Στην εκπνοή του περασμένου καλοκαιριού ( το καλοκαίρι αποτελεί προσφιλή εποχή για κάθε αντιδραστική μεταρρύθμιση στο χώρο της Παιδείας, επειδή ακριβώς αποφεύγονται οι αντιδράσεις της νεολαίας, που πολύ συχνά είναι απρόβλεπτες) ψηφίστηκε ο νόμος για το «νέο Λύκειο», που θα έχει εφαρμογή από τη φετινή Α΄ Λυκείου. Ενας νόμος-έκτρωμα, που υψώνει ανυπέρβλητους νέους ταξικούς φραγμούς, ειδικά για τα παιδιά των φτωχών λαϊκών στρωμάτων και καθιστά απροσπέλαστες σχεδόν τις πύλες των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ για αυτά. Το Λύκειο καθίσταται πλέον ένα σχολείο απόλυτης εξειδίκευσης, υποταγμένο πλήρως στις περιστασιακές ανάγκες της αγοράς, ενώ ένας απέραντος εξεταστικός λαβύρινθος, ξεκινά ήδη από την Α΄ Τάξη του. Ταυτόχρονα διατηρούνται οι δυο τύποι σχολείων, ώστε τα παιδιά της εργατικής τάξης να κατευθύνονται εύσχημα, μέσω της τρομοκρατίας που ασκούν οι νέες ρυθμίσεις, στο λεγόμενο Επαγγελματικό Λύκειο, στο οποίο καθιερώνεται και γενικεύεται ο βρόμικος θεσμός της «μαθητείας», ώστε οι καπιταλιστές να εξασφαλίζουν τσάμπα εργατικό δυναμικό για τα κάτεργά τους.
Από τότε έχει περάσει η μισή σχολική χρονιά και η μαθητική νεολαία μόλις τώρα αρχίζει να αισθάνεται τις βαριές για τις ελπίδες και τα όνειρά της συνέπειες. Οι ψύλλοι στ’ αυτιά των μαθητών άρχισαν να μπαίνουν για τα καλά όχι μόνο λόγω του υπερβολικού φόρτου της νέας ύλης, αλλά και λόγω των επανειλημμένων δηλώσεων του Αρβανιτόπουλου, ότι οι φετινές εξετάσεις της Α’ Λυκείου, θα γίνουν οπωσδήποτε σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του νέου νόμου, δηλαδή με θέματα που σε ποσοστό 50% θα ληφθούν από Τράπεζα Θεμάτων, η οποία με βιασύνη και «στο πόδι» τώρα καταρτίζεται και θα έχουν συνεπώς χαρακτήρα πανελλήνιων εξετάσεων. Σημειώνουμε ότι ο βαθμός και των τριών τάξεων του Λυκείου λαμβάνεται υπόψη για την πρόσβαση στα ΑΕΙ-ΤΕΙ, ενώ μπαίνουν και βαθμολογικές βάσεις για την προαγωγή και την απόλυση για όλα τα μαθήματα (για την Α΄ Λυκείου: α) η επίτευξη Γενικού Βαθμού ίσου ή μεγαλύτερου του 10, ενώ ως τώρα ήταν 9,5 β) η επίτευξη ΜΟ προφορικής και γραπτής βαθμολογίας τουλάχιστον 10 στα μαθήματα της Ελληνικής Γλώσσας και των Μαθηματικών και τουλάχιστον 8 σε καθένα από τα υπόλοιπα μαθήματα. Για τη Β’ Λυκείου:
α) η επίτευξη Γενικού Βαθμού ίσου ή μεγαλύτερου του 10 β) η επίτευξη ΜΟ προφορικής και γραπτής βαθμολογίας τουλάχιστον 10 στα μαθήματα της Ελληνικής Γλώσσας, των Μαθηματικών και στα μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού και τουλάχιστον 8 σε καθένα από τα υπόλοιπα μαθήματα. Για τη Γ΄ Λυκείου, απαραίτητες προϋποθέσεις για την απόλυση του μαθητή είναι: α) η επίτευξη Γενικού Βαθμού ίσου ή μεγαλύτερου του 10 β) η επίτευξη ΜΟ προφορικής και γραπτής βαθμολογίας τουλάχιστον 10 στα μαθήματα της Νέας Ελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας και σε καθένα από τα μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού και τουλάχιστον 8 σε καθένα από τα υπόλοιπα μαθήματα).
Ετσι πρώτοι ξεσηκώθηκαν οι μαθητές της Ρόδου. Τα παιδιά βάζουν τα γυαλιά σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα και το παράδειγμά τους, με πιο αποφασιστικές και μαζικές μορφές, ελπίζουμε να ακολουθήσει σύντομα όλη η μαθητική νεολαία, ταράζοντας τον ύπνο του υπουργού Παιδείας και της κυβέρνησης. Οι μαθητές της Ρόδου οργάνωσαν διαδήλωση στις αρχές της εβδομάδας, ενώ έστειλαν και επιστολή διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αποσπάσματα της οποίας δημοσιεύουμε παρακάτω (ας σταθούμε σε αυτά που επισημαίνουν οι μαθητές, στην αγωνία για το μέλλον τους και στην επιθυμία τους για αγώνα, ώστε να αποτραπούν τα σχέδια του υπουργείου Παιδείας και της κυβέρνησης και όχι σε κάποιες λεπτομέρειες ή αυταπάτες που δεν μας βρίσκουν σύμφωνους):
«Η παιδεία στις μέρες μας διέρχεται κρίση…. Το κτιριακό πρόβλημα είναι έντονο σε πολλά σχολικά συγκροτήματα του τόπου μας. Η έλλειψη καθηγητικού προσωπικού αποτελεί μάστιγα στις μέρες μας. Η παραπαιδεία έχει λάβει καλπάζουσα μορφή με τα φροντιστήρια και τα ιδιαίτερα μαθήματα να αποτελούν βασική προϋπόθεση για την σταδιοδρομία κάποιου στη μετέπειτα ζωή του.
Τα πολυμελή τμήματα αποτελούν επίσης τροχοπέδη στη σωστή περάτωση των μαθημάτων. Σας αποστέλλουμε, λοιπόν, γι’ αυτό το λόγο, την παρούσα επιστολή θέλοντας να σας ενημερώσουμε σχετικά με τα αιτήματά μας, όσον αφορά το νέο εκπαιδευτικό σύστημα, το οποίο δίνει τη χαριστική βολή σε ένα ήδη τεταμένο κλίμα που επικρατεί στο χώρο της παιδείας.
Συγκεκριμένα θα θέλαμε να αναφερθούμε σε ορισμένα χαρακτηριστικά του συστήματος αυτού, τα οποία δεν βρίσκουν σύμφωνη τη γνώμη μεγάλης μερίδας του μαθητικού πληθυσμού. Αρχικά, το πρώτο σημείο, στο οποίο επιθυμούμε να εκφράσουμε τη δυσαρέσκειά μας είναι αυτό της εξαιρετικά διευρυμένης εξεταστέας και διδακτέας ύλης στα περισσότερα μαθήματα.
Θέλοντας να αποφύγουμε την αοριστολογία, θα παραθέσουμε συγκεκριμένα παραδείγματα μαθημάτων που επιβεβαιώνουν τη λογική της εναντίωσής μας. Μερικά από αυτά τα μαθήματα είναι: i) Η άλγεβρα και η γεωμετρία ii) Η αρχαία ελληνική γλώσσα iii) Η ιστορία iv) Τα θρησκευτικά v) Η πολιτική παιδεία vi) Οι εφαρμογές πληροφορικής…
Με δεδομένο το γεγονός ότι οι βαθμοί των τριών τάξεων του λυκείου προσμετρούνται και παίρνονται υπόψη για την εισαγωγή των μαθητών στο πανεπιστήμιο, οι τελευταίοι βαθμοθηρούν με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις να αναπτύσσονται μεταξύ τους σχέσεις ανταγωνισμού, για το ποιος είναι ο καταλληλότερος για την εισαγωγή στο πανεπιστήμιο.
Το άγχος, επίσης, που προστίθεται σε καθηγητές και μαθητές είναι μεγάλο και σε καμία περίπτωση δημιουργικό. Αξιο να σημειωθεί είναι ακόμη πως το μέτρο αυτό της τράπεζας δεν έχει εφαρμοστεί σε πιλοτικό επίπεδο κάποια χρονιά (κάτι που αν η απόσυρσή της δεν είναι εύκολο να επιτευχθεί, θα προτείναμε) αποδεικνύει πως οι μαθητές όλης της Ελλάδας βρίσκονται σε θέση ''πειραματόζωων'' σε ένα πείραμα που θα κρίνει το μέλλον τους.
Το γεγονός επίσης ότι η προθεσμία για τον σχεδιασμό της τράπεζας εκπνέει και οι ιθύνοντες θα πρέπει να βιαστούν για να την ετοιμάσουν, οδηγεί στην επιπόλαιη και αφελή προετοιμασία της, με αποτέλεσμα οι ερωτήσεις που θα βρίσκονται εκεί να μην είναι κατάλληλης μορφής και με τον κίνδυνο των λαθών, όπως ασκήσεις σε εκτός ύλης θέματα, να ελλοχεύει.
Οι καθηγητές αναγκάζονται να διδάσκουν μαθήματα, στα οποία παλαιότερα χρόνια δεν έδιναν έμφαση θεωρώντας τα ασήμαντα. Ετσι, όλα αυτά εξουθενώνουν τους μαθητές και προσθέτουν σε αυτούς άγχος, ωθώντας τους σε λύσεις δια της τεθλασμένης, όπως είναι τα φροντιστήρια και τα ιδιαίτερα μαθήματα. Ποια λοιπόν είναι η πραγματική σημασία της ύπαρξης τράπεζας θεμάτων από τη στιγμή που βρίσκει απέναντί της σύσσωμη την μαθητική κοινότητα;
Δεν επιφέρει κανένα όφελος στην παιδεία, παρά μόνο την υποβαθμίζει και δείχνει πως το κράτος την βάζει σε δεύτερη μοίρα. Φυσικά η αντίδραση των μαθητών, όσο κι αν φαίνεται καθυστερημένη, είναι απόλυτα δικαιολογημένη. Είναι αγώνας για το μέλλον, αγώνας για τη ζωή, αγώνας για την κοινωνία και την χώρα μας.
Οταν φέτος το καλοκαίρι, ύπουλα, το νέο εκπαιδευτικό σύστημα ψηφίστηκε, κανείς μαθητής, αλλά ούτε και γονέας, δεν βρισκόταν σε θέση να αντιδράσει, καθώς, εκτός από τον αιφνιδιαστικό τρόπο, με τον οποίο ψηφίστηκε, ήταν αδύνατο από τόσο νωρίς να γίνουν αντιληπτές οι άσχημες συνέπειές του.
Ολοι καρτερικά περίμεναν να δουν την εξέλιξη του εκπαιδευτικού αυτού μοντέλου και να πράξουν ανάλογα.
Τώρα, λοιπόν, στα μέσα της σχολικής χρονιάς, πιστεύουμε πως ο καιρός να αντιδράσουμε σε όλα αυτά που ψηφίστηκαν έφτασε. Εύκολα γίνεται αντιληπτό πως τα χαρακτηριστικά του ''Νέου Λυκείου'' είναι εξαιρετικά επίπονα για όλους και ιδίως για τους ίδιους τους μαθητές. Εμείς οι μαθητές είμαστε αυτοί που τώρα καλούμαστε να αντιδράσουμε.
Πρέπει να αντιδράσουμε και να διεκδικήσουμε τα στοιχειώδη. Ενα σωστό και εξασφαλισμένο μέλλον. ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΕΣ (γονείς, είτε μέλη της δευτεροβάθμιας διεύθυνσης ακόμη) ΝΑ ΑΝΤΙΤΑΧΘΟΥΝ ΣΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ!!».