Στα τέλη του Αυγούστου και μέχρι τις αρχές του Σεπτέμβρη τα κενά στα σχολεία, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Παιδείας, είχαν ξεπεράσει τις 22.000, ενώ είχαν «κλειδώσει» 19.500 προσλήψεις αναπληρωτών. Το μέγα επίτευγμα διαλαλούσε ο Λοβέρδος νυχθημερόν και αναπαρήγαγαν τα παπαγαλάκια του αστικού Τύπου.
Τα καλά νέα άκουσαν χιλιάδες αδιόριστοι πένητες εκπαιδευτικοί και έσπευσαν να κάνουν αιτήσεις για διορισμό, ευελπιστώντας για μια θέση εργασίας ολιγόμηνης διάρκειας (οι περισσότεροι μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ) απ’ άκρου εις άκρον της Ελλάδας, μακριά από τον τόπο διαμονής της οικογένειάς τους (78.576 αιτήσεις)!
Πριν, όμως, καλά-καλά σιγήσουν οι χαρμόσυνες καμπάνες από το υπουργείο Παιδείας και ενώ σκοπίμως εμπλέκεται και η «πρόθεση» του υπουργού για διαγωνισμό του ΑΣΕΠ τους αμέσως επόμενους μήνες του χειμώνα για 10.000 προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών, άρχισαν τα αποκαλυπτήρια της πραγματικής κατάστασης. Καθώς πλησιάζει η έναρξη των μαθημάτων (11 του Σεπτέμβρη) και η αλήθεια θα προβάλλει γυμνή και αποκρουστική, ο Λοβέρδος άρχισε «να τα γυρίζει»:
«…Διαμορφώθηκαν ελλείψεις και κενά που ξεπέρασαν τις 22.000. Εμείς υπολογίσαμε ότι από τις διάφορες πηγές – μερεμέτια χρηματοδότησης θα μπορούσαμε να πάρουμε 19.500. Ετσι δεν βγαίναμε πέρα. Και οι 19.500 δεν ήταν και βέβαιοι, σας λέω τώρα.
Τώρα, λοιπόν, λέω για πρώτη φορά ότι οι 19.500 δεν είχαν εξασφαλιστεί. Δεν είχαμε βρει τα λεφτά γι' αυτούς. Κάναμε αγώνα όχι με ηρεμία, όχι μιλώντας πάντα την ελληνική γλώσσα αλλά και άλλες, ξένες γλώσσες, με ένταση μεγάλη, με κόστος και ψυχολογικό. Προσπαθήσαμε να βάλουμε το σύστημα να δουλέψει με ορισμένες παραμέτρους: όσο μπορούμε λιγότερες αποσπάσεις σε φορείς. Πρέπει να έχουμε πετύχει περίπου 350 λιγότερες, αυτές είναι 350 θέσεις στα σχολεία. Θα δουλέψουμε με παράλληλες αναθέσεις περισσότερες οι οποίες δημοσιεύτηκαν κιόλας -η ‘’Καθημερινή’’ είχε ένα πάρα πολύ καλό και κατατοπιστικό άρθρο σχετικό- και με τη συνεργασία των γειτονικών Περιφερειών. Εκεί που έχεις πλεόνασμα, στείλε δίπλα.
Το λέω πρώτη φορά ότι μετά τον αγώνα που κάναμε ο αριθμός των κενών ανέρχεται σε 16.500. Αντί για 22.500 λέω σήμερα για πρώτη φορά ότι ο αριθμός των κενών με τη λογική που σας είπα, για την οποία και χτυπηθήκαμε διαμορφώνεται στις 16.500. Σήμερα, τώρα που μιλάμε, θα είχε γίνει χτες το βράδυ αλλά το σύστημα φορτώθηκε και έπεσε και μας έβγαλε μια καθυστέρηση που καταλήξαμε τα μεσάνυχτα να έχουμε μια άκρη, τώρα που μιλάμε σε λίγη ώρα θα αναρτηθούν 3.000 ονόματα αναπληρωτών και την Τετάρτη άλλες 2.000 ονόματα αναπληρωτών που αφορούν στην Ειδική Αγωγή.
Στη συνέχεια κάθε μέρα θα τοποθετούνται αναπληρωτές, ούτως ώστε τις επόμενες μέρες κατά βάση στις 11/9 που ανοίγουν τα σχολεία, αλλά και τις αμέσως επόμενες μέρες να πάψει να υπάρχει το κενό…» (συνέντευξη Λοβέρδου στον Αυτιά, Σκάι 6/9).
Τι ομολογεί εδώ ο υπουργός Παιδείας; Ομολογεί ότι τόσο καιρό τάιζε το πόπολο με ψέματα, προκειμένου να διασώσει το στραπατσαρισμένο πολιτικό προφίλ του. Ομολογεί ότι «δεν είχαν βρει τα λεφτά» για τις 19.500 προσλήψεις, πλην, όμως, αυτός και οι κολαούζοι του δεν είχαν απολύτως κανένα πρόβλημα να ισχυρίζονται το αντίθετο. Αυτή είναι η αλήθεια και κανείς δεν πρέπει να μείνει ήσυχος από τις διαβεβαιώσεις του ότι τελικά θα προσληφθούν 16.500 αναπληρωτές, τους οποίους ο υπουργός «εξασφάλισε» τάχα με πολύ κόπο, «με ένταση μεγάλη, με κόστος και ψυχολογικό» και πολλά «γαλλικά» προς τους συναδέλφους του υπουργούς.
Γιατί ακόμη και σ’ αυτή την παραδοχή του, δε διστάζει να προσθέσει ακόμη ένα ψέμα: Ισχυρίζεται ότι τα κενά μειώθηκαν χάρη και στη μείωση των αποσπάσεων των εκπαιδευτικών σε φορείς, εκτός σχολικής τάξης («Πρέπει να έχουμε πετύχει περίπου 350 λιγότερες αποσπάσεις σε φορείς, αυτές είναι 350 θέσεις στα σχολεία»). Η αλήθεια, όμως, είναι ότι μέχρι στιγμής, σύμφωνα με έρευνα του Πάνου Ντούλα, μέλους του Κέντρου Μελέτης και Τεκμηρίωσης της ΟΛΜΕ, έχουν αποσπαστεί σε φορείς εκτός σχολικής τάξης 2.118 εκπαιδευτικοί έναντι 2.121 πέρυσι, ενώ δεν έχουν γίνει ακόμη αποσπάσεις για τα ΑΕΙ-ΤΕΙ και το ΙΤΥΕ-ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ, όπου αναμένεται να αποσπαστούν επιπλέον περίπου 100 εκπαιδευτικοί (εκπαιδευτικό δίκτυο alfavita).
Με τους τωρινούς υπολογισμούς Λοβέρδου (16.500 προσλήψεις αναπληρωτών), ακόμη και αν τους πάρουμε τοις μετρητοίς, μένουν στην εκπαίδευση 6.000 κενά. Δεδομένες, επίσης, δεν πρέπει να θεωρηθούν και οι διαβεβαιώσεις του υπουργού ότι οι προσλήψεις αναπληρωτών θα ολοκληρωθούν σχεδόν με τον αγιασμό. Ολοι θυμόμαστε ότι πέρυσι οι προσλήψεις γίνονταν με το μαρτύριο της σταγόνας, ενώ κενά υπήρχαν μέχρι και το Πάσχα. Μέχρι αυτή τη στιγμή (9/9), έχουν ανακοινωθεί οι προσλήψεις 2.497 αναπληρωτών δασκάλων και νηπιαγωγών και 498 καθηγητών. Από τη μεριά της η Διδασκαλική Ομοσπονδία αναφέρει ότι, σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση υπάρχουν εννέα χιλιάδες (9.000) οργανικά και λειτουργικά κενά. Τα πεντακόσια (500) από αυτά στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Δωδεκάνησα- Κυκλάδες). Ενώ παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση όπου υπάρχουν 300 κενά στα νησιά.
Με κόψε-ράψε το υπουργείο Παιδείας προσπαθεί να μπαλώσει τη δραματική κατάσταση. Στη Δευτεροβάθμια οργιάζουν οι δεύτερες αναθέσεις μαθημάτων και στην Πρωτοβάθμια αποψιλώνεται ο πολυδιαφημισμένος θεσμός του Ολοήμερου σχολείου. Η νέα εγκύκλιος Λοβέρδου επιτάσσει οι δάσκαλοι να τοποθετούνται κατά προτεραιότητα στο πρωινό πρόγραμμα, ώστε να καλυφθούν τα κενά και ένας μόνο δάσκαλος να τοποθετείται στο Ολοήμερο (κατά προτεραιότητα στο ένα και μοναδικό τμήμα για την Α΄,Β΄, Γ΄ και Δ΄ Τάξη, ενώ για τις άλλες τάξεις στην πραγματικότητα δεν υπάρχει φως). Στα δε 1.282 Δημοτικά με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα (ΕΑΕΠ) το ολοήμερο θα λειτουργήσει με βάση τις διαθέσιμες ώρες δασκάλων και εκπαιδευτικών ειδικοτήτων. Από την άλλη, στα Νηπιαγωγεία γίνεται ο χαμός, αφού μετά και την ανακοίνωση των συγχωνεύσεων-καταργήσεων-υποβιβασμών άρχισε το γαϊτανάκι των λειτουργικών συγχωνεύσεων, ώστε σώνει και καλά να δημιουργηθούν τμήματα με βάση την αναλογία 1/25 και να βγουν «υπεράριθμοι» νηπιαγωγοί, που θα κληθούν να καλύψουν τα κενά.
Από τώρα ο Λοβέρδος άρχισε να ψαλιδίζει και την υποσχεσιολογία για διαγωνισμό του ΑΣΕΠ μέσα στο χειμώνα για την πρόσληψη 10.000 μόνιμων εκπαιδευτικών, ρίχνοντας το ανάθεμα στους τροϊκανούς και στους συναδέλφους του στην κυβέρνηση. Γι’ αυτό, λέει, το υπουργείο Παιδείας, θα καταρτίσει μελέτη για να τεκμηριώσει το αίτημά του, ώστε να «πεισθούν» οι αντιδρώντες. «Υπάρχει η δέσμευση του "1 διορισμός για 10 αποχωρήσεις". Η δέσμευση αυτή δίνει τον Δεκέμβριο περίπου 800 με 850 άτομα στο υπουργείο Παιδείας. Με αυτόν τον αριθμό, περίπου 500 θέσεις θα αφορούν το εκπαιδευτικό προσωπικό. Δεν βγαίνει άκρη έτσι. Αρα, ζητάμε να βγούμε από το 1 προς 10 και τον Σεπτέμβριο θα έχουμε απάντηση. Διότι απαιτείται συνεργασία όχι μόνο με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης που έχει στηρίξει αυτή την κίνηση, αλλά και με το υπουργείο Οικονομικών, γιατί η ρύθμιση του 1 προς 10 είναι σε αιτιολογική έκθεση του ΥΠΟΙΚ κατά προσαρμογή με το Πρόγραμμα. Αν η κυβέρνηση καταφέρει να πείσει καταρχάς όλα τα μέλη της και στη συνέχεια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή –γι’ αυτόν τον λόγο καταρτίζουμε σχετική μελέτη, η οποία θα είναι έτοιμη σε λίγες ημέρες– τότε θα βγούμε από το 1 προς 10 και θα κάνουμε προκήρυξη διαγωνισμού για τις βασικές ειδικότητες, που θα αφορά –αυτό θέλουμε– 10.000 εκπαιδευτικούς».
Κοντολογίς, πέρα από τις παπάρες για έξοδο από την αναλογία 1/10 προσλήψεων-αποχωρήσεων (πολλές φορές έχουμε επισημάνει ότι ούτε καν αυτή η αναλογία υφίσταται και ο σχετικός λόγος προσλήψεων-αποχωρήσεων πλησιάζει την τελευταία τετραετία το 1/30), ο υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε για το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016 800 με 850 προσλήψεις μόνιμων για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, συμπεριλαμβανομένων των διοικητικών. Σταγόνα στον ωκεανό, δηλαδή!