Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Η πανεπιστημιακή Λευκή Βίβλος του καπιταλισμού: Μπέρκλεϊ, μακαρθισμός και η νέα εποχή της κρατικής καταστολής
  • Ολοι στο δρόμο που χάραξαν οι Μαδριλένοι
  • Σαν σήμερα 15 Σεπτέμβρη
  • Στο Περιστέρι έδειξαν το δρόμο, σε όλα τα γήπεδα αλληλεγγύη στο λαό της Παλαιστίνης
  • Πόλα Ρούπα: Η ομηρία δεν τελειώνει, απλώς αλλάζει πρόσωπο
  • Σαμιντούν (Ακλόνητοι): «Εκκένωση από τη Γάζα μόνο προς τον ουρανό»!
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Διεθνή»Ουκρανία: Η κατάσταση χωρίς τον παραμορφωτικό φακό της προπαγάνδας
Διεθνή Η Αποψή Μας

Ουκρανία: Η κατάσταση χωρίς τον παραμορφωτικό φακό της προπαγάνδας

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr22 Σεπ 2022, 21:51

Οταν ο Βλαντίμιρ Πούτιν διαβεβαίωνε τους συνομιλητές του στη σύνοδο του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης, που έγινε στη Σαμαρκάνδη του Ουζμπεκιστάν, ότι επιθυμεί να τερματίσει το ταχύτερο τον πόλεμο στην Ουκρανία, εννοούσε ότι θα αποσύρει τα ρωσικά στρατεύματα από την Ανατολική και Νότια Ουκρανία και θα αναζητήσει έναν συμβιβασμό για τη διεθνή αναγνώριση μόνο της ενσωμάτωσης της Κριμαίας; Δηλαδή είχε αποφασίσει να αυτοκτονήσει, αφού πρώτα βυθίσει τον ρωσικό ιμπεριαλισμό σε μια υπαρξιακή κρίση;

Εκείνο που εννοούσε ο Πούτιν (αν είπε ακριβώς αυτά που μετέφερε ο Ερντογάν) είναι πως είναι έτοιμος να νικήσει στρατιωτικά και να σταματήσει όταν θα ενσωματώσει στη ρωσική επικράτεια τις περιοχές που έχει κατακτήσει ο ρωσικός στρατός (όχι μόνο τις δυο περιφέρειες του Ντονμπάς, αλλά και τη λωρίδα στο Νότο που μπορεί να ενώσει την Κριμαία με τα υπόλοιπα ρωσικά εδάφη), μετά από δημοψηφίσματα που θα γίνουν στις πρώην ουκρανικές περιοχές.

Αυτό ακριβώς διακήρυξε ο Πούτιν με το νέο διάγγελμά του, που περιλάμβανε και τα «δημοψηφίσματα» στις υπό κατοχή περιοχές για ενσωμάτωσή τους στη Ρωσική Ομοσπονδία και απόφαση για μερική επιστράτευση που θα φτάσει τους 300.000 μάχιμους.

Αποτελεί η επιστράτευση παραδοχή ότι με τους παρόντες συσχετισμούς η Ρωσία δεν μπορεί να νικήσει τον ουκρανικό στρατό που εκπαιδεύεται από δυτικούς στρατιωτικούς και τροφοδοτείται συνεχώς με όπλα; Ασφαλώς ναι. Ο Πούτιν θα ήθελε να μείνει στην «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», όμως πλέον αναγκάζεται να παραδεχτεί ότι κάνει πόλεμο. Γι’ αυτό κηρύσσει επιστράτευση, κάνοντας αυτό που πριν από μερικές μέρες του ζητούσε να κάνει ο γενικός γραμματέας του «Κ»Κ Ρωσικής Ομοσπονδίας Γκενάντι Ζιουγκάνοφ.

Απ’ αυτό, όμως, μέχρι να πιστέψουμε τις μπούρδες της δυτικής προπαγάνδας, ότι η Ρωσία χάνει τον πόλεμο ή ότι υπάρχει κύμα φυγής των προς επιστράτευση Ρώσων ή –πολύ περισσότερο- ότι «ολιγάρχες» και κρατικοί παράγοντες σχεδιάζουν την ανατροπή του Πούτιν, υπάρχει τεράστια απόσταση. Ας μην ξεχνάμε ότι αυτοί που διαδίδουν αυτά σήμερα, προσπαθώντας να παραμυθιάσουν τις λαϊκές μάζες στη Δύση, είναι οι ίδιοι που είχαν προβλέψει μερικά «επικείμενα» πραξικοπήματα κατά του Πούτιν τους τελευταίους μήνες και τον είχαν στείλει κάμποσες φορές στο χειρουργείο με… σπάνιες ασθένειες, ενίοτε και στο ψυχιατρείο.

Γιατί να στραφούν οι «ολιγάρχες» και ο στρατός κατά του Πούτιν, όταν για τα συμφέροντά τους έκανε την εισβολή στην Ουκρανία; Για να τα μαζέψουν και να φύγουν ντροπιασμένοι από την Ουκρανία, επιστρέφοντας τη Ρωσία στην εποχή της κατάρρευσης και του μεθύστακα Γιέλτσιν;

Αυτό δεν ανταποκρίνεται στη σημερινή ισχύ του ρωσικού ιμπεριαλισμού. Ο Πούτιν προσωποποιεί την προσπάθεια ανασυγκρότησης του ρωσικού ιμπεριαλισμού και την αντεπίθεσή του για να κατακτήσει σφαίρες επιρροής που έχασε. Ακόμα κι αν είχαν κάποιον καλύτερο να βάλουν στηυ θέση του (που δεν τον έχουμε δει), δύσκολα θα τον καρατομούσαν, γιατί αυτό θα εκλαμβανόταν από τους αντίπαλους ιμπεριαλιστές της Δύσης, τους Αμερικανούς πρωτίστως, σαν ύψωση λευκής σημαίας. Ποιος σοβαρός αναλυτής (και όχι παπαγαλάκι της συμφοράς) θα υποστήριζε ότι ο ρωσικός ιμπεριαλισμός βρίσκεται σε προϊούσα κατάρρευση και γι’ αυτό θα ξεφορτωθεί την πιο ηγετική προσωπικότητά του;

Αυτό, επίσης, δεν ανταποκρίνεται ούτε στην πραγματική εικόνα των πολεμικών επιχειρήσεων, όπως θα δούμε παρακάτω. Και είναι λάθος να γίνονται συγκρίσεις με το Αφγανιστάν. Αλλη εποχή, άλλες συνθήκες. Στο Αφγανιστάν οι Ρώσοι πολεμούσαν σε εντελώς εχθρικό έδαφος, ενώ το σύστημα του παλινορθωμένου καπιταλισμού βρισκόταν υπό κατάρρευση, η οποία πράγματι έγινε λίγο μετά την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων μετά από εννιά χρόνια πολέμου. Στην Ανατολική Ουκρανία οι Ρώσοι πολεμούν σε κατά το πλείστον φιλικό έδαφος, ενώ ο ρωσικός ιμπεριαλισμός είναι ισχυρός και όχι υπό κατάρρευση.

Φυσικά, δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχουν προσπάθειες αποφυγής της επιστράτευσης ή διαδηλώσεις. Εχουν, όμως, την έκταση που λέει η δυτική προπαγάνδα; Σίγουρα όχι. Δεν είναι μόνο η άγρια καταστολή από το ρωσικό ιμπεριαλιστικό κράτος. Είναι και ο ρωσικός εθνικισμός που ενώνει το σύνολο των κομμάτων της Δούμας, που σίγουρα έχουν απείρως μεγαλύτερη λαϊκή επιρροή από κάποιες δυτικόφιλες αντιπολιτευόμενες γκρούπες. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Πούτιν παίζει συνεχώς με την έννοια της δυτικής απειλής, δουλεύοντας εθνικιστικά με τις μνήμες της εποχής της κατάρρευσης, που ήταν προσβολή για έναν λαό που νίκησε το ναζιφασισμό.

Η Ρωσία μπορεί να δυσκολεύεται να νικήσει, όμως δεν χάνει τον πόλεμο στην Ουκρανία. Κρατάει σταθερά τα κατακτημένα εδάφη στο Νότο, αλλά δεν μπορεί να συνεχίσει την προέλασή της στο κεντρικό και βόρειο μέτωπο, επειδή προφανώς οι ουκρανικές δυνάμεις οχυρώθηκαν καλά και έχουν άφθονο οπλισμό από τη Δύση. Αυτό τους επέτρεψε να προωθηθούν κάποια χιλιόμετρα προς τα Ανατολικά στο βόρειο τμήμα του μετώπου. Αυτή η προέλαση, όμως, έχει περισσότερο προπαγανδιστική παρά στρατιωτική σημασία. Η Ρωσία κάνει επιστράτευση και αναμένεται να ξεκινήσει αντεπίθεση με περισσότερες δυνάμεις. Τότε να δούμε τι θα πουν τα παπαγαλάκια της δυτικής προπαγάνδας που μετατρέπουν σε… ιστορικό γεγονός τη φωτογράφιση μιας διμοιρίας του ουκρανικού στρατού έξω από το κοινοταρχείο ενός χωριού χιλίων κατοίκων.

Για τη Ρωσία δεν θα είναι δύσκολο να ανακαταλάβει τα ελάχιστα χωριά του Λουγκάνσκ που πήραν οι Ουκρανοί ή κάποιες θέσεις γύρω από το Χάρκοβο. Δεν γνωρίζουμε, όμως, πόσο εύκολο και σύντομο θα είναι να καταλάβει όλο το Ντονιέτσκ, που δεν το κατέλαβε ποτέ ως τώρα.

Από την άλλη, ο πόλεμος δεν γίνεται μόνο με τα όπλα στις πεδιάδες της Ουκρανίας. Ο πόλεμος είναι και οικονομικός ταυτόχρονα. Και σ’ αυτό το πεδίο η Ρωσία όχι μόνο δεν έχει χάσει αλλά έχει ενισχυθεί, χρησιμοποιώντας ως όπλο τις ενεργειακές πρώτες ύλες και την έκρηξη των τιμών τους, από την οποία αποκομίζουν τεράστια κέρδη όχι μόνο οι χώρες παραγωγής αλλά και τα μονοπωλιακά μεγαθήρια ενέργειας της Δύσης.

Οι ρωσικοί υδρογονάνθρακες δεν έμειναν απούλητοι. Τα ρωσικά μονοπώλια έκλεισαν τη στρόφιγγα του φυσικού αέριου προς την Ευρώπη και αποκομίζουν μεγαλύτερα κέρδη από μικρότερες ποσότητες, λόγω της έκρηξης των τιμών. Ρωσία και Κίνα έχουν συμφωνήσει στην κατασκευή αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου δυναμικότητας ίσης με καθέναν από τους δύο Nord Stream. Κίνα και Ινδία μεταπωλούν LNG που έχουν αγοράσει από τη Ρωσία. Θα μεταπωλήσουν και πετρέλαιο (αν δεν το κάνουν ήδη). Ρωσία και Κίνα συμφώνησαν οι συναλλαγές τους για ενεργειακά προϊόντα να γίνονται σε ρούβλια και σε γουάν. Το ρούβλι έγινε πιο ισχυρό από την προ του πολέμου περίοδο.

Βλέπετε πουθενά προϊούσα ή επικείμενη κατάρρευση της ρωσικής οικονομίας; Ο πόλεμος, ασφαλώς, κοστίζει και οικονομικά. Μήπως, όμως, δεν κόστιζαν οικονομικά οι πόλεμοι της Δύσης στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν; Οι κρατικοί προϋπολογισμού να είναι καλά. Δηλαδή, οι σκληρά φορολογούμενοι εργάτες και εργαζόμενοι. Γιατί να ισχύει κάτι διαφορετικό για τη Ρωσία;

Αντίθετα, στη Δυτική Ευρώπη επικρατεί πανικός καθώς βαθαίνουν τα αδιέξοδα και πλησιάζει ο χειμώνας. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει τίποτ’ άλλο εκτός από τις αφόρητες παπάρες της Ούρσουλα(ς) και τις εκκλήσεις στους ανθρώπους να σβήνουν τα φώτα, ν’ ανάβουν κεριά, να τυλίγονται με κουβέρτες και ν’ αγκαλιάζονται για να μην ξεπαγιάσουν. 

Ο κόσμος, όμως, δεν αρχίζει και τελειώνει στη Δυτική Ευρώπη, οι ιμπεριαλιστικές χώρες της οποίας αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα, γιατί απλούστατα δεν έχουν εναλλακτικές πηγές προμήθειας ενεργειακών πρώτων υλών και οι λίγες που βρίσκουν είναι πανάκριβες, με αποτέλεσμα να αιμορραγούν αναγκαστικά οι κρατικοί τους προϋπολογισμοί και να μειώνεται η ανταγωνιστικότητα των καπιταλιστικών τους επιχειρήσεων. Ο κόσμος εκτείνεται και στην Ασία, τη Λατινική Αμερική, την Αφρική που αρχίζει και πάλι να λιμοκτονεί, καθώς τα μισά σιτηρά που βγήκαν μέχρι στιγμής από την Ουκρανία κατευθύνθηκαν στις πλούσιες χώρες, δηλαδή τις ιμπεριαλιστικές χώρες, γεγονός που κατήγγειλε πρώτος… ο Πούτιν.

Η γκρίνια από τα καθεστώτα αυτών των χωρών είναι πλέον δημόσια, γι’ αυτό και προχθές ΗΠΑ, ΕΕ και Αφρικανική Ενωση διοργάνωσαν στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ διεθνή σύνοδο για την επισιτιστική ασφάλεια. Εντυσαν… παπά τον Γκουτέρες, ο οποίος μίλησε για «απειλή επικίνδυνων διχασμών μεταξύ Δύσης και Νότου» (προσοχή: Δύσης και Νότου) και κάλεσε τις «πλούσιες χώρες» να φορολογήσουν τα έκτακτα κέρδη των εταιριών ορυκτών καυσίμων και να διαθέσουν τα έσοδα στις χώρες που πλήττονται σφοδρότερα από την κλιματική κρίση και στα τμήματα του πληθυσμού που αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες δυσκολίες λόγω της αύξησης των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας! 

Αντιλαμβάνεστε το «κενό» που δημιουργείται και την εκμετάλλευση που θα επιχειρήσουν να κάνουν η Κίνα και η Ρωσία, διεισδύοντας και διευρύνοντας την οικονομική και πολιτική επιρροή τους σ’ αυτές τις χώρες.

Δεν πρέπει να παραλείψουμε να σχολιάσουμε το γεγονός της άνευ επαίνων απόρριψης της πρότασης της Φον ντερ Λάιεν για επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αέριου. Η απόρριψη δεν προήλθε από την Ουγγαρία ή την Τσεχία και τη Σλοβακία, αλλά από την τριπλέτα των ισχυρότερων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων της Δυτικής Ευρώπης: Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία. Και δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη η ομιλία του Μακρόν στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ. Κατηγόρησε, βέβαια, τη Ρωσία για… «διάρρηξη της συλλογικής μας ασφάλειας» και για «επιστροφή στην εποχή των ιμπεριαλισμών και των αποικιών» (sic!), όμως κατέληξε πως είναι αναγκαιότητα «η συνέχιση του διαλόγου με τη Ρωσία». Δεν αναζητείς διάλογο με κάποιον που τον νικάς στα πεδία των μαχών. Περιμένεις να σου παραδοθεί και να του επιβάλεις τους όρους σου. Εκτός αν… δεν τον νικάς.

Τέλος, για να μην αφήσουμε τίποτε ασχολίαστο, πρέπει να αναφερθούμε στη σύνοδο του Οργανισμού της Σαγκάης στη Σαμαρκάνδη. Επειδή ο Πούτιν παραδέχτηκε δημόσια ότι ο Σι Τζινπίνγκ και ο Ναρέντρα Μόντι έχουν δικαιολογημένα «ερωτήματα και ανησυχίες» για τις εξελίξεις στην Ουκρανία, η δυτική προπαγάνδα έστησε χορό πανηγυρίζοντας για την… ήττα του Πούτιν. Ούτε ο Σι ούτε ο Μόντι, πάντως, πήγαν στη Νέα Υόρκη για τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ. Και δεν είπαν τίποτα σε βάρος της Ρωσίας, με την οποία αναβαθμίζουν συνεχώς τις οικονομικές, πολιτικές και στρατιωτικές τους σχέσεις. 

Την ίδια μέρα που ο Πούτιν ανακοίνωνε την επιστράτευση, μετά από λίγες ώρες, ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Ουάνγκ Ουενμπίν, ζητούσε «κατάπαυση του πυρός μέσω διαπραγματεύσεων και λύσεις που θα απαντούν στις ανησυχίες ασφάλειας όλων των μερών». «Οι εύλογες ανησυχίες για την ασφάλεια κάθε χώρας πρέπει να εκτιμηθούν και πρέπει να υποστηριχτούν όλες οι προσπάθειες που θα ευνοούν την επίλυση της κρίσης ειρηνικά. Η Κίνα απαιτεί διάλογο και διαβούλευση για την επίλυση των διαφορών», συμπλήρωσε. Δεν το λες αντι-ρωσική στάση αυτό, το αντίθετο. Ακόμη κι αν αύριο το πρωί γινόταν κατάπαυση του πυρός, η Ρωσία θα είχε υπό τον έλεγχό της το Λουγκάνσκ, το μεγαλύτερο μέρος του Ντονιέτσκ και τις περιοχές της Χερσώνας και της Ζαπορίζιε. Εκεί που ανακοινώθηκε η πραγματοποίηση «δημοψηφισμάτων» για την ένταξη στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Φυσικά, δεν πρόκειται να γίνει κατάπαυση του πυρός προτού η Ρωσία πραγματοποιήσει την αντεπίθεσή της και τη σχεδιασμένη προέλαση προς δυσμάς. Μέχρι τότε, εκείνο που μετράει είναι η κινέζικη θέση πως η Ρωσία έχει «εύλογες ανησυχίες ασφάλειας».

Αυτά είναι τα δεδομένα αυτή τη στιγμή και κάθε άλλο παρά συμβαδίζουν με την εκκωφαντική προπαγάνδα στη Δύση, με την οποία οι αστικές ηγεσίες προσπαθούν να εμπλέξουν τους λαούς στον ιμπεριαλιστικό τους πόλεμο. Για τον Ζελένσκι και την κλίκα των ουκρανών «ολιγαρχών» δεν χρειάζεται να πούμε τίποτα. Εχουν μετατρέψει το λαό της Ουκρανίας σε κρέας για τα κανόνια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Το ίδιο κάνουν ο Πούτιν και η κλίκα του Κρεμλίνου, ταΐζοντας το ρωσικό λαό με το κουτόχορτο της «αιώνιας Ρωσίας», βαφτίζοντας «πατριωτισμό τον μεγαλορώσικο-τσαρικού τύπου εθνικισμό και χρησιμοποιώντας το λαό ως κρέας για τα δικά τους κανόνια.

Εκτύπωση 🖨
ΠΟΛΕΜΟΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΚατεπείγουσα αγωγή Κεραμέως κατά της ΔΟΕ με απαίτηση να κριθεί παράνομη η απεργία-αποχή από αξιολόγηση
Επόμενο άρθρο Σαν σήμερα 23 Σεπτέμβρη

Σχετικά Αρθρα

Η πανεπιστημιακή Λευκή Βίβλος του καπιταλισμού: Μπέρκλεϊ, μακαρθισμός και η νέα εποχή της κρατικής καταστολής

Διεθνή 15 Σεπ 2025, 12:03

Σαμιντούν (Ακλόνητοι): «Εκκένωση από τη Γάζα μόνο προς τον ουρανό»!

Ο λαός της Πόλης της Γάζας υψώνει το ανάστημά του στο σιωναζισμό, αρνούμενος να εγκαταλείψει την πόλη του

Διεθνή 14 Σεπ 2025, 00:05

Η σιωνιστική οντότητα προσπαθεί να ξεπλύνει τα εγκλήματά της με επιχορηγούμενες συνεργασίες με ΑΕΙ της Κύπρου

Πρόθυμος συνένοχος η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη

Διεθνή 13 Σεπ 2025, 13:06

ΣΙΩΝΙΣΤΙΚ

Πιο απομονωμένο στη Μέση Ανατολή το σιωνιστικό μόρφωμα

Διεθνή 11 Σεπ 2025, 21:24

Ποιος Αντετοκούνμπο; Ασύλληπτο κάρφωμα παλαιστίνιου μαχητή στο «καλάθι» ισραηλινού τανκ

Η «Ράβδος του Μωυσή» τσακίζει τα «Αρματα του Γεδεών ΙΙ»

Διεθνή 11 Σεπ 2025, 19:37

Νεπάλ: Η εξέγερση πυρπολεί τις φρούδες ελπίδες που δημιούργησε η ανατροπή της μοναρχίας το 2007-8.

Διεθνή 11 Σεπ 2025, 18:27
Ροή Ειδήσεων
Διεθνή

Η πανεπιστημιακή Λευκή Βίβλος του καπιταλισμού: Μπέρκλεϊ, μακαρθισμός και η νέα εποχή της κρατικής καταστολής

15 Σεπ 2025, 12:03
Αθλητισμός

Ολοι στο δρόμο που χάραξαν οι Μαδριλένοι

Ματαίωσαν το τελευταίο ετάπ του διάσημου ποδηλατικού Γύρου της Ισπανίας, επειδή συμμετείχαν σιωνιστές

15 Σεπ 2025, 11:25
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 15 Σεπτέμβρη

15 Σεπ 2025, 00:01
Αθλητισμός

Στο Περιστέρι έδειξαν το δρόμο, σε όλα τα γήπεδα αλληλεγγύη στο λαό της Παλαιστίνης

14 Σεπ 2025, 11:42
Καταστολή

Πόλα Ρούπα: Η ομηρία δεν τελειώνει, απλώς αλλάζει πρόσωπο

Της επιβάλλουν οικονομικό στραγγαλισμό που προοιονίζεται φυλάκιση για χρέη!

14 Σεπ 2025, 11:25
Διεθνή

Σαμιντούν (Ακλόνητοι): «Εκκένωση από τη Γάζα μόνο προς τον ουρανό»!

Ο λαός της Πόλης της Γάζας υψώνει το ανάστημά του στο σιωναζισμό, αρνούμενος να εγκαταλείψει την πόλη του

14 Σεπ 2025, 00:05
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 14 Σεπτέμβρη

14 Σεπ 2025, 00:01
Πολιτική

Ούτε στο Ζαγόρι ούτε πουθενά…

13 Σεπ 2025, 13:08
Διεθνή

Η σιωνιστική οντότητα προσπαθεί να ξεπλύνει τα εγκλήματά της με επιχορηγούμενες συνεργασίες με ΑΕΙ της Κύπρου

Πρόθυμος συνένοχος η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη

13 Σεπ 2025, 13:06
Παιδεία

Φοιτητές Παιδαγωγικού Ιωαννίνων: Από τύχη ζούμε!

Κατέρρευσε μέρος της ψευδοροφής στο Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστήμιου 

13 Σεπ 2025, 07:59
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

13 Σεπ 2025, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 13 Σεπτέμβρη

13 Σεπ 2025, 00:01
Εργατικά

ΟΙΕΛΕ: Σωρεία εκδικητικών απολύσεων και βάναυσες εργασιακές συνθήκες στο ξένο ιδιωτικό σχολείο Campion School

12 Σεπ 2025, 20:10
Πολιτική

Νέα πρόκληση: Δεύτερη αποφυλάκιση για τον φιρερίσκο της νεοναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης

Μυρίζουν… μαϊμουδίλα οι «λόγοι υγείας» του Μιχαλολιάκου

12 Σεπ 2025, 20:04
Κόντρες

Είναι φασίστας και το ξέρει

12 Σεπ 2025, 14:14
Πολιτική

Και λογοκλόπος ο «πολύς» περιφερειάρχης Κουρέτας!

12 Σεπ 2025, 12:51
Αγροτικά

Με την ίδια ένταση εξακολουθεί να «χτυπάει» η ευλογιά των αιγοπροβάτων

12 Σεπ 2025, 11:19
Αθλητισμός

Αναξιοπρεπείς διεθνείς, στάθηκαν σούζα στο σιωναζισμό

12 Σεπ 2025, 10:11
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 12 Σεπτέμβρη

12 Σεπ 2025, 00:01
Διεθνή

ΣΙΩΝΙΣΤΙΚ

Πιο απομονωμένο στη Μέση Ανατολή το σιωνιστικό μόρφωμα

11 Σεπ 2025, 21:24
Εκδηλώσεις στην Κόντρα
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 15 Σεπτέμβρη

Ημέρα δημοκρατίας.

Ημέρα ευαισθητοποίησης για το λέμφωμα.

Ευρωπαϊκή ημέρα κατά του καρκίνου του προστάτη.

Μεξικό, Κόστα Ρίκα, Σαλβαδόρ, Γουατεμάλα, Ονδούρα, Νικαράγουα: Ημέρα ανεξαρτησίας (1821).

1925: Καταστέλλεται λαϊκή εξέγερση στη Ρουμανία, πενήντα νεκροί.

1935: Ο Αδόλφος Χίτλερ υιοθετεί τη σβάστικα ως επίσημο σύμβολο της ναζιστικής Γερμανίας.

1942: Βόμβα της ΠΕΑΝ στα γραφεία της φιλοφασιστικής ΟΕΔΕ (Αθήνα).

1944: Οι ναζί εκτελούν 43 άντρες, δύο γυναίκες και ένα βρέφος έξι μηνών στα Γδόχια Κρήτης.

1947: 52 μέλη της ΟΠΛΑ καταδικάζονται σε θάνατο από το στρατοδικείο Θεσσαλονίκης.

1968: Ιδρύεται η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας.

1971: Ιδρύεται η «Greenpeace» (Καναδάς).

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Οι αμερικανοί φίλοι μου είναι ζευγάρι δικηγόρων από τη Νέα Υόρκη, με ευρεία μόρφωση, ενημερωμένοι και ψηφίζουν πάντα Δημοκρατικούς. Εβραίοι που δεν θρησκεύονται. Απεχθάνονται τον Νετανιάχου και φρίττουν με τα εγκλήματα στη Γάζα. Βρίσκονται, για τέταρτη φορά, στην Αθήνα. Και μένουν προς Λαγονήσι. Οταν τους είπα ότι η επιλογή διαμονής είναι ασύμφορη, λόγω απόστασης από το κέντρο, μου έδειξαν, στην οθόνη του κινητού, ένα αμερικανικό δημοσίευμα που σημείωνε ότι η Αθήνα είναι πλέον επικίνδυνη για τους Εβραίους. Το σχετικό ρεπορτάζ συνόδευε φωτογραφία από την «περιπολία» των αγοριών του Ρουβίκωνα στο κέντρο της πρωτεύουσας. Και αφού έδωσα τις απαραίτητες, καθησυχαστικές διευκρινίσεις, με ρώτησαν αν, πράγματι, όπως διάβασαν, η ελληνική κυβέρνηση αντιγράφει τις πρακτικές του Τραμπ στο Μεταναστευτικό. Εκεί βρέθηκα σε αμηχανία…

Kώστας Γιαννακίδης (Τα Νέα)

(Φέρουν οι εβραίοι – ειδικά οι μη θρησκευόμενοι – κάποιο σημάδι στο κούτελο που να υποδηλώνει εβραϊκή καταγωγή; Οχι. Γιατί να ανησυχούν, τότε, οι υποτιθέμενοι φίλοι του Γιαννακίδη, που ούτε κιπά στο κεφάλι θα φορούν, ούτε διακριτικά με το άστρο του Δαβίδ, ούτε εβραϊκά θα μιλούν, καθόσον Αμερικανοί; Δικηγόροι είναι, άνθρωποι έξυπνοι και της πιάτσας, δεν μπορεί να μην καταλαβαίνουν ότι κανένας στο κέντρο της Αθήνας δε θα αναγνώριζε το θρήσκευμα των προγόνων τους και δεν υπήρχε περίπτωση να τους στοχοποιήσει. Είναι και το άλλο: «απεχθάνονται τον Νετανιάχου και φρίττουν με τα εγκλήματα στη Γάζα», οπότε αν συναντούσαν φιλο-παλαιστίνιους διαδηλωτές θα αρκούσε να σηκώσουν το χέρι στο σήμα της νίκης, να τους χειροκροτήσουν ή έστω απλά να τους χαμογελάσουν. Θα μπορούσαν και να πορευτούν μαζί τους, όπως κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες αντισιωνιστές εβραίοι στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες. Δυο έξυπνοι αμερικανοί δικηγόροι δεν μπορεί να μην το ξέρουν αυτό. Οπότε για ποιο λόγο να φοβούνται και να τρέχουν να μείνουν στο Λαγονήσι – αλλά να έρχονται στην Αθήνα, που σημαίνει να αντιμετωπίζουν τον ίδιο υποτιθέμενο κίνδυνο; ‘Η οι προοδευτικοί, μη θρησκευόμενοι εβραίοι του σχολιογράφου των «Νέων» είναι σιωνισταράδες του κερατά ή είναι ανύπαρκτα πρόσωπα που τα κατασκεύασε ο Γιαννακίδης για να κάνει μια ακόμα προβοκάτσια ενάντια στο κίνημα αλληλεγγύης στους Παλαιστίνιους, χρίζοντάς το «αντισημιτικό». Αν ήταν να τζογάρουμε, θα στοιχηματίζαμε στο δεύτερο. Φτηνιάρικο; Ασφαλώς. Δεν έχει απομείνει, όμως, κάτι πέραν των εντελώς φτηνιάρικων για να βγάζουν το «μεροκάματο» οι ραφινάτοι -όπως νομίζουν- υποστηρικτές της σιωνιστικής πολιτικής)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo