Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Δίκτυο Samidoun: 7 Οκτωβρη, Κατακλυσμός του Αλ-Ακσα: Η σημερινή παλαιστινιακή επανάσταση που αντιστέκεται σε δύο χρόνια γενοκτονίας και τα επείγοντα καθήκοντα του κινήματός μας
  • Επιχείρηση τρομοκράτησης των εκπαιδευτικών
  • Oι σιωναζιστές εγκαταλείπουν τους δωσίλογους – Αρνούνται να τους πάρουν στο Ισραήλ
  • Συμφωνία νίκης για την Παλαιστινιακή Αντίσταση – Εγρήγορση και σταθερότητα για την πλήρη εφαρμογή της
  • Το πανεπιστήμιο-επιχείρηση Α.Ε. θέλει λούσα και βιτρίνα
  • Σαν σήμερα 9 Οκτώβρη
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Στήλες»Κόντρες»Ως τολμηρός Ερρίκος και όχι ως περιδεής Γκλούστερ
Κόντρες

Ως τολμηρός Ερρίκος και όχι ως περιδεής Γκλούστερ

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr10 Ιαν 2025, 12:55

Είναι ψηλός, μελαχροινός, με χαίτη, βορειοελλαδίτης και μεγάλος θαυμαστής του Νίκου του Ανδρουλάκη, για τον οποίο λέει: «Απέδειξε ότι δεν φοβάται τις δημοκρατικές διαδικασίες, οδήγησε το ΠΑΣΟΚ σε μια υποδειγματική εσωκομματική εκλογή, ο λόγος του στηρίζεται πάντα σε μετριοπάθεια, τεκμήρια και ρεαλισμό. Ο κόσμος αυτό ζητάει, μια ρεαλιστική αντιπρόταση, έχει κουραστεί από τα λεφτόδεντρα, θέλει αποτέλεσμα». Ποιος είναι;

Να σας δώσουμε και τη βοήθεια του κοινού. Του αρέσει πολύ το Λονδίνο, γιατί η μουντή ατμόσφαιρά του επιτρέπει το φιλοσοφικό στοχασμό, σε αντίθεση με το μεσογειακό φως της Ελλάδας, που οδηγεί σε χαρούμενη εξωστρέφεια. Viral έχει γίνει η φωτογραφία του στη γέφυρα του Τάμεση, τη συνοδεία μιας σεξπιρικής υπόμνησης: «Oταν η καλοσύνη και η σκληρότητα ανταγωνίζονται για ένα βασίλειο, ο πιο ευγενικός παίκτης κερδίζει πρώτος».

Ναι, ο Πετράν ο Παππάς είναι ο μέγας θαυμαστής (ελάτε, αφήστε τα αυτά, άκου γλείφτης κοτζάμ Πετράν) του Ανδρουλάκη και του ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ. Η στήλη αισθάνεται υπερήφανη για ένα από τα πουλέν της. Θυμίζουμε πως όταν είχε αναρτήσει τη φωτό του με το σεξπιρικό απόσπασμα, τον είχαμε συμβουλεύσει:

Με όλο το σεβασμό στον τιτανοτεράστιο Πετράν και με όλη την κατανόηση για την πολιτική περισυλλογή στην οποία βρίσκεται, θα του προτείναμε μια άλλη φράση, με την οποία καταλήγει η 6η Σκηνή της 3ης Πράξης του σεξπιρικού έργου. Οταν ο Γκλούστερ εύχεται να μην τους επιτεθούν άμεσα οι υπέρτεροι Γάλλοι και τους πετσοκόψουν, ο Ερρίκος απαντά: «We are in God’s hand, brother, not in theirs. March to the bridge» (Είμαστε στα χέρια του θεού, αδερφέ, όχι στα δικά τους. Βαδίστε προς τη γέφυρα). Αυτή τη φράση μάλλον δεν τις γράφουν στις χαρτοπετσέτες των τουριστικών εστιατόριων, αλλά ταιριάζει στην… πολιτική περισυλλογή του γίγαντα Πετράν.

Ο Πετράν μάς άκουσε και συμπεριφέρθηκε ως τολμηρός Ερρίκος και όχι ως περιδεής Γκλούστερ: βάδισε προς τη γέφυρα της Χαριλάου Τρικούπη, αφήνοντας συντρίμμια στο Κασσελακιστάν. Oταν δε τον ρώτησαν πότε θα ενταχθεί στο ΠΑΣΟΚ, απάντησε: «Περιμένουμε να διατυπωθεί αυτό το όραμα και θα στρατευτούμε σε αυτή την προσπάθεια». Και αποκάλυψε ότι υπήρξε ψηφοφόρος του Σημίτη το 2000…

ΥΓ. Τα έχωσε και στον Κασσελάκη ο Πετράν, κατηγορώντας τον ότι με το βιβλίο του… «τροφοδοτεί την παραπολιτική». Τέτοια κωλοτούμπα ούτε ο ακροδεξιός Μπουμπούκος όταν παράταγε τον Καρατζαφέρη και το ΛΑΟΣ και πήγαινε με τον Σαμαρά και τη ΝΔ.

Σιγά μην άφηνε την Κίνα για τον «Κινέζο»

Αν και καταβλήθηκε προσπάθεια να φανεί η απουσία του ως δικαιολογημένη, ο ΓΑΠ ήταν «άλφα-άλφα», όπως λένε στο στρατό, αδικαιολογήτως απών από την κηδεία του Σημίτη. Βρισκόταν, λέει, στην Κίνα για το… ιστορικής σημασίας συνέδριο «Διάλογος για τη συνύπαρξη του κινεζικού και του ελληνικού πολιτισμού – Η παγκόσμια έκφραση του πνεύματος του Λι Φενγκ και του ολυμπιακού πνεύματος». Θα μπορούσε να πάρει ένα αεροπλάνο (δεκάδες πτήσεις γίνονται καθημερινά από την Κίνα προς την Ευρώπη και μεσολάβησαν τρεις μέρες από το θάνατο μέχρι την κηδεία του Σημίτη) και να έρθει. Αλλά σιγά που θα άφηνε την Κίνα για να παραστεί στην κηδεία του μισητού γι’ αυτόν «Κινέζου».

Ο ΓΑΠ στήριξε τον Σημίτη για να γίνει πρωθυπουργός και στη συνέχεια και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Και δεν του χρωστάει τίποτα. Ούτε το δαχτυλίδι της διαδοχής που του έδωσε ο Σημίτης το 2004. Ο Σημίτης παραιτήθηκε από πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αλλά κάθησε στην πρωθυπουργία μέχρι την τελευταία μέρα. Εδωσε το δαχτυλίδι στον Γιωργάκη για να φάει αυτός την κρυάδα της επερχόμενης ήττας από τον Καραμανλή τον δάμαλο. Ναι, ο Σημίτης, που μας τον παρουσιάζουν ως υπόδειγμα σεμνότητας, ήταν τόσο αυτοκρατορικών αντιλήψεων και τόσο πολιτικά κομπλεξικός που δεν ήθελε να ηττηθεί σε εκλογική μάχη. Εδωσε στον ΓΑΠ το δαχτυλίδι υπό τον όρο ότι θα δεχτεί να υποστεί αυτός την ήττα.

Ο μόνος που είχε κάνει το ίδιο στην ελληνική αστική πολιτική ήταν ο Καραμανλής ο Α’. Κέρδισε τις εκλογές του 1974 με τις πλάτες των Αμερικάνων και των Γάλλων, που τον εγκατέστησαν ως διάδοχο της χούντας, κέρδισε τις (πρόωρες) εκλογές του 1977 και επειδή το 1981 ερχόταν με βεβαιότητα η ήττα, φρόντισε να μεταπηδήσει στην προεδρία της Δημοκρατίας, αφήνοντας την κρυάδα της ήττας στον Ράλλη. Και το 1985, όταν ο Α. Παπανδρέου δεν τον πρότεινε για δεύτερη θητεία στην προεδρία, παραιτήθηκε σαν πεισμωμένο παιδάκι, γιατί θεωρούσε εξευτελιστικό να παραδώσει ο ίδιος την προεδρία στον Σαρτζετάκη. Για τέτοια «πρότυπα δημοκρατισμού» μιλάμε.

