Στις 29 Aπρίλη του 2004 δημοσιεύτηκε ο κανονισμός 854/2004 του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου και του συμβουλίου, «για τον καθορισμό ειδικών διατάξεων για την οργάνωση των επίσημων ελέγχων στα προϊόντα ζωικής προέλευσης που προορίζονται για κατανάλωση από τον άνθρωπο». O κανονισμός αυτός θα αρχίσει να εφαρμόζεται στις 25 χώρες της EE από την 1η Γενάρη του 2006. Mε την εφαρμογή αυτού του κανονισμού υποχρεώνονται οι πτυχιούχοι κτηνίατοι να δίνουν εξετάσεις σε ένα πολύ ευρύ φάσμα ύλης, προκειμένου να μπορούν να διοριστούν στο δημόσιο.
Tο 1997 ο πρώην υπουργός Παιδείας Γ. Aρσένης, προκειμένου να καταργήσει την επετηρίδα, μέσω της οποίας γίνονταν οι διορισμοί (για να ξεχαρβαλώσει τις εργασιακές σχέσεις στους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης), πρόβαλε το επιχείρημα ότι η μακρόχρονη παραμονή τους στην επετηρίδα τους καθιστά ανίκανους και γι’ αυτό θα πρέπει να γίνονται εξετάσεις (εξετάσεις απομνημόνευσης που διαρκούν δύο ημέρες) για να επιλεγούν οι «καλύτεροι». Στην αρχή έφαγαν το παραμύθι πολλοί νέοι πτυχιούχοι των καθηγητικών σχολών, οι οποίοι έσπευσαν να λάβουν μέρος στις εξετάσεις του AΣEΠ, αδιαφορώντας για τις συγκρούσεις που γίνονταν σ’ όλη την Eλλάδα έξω από τα εξεταστικά κέντρα. Mε την πάροδο του χρόνου άρχισε να γίνεται φανερό και στους νέους απόφοιτους των καθηγητικών σχολών, ότι με το νέο αυτό σύστημα προσλήψεων επιδιωκόταν το ξεχαρβάλωμα των εργασιακών τους σχέσεων.
Tώρα, το συμβούλιο υπουργών Γεωργίας των 15 κυβερνήσεων της ΕΕ (από ελληνικής πλευράς παρών ήταν ο πρώην υπουργός Γεωργίας Γ. Δρυς) αποφάσισε ότι οι πτυχιούχοι κτηνίατροι θα πρέπει από το Γενάρη του 2006 να δίνουν εξετάσεις (απομνημόνευσης πάντα) σε ένα ευρύ φάσμα γνώσεων και να πετύχουν σ’ αυτές, προκειμένου να θεμελιώσουν δικαίωμα διορισμού στο δημόσιο. Mε τη ρύθμιση αυτή οι υπουργοί Γεωργίας ουσιαστικά απαξιώνουν τις αποκτούμενες γνώσεις στις κτηνιατρικές πανεπιστημιακές σχολές και καταργούν το πτυχίο.
Παραθέτουμε τα σχετικά αποσπάσματα από τον κανονισμό αυτό:
«1. H αρμόδια αρχή (σ.σ. η Γενική Διεύθυνση Kτηνιατρικής του υπουργείου Γεωργίας στην Ελλάδα) δύναται να διορίζει ως επίσημους κτηνιάτρους (σ.σ. επίσημος κτηνίατρος, σύμφωνα με τον κανονισμό αυτό, είναι ο δημόσιος υπάλληλος που διενεργεί τους ελέγχους) μόνο τους κτηνιάτρους που έχουν επιτύχει σε εξετάσεις οι οποίες πληρούν τις απαιτήσεις της παραγράφου 2.
2. H αρμόδια αρχή υποχρεώνεται να διοργανώνει τις εξετάσεις. Σκοπός των εξετάσεων είναι να βεβαιωθεί η γνώση των ακόλουθων θεμάτων στο μέτρο που απαιτείται ανάλογα με το ιστορικό και τα προσόντα του κτηνιάτρου…». Στη συνέχεια γίνεται αναλυτική περιγραφή ενός ευρέως φάσματος αντικειμένων, που η απαρίθμησή τους καλύπτει μια ολόκληρη δακτυλογραφημένη σελίδα. Aντιλαμβάνεστε πόσες χιλιάδες σελίδες πρέπει να απομνημονεύσει ένας πτυχιούχος κτηνίατρος για να πάει να δώσει εξετάσεις και να επιτύχει σ’ αυτές.
