκη έκαναν δυναμική κινητοποίηση στην πρυτανεία του ΑΠΘ και παρεμβάσεις στις γραμματείες των σχολών, απαιτώντας δωρεάν πάσο τώρα για όλους τους φοιτητές, δωρεάν μεταφορές με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς».
Οι καταλήψεις σε σχεδόν 180 σχολές, που συνεχίζονται, δεν υπάρχουν. Το ΜΑΣ θα προσπαθήσει –με το δικό του πλαίσιο, βεβαίως, βεβαίως– να σταματήσουν και αυτές οι καταλήψεις. Αντί για το υπαρκτό κίνημα των καταλήψεων, αυτοί προτείνουν την κομματική δράση! Ηταν εμφανής η αμηχανία της Αλ. Παπαρήγα, όταν προσπάθησε να «εκλαϊκεύσει» αυτή τη γραμμή, συνεντευξιαζόμενη στο πρωινάδικο της ΝΕΤ, την περασμένη Δευτέρα. Σκεφθείτε πώς θα «ρετάριζε», αν βρισκόταν στο αμφιθέατρο μιας κατειλημμένης σχολής και είχε απέναντί της φοιτητές με άποψη και ερωτήματα ουσίας και όχι δημοσιογράφους που δεν τους κόφτει το κίνημα και η προοπτική νίκης του.
«Στηρίζετε τις καταλήψεις στα πανεπιστήμια;», ρωτάει ο πονηρός δημοσιογράφος, που μάλλον ξέρει. «Η κατάληψη είναι μια μορφή πάλης η οποία χρησιμοποιείται περιοδικά, δεν μπορεί να υπάρχουν καταλήψεις, εννοώ βεβαίως αν κορυφωθεί η πάλη μπορεί να είναι και διαρκής», αρχίζει το «ρετάρισμα» η Παπαρήγα. «Για παράδειγμα, καταλήψεις οι οποίες γίνονται με πέντε φοιτητές να κλείνουν τα πανεπιστήμια και οι μάζες των φοιτητών να κάθονται σπίτι, νομίζω σου στερούν τη δυνατότητα να κάνεις διάλογο και αντίλογο με τους φοιτητές» συνεχίζει. Και… κορυφώνει: «Καταλήψεις που αποφασίζονται μέσα από Γενικές Συνελεύσεις και να σας πω, έγιναν καταλήψεις που κράτησαν ένα διάστημα, στους Ειδικούς Λογαριασμούς των πανεπιστημίων, αυτούς που πάνε για τις επιχειρήσεις. Είναι μια συγκεκριμένη κατάληψη που σηματοδοτεί κάτι πολύ συγκεκριμένο». Συμπέρασμα: καταλήψεις πραγματικές και υποστηρίξιμες από τον Περισσό είναι μόνον αυτές που έγιναν στους Ειδικούς Λογαριασμούς (οι οποίες, βεβαίως, αποφασίστηκαν από το ΜΑΣ των Κνιτών και όχι από γενικές συνελεύσεις). Οι πραγματικές καταλήψεις, οι πολλές, οι εκατοντάδες, είναι μη υποστηρίξιμες –για να μην πούμε καταδικαστέες– επειδή γίνονται «με πέντε φοιτητές», ενώ «οι μάζες των φοιτητών κάθονται σπίτι»! Τι καλύτερο να περιμένει η κ. Διαμαντοπούλου από τους υποτιθέμενους αντιπάλους του νόμου της; Δεν μπορεί να περιμένει να της πούνε και ζήτω. Αρκεί που υπονομεύουν και χτυπούν εκείνο το κίνημα που θέτει σε κίνδυνο το νόμο της.
«Οταν όμως χάνεται το εξάμηνο; Και χιλιάδες φοιτητές είναι εκτός κι αν υπάρχουν και καταλήψεις μειοψηφίας…», συνεχίζει ο πονηρός δημοσιογράφος, αλλά πριν τελειώσει τον κόβει η Παπαρήγα μ’ ένα κρεσέντο απ’ αυτά που στο τέλος σε κάνουν ν’ αναφωνείς: «τι θέλει να πει ο ποιητής;» (η ποιήτρια εν προκειμένω): «Καταρχήν, ο αγώνας έχει διάφορες μορφές πάλης, δεν μπορεί να γράφεις ποιήματα μόνο. Καμιά φορά μπορεί να γράψεις κι ένα ποίημα κι ένα τραγούδι και να συνεπάρεις τον κόσμο. Επομένως, όλες τις μορφές πάλης όταν διευκολύνουν την ενίσχυση του κινήματος, τη μαζικοποίησή του είμαστε υπέρ, δεν αποκλείουμε καμία. Η γνώμη μας τώρα είναι η εξής: Ο νόμος αυτός πέρασε απ’ τη Βουλή. Η μάχη, λοιπόν, πρέπει να δοθεί μέσα στα πανεπιστήμια. Να γίνουν οι εξετάσεις, να γραφούν οι πρωτοετείς καταρχήν. Γιατί οι καταλήψεις διαρκείας… Καταρχήν, οι καταλήψεις μπορεί να συνδυαστούν και με την εγγραφή των πρωτοετών, που είναι κομμάτι πια του φοιτητικού κινήματος και επομένως όταν κλείνεις το πανεπιστήμιο δεν τους δίνεις τη δυνατότητα να συμμετάσχουν. Είναι άλλοι που θέλουν ένα μάθημα να δώσουν για να πάρουν το πτυχίο. Αρα, λοιπόν, οι μορφές πάλης όλες, δεν αποκλείεται καμία, πρέπει να έχουν και εναλλαγή. Και, οπωσδήποτε, μέσα στα πανεπιστήμια πρέπει να γίνει μεγάλη συζήτηση, ένα μεγάλο μέρος των φοιτητών δε μετέχει. Κακά τα ψέματα. Και βλέπεις το εξής περίεργο, να ψηφίζουν εκατό χιλιάδες φοιτητές και να πηγαίνουν γραμμή, τους πάει η ΠΑΣΠ και η ΔΑΠ, γραμμή…»!!!!
Χρειάζεται κανένα παραπέρα σχόλιο; Ο μεγαλύτερος σύμμαχος της κυβέρνησης μέσα στα ΑΕΙ και ΤΕΙ αυτή τη στιγμή είναι ο Περισσός, γιατί αυτός διασπά το μέτωπο των καταλήψεων.
ΥΓ: Ο Χατζηνικολάου, στην εκπομπή του στον Real FM, επαίνεσε ως «υπεύθυνη» τη στάση της Παπαρήγα, τονίζοντας το σημείο που μίλησε για καταλήψεις από πέντε φοιτητές!