Ο ΓΑΠ, όμως, κρατούσε μανιάτικο στον Σημίτη το γεγονός ότι προσπάθησε να οργανώσει πραξικόπημα στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ για να τον γκρεμίσει από πρόεδρο και να βάλει στη θέση του τον Βενιζέλο. Αναγκάστηκε να τον διαγράψει το 2008 και να τον αφήσει έκτοτε εκτός Βουλής. Παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις του Σημίτη, ο ΓΑΠ κέρδισε τις εκλογές του 2009, άλλο αν του έκαψε τα χέρια η καυτή πατάτα της κρίσης που του άφησε ο Καραμανλής ο Β’. Είχε κάθε λόγο να μην πάει στην κηδεία του Σημίτη και το ταξίδι στην Κίνα του «έκατσε» μια χαρά.

Ε, και;

Υπέρ Σημίτη υμνολόγιου συνέχεια. Η Δάφνη Σημίτη παραιτήθηκε του κρατικού αυτοκινήτου και της φρουράς που είχε ως πρώην πρωθυπουργός ο σύζυγός της. Και το έκαναν μέγα θέμα. Ο Σημίτης, πάντως, δεν είχε παραιτηθεί των προνομίων του, καίτοι ζάμπλουτος, όπως και η σύζυγός του. Η ίδια έκανε μια κίνηση επίδειξης μεγαλοαστικού μεγαλείου. Αλλιώς, θα φρόντιζε να μην μαθευτεί η παραίτησή της από τα συγκεκριμένα προνόμια. Προνόμια που της είναι άχρηστα, εδώ που τα λέμε. Και μην μας πείτε ότι άλλοι και άλλες εκμεταλλεύονται τέτοια προνόμια. Αυτή είναι η διαφορά της παραδοσιακής μεγαλοαστικής ελίτ του Κολωνακίου από τους νεόπλουτους. Στους παραδοσιακούς μεγαλοαστούς, σε αντίθεση με τους νεόπλουτους, μπορείς να διακρίνεις μια φινέτσα, αρχοντιά όπως τη λέει ο κόσμος. Οχι, όμως, και να δίνουμε πολιτικές προεκτάσεις σε τέτοια χαρακτηριστικά, προσπαθώντας έτσι να δικαιώσουμε φορείς αποκρουστικών αντιλαϊκών πολιτικών.

ΥΓ. Ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός της Σουηδίας Ούλοφ Πάλμε συνήθιζε να κυκλοφορεί με το λεωφορείο. Τη μέρα που δολοφονήθηκε είχε πάει σινεμά μόνος, με το ποδήλατό του. Θα το έκανε ποτέ ο Σημίτης αυτό;

Εσείς φταίτε που σας τα φάγαμε

«Αφήνω ένα θέμα παραμελημένο, ότι ο πρωθυπουργός της εποχής “έφαγε τα λεφτά του κόσμου στο χρηματιστήριο”. Σίγουρα έγιναν υπερβολές έως απάτες, όπως γίνονται στην Ελλάδα οπουδήποτε υπάρχει χρήμα. Αλλά στον (μικρό) βαθμό που ο Κ. Σημίτης προσωπικά ενθάρρυνε την ανάπτυξη του εγχώριου χρηματιστηρίου, δεν είχε άδικο. Οι ανεπτυγμένες χρηματαγορές είναι εκ των ουκ άνευ για μια σύγχρονη οικονομία, φτάνει οι πολίτες να συμμετέχουν με σωφροσύνη, επενδύοντας προσεκτικά. Πόσο μπορεί να ελέγξει ένας απλός πρωθυπουργός τα εντονότερα ένστικτα του ανθρώπου, την εύπιστη απληστία ενός λαού που ρίχνει σήμερα κάπου 40 δισ. ευρώ σε νόμιμ(οτατ)α τυχερά παίγνια; Ετησίως;».

