Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • AAΔΕ για ΟΠΕΚΕΠΕ: «Ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει»
  • Σύλληψη για μια ανάρτηση στο facebook
  • Υποψήφιος για Νόμπελ Οικονομικών
  • Προσοχή: κυκλοφορεί επικίνδυνο «συναισθηματικό εμβόλιο»
  • Εξουσιοδοτημένος κτηνίατρος: Ομολογία ότι η ευλογιά δεν έχει κοπάσει
  • Tο σποτ της Εταιρείας Προστασίας Σπαστικών για την πρόληψη της εγκεφαλικής παράλυσης αποκρύπτει συνειδητά τις αιτίες και τους υπεύθυνους
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Παιδεία»Γκρίζο τοπίο
Παιδεία

Συζήτηση στη βουλή για την Παιδεία

Γκρίζο τοπίο

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr13 Νοέ 2004, 00:00
Ρελάνς στα ζητήματα της Παιδείας (και όχι μόνο) προσπάθησε να κάνει η κυβέρνηση της ΝΔ, με την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη βουλή σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων. Επιδίωξη ήταν να ανασκευαστεί η κακή εικόνα που άφησε η διαχείριση των εκπαιδευτικών θεμάτων απ’ το υπουργείο Παιδείας και να κηρυχτεί η απαρχή του περίφημου «διαλόγου» για την Παιδεία.
 
Σαφέστατος, μέσα στις γενικότητές του, υπήρξε ο πρωθυπουργός που όρισε και το πλαίσιο του «διαλόγου» και το χρονοδιάγραμμα περάτωσής του.
 
Σύμφωνα με τον Κ. Καραμανλή ο «διάλογος» θα αφορά πρωτίστως στον τρόπο υλοποίησης των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα απέναντι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι οποίες δεσμεύσεις απορρέουν απ’ τη διακήρυξη της Μπολόνιας (πρώτη ενότητα), αλλά και σε οκτώ ακόμη άξονες, που τέμνουν όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης (δεύτερη ενότητα), ο δε χρόνος ολοκλήρωσής του προσδιορίζεται για τη μεν πρώτη ενότητα έως τους πρώτους μήνες του 2005 για δε τη δεύτερη μέχρι το καλοκαίρι του 2005.
 
Ο σαφής και επιτακτικός τρόπος με τον οποίο ο Καραμανλής τοποθέτησε το θέμα των εκκρεμοτήτων της Μπολόνια, δεν άφησε περιθώρια υπεκφυγής στην αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία και είχε υπογράψει το 1999 την αρχική διακήρυξη και στη συνέχεια την επιβεβαίωσε το 2001 και 2003. Γι’ αυτό και ο Γ. Παπανδρέου απέφυγε επιμελώς να θίξει το θέμα. Τα δυο κόμματα έχουν ταυτόσημες πολιτικές σ’ αυτό το ζωτικής σημασίας για το μέλλον της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ζήτημα, γι’ αυτό και δεν θα αποτελέσει σημείο μικροκομματικής αντιπαράθεσης. Αλλωστε μπροστά στο μεγάλο αφεντικό (ΕΕ) και τις επιθυμίες του στέκονται όλοι κλαρίνο. Επισημαίνουμε ότι ακόμη και τα λογάκια που ψέλλιζε η ΝΔ στο προεκλογικό της πρόγραμμα ενάντια στη Μπολόνια τώρα που έγινε κυβέρνηση τα έκανε γαργάρα.
 
Σύμφωνα με τον Καραμανλή οι δεσμεύσεις απέναντι στην ΕΕ αφορούν πέντε θεματικές ενότητες. Επείγουν (το χρονικό όριο που βάζει η ΕΕ είναι ο ερχόμενος Μάιος που θα γίνει η συνάντηση των υπουργών Παιδείας) πρώτον η υλοποίηση της «διασφάλισης της ποιότητας της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης», δηλαδή η αξιολόγηση των πανεπιστημίων και η πιστοποίηση των πανεπιστημιακών προγραμμάτων, όπως και η θεσμοθέτηση «εθνικού φορέα αξιολόγησης».Σχετικά σχέδια νόμου είχε προετοιμάσει και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.
 
Πανεπιστήμια πολλών ταχυτήτων, για την ελίτ, τον περιορισμένο αριθμό μεγαλοστελεχών της καπιταλιστικής παραγωγής και την κορυφή της ιεραρχικής πυραμίδας του κρατικού μηχανισμού και για τους παρίες, τη μεγάλη μάζα της ολοένα και διογκούμενης βάσης της πυραμίδας, των απασχολήσιμων της παραγωγής, με διαφοροποιημένες χρηματοδοτήσεις απ’ την πλευρά του κράτους, είναι το αποτέλεσμα τούτης της αξιολόγησης, της οποίας τα κριτήρια δεν είναι δύσκολο να φανταστούμε, όπως θα δούμε παρακάτω.
 
Δεύτερον, σ’ ό,τι αφορά στη δεύτερη θεματική ενότητα, η ευρωπαϊκή δέσμευση συνίσταται στην εφαρμογή από το 2005 δύο κύκλων σπουδών εκ των οποίων ο πρώτος, ο προπτυχιακός θα είναι τριετούς τουλάχιστον διάρκειας και ο δεύτερος, ο μεταπτυχιακός θα είναι διετούς διάρκειας.
 
Ναι, έτσι ακριβώς τα είπε ο Καραμανλής. Θυμάστε βεβαίως που απαξάπαντες ποιούσαν την νήσσαν ή και διερρήγνυαν τα ιμάτιά τους (πχ ο προηγούμενος υπουργός Παιδείας Π. Ευθυμίου) όταν οι πανεπιστημιακοί στο σύνολό τους σχεδόν τοποθετούνταν με οργή ενάντια στο διαχωρισμό των σπουδών σε κύκλους και τον τριετή προπτυχιακό κύκλο. Γιατί τι άλλο από ημιθανή γνώση που δε μπορεί ν’ αντέξει σε βάθος χρόνου, τι άλλο από επιστήμονες μιας χρήσης, τι άλλο από μισομορφωμένους και μισοειδικευμένους ανθρώπους, έρμαια τελικά στα χέρια του κεφαλαίου, μπορεί να σημαίνει ο τριετής προπτυχιακός κύκλος; Και βεβαίως ο διαχωρισμός των σπουδών σε κύκλους σημαίνει αυτόματα τη μεταφορά σημαντικού μέρους της γνώσης στο δεύτερο κύκλο, με άμεση συνέπεια τον υποβιβασμό του πρώτου, σημαίνει απαξία του πτυχίου, σημαίνει ότι ολοένα και λιγότεροι θα μπορούν να συνεχίζουν και στο δεύτερο κύκλο. Ενώ μέχρι σήμερα οι σπουδές ήταν αδιάσπαστες, τουλάχιστον τετραετείς, κοινές για τους φοιτητές κάθε πανεπιστημιακού τμήματος, το πτυχίο ένα και σαφώς αναβαθμισμένο σε σχέση μ’ αυτό που συνδέεται με τριετείς σπουδές και τα μεταπτυχιακά, παρότι είχαν πολλαπλασιαστεί και σε μερικές περιπτώσεις θεωρούνταν επιβεβλημένα από την αγορά εργασίας, εντούτοις εξακολουθούσαν να είναι διαδικασία (όχι κύκλος σπουδών) παροχής εξειδικευμένων γνώσεων έξω απ’ το πτυχίο και προαιρετική. Ενώ τώρα…
 
Η τρίτη θεματική ενότητα αφορά στην εφαρμογή από το 2005 ευρωπαϊκού συστήματος μεταφοράς ακαδημαϊκών μονάδων και στην έκδοση από τα Ιδρύματα συμπληρώματος του διπλώματος. Με δυο λόγια η ΕΕ και οι κολαούζοι της στη χώρα μας βάζουν τέλος στο ενιαίο πτυχίο και τις ενιαίες σπουδές που απαιτεί η προσέγγιση και κατάκτηση μιας επιστήμης. Οι φοιτητές μετατρέπονται σε γυρολόγους που διαλέγουν ακαδημαϊκές μονάδες και τα πτυχία εξατομικεύονται ανάλογα με το σύνολο των ακαδημαϊκών μονάδων και την προέλευσή τους. Την «ταυτότητα» του απόφοιτου στον μελλοντικό εργοδότη του γνωστοποιεί το «συμπλήρωμα διπλώματος». Είναι σα να λέμε όλα τα γνωστικά χαρακτηριστικά του, που κατέγραψε ο μεγάλος αδερφός κατά τη διάρκεια των επιλεκτικών και περιπλανώμενων σπουδών του.
 
Το τοπίο συμπληρώνει η «κινητικότητα» των φοιτητών και η αναγνώριση των πτυχίων, που αποτελούν και την τέταρτη θεματική ενότητα που απορρέει απ’ τη Μπολόνια. Δηλαδή η προσέλκυση φοιτητών-πελατών, προερχόμενων είτε από την Ευρώπη είτε από χώρες του λεγόμενου τρίτου κόσμου, από πανεπιστήμια κυρίως των ιμπεριαλιστικών κρατών της ΕΕ.
Πέμπτη θεματική ενότητα, τέλος, είναι τα κοινά διευρωπαϊκά, διαπανεπιστημιακά προγράμματα σπουδών, για τα οποία έχει ήδη γίνει νομοθετική ρύθμιση.
 
Οπως διαπιστώνουμε τα παραπάνω ζητήματα είναι σαφώς προσδιορισμένα και δρομολογημένα από τους ισχυρούς της ΕΕ και απομένουν να ρυθμιστούν οι λεπτομέρειες εφαρμογής τους σε κάθε χώρα, που θα αποτελέσουν και την πρώτη φάση του «διαλόγου».
 
Ο Καραμανλής, όμως, έθεσε και το πλαίσιο της δεύτερης φάσης πάνω σε οκτώ άξονες: Τη θέσπιση γενικών αρχών λειτουργίας του εκπαιδευτικού συστήματος, τις αλλαγές στον προσανατολισμό των δύο πρώτων βαθμίδων, τον τρόπο επέκτασης της υποχρεωτικής φοίτησης από τα εννέα στα δώδεκα χρόνια, την ενίσχυση της αυτοτέλειας των πανεπιστημίων, την οικονομική αυτοτέλεια των ιδρυμάτων, την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου σε όλες τις βαθμίδες, την αξιολόγηση μαθητών, σπουδαστών, φοιτητών, σχολικών μονάδων, τη δια βίου εκπαίδευση και την ανοικτή εξ αποστάσεως εκπαίδευση, τη σύνδεση της εκπαίδευσης με κορυφαίες επιλογές της σύγχρονης κοινωνίας, της νέας οικονομίας, την αγορά εργασίας, τον τρόπο με το οποίο η Ελλάδα θα γίνει «κέντρο παιδείας» για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο.
 
Το τι εννοεί ο Καραμανλής και το κόμμα του με τα παραπάνω, φρόντισε να κάνει σαφές και κατανοητό σε όλη τη διάρκεια της ομιλίας του με τις συνεχείς αναφορές στην αναγκαιότητα προσανατολισμού της εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων στις ανάγκες της αγοράς εργασίας, με την τοποθέτηση ότι πρέπει να επιδιωχτεί η συνεργασία των ΑΕΙ με τα ερευνητικά κέντρα και τις καπιταλιστικές επιχειρήσεις, να συνδεθούν οι εκπαιδευτικές μονάδες με τον κόσμο της εργασίας, με τη θέση για ευέλικτα προγράμματα, για λειτουργική διασύνδεση των βαθμίδων της εκπαίδευσης με την κατάρτιση, με τη διατύπωση ότι οικονομική αυτοτέλεια των Ιδρυμάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σημαίνει χρηματοδότηση βάσει συμπεφωνημένων ανάμεσα στο κράτος και τα Ιδρύματα.
 
Περιέγραψε δηλαδή ο πρωθυπουργός ένα σχολείο υποταγμένο στην αγορά και τις επιχειρήσεις, ένα σχολείο που θα λειτουργεί κατ’ εντολή και σε όφελός τους, γι’ αυτό και συνέδεσε το σχολείο με την κατάρτιση και όχι την ολόπλευρη μόρφωση. Συνεπώς όλα τα μέτρα που αφορούν στην επέκταση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης και στο Λύκειο, μόνο ως τεχνικά ζητήματα θα πρέπει να θεωρήσουμε ότι τα αντιλαμβάνεται, σαν έναν εκσυγχρονισμό χωρίς ουσία και αντίκρισμα. Τι σημαίνει όμως πλήρης υποταγή του σχολείου στην καπιταλιστική αγορά (γιατί σύνδεση της παιδείας με την παραγωγή πάντοτε υπήρξε);
 
Σημαίνει ότι το σχολείο θα χάσει κάθε τι (έστω και το ελάχιστο που υπήρχε) που βγαίνει πάνω απ’ την τελείως απαραίτητη μηχανιστική γνώση που απαιτείται να έχει ο μεθαυριανός εργαζόμενος-δούλος του κεφαλαιοκράτη, θα χάσει κάθε μικρή έστω υπόνοια παιδείας και όχι απλά εκπαίδευσης, θα χάσει κάθε ψήγμα ανθρωπιστικής πλευράς, παιδαγωγικής ελευθερίας και δημοκρατίας. Θα ποτιστεί απ’ την κορφή ως τα νύχια με τις στραγγαλιστικές, αγριανθρωπικές «αξίες» του κέρδους, του στενού ωφελιμισμού, της ατομικότητας, του σκληρού ανταγωνισμού και θα χάσει κάθε κοινωνική αναφορά και περιεχόμενο. Η προσφερόμενη γνώση θα συρρικνωθεί ακόμη περισσότερο και θα εξειδικευτεί στο έπακρο. Σημαίνει ότι θα έχει ευέλικτα προγράμματα, που συνεχώς θα ανατρέπονται από τις ανάγκες της αγοράς και θα καθορίζονται από αυτές, δημιουργώντας στρεβλώσεις.
 
Μάλιστα ο Καραμανλής έδωσε συγχωροχάρτι στο καπιταλιστικό σύστημα για τη γάγγραινα της ανεργίας (που αποτελεί μια από τις χειρότερες μορφές καταπίεσης του εργαζόμενου) και την απέδωσε στον τρόπο συγκρότησης και λειτουργίας του εκπαιδευτικού συστήματος. Δηλαδή άνεργος μένει κάποιος που δεν φροντίζει να αποκτά τα σωστά και ενδεδειγμένα για τη χρονική στιγμή μορφωτικά και επαγγελματικά προσόντα και όχι επειδή η συνολική διάρθρωση της οικονομίας και η τοποθέτηση κεφαλαίων στην παραγωγική διαδικασία γίνεται με γνώμονα το κέρδος του ατομικού καπιταλιστή ή και του συλλογικού καπιταλιστή, που είναι το κράτος.
 
Δεν μας εξηγεί εν προκειμένω ο κ. Καραμανλής γιατί ενώ τα σχολεία χρειάζονται εκπαιδευτικούς (χιλιάδες είναι οι χαμένες διδακτικές ώρες) υπάρχουν χιλιάδες αδιόριστοι, γιατί ενώ τα νοσοκομεία χρειάζονται γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό παραμένουν ουρά οι άνεργοι με αυτές τις ειδικότητες; Δεν μας εξηγεί γιατί δε βρίσκουν δουλειά οι προτρέχοντες στα προγράμματα επανακατάρτισης και επανειδίκευσης; Γιατί οι καπιταλιστές βάζουν καθημερινά λουκέτο στις εδώ επιχειρήσεις τους και κατευθύνονται σε αγορές με φθηνά εργατικά χέρια, με σαφώς λιγότερα μορφωτικά προσόντα; Γιατί οι βιομήχανοι ενώ στις έρευνές τους διατείνονται ότι έχουν ανάγκη από χημικούς μηχανικούς, μηχανολόγους μηχανικούς, χημικούς, φυσικούς, λογιστές, οικονομολόγους, κ.λπ., χιλιάδες είναι οι απόφοιτοι αυτών των ειδικοτήτων που μένουν χωρίς δουλειά;
 
Ο Καραμανλής έκανε ιδιαίτερη μνεία στην τελευταία μεγάλη αγάπη της ΝΔ, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, που τους έβαλε για να μην προκαλούν το φερετζέ των «μη κρατικών-μη κερδοσκοπικών» ιδρυμάτων. Και εξέφρασε την ικανοποίηση και τη χαρά του που βρήκε σύμμαχο στο πρόσωπο του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ. Βέβαια επικαλέστηκε όλα τα συνταγματικά κωλύματα, όμως εξέφρασε την απόφασή του να εργαστεί στην κατεύθυνση πραγματοποίησής τους. Δε φρόντισε όμως να μας φέρει και κάποιο παράδειγμα ευγενούς και αφιλοκερδώς σκεπτόμενου καπιταλιστή που θα δαπανήσει τόσα τεράστια ποσά για την ίδρυση ενός πανεπιστήμιου απλώς και μόνο για την ψυχή της μανούλας του.
 
Το παρασκήνιο και το πώς προετοιμάζεται σιγά-σιγά το έδαφος για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια το γνωρίζουμε ήδη με τη γνωστή τροπολογία Χατζηδάκη, τη βρόμικη ιστορία με τα ΚΕΣ, τις παρτίδες με τη ΓΣΕΕ, που ηγείται μιας τέτοιας προκλητικής πρωτοβουλίας, κ.λπ.
 
Τέλος ο Καραμανλής εξέφρασε τη φιλοδοξία να γίνει και η Ελλάδα πόλος έλξης φοιτητών-πελατών από χώρες των Βαλκανίων και της Μεσογείου με την ίδρυση Διεθνούς Πανεπιστήμιου στη Θεσσαλονίκη. Αποσκοπεί, δηλαδή, και η ψωροκώσταινα να φάει το κατιτίς της από την πίτα του φοιτητικού συναλλάγματος (προφανώς οι υπηρεσίες του Πανεπιστήμιου θα προσφέρονται με αντίτιμο χοντρά δίδακτρα), αλλά και να έχει λόγο και ρόλο, μέσω της παιδείας, στην πολιτική και οικονομία αυτών των χωρών, κυρίως των Βαλκανικών, όπου και λανσάρεται ως χωροφύλακας.
 
Ευήκοα ώτα βρήκε ο Καραμανλής στο πρόσωπο του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα ο Γ. Παπανδρέου βγήκε από τα δεξιά στον αρχηγό της ΝΔ και προχώρησε πολύ περισσότερο, απροκάλυπτα, πετώντας κάθε πρόσχημα και μάσκα (σσ τέτοια κάνει και γι’ αυτό το ΠΑΣΟΚ κινδυνεύει να μη ξαναδεί εξουσία για πολλά χρόνια).
 
Εξωράισε την «κινητικότητα» των φοιτητών και φρόντισε να μας διευκρινίσει πως εννοεί την εναλλαγή πανεπιστημίων, τμημάτων και χωρών στη διάρκεια μιας φοιτητικής θητείας κάποιου ο οποίος θέλει να αποχτήσει «ακαδημαϊκό πλούτο». Κάτι σαν την αλλαγή «σώβρακου».
 
Είπε μάλιστα ότι η δυνατότητα αυτή είναι θέμα «ελεύθερης επιλογής». Εδώ φυσικά γελάμε, γιατί είναι γνωστό ότι τα παιδιά των φτωχολαϊκών στρωμάτων δεν έχουν μια τέτοια «πολυτέλεια». Αλλά και γι’ αυτούς φρόντισε ο Παπανδρέου, αφού όπως τόνισε θα τους δίδονται διάφορες «βοήθειες» και «δάνεια», που θα ξεπληρώνουν μετά μέσω της φορολογίας ως εργαζόμενοι. Δε φτάνουν δηλαδή οι πολλαπλές εξαρτήσεις απ’ τις τράπεζες, η υποθήκευση ολόκληρων νοικοκυριών και επαγγελματιών στους νομότυπους μεγαλοτοκογλύφους, ο Παπανδρέου θέλει τώρα να δέσει τον εργαζόμενο απ’ τα νεανικά του ακόμη χρόνια και μάλιστα για κάτι -τη μόρφωση- που θεωρείται υποκριτικά απ’ όλους «δικαίωμα».
 
Την «αυτοτέλεια» των Πανεπιστημίων ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τη θεωρεί ως χυδαία αυτονόμηση, όπου κάθε Πανεπιστήμιο θα αποφασίζει αποκλειστικά το ίδιο για τα του οίκου του, από το ποιους υποψήφιους θα εισάγει μέχρι το τι πτυχία θα δίνει. Δεν θα υπάρχει κανένας κεντρικός σχεδιασμός. Το κράτος θα λειτουργεί απλά ως μάνατζερ, διαχειριζόμενο την αξιολόγηση-πιστοποίηση και τη χρηματοδότηση. Αλλά και κομμάτι της χρηματοδότησης (πόσο;) ο Παπανδρέου προτείνει να δίνεται στον ίδιο το φοιτητή, που θα αγοράζει τις υπηρεσίες που προσφέρουν τα Πανεπιστήμια.
 
Ο Γιωργάκης θυμήθηκε και τα έργα και ημέρες του από το υπουργείο Παιδείας, όταν βάλθηκε με την «αποκέντρωση» να παραχωρήσει τα σχολεία στους μπατιρημένους Δήμους. Επανέφερε την πρόταση και ζήτησε οι «παραγωγικοί φορείς, οι τοπικές αυτοδιοικήσεις, οι κοινωνικοί φορείς σε κάθε περιφέρεια» να έχουν λόγο στα προγράμματα σπουδών, στη λήψη των αποφάσεων, ενώ το κράτος θα ορίζει μόνο τις γενικές αρχές και στόχους.
 
Τι να πει κανείς και για το πώς προσεγγίζει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης το μεγάλο ζήτημα της μόρφωσης ή το πώς αντιλαμβάνεται την προσφορά εφοδίων για τη μελλοντική ενασχόληση με κάποιο επάγγελμα. Απαιτεί να «παράγουμε παιδιά για συγκεκριμένα κάθε φορά επαγγέλματα που απαιτεί η αγορά»!
 
Τι είναι βέβαια όλα αυτά από μια τελείως χυδαία προσέγγιση της Παιδείας, με επιχειρηματική νοοτροπία και πνεύμα, από ένα καθαρά αμερικάνικο όνειρο για την Παιδεία;
 
Ο Γιωργάκης έκανε αναφορά και στο εξεταστικό με τρόπο που λες και το ΠΑΣΟΚ δε φέρνει καμιά ευθύνη για τη μελανή εικόνα που υπάρχει σήμερα. Και βέβαια αναφέρθηκε και στην αξιολόγηση των πάντων (σχολείων, μαθητών, εκπαιδευτικών) βάζοντας και τους γονείς στο παιχνίδι που θα έχουν λόγο για όλα. Ο ψιλικατζής της γειτονιάς, η κυρά-Κατίνα (σσ οι αναφορές δεν έχουν το χαρακτήρα της υποτίμησης, αλλά καταδεικνύουν ότι δε ζούμε στην ιδανική κοινωνία), ο μπάτσος, οι σύλλογοι-σφραγίδες όλοι θα έχουν λόγο για την «αξιοσύνη» του δάσκαλου, του μαθητή, του σχολείου και τελικά θα επηρεάζουν την πορεία και το μέλλον τους.
 
Ο Παπανδρέου υπερθεμάτισε και για τα «μη-κρατικά, μη-κερδοσκοπικά» Πανεπιστήμια, υπενθυμίζοντας ότι αυτός παρέμεινε ντούρος στις απόψεις του, παρά την αντίθετη άποψη του κόμματός του στην πρόσφατη συνταγματική αναθεώρηση.
 
Μάλιστα πρότεινε λίγο-πολύ το κράτος να προχωρήσει σ’ αυτή την κατεύθυνση, παρά τη συνταγματική απαγόρευση (τη φόρμουλα θα τη βρουν), αφού πρώτα δημιουργήσει την Αρχή Αξιολόγησης και Πιστοποίησης που θα λειτουργεί δήθεν ως δαμόκλειος σπάθη πάνω από τα «ανεπαρκή» ιδιωτικά ιδρύματα.
 
Δεν μας διευκρίνισαν όμως και οι δυο αρχηγοί των κομμάτων εξουσίας, πώς τόσα χρόνια που λειτουργούν τα ιδιωτικά σχολεία στα πλαίσια της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δε βγήκε ωφελημένο το δημόσιο σχολείο, ενώ αντίθετα βολοδέρνει και απαξιώνεται;
 
Εν κατακλείδι, πολλά θα μπορούσε να πει κανείς για το γκρίζο τοπίο με το οποίο έντυσαν την Παιδεία τα κόμματα εξουσίας, γεγονός που προοιωνίζει μαύρες μέρες, όμως ο χώρος της εφημερίδας μόνο ένα διάγραμμα μας επέτρεψε να δώσουμε. Θα επανέλθουμε όμως.
 
Γιούλα Γκεσούλη

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο Άρθρο

Συζήτηση στη βουλή για την Παιδεία

Πανελλαδική συνέλευση για το συντονισμό του κινήματος αλληλεγγύης στους πολιτικούς κρατούμενους
Επόμενο άρθρο

Συζήτηση στη βουλή για την Παιδεία

Στους καπιταλιστές το φιλέτο των ολυμπιακών εγκαταστάσεων

Σχετικά Αρθρα

Το ΕΜΠ στην κούρσα των εξοπλισμών

Πετάει στα σκουπίδια σχετική απαγορευτική διάταξη του Οδηγού Χρηματοδότησης και Διαχείρισης του ΕΛΚΕ

Παιδεία 18 Ιαν 2026, 18:15

Ο Ενιαίος Σύλλογος Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού ΑΠΘ ενάντια στα Ξενόγλωσσα Προγράμματα Προπτυχιακών Σπουδών με δίδακτρα

Καλεί σε μαζική παράσταση στη Σύγκλητο

Παιδεία 13 Ιαν 2026, 21:28

Περνούν από Πειθαρχικό νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς στη Λακωνία

Επειδή συμμετείχαν στη νόμιμη απεργία αποχή από την αξιολόγηση

Εργατικά 13 Ιαν 2026, 20:34

Διαγραφές φοιτητών: Πώς ο Μητσοτάκης γεμίζει τη δεξαμενή πελατών των ιδιωτικών «πανεπιστημίων»

Αυτό αποκαλύπτουν οι λίστες των διαγραφέντων φοιτητών

Παιδεία 11 Ιαν 2026, 10:05

Προκήρυξη νέας απεργίας-αποχής από την Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Προκλητική κατεπείγουσα δεύτερη αγωγή του Ελληνικού Δημοσίου κατά της ΟΔΠΤΕ

Παιδεία 8 Ιαν 2026, 14:57

Η κατάργηση των Σχολικών Επιτροπών σφίγγει ακόμη πιο πολύ τη θηλιά στο λαιμό του δημόσιου σχολείου

Μέτρο συνδεδεμένο με την «αυτονομία» της σχολικής μονάδας και την αξιολόγηση

Παιδεία 7 Ιαν 2026, 20:28
Ροή Ειδήσεων
Πολιτική

AAΔΕ για ΟΠΕΚΕΠΕ: «Ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει»

Στις θέσεις τους όλα τα στελέχη που αναφέρονται στη δικογραφία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας

19 Ιαν 2026, 18:55
Διεθνή

Σύλληψη για μια ανάρτηση στο facebook

19 Ιαν 2026, 18:25
Η παπάρα

Υποψήφιος για Νόμπελ Οικονομικών

19 Ιαν 2026, 14:33
Κόντρες

Προσοχή: κυκλοφορεί επικίνδυνο «συναισθηματικό εμβόλιο»

19 Ιαν 2026, 14:11
Αγροτικά

Εξουσιοδοτημένος κτηνίατρος: Ομολογία ότι η ευλογιά δεν έχει κοπάσει

Και γκεμπελίστικου τύπου διαχείριση

19 Ιαν 2026, 11:03
Υγεία

Tο σποτ της Εταιρείας Προστασίας Σπαστικών για την πρόληψη της εγκεφαλικής παράλυσης αποκρύπτει συνειδητά τις αιτίες και τους υπεύθυνους

19 Ιαν 2026, 09:47
Περιβάλλον

Ο Πάρνωνας καταστρέφεται, οι κάτοικοι του Κοσμά Αρκαδίας αντιστέκονται στην καταστροφή, η κυβέρνηση τρομοκρατεί

19 Ιαν 2026, 09:31
Εργατικά

Η Απεργία δε διώκεται, νικά!

19 Ιαν 2026, 09:14
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 19 Γενάρη

19 Ιαν 2026, 00:01
Περιβάλλον

Εξω τα καζάνια του θανάτου από το Πέραμα

Αμεση μετεγκατάσταση όλων των δεξαμενών πετρελαιοειδών (ενεργών και ανενεργών) εκτός οικιστικού ιστού

18 Ιαν 2026, 18:46
Παιδεία

Το ΕΜΠ στην κούρσα των εξοπλισμών

Πετάει στα σκουπίδια σχετική απαγορευτική διάταξη του Οδηγού Χρηματοδότησης και Διαχείρισης του ΕΛΚΕ

18 Ιαν 2026, 18:15
Διεθνή

Οι σιωναζιστικές δυνάμεις σκότωσαν 14χρονο παιδί εν μέσω εντεινόμενων επιθέσεων από εποίκους στη Δυτική Οχθη

Τουλάχιστον τέσσερις διεθνείς ακτιβιστές αλληλεγγύης που προσπαθούσαν να καταγράψουν επιθέσεις από παράνομους εποίκους συνελήφθησαν από τον σιωναζιστικό στρατό

18 Ιαν 2026, 10:25
Καταστολή

Λέσβος: Ολοι αθώοι στην υπόθεση ERCI, για την ποινικοποίηση της διάσωσης και της αλληλεγγύης

18 Ιαν 2026, 08:55
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 18 Γενάρη

18 Ιαν 2026, 00:01
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

17 Ιαν 2026, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 17 Γενάρη

17 Ιαν 2026, 00:01
Διεθνή

Γουίτκοφ: Θα πείσουμε τη Χαμάς να αφοπλιστεί! Καλόοοο, το άλλο με τον Τοτό το ξέρετε;

16 Ιαν 2026, 19:58
Πολιτική

Γιατί γεμίσαμε «ξαφνικά» με στρατόγκαβλους;

16 Ιαν 2026, 14:01
Αγροτικά

32 κατηγορούμενοι, 3.307.631,97 ευρώ παράνομα εισπραχθείσες κοινοτικές επιδοτήσεις, οι 7 παραδέχτηκαν την ενοχή τους και ζήτησαν «ντιλ» με την Εισαγγελία

16 Ιαν 2026, 11:41
Αγροτικά

Εντολή από την Κομισιόν: Κάντε εμβολιασμό για την ευλογιά

16 Ιαν 2026, 10:04
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 19 Γενάρη

1865: Πεθαίνει ο Πιερ Ζοζέφ Προυντόν.

1915: Συλλαλητήρια σε Πάτρα και Βόλο για την τιμή του ψωμιού που έφτασε τα ογδόντα λεπτά.

1945: Ο Κόκκινος Στρατός μπαίνει στο γκέτο της Βαρσοβίας. Από τις 230.000 κατοίκους το 1940 είχαν απομείνει 900.

1978: Βόμβες σε τέσσερα αυτοκίνητα Bορειοαμερικανών στην Αθήνα (ΕΛΑ).

1994: Συλλαμβάνεται στην Ιταλία ο Λορέντσο Παντσαβόλτα που εξαγόρασε την εταιρεία ΑΓΕΤ Ηρακλής, με την κατηγορία της απάτης κατά του κράτους.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Είμαστε εδώ για να προασπίζουμε τα συμφέροντα των καταναλωτών, γι’ αυτό και ζητήσαμε από τις ασφαλιστικές εταιρείες να προσαρμοστούν στη λογική και να κινηθούν και φέτος στα όρια του πληθωρισμού υγείας. Πιστεύω ότι θα έχουμε θετική ανταπόκριση και οι αυξήσεις στα ασφάλιστρα θα είναι όσο και πέρυσι που κινήθηκαν στο 7%. Κάνουμε αυτό που μπορούμε, παρεμβαίνουμε, πιστεύω ότι η ασφαλιστική αγορά έχει πάρει το μήνυμα και προσαρμόζεται.

Tακης Θεοδωρικάκος

(Ζήτημα πρώτο: Ο Θεοδωρικάκος θεωρεί ότι η ιδιωτική ασφάλιση είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που απασχολεί τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Υπάρχουν, βέβαια, μεσαία στρώματα και ένα κομμάτι της εργατικής τάξης που -δυστυχώς- γεμίζει τα ταμεία των ασφαλιστικών εταιριών πληρώνοντας ιδιωτική ασφάλιση υγείας, υποκύπτοντας στην πίεση που ασκεί η εξαθλίωση και η διάλυση του δημόσιου συστήματος υγείας. Ομως, και αυτούς να τους ρωτήσεις, θα σου πουν ότι εφιάλτης τους είναι τα ενοίκια, το σούπερ μάρκετ και η θέρμανση. Την ιδιωτική ασφάλιση υγείας μπορείς να την κόψεις, άμα στριμωχτείς, όμως το ενοίκιο πρέπει να το πληρώσεις και το σούπερ μάρκετ δεν μπορείς να το κόψεις, άμα θέλεις να μην λιμοκτονήσεις και να μην βρομίσεις. Ζήτημα δεύτερο: Ο Θεοδωρικάκος θεωρεί ότι μια αύξηση 7%, όσο και πέρυσι, είναι μια… δίκαιη αύξηση για τα ασφάλιστρα ιδιωτικής υγείας! Πόσο αυξήθηκαν οι μισθοί; Με το μισό απ’ αυτό το ποσοστό στην καλύτερη περίπτωση. Οι συντάξεις με το ένα τρίτο αυτού του ποσοστού. Δεν πρέπει, όμως, να γίνονται τέτοιες συγκρίσεις, μας λέει ο… μέγας οικονομολόγος, πρώην επικοινωνιολόγος-γκαλοπατζής. Οπως μας πληροφορεί το Δελτίο Τύπου του υπουργείου που διευθύνει, ο Θεοδωρικάκος «υπογράμμισε ότι τα τελευταία επτά χρόνια δημιουργήθηκαν 500.000 νέες θέσεις εργασίας και η ανεργία μειώθηκε από το 18% στο 8%, επισημαίνοντας ότι αυτό πρακτικά σημαίνει “500.000 επιπλέον μισθοί που μπαίνουν στα ελληνικά νοικοκυριά” και αποτελεί τη σημαντικότερη κοινωνική πολιτική»!)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • Συζήτηση στη βουλή για την Παιδεία

    17Ν
    • Συζήτηση στη βουλή για την Παιδεία

      Εφετείο 17Ν
  • Συζήτηση στη βουλή για την Παιδεία

    ΕΛΑ
    • Συζήτηση στη βουλή για την Παιδεία

      Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Συζήτηση στη βουλή για την Παιδεία

      Εφετείο ΕΛΑ
    • Συζήτηση στη βουλή για την Παιδεία

      Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Συζήτηση στη βουλή για την Παιδεία

    Επαναστατικός Αγώνας
    • Συζήτηση στη βουλή για την Παιδεία

      Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Συζήτηση στη βουλή για την Παιδεία

      Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Συζήτηση στη βουλή για την Παιδεία

      Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συζήτηση στη βουλή για την Παιδεία

    Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • Συζήτηση στη βουλή για την Παιδεία

      3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Συζήτηση στη βουλή για την Παιδεία

      4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Συζήτηση στη βουλή για την Παιδεία

      Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Συζήτηση στη βουλή για την Παιδεία

    Σπάζοντας την πολιορκία
    • Συζήτηση στη βουλή για την Παιδεία

      Συζήτηση στη βουλή για την Παιδεία

      Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Συζήτηση στη βουλή για την Παιδεία

      Συζήτηση στη βουλή για την Παιδεία

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Συζήτηση στη βουλή για την Παιδεία

      Συζήτηση στη βουλή για την Παιδεία

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Συζήτηση στη βουλή για την Παιδεία

      Συζήτηση στη βουλή για την Παιδεία

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Συζήτηση στη βουλή για την Παιδεία

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Συζήτηση στη βουλή για την Παιδεία

    Συζήτηση στη βουλή για την Παιδεία

    Ποιοι είμαστε
  • Συζήτηση στη βουλή για την Παιδεία

    Συζήτηση στη βουλή για την Παιδεία

    Επικοινωνία
  • Συζήτηση στη βουλή για την Παιδεία

    Συζήτηση στη βουλή για την Παιδεία

    Όροι χρήσης
  • Συζήτηση στη βουλή για την Παιδεία

    Συζήτηση στη βουλή για την Παιδεία

    Ποιοι είμαστε
  • Συζήτηση στη βουλή για την Παιδεία

    Συζήτηση στη βουλή για την Παιδεία

    Επικοινωνία
  • Συζήτηση στη βουλή για την Παιδεία

    Συζήτηση στη βουλή για την Παιδεία

    Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo