Θα πάει άραγε η Ντόρα στο αεροδρόμιο για να υποδεχτεί τον φίλο και συμμαθητή της Μιχάλη Χριστοφοράκο, όταν θα επιστρέψει επιτέλους στην «πατρίδα» μετά από 13 χρόνια… αυτοεξορίας; Αστειευόμαστε, ασφαλώς. Ούτε η Ντόρα θα πάει, ούτε ο γείτονας του Χριστοφοράκου στην Τήνο Κούλης, που είχε πάρει κάτι τηλεφωνικά κέντρα και κάτι κομπιούτερ από τη Siemens και είχε… ξεχάσει να τα πληρώσει (αλλά μόλις ξέσπασε το σκάνδαλο Μίζενς, όπως το λέγαμε τότε, θυμήθηκε και πήγε αμέσως και ξόφλησε το εμπόρευμα, μη τυχόν και τον πούνε… μπαταχτσή).
Ούτε ο Χριστοφοράκος θα κάνει θεαματική επάνοδο στην Ελλάδα μετά τη χτεσινή αθώωσή του. Μεγαλοστέλεχος της Siemens είναι, με γερμανική υπηκοότητα (που του εξασφάλισε ασυλία στη Γερμανία) και οι μανατζαραίοι αυτού του επιπέδου ξέρουν πώς παίζεται το πολιτικό παιχνίδι. Στα καθήκοντά τους είναι και οι επαφές με τον αστικό πολιτικό κόσμο, στον οποίο δίνουν μίζες για να πάρει δουλειές η εταιρία που υπηρετούν.
Ο κίνδυνος μετά τη χτεσινή απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, που αθώωσε τον Χριστοφοράκο, τον Κουτσενρόιτερ, τον Ζίκατσεκ, τον Μαυρίδη και τ’ άλλα παιδιά, είναι να εγκλωβιστούμε στενά στη δικαστική μεταχείριση κάποιων στελεχών της Siemens και να ξεχάσουμε την ουσία του σκανδάλου, που αποτελεί μια ακόμη απόδειξη της ιμπεριαλιστικής νεοαποικιακής εκμετάλλευσης των εξαρτημένων χωρών όπως η Ελλάδα.
Οπως ακριβώς έγινε με το σκάνδαλο Novartis (και με το σκάνδαλο Volkswagen), αν δεν υπήρχε ο αμερικανογερμανικός ανταγωνισμός, δεν θα υπήρχε σκάνδαλο Siemens στην Ελλάδα. Το γερμανικό μονοπώλιο χώθηκε στη μύτη των Αμερικανών, αυξάνοντας σημαντικά το μερίδιό του στην αμερικανική αγορά. Οι Αμερικανοί, όπως συνηθίζουν, άρχισαν να ψάχνουν στοιχεία στις μπανανίες. Και τα βρήκαν. Αυτά τα στοιχεία τα διοχέτευσαν στο γερμανικό Spiegel (πλήρωσαν, προφανώς, αυτές οι δουλειές δε γίνονται τζάμπα), που το φθινόπωρο του 2006 αποκάλυψε ότι η Siemens είχε λαδώσει με 1,3 δισ. ευρώ πολιτικούς και κρατικούς παράγοντες σε μια σειρά χώρες, από τη Νιγηρία μέχρι χώρες της πρώην «σοβιετικής» επικράτειας. Ανάμεσα σ’ αυτές τις χώρες ήταν και η Ελλάδα.
Η Siemens συμβιβάστηκε με την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, πληρώνοντας ένα πρόστιμο μαμούθ ύψους 800 εκατ. δολαρίων. Δίκη έγινε και στο Μόναχο, για να μπετοναριστεί η υπόθεση και να μη διώκονται τα στελέχη της Siemens σε κάθε χώρα όπου λάδωναν. Η απόφαση, που καταδίκασε κάποια στελέχη του μονοπώλιου, μιλούσε για ένα 2% από κάθε σύμβαση που πήγαινε σε πολιτικούς και κόμματα και ένα 8% που πήγαινε σε κρατικά στελέχη και στελέχη κρατικών επιχειρήσεων. Στην Ελλάδα ήταν ο (κρατικός τότε) ΟΤΕ, που η Siemens τον έγδυσε (πλήρωνε το… κορόιδο ο ελληνικός λαός) με απανωτές συμβάσεις για προμήθεια ψηφιακών κέντρων κτλ. Η Εξεταστική Επιτροπή της ελληνικής Βουλής (πρόεδρος ήταν ο Σήφης Βαλυράκης), το 2010-11, υπολόγισε τη ζημιά του Ελληνικού Δημόσιου σε δύο δισ. ευρώ!
Μόνο δύο αστοί πολιτικοί (σημιτοφύλακες και οι δύο) παραδέχτηκαν ότι πήραν λεφτά από τη Siemens. Ο «στρατηγός» του Σημίτη Θόδωρος Τσουκάτος παραδέχτηκε το 2008 ότι το 1999 πήρε ένα εκατομμύριο μάρκα από τη Siemens, τα οποία έβαλε στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ. Αθωώθηκε. Ο Τάσος Μαντέλης (υφυπουργός του Σημίτη) παραδέχτηκε το 2010 πως το 1998 και το 2000 πήρε συνολικά 450.000 μάρκα. Το αδίκημα της δωροδοκίας παραγράφτηκε, αλλά ο Μαντέλης καταδικάστηκε πρωτόδικα για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα σε κάθειρξη 8 ετών. Στο δεύτερο βαθμό η ποινή του έπεσε στα πέντε χρόνια, εξαγοράσιμα με 140.000 ευρώ πληρωτέα σε 32 δόσεις. Χωρίς ίχνος ντροπής κλάφτηκε κιόλας στο δικαστήριο: «Να με ελαφρύνετε όσο μπορείτε. Ζω με 1.100 ευρώ το μήνα σύνταξη εγώ και η οικογένεια μου».
Ολοι οι υπόλοιποι πολιτικοί… αθώες περιστερές! Εμεναν μόνο κάποια στελέχη της Siemens (Ελληνες και Γερμανοί) και κάποια στελέχη του ΟΤΕ. Ο Χριστοφοράκος, καταζητούμενος για κακούργημα, έφυγε το 2009 σαν κύριος για τη Γερμανία (κυβέρνηση Καραμανλή του δάμαλου). Ο Καραβέλας το ίδιο. Στους υπόλοιπους «μοιράστηκαν» πρωτόδικα γύρω στα 250 χρόνια φυλακής. Καναδυό πήγαν φυλακή.
Στο μεταξύ, η Siemens έκλεισε με την κυβέρνηση των Σαμαροβενιζέλων μια αποικιοκρατικού τύπου συμφωνία με το ελληνικό κράτος (πρωταγωνιστής ο… μέγας νομικός Ευάγγελος Βενιζέλος), βάσει της οποίας θα έκανε… τεράστιες επενδύσεις, θα δημιουργούσε… 700 νέες θέσεις εργασίας, θα έδινε 100 υποτροφίες, με αντάλλαγμα να παραιτηθεί το ελληνικό κράτος από αστικές απαιτήσεις, αλλά και διοικητικά πρόστιμα κατά της εταιρίας, των θυγατρικών της και στελεχών της. Στην παραίτηση περιλαμβάνονταν και οι απαιτήσεις οργανισμών του ελληνικού Δημοσίου.
Ούτε αυτή την αποικιοκρατικού τύπου συμφωνία δεν εφάρμοσαν οι γερμανοί μονοπωλητές. Εδωσαν κάποιες υποτροφίες και τις επενδύσεις ακόμη τις περιμένουν! Α, να μην το ξεχάσουμε: ζήτησαν και… συγγνώμη οι Γερμανοί της Siemens για την… ανάρμοστη συμπεριφορά αξιωματούχων της ενάντια στους κανόνες της διαφάνειας! Με τη συμφωνία το Ελληνικό Δημόσιο αναγνώρισε τη Siemens ως αξιόπιστη ευρωπαϊκή εταιρία και άναψε το πράσινο φως για να ξαναρχίσει το γερμανικό μονοπώλιο να παίρνει δουλειές από το Ελληνικό Δημόσιο, τους οργανισμούς και τις εταιρίες του.
Αφού είχαν ρυθμιστεί τα «χοντρά», απέμεναν οι «ουρές». Αυτές ρυθμίστηκαν με τη χτεσινή δικαστική απόφαση που αθώωσε τους πάντες. Τα αδικήματα μέχρι το 2002 είχαν υποκύψει σε παραγραφή, όμως για τις μίζες (νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα) κρίθηκαν όλοι αθώοι επί της ουσίας. Μάλιστα, ένας από τους πέντε δικαστές ήταν πιο… δίκαιος. Ζήτησε να κηρυχτεί απαράδεκτη η ποινική δίωξη λόγω δεδικασμένου για μια σειρά κατηγορούμενους (Χριστοφοράκο, Μαυρίδη, Κουτσενρόιτερ, Ζίκατσεκ, Γκανσγουίντ, Γιάκεμαντ). Είναι αυτοί που δικάστηκαν στη στημένη δίκη συμβιβασμού του Μονάχου. Eμεινε μόνο ο Καραβέλας, που είχε καταδικαστεί πρωτόδικα σε κάθειρξη 15 ετών και δεν είχε κάνει έφεση. Μπορεί, όμως, με τις κατάλληλες νομικές ενέργειες (τυπικού χαρακτήρα), να πάρει και αυτός την αθώωση και να επιστρέψει από την… αυτοεξορία.
Βλέποντας τη γενική αγανάκτηση, η επιλογή του Μητσοτάκη για το πόστο του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρος Ντογιάκος, υπό τις ενθουσιώδεις ιαχές της Μάνδρου που μίλησε για «ηχηρή παραγγελία Ντογιάκου» (αυτή η γυναίκα δεν μπορεί να συγκρατηθεί και καρφώνεται), παρήγγειλε σε εισαγγελέα: «Με αφορμή την έκδοση αποφάσεως από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών επί υποθέσεως γνωστής ως “σκάνδαλο Siemens“, με την οποία το Δικαστήριο έκρινε ότι μεγάλος αριθμός επί μέρους αξιόποινων πράξεων έχει υποπέσει σε παραγραφή, παρακαλούμε να διενεργήσετε προσωπικώς προκαταρκτική εξέταση και να διερευνήσετε το ενδεχόμενο πράξεων ή παραλείψεων, ποινικού χαρακτήρα, προσώπων που με οποιονδήποτε τρόπο και οποιαδήποτε ιδιότητα είχαν συμμετοχή στους δικονομικούς χειρισμούς της υπόθεσης και συνετέλεσαν ουσιαστικά στην παραγραφή των αξιόποινων πράξεων».
Πάτε στοίχημα ότι δεν θα βρεθεί τίποτα τι επιλήψιμο; Σήμερα όμως οι… Μάνδρες συζητούν για την… ηχηρή παρέμβαση Ντογιάκου.