Αυτά γράφει σήμερα στα «Νέα» του Συγκροτήματος Μαρινάκη κάποιος Σωτήρης Γεωργανάς που συστήνεται ως αναπληρωτής καθηγητής Οικονομικών στο City, Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Τα εξαπτέρυγα του «εκσυγχρονισμού» εξακολουθούν να προκαλούν: εσείς φταίτε που σας τα φάγαμε, όπως σας τα τρώνε και οι φορείς του κάθε είδους τζόγου.

Οι ελίτ του Κολωνακίου

Υπάρχει κάτι βαθύ που ενώνει τις ελίτ του Κολωνακίου. Οτι είναι του Κολωνακίου, δηλαδή της παραδοσιακής μεγαλοαστικής τάξης. Μπροστά σ’ αυτό το ενοποιητικό χαρακτηριστικό υποτάσσονται όλες οι διαφορές (ή «διαφορές»). Το απέδειξε ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, της «ανανεωτικής Αριστεράς», που εκφώνησε επικήδειο για τον Σημίτη, για να μας πει ότι μικροί, αυτός, ο Σημίτης και ο Πουλαντζάς έπαιζαν μπάλα στην πλατεία της Δεξαμενής. Δεν έμεινε, όμως, εκεί. Είπε και τα εξής, εκπληκτικής σοφίας: Ο Σημίτης «δεν ταυτίζεται με κανέναν τρόπο με την εικόνα που προβάλλεται μέσα από την πλημμυρίδα των δημοσιευμάτων – εγκωμιαστικών ή μη δεν έχει σημασία. Παρέμενε πάντα ένας ιδιωτικός άνθρωπος, ένας τρυφερός άνθρωπος, ένας συναισθηματικός, σεμνός άνθρωπος που ασχολιόταν με τον περίγυρό του και δεν το έδειχνε ποτέ».

Και ο ντον Κορλεόνε (όπως και όλοι οι αρχηγοί της μαφίας) ήταν τρυφερός απέναντι στην οικογένειά του, τη σύζυγο, τα παιδιά του, τους φίλους του. Ο Πάμπλο Εσκομπάρ έβαλε φωτιά σε μια βαλίτσα με δολάρια για να ζεστάνει την κόρη του που κρύωνε. Ας γράψει, λοιπόν, ο Τσουκαλάς ένα δοκίμιο για να μας εξηγήσει πώς «ένας ιδιωτικός άνθρωπος, ένας τρυφερός άνθρωπος, ένας συναισθηματικός, σεμνός άνθρωπος που ασχολιόταν με τον περίγυρό του και δεν το έδειχνε ποτέ» μπορεί ταυτόχρονα να πατάει σον οδοστρωτήρας έναν ολόκληρο λαό, για ν’ αυγατίσουν τα κέρδη τους μια χούφτα μεγιστάνες του κεφαλαίου. Και γιατί, κατά την… κοινωνιολογική του άποψη, εκείνο που πρέπει να πρυτανεύσει κατά τη μνημόνευση ενός πολιτικού που άσκησε εξουσία είναι η ιδιωτικότητά του (που τη γνωρίζουν και την απόλαυσαν μόνο η οικογένεια και οι στενοί φίλοι του) και όχι η άσκηση της εξουσίας (την οποία υπέστησαν τραυματικά εκατομμύρια άνθρωποι, ο λαός).

Θα ήταν εξόχως διασκεδαστικό ένα τέτοιο πόνημα. Εν τη μωρία του, ο ευρωρεβιζιονιστής Τσουκαλάς, που τον μοστράρουν σαν μεγάλο διανοούμενο, αποκάλυψε -έστω και διαθλασμένη- την αλήθεια για τους αστούς πολιτικούς: τρυφεροί για τις φαμίλιες τους, ανελέητοι για τους ανθρώπους του μόχθου.