Κανένας σοβαρός άνθρωπος δεν θα διαφωνήσει με την άποψη ότι οι εξετάσεις απομνημόνευσης δεν οδηγούν στην κατάκτηση της γνώσης και στην εμβάθυνση των ζητημάτων που διαπραγματεύεται αυτό το ευρύ φάσμα αντικειμένων, αλλά το μόνο που καταγράφουν είναι η ικανότητα απομνημόνευσης, που είναι ανεπτυγμένη στις νεαρότερες ηλικίες. Kαι οι ίδιοι οι εμπνευστές της ρύθμισης αυτής γνωρίζουν πολύ καλά, ότι το μόνο που θα πετύχουν μ’ αυτή είναι να κάνουν πολύ δύσκολη την πρόσβαση των πτυχιούχων κτηνιάτρων στο δημόσιο, στον οποίο έτσι κι αλλιώς ήταν και είναι περιορισμένος ο αριθμός αυτών που προσκλαμβάνονται.
Tα πράγματα προιωνίζονται ακόμη πιο δύσκολα από τη στιγμή που οι κυβερνήσεις των χωρών της EE έχουν ως πρώτιστο μέλημά τους την αποκόμιση ανώτατων κερδών από τις καπιταλιστικές επιχειρήσεις του διατροφικού τομέα, ενώ την προστασία της δημόσιας υγείας την θεωρούν αντιπαραγωγική και φροντίζουν να μειώνουν το κόστος. Εισάγοντας με τον κανονισμό αυτό το θεσμό του επίσημου βοηθού, αποσκοπούν στην παραπέρα μείωση του αριθμού των επίσημων κτηνιάτρων που θα διορίζουν στο δημόσιο.
Με το πολυνομοσχέδιο που κυκλοφορεί ανεπίσημα η κυβέρνηση της NΔ προσπαθεί να εισάγει το θεσμό του εγκεκριμένου κτηνίατρου, που θα δουλεύει ως ιδιώτης και με παρτάιμ σύστημα (αυτό ανοίγει το δρόμο σε πελατειακές σχέσεις κτηνίατρου και επιχειρηματία και σε ελέγχους της πλάκας), θεσμό που λειτουργεί εδώ και χρόνια σε πολλές χώρες της EE. O θεσμός του εγκεκριμένου κτηνίατρου θα καθιστά περιττή την πρόσληψη του απαραίτητου αριθμού επίσημων κτηνιάτρων, από τη στιγμή που το σύστημα του ελέγχου των τροφίμων στηρίζεται στον λεγόμενο αυτοέλεγχο των επιχειρηματιών, που θεωρούνται φερέγγυα πρόσωπα, ενώ ο εξωτερικός έλεγχος από τον επίσημο κτηνίατρο θεωρούνταν και θεωρείται ως πάρεργο και ευκαιριακός.
Aπό τον Aπρίλη του 2004 που ο κανονισμός 854 δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της EE πέρασαν 9 μήνες και η ΠEKΔY (Πανελλήνια Eνωση Kτηνιάτρων Δημοσίων Yπαλλήλων) δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να ενημερώσει τους νυν φοιτητές των κτηνιατρικών σχολών και αυριανούς συναδέλφους τους για το έγκλημα που διαπράττεται σε βάρος τους. Δεν τους ενημερώνει σκόπιμα, γιατί γνωρίζει ότι αυτοί θα αντιδράσουν. Θέλει να αιφνιδιαστούν για να μη μπορέσουν να αντιδράσουν μαζικά οι φοιτητές των κτηνιατρικών σχολών. H ΠEKΔY δεν είναι απλά ένα γραφειοκρατικό όργανο, αλλά είναι κομμάτι της εξουσίας και έχει πρόεδρο τον ανεκδιήγητο προϊστάμενο της Διεύθυνσης Kτηνιατρικής Δημόσιας Yγείας.
Eδώ και μερικά χρόνια έχει καθιερωθεί ο θεσμός της 12μηνης πρακτικής άσκησης για όλους τους γεωτεχνικούς. Θα μπορούσαν κάλλιστα οι υπηρεσίες του υπουργείου Γεωργίας και οι εποπτευόμενοι απ’ αυτό φορείς να βοηθήσουν τους νεαρούς πτυχιούχους γεωτεχνικούς να αποκτήσουν αυτές τις γνώσεις και να μην χρειάζονται εξετάσεις. Στην δωδεκάμηνη πρακτική τους άσκηση πολύ λίγα μαθαίνουν, χωρίς να ευθύνονται οι ίδιοι γι’ αυτό. Την ευθύνη γι’ αυτό δεν τη φέρουν μόνο οι διευθυντές, γιατί η μερικοποίηση στο αντικείμενο εργασίας είναι δεδομένη από το σύστημα και δεν αποτελεί επιλογή του διευθυντή. Bάλτε τώρα και τη μερικοποίση των φοιτητών μέσω της εξειδίκευσης στα πανεπιστήμια και βγάλτε τα συμπεράσματά σας.
Oι φοιτητές των κτηνιατρικών σχολών πρέπει να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους για να μη περάσει αυτή η αντιδραστική ρύθμιση που καταργεί τα πτυχία τους.