Το παραμύθι της μείωσης του χρέους έλαβε τέλος. Το μόνο που κάνει η απόφαση της Ευρωσυνόδου είναι να επαναλάβει την απόφαση του Eurogroup το Νοέμβρη του 2012. Αναφέρει απλά ότι θα ξαναδεί το ζήτημα μιας πιθανής νέας περιόδου χάριτος και επιμήκυνσης των πληρωμών του χρέους (για μείωση επιτοκίων δεν κάνει λόγο), με τον όρο όμως ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις θα τηρούν πιστά τις εντολές της τρόικας και θα εφαρμόζουν με συνέπεια τα αντιλαϊκά μέτρα. Γι’ αυτό και η συζήτηση για το χρέος θα αρχίσει μετά την πρώτη αξιολόγηση.
Ονομαστική μείωση του χρέους αποκλείεται ρητά και κατηγορηματικά (με υπογραφή και του Τσίπρα), ενώ η ελληνική κυβέρνηση επαναλαμβάνει τη δέσμευσή της να αποπληρώσει όλους τους δανειστές της πλήρως και έγκαιρα.
Ρυθμίσεις για το χρέος μπορεί να γίνουν, κι αυτό ήταν γνωστό από το 2012. Ποιος είναι ο στόχος αυτών των ρυθμίσεων; Το λέει καθαρά η απόφαση της Ευρωσυνόδου: «Να διασφαλίσουν ότι οι μικτές χρηματοδοτικές ανάγκες θα παραμείνουν σε διαχειρίσιμο επίπεδο». Να εξασφαλίσουν, δηλαδή, ότι ο δανειζόμενος (το ελληνικό κράτος) θα μπορεί να πληρώνει στους δανειστές του τις τοκοχρεολυτικές δόσεις.
Γιατί αν δεν μπορεί, τότε θα χρεοκοπήσει και θα πρέπει να τρέχουν για άλλου τύπου συμφωνίες. Πρόκειται για την τακτική που ακολουθούν και οι τράπεζες προς τους πελάτες τους, όταν αυτοί ζορίζονται να αποπληρώσουν τα δάνεια. Μ’ αυτό τον τρόπο, όμως, η θηλιά του χρέους μεταφέρεται και στις επόμενες δεκαετίες, στις επόμενες γενιές και θα εξακολουθήσει να χρησιμοποιείται ως πηγή απομύζησης του πλούτου που παράγει ο ελληνικός λαός και ως εργαλείο για τη διατήρηση και εμβάθυνση της κινεζοποίησης της ελληνικής κοινωνίας.
Παρά ταύτα, ο Τσίπρας και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθούν να αναμασούν το παραμύθι της αναδιάρθρωσης του χρέους που «πέτυχαν». Δε διστάζουν να επικαλεστούν ακόμη και την καινούργια έκθεση του ΔΝΤ, που δημοσιεύτηκε την περασμένη Τρίτη. Τι προβλέπει αυτή η έκθεση; Οτι το χρέος θα αυξηθεί στο 200% του ΑΕΠ και ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες του ελληνικού κράτους μέχρι το τέλος του 2018 θα είναι 85 δισ. ευρώ, δηλαδή 25 δισ. ευρώ παραπάνω από την εκτίμηση που είχε κάνει το Ταμείο στην έκθεσή του πριν από δύο βδομάδες! Τα 85 δισ. ευρώ είναι όσα προβλέπονται (μάξιμουμ) από τη συμφωνία που έγινε στην Ευρωσύνοδο. Δηλαδή, η συγκυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου συμφώνησε να κάνει αυτό που απέκλειε, αυτό για το οποίο κατήγγειλε με δριμύτητα τις προηγούμενες κυβερνήσεις: να πάρει ένα δάνειο το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή των τοκοχρεολυσίων των προηγούμενων δανείων!
Ομως η έκθεση του ΔΝΤ, την οποία με θράσος επικαλέστηκε ο Τσίπρας και από το βήμα της Βουλής, αποδίδει την ευθύνη για τη νέα αύξηση του χρέους αποκλειστικά στην κυβέρνησή του. Αναφέρει: «Τα γεγονότα των τελευταίων δύο εβδομάδων -το κλείσιμο των τραπεζών και η επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων- επιβάλλουν ένα βαρύ τίμημα στο τραπεζικό σύστημα και την οικονομία, οδηγώντας σε παραπέρα σημαντική χειροτέρευση της βιωσιμότητας του χρέους σε σχέση με αυτή που προβλεπόταν στην πρόσφατα δημοσιευμένη DSA (Debt Sustainability Assessment – Αποτίμηση Βιωσιμότητας του Χρέους). Μια πλήρης και αναλυτική αναθεώρηση για την ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους μπορεί να γίνει μόνο σε επόμενο στάδιο, λαμβάνοντας υπ’ όψη τη χειροτέρευση της οικονομικής κατάστασης ως αποτέλεσμα του κλεισίματος του τραπεζικού συστήματος και τις λεπτομέρειες των πολιτικών που μένει να συμφωνηθούν. Ωστόσο, είναι ήδη καθαρό σε αυτό το στάδιο, ότι θα υπάρξει σημαντική αύξηση των χρηματοδοτικών αναγκών. Η αρχική (αμοιβαία συμφωνημένη) αποτίμηση των τριών θεσμών είναι ότι οι συνολικές ανάγκες μέχρι το τέλος του 2018 θα αυξηθούν σε 85 δισ. ευρώ ή περίπου 25 δισ. ευρώ παραπάνω από αυτά που προβλέφθηκαν στη δημοσιευμένη Αποτίμηση Βιωσιμότητας του Χρέους (DSA) του ΔΝΤ, που δημοσιεύτηκε πριν από μόλις δυο βδομάδες, κυρίως λόγω των εκτιμώμενων αναγκών για μια μεγαλύτερη υποστήριξη του τραπεζικού τομέα με 25 δισ. ευρώ»! Στη συνέχεια, η έκθεση του ΔΝΤ αναφέρει ότι το χρέος θα φτάσει το 200% του ΑΕΠ μέχρι το 2018, ενώ το 2022 θα πέσει μόλις στο 170% του ΑΕΠ, σε αντίθεση με την πρόβλεψη για 142% που έγινε στη μεγάλη έκθεση του ΔΝΤ πριν από δύο εβδομάδες! Για να γίνει βιώσιμο το χρέος, πάντα σύμφωνα με το ΔΝΤ, η Ελλάδα θα πρέπει να πετύχει πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3.5% για τις επόμενες δεκαετίες, πράγμα που λίγες χώρες έχουν πετύχει μέχρι σήμερα!
Αυτή είναι η μεγάλη επιτυχία του Τσίπρα, του Δραγασάκη και του Τσακαλώτου. Το χρέος θα παραμείνει δυσθεώρητο στο διηνεκές, μέχρι να έρθει μια γνήσια προλεταριακή επανάσταση να το διαγράψει μονομερώς όλο.