Ο Κούλης της… πνευματικότητας

Ενα από τα κορυφαία για την κηδεία του Σημίτη το γράφει ο γνωστός Κανέλλης των «Νέων» στη σημερινή στήλη του, αναφερόμενος στον επικήδειο του Μητσοτάκη: «Στην ουσία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης καθρεφτίστηκε στην εικόνα του εκλιπόντος. Προσηλωμένος στον ευρωπαϊκό δρόμο, ήταν σαν να υποσχέθηκε συνέχιση θετικών και μετρήσιμων μεταρρυθμίσεων, την αποτελεσματικότητα των οποίων θα έχει μετρήσει ο ίδιος πριν ζητήσει τον απολογισμό των πολιτών. Υπερασπίστηκε, επίσης, ένα μοντέλο πολιτικού με ανοιχτά μάτια κι αφτιά, που διαβάζει και παρακολουθεί τι γίνεται στην περιοχή της πνευματικότητας, εκεί όπου οι κοινωνίες αποδεικνύουν την ακμή τους και την ανησυχία τους».

Ο Κούλης στην περιοχή της πνευματικότητας! Τι άλλο θ’ ακούσουμε; Ο Σημίτης ήταν ένας μορφωμένος μεγαλοαστός. Ο Κούλης είναι ντιπ αμόρφωτος. Επιπέδου Τραμπ. Μόνο στα σπορ δείχνει να τα καταφέρνει, αλλά αυτό δεν τον μεταφέρει στην… «περιοχή της πνευματικότητας».

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΤο ιδιωτικό Πανεπιστήμιο Λευκωσίας ψαρεύει πελάτες από την Ελλάδα
Επόμενο άρθρο Οδαλίσκες των αμερικάνων ιμπεριαλιστών

Σχετικά Αρθρα

Αλέξη εσύ σούπερ σταρ…

Κόντρες 6 Οκτ 2025, 15:18

Φτου σου, Δούκα

Κόντρες 3 Οκτ 2025, 15:04

Επανάληψις μήτηρ μαθήσεως; Οχι πάντα

Κόντρες 1 Οκτ 2025, 19:45

Eίδ’ ο ρατσιστής τη γενιά του κι αναγάλιασ’ η καρδιά του

Κόντρες 29 Σεπ 2025, 14:59

Μπούνα τζούα, μπούνα σεπτεμένε, μπούνου τουάμνε κου σινετάτε*

Κόντρες 26 Σεπ 2025, 11:59

Τα μανουάλια και ο χαλβάς Φαρσάλων

Κόντρες 22 Σεπ 2025, 11:46
Ροή Ειδήσεων
Διεθνή

Δίκτυο Samidoun: 7 Οκτωβρη, Κατακλυσμός του Αλ-Ακσα: Η σημερινή παλαιστινιακή επανάσταση που αντιστέκεται σε δύο χρόνια γενοκτονίας και τα επείγοντα καθήκοντα του κινήματός μας

9 Οκτ 2025, 13:38
Εργατικά

Επιχείρηση τρομοκράτησης των εκπαιδευτικών

9 Οκτ 2025, 12:04
Διεθνή

Oι σιωναζιστές εγκαταλείπουν τους δωσίλογους – Αρνούνται να τους πάρουν στο Ισραήλ

9 Οκτ 2025, 11:54
Διεθνή

Συμφωνία νίκης για την Παλαιστινιακή Αντίσταση – Εγρήγορση και σταθερότητα για την πλήρη εφαρμογή της

9 Οκτ 2025, 10:52
Παιδεία

Το πανεπιστήμιο-επιχείρηση Α.Ε. θέλει λούσα και βιτρίνα

9 Οκτ 2025, 08:56
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 9 Οκτώβρη

9 Οκτ 2025, 00:01
Διεθνή

Συνεχίζονται οι σκληρές διαπραγματεύσεις στο Σαρμ Ελ-Σέιχ

8 Οκτ 2025, 23:01
Αγροτικά

Εγινε και αυτό: Συνέλαβαν αγροτοσυνδικαλιστή την ώρα που μιλούσε σε ραδιοφωνικό σταθμό!

8 Οκτ 2025, 21:57
Πολιτική

Οταν ο «Μάκης το τσεκούρι» καταργούσε (δύο φορές μάλιστα) διάταξη ΚΥΑ με μια απλή εγκύκλιο, για να βολέψει Φραπέδες, Χασάπηδες και σία!

Ο υποστράτηγος και ο στρατηγός της εγκληματικής οργάνωσης

8 Οκτ 2025, 21:39
Διεθνή

Απόστρατος ισραηλινός στρατηγός Μπρικ: «Το Ισραήλ έχει φτάσει στο σημείο χωρίς επιστροφή»

8 Οκτ 2025, 13:30
Πολιτική

Μια κοινωνικά ανάλγητη κυβέρνηση με θεραπαινίδα μια Δικαιοσύνη της ντροπής

8 Οκτ 2025, 12:32
Αγροτικά

Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης: «Καταχεριάζουν» άγρια τον Τσιάρα

8 Οκτ 2025, 11:14
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 8 Οκτώβρη

8 Οκτ 2025, 00:01
Διεθνή

Δύο χρόνια από τον Κατακλυσμό του Αλ-Ακσα: Οι σιωνιστές θυμούνται την «προφητεία του Σινουάρ»

7 Οκτ 2025, 14:55
Διεθνή

Δυο χρόνια από τον Κατακλυσμό του Αλ-Ακσα, δυο χρόνια τερατώδους ψευδολογίας

Χαμάς: Οι θέσεις μας για την Επιχείρηση Καταιγίδα του Αλ-Ακσα

7 Οκτ 2025, 13:24
Παιδεία

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έβαλε μπροστά τη βιομηχανία πειθαρχικών διώξεων φοιτητών

7 Οκτ 2025, 12:16
Διεθνή

Δυο χρόνια από τον Κατακλυσμό του Αλ-Ακσα

7 Οκτ 2025, 09:52
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 7 Οκτώβρη

7 Οκτ 2025, 00:01
Διεθνή

Αρχισαν στο Κάιρο οι σκληρές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Παλαιστινιακή Αντίσταση και στους σιωναζιστές και αμερικάνους ιμπεριαλιστές

6 Οκτ 2025, 20:10
Αθλητισμός

Μεγάλες στιγμές στο Σαν Μαμές

Η Αθλέτικ Μπιλμπάο υπέρ της Παλαιστίνης

6 Οκτ 2025, 19:37
Εκδηλώσεις στην Κόντρα
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 9 Οκτώβρη

Ημέρα ταχυδρομείων.

Ουγκάντα: Ημέρα ανεξαρτησίας (1962).

Περού: Ημέρα εθνικής αξιοπρέπειας (1968).

1934: Δολοφονείται ο βασιλιάς της Γιουγκοσλαβίας Αλέξανδρος Α’.

1946: Οι τρομοκρατικές ομάδες του Κατσαρέα δολοφονούν 45 δημοκρατικούς πολίτες στη Λακωνία.

1969: Δυο βόμβες στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας.

1973: Ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη πλήττουν τη Δαμασκό, περισσότεροι από εκατό νεκροί.

1977: Βόμβα στη Λέσχη Αξιωματικών του προσωπικού των βάσεων στο Ελληνικό (ΕΛΑ).

1977: Βόμβα στα γραφεία της ΚΝΕ στα Πετράλωνα.

