Με το θράσος που χαρακτήριζε τον ιδρυτή του, ο όμιλος Λάτση εξέδωσε ολοσέλιδη πληρωμένη ανακοίνωση, η οποία δημοσιεύτηκε σε όλες τις εφημερίδες, ημερήσιες και εβδομαδιαίες, μνημονιακές και «αντιμνημονιακές», για να ισχυριστεί ότι με το PSI η Eurobank «υπέστη συνολικές ζημιές 6 δισ. ευρώ» και έτσι «η οικογένεια Λάτση απώλεσε ουσιαστικά το σύνολο της επένδυσής της των 2,5 δισ. ευρώ στην Eurobank». Προχωρώντας την πρόκληση, οι Λάτσηδες εμφανίζονται και σαν ευεργέτες: «Αυτή η ζημιά είναι η άμεση συμμετοχή του Ομίλου, και κατ’ επέκταση της οικογένειας Λάτση, στη μείωση του δημοσίου χρέους και στην προσπάθεια αποκατάστασης της οικονομικής σταθερότητας της Ελλάδος. Κανένας άλλος ιδιώτης, σε παγκόσμιο επίπεδο, δεν είχε τέτοιου ύψους οικονομική συμμετοχή στη διαγραφή του ελληνικού δημόσιου χρέους»!
Οι πάντες, βέβαια, γνωρίζουν ότι οι Λάτσηδες όχι μόνο δεν έχασαν, αλλά με τις πλάτες του κράτους ξεφορτώθηκαν τις μετοχές της χρεοκοπημένης Eurobank και πήραν μετοχές της Εθνικής, στο πλαίσιο ενός deal συγχώνευσης των δύο τραπεζών, το οποίο όμως δεν ολοκληρώθηκε, γιατί το μπλοκάρισε η Κομισιόν. Στην πληρωμένη ανακοίνωσή τους, οι Λάτσηδες αναφέρουν πως «απεδέχθησαν καλή τη πίστει την πρόταση της Εθνικής Τράπεζας και αντήλλαξαν τις μετοχές τους». Μετά ματαιώθηκε η συγχώνευση, αλλά «τα μέλη της οικογένειας Λάτση είχαν πλέον στην κατοχή τους μόνο μετοχές της Εθνικής Τράπεζας και καμία μετοχή της Eurobank»! Aυτοί που «απώλεσαν το σύνολο της επένδυσής τους των 2,5 δισ. στη Eurobank», πώς βρέθηκαν με ένα τεράστιο πακέτο μετοχών της Εθνικής, χωρίς να βάλουν μία;
Οι Λάτσηδες παραδέχονται ότι αν δεν είχε γίνει η ανταλλαγή μετοχών θα έπρεπε να βάλουν στη Eurobank 260 εκατ. ευρώ και ισχυρίζονται, εκ του ασφαλούς, ότι ήταν έτοιμοι να τα βάλουν. Στην Εθνική, πάντως, έβαλαν 100 εκατ. ευρώ, μέσω του «Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση» (για να έχουν και την προστασία –φοροαπαλλαγές κτλ.– που έχουν τα ιδρύματα, αυτή η φάμπρικα προνομίων προς τα επίλεκτα μέλη της ελληνικής αστικής τάξης).
Καλύπτοντας πλήρως τους Λάτσηδες, ο Προβόπουλος ανακάλυψε μόνο… ηθικό ζήτημα, όπως δήλωσε στην «Καθημερινή της Κυριακής»: «Είναι γεγονός ότι η τράπεζα ανακεφαλαιοποιήθηκε εξ ολοκλήρου από το Δημόσιο. Δεν υπήρχε νομική υποχρέωση, αλλά για λόγους δεοντολογίας θα περίμενε κανείς ο βασικός μέτοχος να έχει πιο ενεργό ρόλο. Ωστόσο, το εγχείρημα συγχώνευσης με την Εθνική, που τελικά δεν ευδοκίμησε, περιέπλεξε την υπόθεση και δίνει ίσως την εξήγηση»! Ποιο είναι το επιμύθιο; Οι Λάτσηδες «ξεφορτώθηκαν» τις μετοχές της Eurobank, «φόρτωσαν» ένα γερό πακέτο μετοχών της Εθνικής, αλλά… δεν φταίνε αυτοί, όλα έγιναν ερήμην τους.
Ομως αυτό δεν είναι το μοναδικό σκάνδαλο προς όφελος των τραπεζιτών, οι οποίοι διαχειρίζονται κεφάλαια των μεγαλύτερων οικογενειών της ελληνικής αστικής τάξης. Είναι γνωστό, ότι στην καμπούρα του ελληνικού λαού φορτώθηκαν δάνεια ύψους 50 δισ. για να ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες μετά το PSI. Το ΤΧΣ απέκτησε έτσι το μεγαλύτερο ποσοστό μετοχών στις λεγόμενες συστημικές τράπεζες (Εθνική, Πειραιώς, Αlphabank, Εurobank), όμως τη διοίκησή τους την άφησε στους τραπεζίτες, οι οποίοι άρχισαν τις μεθοδεύσεις (με τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης και του ΤΧΣ) για να επιστρέψουν οι μετοχές στα χέρια των ιδιωτών μετόχων, με το κράτος όχι μόνο να μη βγάζει το κέρδος (που διαφήμιζε ότι θα βγάλει επαναπωλώντας τις μετοχές των τραπεζών), αλλά να καταγράψει και ζημιές.
Ηδη, με την αύξηση κεφαλαίου που αποφάσισαν οι διοικήσεις της Πειραιώς και της Alphabank, με τις ευλογίες της κυβέρνησης που μέσω ΤΧΣ ελέγχει την πλειοψηφία των μετοχών, οι ιδιώτες μέτοχοι ανεβάζουν το ποσοστό τους στο 32% στην Alphabank και στο 35% στην Πειραιώς. Ετσι, πλησιάζουν στο ποσοστό της λεγόμενης «καταστατικής μειοψηφίας», που τους δίνει αυξημένα δικαιώματα. Στα σκαριά έχουν και μια άλλη κίνηση, συμφωνημένη μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας. Να επαναγοράσουν τις προνομιούχες μετοχές (χωρίς δικαίωμα ψήφου) που πήρε το κράτος επί Αλογοσκούφη, δίνοντας στις τράπεζες ζεστό χρήμα. Φυσικά, θα επαναγοράσουν τις μετοχές στις σημερινές μειωμένες τιμές και το κράτος θα γράψει ζημιές.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο πολυνομοσχέδιο που αναμενόταν να κατατεθεί στη Βουλή την Παρασκευή για να ψηφιστεί μέχρι την Κυριακή, θα θεσπιστεί η δυνατότητα του ΤΧΣ να καταγράφει ζημιές, πουλώντας μετοχές τραπεζών σε τιμές χαμηλότερες απ’ αυτές που τις απέκτησε! Αυτό τα λέει όλα κι αν δεν ψηφιστεί τώρα μια τέτοια ρύθμιση, αυτό θα συμβεί για προεκλογικούς λόγους. Θα μπει αργότερα. Γιατί στόχος είναι να διευκολυνθούν οι καπιταλιστές να ξαναποκτήσουν την πλειοψηφία στις τράπεζες, αγοράζοντας τις μετοχές σε τιμές χαμηλότερες απ’ αυτές που τις αγόρασε το κράτος.