1990: Τα ΜΑΤ επιτίθενται κατά απεργών της «Olympic Catering» στέλνοντας 22 άτομα στο νοσοκομείο.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Επιστρέφοντας στα καθ’ ημάς και στο ζήτημα της απεργίας πείνας του Π. Ρούτσι, που απασχολεί το τελευταίο διάστημα τη δημόσια συζήτηση, θέλω να πω ότι η πολιτεία πρέπει να στέκεται με ευαισθησία δίπλα στους ανθρώπους που πονούν, ακόμη κι όταν την αμφισβητούν. Αυτό επιτάσσει η ανθρωπιά και ο πολιτισμός μας. Σεβόμαστε τις αποφάσεις της ανεξάρτητης δικαιοσύνης, όποιες κι αν είναι αυτες, χωρίς να τις σχολιάζουμε. Αυτό επιτάσσει το κράτος δικαίου το οποίο δεν μπορούμε να επικαλούμαστε α λα καρτ. Πόσο μάλλον σε θέματα που αποτελούν αποκλειστική αρμοδιότητα της Δικαιοσύνης, όπως είναι το συγκεκριμένο αίτημα, και βεβαίως η εκδίκαση αυτής της μεγάλης τραγωδίας, που μας έχει πληγώσει βαθιά όλους. Όπως, άλλωστε, ειπώθηκε από την ηγεσία του Αρείου Πάγου, δεν χάνεται κανένα δικαίωμα κανενός συγγενή, καθώς κατά τη διαδικασία στο ακροατήριο θα μπορεί να διατυπωθεί εκ νέου οποιοδήποτε αίτημα οποιασδήποτε πλευράς. Κι ας μην ξεχνάμε ότι νέες αέναες καθυστερήσεις μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε παραγραφές αδικημάτων, που θα ήταν η απόλυτη ασέβεια στη μνήμη των νεκρών.

Kυριάκος Μητσοτάκης (facebook)

(Για να αφιερώνει ο Μητσοτάκης ένα «κεφάλαιο» της εβδομαδιαίας σινδονιάδας του στο facebook στην απεργία πείνας του Πάνου Ρούτσι σημαίνει πως αισθάνεται και πάλι στριμωγμένος. Μάλλον δεν είχε δει ακόμα τις συγκεντρώσεις που έγιναν στην Αθήνα και άλλες πόλεις, αλλά δεν ήταν καθόλου δύσκολο για τους συνεργάτες του να προβλέψουν το μέγεθός τους. Και τι έκανε; Το έριξε στην υποκρισία. Το έκανε τις προηγούμενες μέρες ο εκπρόσωπός του, χτες βγήκε μπροστά ο ίδιος ο Μητσοτάκης. «Ευαισθησία», «ανθρωπιά», «πολιτισμός», από τη μια, «ανεξάρτητη δικαιοσύνη», από την άλλη. Ο Μητσοτάκης έχει όλες αυτές τις σπουδαίες ιδιότητες, αλλά η αστική Δικαιοσύνη δεν τις έχει. Κι αυτός δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Μόνο που και αυτή η εκδήλωση υποκρισίας πάει κατευθείαν «στον κουβά». Γιατί ήταν ο δικός του μηχανισμός που προσπάθησε να συκοφαντήσει τον Ρούτσι όταν ξεκίνησε την απεργία πείνας. Και ήταν ο δικός του υπουργός, ο Φλωρίδης, που προανήγγειλε την απόφαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λάρισας, γεγονός που κατέγραψαν όλα τα φιλοκυβερνητικά μίντια με τον πανομοιότυπο τίτλο: «Παράθυρο από τον Φλωρίδη». Από το Μαξίμου τους έδωσαν τον τίτλο, για να φανεί ότι η κυβέρνηση παρενέβη στην Εισαγγελία και δικαίωσε τον Ρούτσι. Μόνο που ικανοποιήθηκε το μισό αίτημα του απεργού πείνας: εκταφή της σορού του δολοφονηθέντα γιου του, αλλά μόνο για ταυτοποίηση, όχι για χημικές εξετάσεις που θα δείξουν την ακριβή αιτία θανάτου. Οταν ο Πάνος Ρούτσι ανακοίνωσε ότι συνεχίζει την απεργία πείνας, ο Μητσοτάκης, βλέποντας το κυβερνητικό σχέδιο να ναυαγεί, δεν είχε κανένα πρόβλημα να φορτώσει την ευθύνη στην αστική Δικαιοσύνη. Μόνο που δεν ξεγελάει κανέναν. Θέλει δε θέλει, τη λύση θα την δώσει ο ίδιος, μέσω της αστικής Δικαιοσύνης. Και θα χρεωθεί την ευθύνη για μια ανάλγητη και απάνθρωπη συμπεριφορά έναντι ενός χαροκαμένου γονιού που υπέβαλε ένα απλούστατο και απόλυτα νόμιμο αίτημα)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo