Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Σαν σήμερα 25 Μάη
  • Το Εθνικό Θέατρο ως άθλιος διαφημιστής του σιωνισμού
  • Γάζα: Μέλη δωσιλογικών συμμοριών παραδίνονται στην Αντίσταση
  • Πρώην επικεφαλής της σιωνιστικής ασφάλειας: Το Ιράν νίκησε· οι ΗΠΑ και το Ισραήλ βρίσκονται σε αδιέξοδο
  • Σαν σήμερα 24 Μάη
  • O ξεφτιλισμένος δε φοβάται την ξεφτίλα…
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Οικονομία»Χοντρό «παιχνίδι» με τα μονοπώλια του φαρμάκου, σε βάρος της δημόσιας υγείας
Οικονομία

Χοντρό «παιχνίδι» με τα μονοπώλια του φαρμάκου, σε βάρος της δημόσιας υγείας

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr23 Μάι 2020, 00:00

Την περασμένη Πέμπτη (14 Μάη), ο αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ πήγε στην Αριστοτέλους, για να συναντηθεί με τους Κικίλια και Κοντοζαμάνη και ν’ ανακοινώσουν μπροστά στις κάμερες ότι η ελληνική κυβέρνηση παρήγγειλε 200.000 «τεστ αντισωμάτων» από το αμερικάνικο φαρμακευτικό μονοπώλιο Abbott. Για την πληρωμή θα χρησιμοποιηθεί η «δωρεά» του εφοπλιστή Προκοπίου (δηλώσεις Κικίλια-Πάιατ: https://eody.gov.gr/diloseis-ypoyrgoy-ygeias-vasili-kikilia-kai-presvi-ipa-geoffrey-pyatt-meta-ti-synantisi-toys-sto-ypoyrgeio-ygeias/).

Κοτζάμ αμερικανός πρέσβης πήγε για να προμοτάρει μια παραγγελία η οποία το πιθανότερο είναι να διαμορφωθεί –αν υλοποιηθεί- κάτω από το 1 εκατ. ευρώ, που ως μέγεθος είναι επιπέδου επαρχιακής νομαρχίας, για δε την Abbott είναι ένα απειροελάχιστο ποσοστό του ετήσιου τζίρου της; Η απάντηση είναι ότι η συγκεκριμένη παραγγελία, παρά το πολύ μικρό μέγεθός της, εξυπηρετεί τη στρατηγική του αμερικάνικου μονοπώλιου να μπει στην ευρωπαϊκή αγορά μέσω των λεγόμενων rapid tests, δηλαδή των τεστ που κάνει κάποιος μόνος του, όπως τα τεστ εγκυμοσύνης και –κυρίως- να στηρίξει τη φήμη του, μετά από τις αποκαλύψεις για τα σκάρτα τεστ της, που έγιναν στις ίδιες τις ΗΠΑ (θα μιλήσουμε παρακάτω γι’ αυτό το ζήτημα).

«Θα είμαστε μία από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που θα χρησιμοποιήσουν αυτά τα πολύ υψηλής ευαισθησίας τεστ και θέλουμε να ευχαριστήσουμε την αμερικανική Κυβέρνηση και φυσικά την Πρεσβεία των ΗΠΑ, για τη βοήθεια και τη συνεργασία, ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε τη δυνατότητα στους επιστήμονές μας, να χρησιμοποιήσουν διαγνωστικά και επιδημιολογικά αυτά τα εργαλεία, για να προφυλάξουμε καλύτερα τους συμπολίτες μας», δήλωσε ο Κικίλιας, απαγγέλλοντας το κείμενο που του είχαν γράψει οι συνεργάτες του, οι οποίοι είχαν προφανώς συνεργαστεί με το αρμόδιο προσωπικό της αμερικάνικης πρεσβείας. 

Οι ευχαριστίες προς την αμερικάνικη κυβέρνηση και την πρεσβεία της είναι «εκ των ων ουκ άνευ» για κάθε εθνικιστή-ακροδεξιό πολιτικό, όμως πώς ξέρει ο Κικίλιας ότι αυτά τα rapid tests είναι υψηλής ευαισθησίας και μπορούν να χρησιμοποιηθούν και διαγνωστικά; Εχει κάποια εισήγηση από τους ειδικούς, έστω από την Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων; Κρατήστε το ερώτημα, γιατί θα επανέλθουμε.

Για το ότι πρόκειται για rapid tests και όχι για τεστ που γίνονται με έλεγχο του αίματος δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία. Το έγραψε στο Twitter ο ίδιος ο πρέσβης Πάιατ, όπως βλέπετε.

Στη δήλωσή του στις κάμερες, με τον Κικίλια ως γλάστρα, ο Πάιατ «προμοτάρισε» τα αμερικάνικα φαρμακευτικά μονοπώλια, τα οποία –μετά το φιάσκο με τα δύο διαγνωστικά τεστ στην αρχή της πανδημίας, που αποδείχτηκαν  άχρηστα- έχουν υποστεί πλήγματα στον ανταγωνισμό τους με τα ευρωπαϊκά, γιαπωνέζικα και κινέζικα μονοπώλια. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η Abbott δεν πήρε παραγγελία για μοριακά τεστ από την ελληνική κυβέρνηση. Τα 90.000 τεστ μοριακού ελέγχου για το τρίμηνο Μάη-Ιούλη, που παρήγγειλε η ελληνική κυβέρνηση διά του ΕΚΕΑ (Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας), παραγγέλθηκαν στη Roche (ελβετικό φαρμακευτικό κολοσσό, που ελέγχεται εδώ και χρόνια από το γερμανικό μονοπώλιο Bayer).

Ο Πάιατ, λοιπόν, αφού έστειλε το καθιερωμένο «τεράστιο μήνυμα συγχαρητηρίων προς τον Πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη, ολόκληρο το Υπουργικό Συμβούλιο, για τον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα διαχειρίστηκε τόσο αποτελεσματικά αυτή την παγκόσμια πρόκληση της πανδημίας του κορονοϊού» και αφού συνεχάρη τον Κικίλια «για την ηγεσία του σε αυτή την προσπάθεια» (απορούμε με τους διπλωμάτες: πώς καταφέρνουν και συγκρατούν το γέλιο;), πέρασε στη διαφήμιση: «Επιθυμώ να ευχαριστήσω την Abbott Corporation για τη στενή τους συνεργασία με το Ελληνικό Υπουργείο Υγείας. Η Abbott συμβολίζει την παγκόσμια τεχνολογική ηγεσία της αμερικανικής φαρμακευτικής βιομηχανίας και της βιομηχανίας της Υγείας. Αντικατοπτρίζει το καινοτόμο πνεύμα του αμερικανικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος και των μοναδικών ικανοτήτων που έχουν οι αμερικανικές επιχειρήσεις. (…) Και γνωρίζω ότι η αμερικανική βιομηχανία, οι αμερικανοί ερευνητές και οι πολυεθνικές μας εταιρίες, όπως η Abbott, η Pfizer που αυξάνει την παρουσία της στην Θεσσαλονίκη, η Abbvie που ήδη διατηρεί κέντρο κλινικών δοκιμών εδώ στην Αθήνα, θα έχουν ηγετική θέση στην προσπάθεια αυτή (…) Καθώς οι ελληνικές επιχειρήσεις επανέρχονται στην αγορά – πράγμα που συζήτησα με τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Γεωργιάδη χθες – και καθώς έρχεται η καλοκαιρινή τουριστική περίοδος, συμφωνούμε στη σημασία αξιόπιστων τεστ (…) Είμαι λοιπόν ενθουσιασμένος με την παράδοση 200.000 τεστ αντισωμάτων από την Abbott  στο Ελληνικό Υπουργείο Υγείας».

Συμπέρασμα: «Για τη μετακίνηση των τουριστών θα είναι χρήσιμα τα rapid tests και τα δικά μας είναι τα καλύτερα!». Δεν πρόκειται, λοιπόν, για την παραγγελία των 200.000 rapid tests από την ελληνική κυβέρνηση, αλλά για το άνοιγμα μιας αγοράς, για την οποία είναι σίγουρο ότι δουλεύουν οι ομόλογοι του Πάιατ σε όλες τις ευρωπαϊκές (και όχι μόνο τις ευρωπαϊκές) πρωτεύουσες. Ο Πάιατ, που είχε κάνει και τηλεδιασκέψεις με τον Κικίλια, δείχνοντας ότι ο τέως μπασκετμπολίστας είναι favourite boy ΤΗΣ Πρεσβείας, δεν το έκρυψε ότι έκανε… δουλίτσα: «Για να είμαι ξεκάθαρος, αυτή είναι μια εμπορική συμφωνία αλλά χρειάστηκε ιδιαίτερο συντονισμό μεταξύ του Υπουργείου και της Abbott, και η Πρεσβεία με μεγάλη χαρά βοήθησε στη διευκόλυνση αυτής της συνεργασίας».

Την επομένη, Παρασκευή 15 Μάη, οργανώθηκε έκτακτη «ενημέρωση» από τους Τσιο-δροχαρδαλιάδες. «Σήμερα πραγματοποιείται ενημέρωση, καθώς από τη Δευτέρα 18 Μαΐου επιτρέπονται οι μετακινήσεις στην ηπειρωτική Ελλάδα και την Κρήτη», είπε εισαγωγικά ο εισηγητής. Για ξεκάρφωμα, φυσικά, γιατί υπάρχει και η προγραμματισμένη «ενημέρωση» της Κυριακής, στην οποία θα μπορούσαν να πουν τα σχετικά με τις μετακινήσεις. Θα είχε και πρακτική χρησιμότητα, μάλιστα, καθώς το απόγευμα της Κυριακής οι δημοσιογράφοι γράφουν για τις εφημερίδες της Δευτέρας, ενώ το απόγευμα της Παρασκευής όλες οι εφημερίδες του Σαββατοκύριακου έχουν κλείσει και οι δημοσιογράφοι κάνουν το διήμερο της αργίας τους.

Σωστά είναι αυτά, αλλά τις Κυριακές απουσιάζει ο Τσιόδρας (τον αντικαθιστά ο υποπτέραρχος του Υγειονομικού της Αεροπορίας) και δεν μπορούσε να περιμένει μέχρι την Τρίτη για να «αδειάσει» στην ψύχρα τον Κικίλια, προχωρώντας σε ολομέτωπη επίθεση ενάντια στα τεστ αντισωμάτων και ειδικά ενάντια στα rapid tests. Χωρίς να του τεθεί κάποια ερώτηση, ο Τσιόδρας αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της εισαγωγικής του τοποθέτησης σ’ αυτό το θέμα, λέγοντας:

«Σχετικά με τη χρήση τεστ αντισωμάτων, ακόμα και των πιο καλών, έχουμε τοποθετηθεί σαν Επιτροπή στο παρελθόν πολλές φορές και έχουμε και οδηγίες από διεθνείς οργανισμούς και από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για διάγνωση, ούτε φυσικά να συγκρίνεται με το μοριακό τεστ. Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τους διεθνείς οργανισμούς. Δεν έχει αλλάξει κάτι. Δεν συστήνεται η χρήση αντισωμάτων για διάγνωση. Στην οξεία φάση της νόσου δίνουν ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα.

Θα σας πω ένα παράδειγμα. Είμαι ένας πολίτης σε μία επιδημία στην περιοχή μου. Σήμερα μου ανακοινώνει το κλιμάκιο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας πως είμαι θετικός με το μοριακό τεστ. Εγώ δεν το πιστεύω, έχω μια άρνηση και πάω να κάνω τεστ αντισωμάτων, επειδή άκουσα πως υπάρχει αυτό το γρήγορο τεστ που σε λίγα λεπτά σου λέει αν έχεις περάσει τον ιό. Πάω, κάνω το τεστ και μου λένε πως είμαι αρνητικός. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχω τον ιό. Το τεστ των αντισωμάτων μπορεί να κάνει 20 μέρες για να γίνει θετικό. Υπάρχει πιθανότητα αυτή τη στιγμή να είμαι αρνητικός με ένα τεστ αντισωμάτων, η οποία εξαρτάται από την ημέρα της ίωσης την οποία βρίσκομαι και από την ποιότητα του τεστ. Θα είδατε ακόμα και ταχέα μοριακά τεστ που προσπαθεί η επιστήμη να προωθήσει αυτή τη στιγμή στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, τι ανακοινώθηκε για κάποια από αυτά εχθές.

Χρειάζεται να έχεις αξιόπιστο τεστ. Αυτή τη στιγμή το αξιόπιστο τεστ στην Ελλάδα είναι το μοριακό τεστ, ενώ το άλλο, το ταχύ, θα με καθοδηγήσει λάθος, θα μου δώσει μια ψεύτικη ασφάλεια πως δεν έχω κάτι, βγαίνω έξω και φυσικά μεταδίδω τον ιό μου και σε άλλους. Ο μοριακός έλεγχος με αυστηρά κριτήρια, σε συνεννόηση με τον γιατρό, είναι απαραίτητος για τη διάγνωση. Υψηλής αξιοπιστίας, και το τονίζω, όχι γρήγορα τεστ αντισωμάτων, χρησιμοποιούνται αυτή τη στιγμή στην Πατρίδα μας για επιδημιολογικούς και μόνο σκοπούς.  Ανάφερα μερικούς από αυτούς εχθές».

Το «άδειασμα» των Κικίλια και Πάιατ από τον Τσιόδρα υπήρξε πλήρες, σαφέστατο (δεν άφησε κανένα παράθυρο) και «χοντρό» (ονόματα δεν είπε, αλλά «φωτογράφισε» κανονικότατα τον πολιτικό του προϊστάμενο). Δεν μας έχει συνηθίσει σε τέτοιες ενέργειες ο «εθνικός μας λοιμωξιολόγος». Μέχρι στιγμής δεν έχει διαφωνήσει με καμιά κυβερνητική ενέργεια. Οχι μόνο δεν έχει διαφωνήσει, αλλά υποστήριζε την κυβερνητική πολιτική σε κάθε λεπτομέρειά της, χωρίς να νοιάζεται για την ξεφτίλα που υφίστατο ο ίδιος, καθώς οι παλινωδίες του δεν περνούσαν απαρατήρητες και σχολιάζονταν αρνητικά. Και ξαφνικά ο γατούλης ο Σωτήρης έβγαλε νύχια κι άρχισε να γρατζουνάει τ’ αφεντικά του; Μπορεί να φοβάται μην εκτεθεί με τα rapid tests της πλάκας, όμως σε τέτοια επίθεση θα περνούσε μόνον άμα είχε «πλάτες». Και τέτοιες «πλάτες» θα μπορούσε να του προσφέρει μόνον ο Μητσοτάκης. Εχοντας απευθείας επαφή με τον Κούλη, ο Τσιόδρας ανέλαβε να διεκπεραιώσει το «άδειασμα» του Κικίλια (για να μην το κάνει ο Μητσοτάκης και «εκτεθεί» απέναντι ΣΤΗΝ Πρεσβεία).

Θα το επαναλάβουμε: ο πόλεμος των φαρμακευτικών μονοπωλίων είναι ανελέητος. Δεν αφορά, βέβαια, μια παραγγελία που δε φτάνει ούτε το 1 εκατ. ευρώ για άχρηστα (κατά τον Τσιό-δρα) rapid tests στην Ελλάδα. Αφορά τη διείσδυση σε όλες τις αγορές, αφορά τα τεστ, τα αντιικά φάρμακα, το εμβόλιο (αν βρεθεί). Οπως κάθε κρίση, έτσι και η κρίση της πανδημίας του SARS-Cov-2 για κάποιους είναι μια ευκαιρία. Για τα φαρμακευτικά μονοπώλια πρωτίστως.

Το απόλυτο μπάχαλο με τη δημόσια επίθεση του Τσιόδρα στον Κικίλια αποτελεί μια ακόμα εκδήλωση αυτού του πολέμου. Επιβεβαιώνει δε και αυτό, ότι η προστασία της δημόσιας υγείας δεν είναι για τα αστικά κράτη απόλυτη αξία, αλλά πεδίο για την εξασφάλιση της καπιταλιστικής μέγιστης κερδοφορίας.

ΥΓ1. Κορυφαίο στέλεχος της Abbott Ελλάς, με το οποίο επικοινωνήσαμε, δεν μας επιβεβαίωσε την παραγγελία. Μας είπε ότι η εταιρία του δεν έχει καμιά παραγγελία από την ελληνική κυβέρνηση. Οταν θέσαμε υπόψη του τις δηλώσεις Πάιατ-Κικίλια, μας είπε ότι για να το λένε, κάτι περισσότερο θα ξέρουν! Οταν ρωτήσαμε για την τιμή κάθε τεστ, δεν μας έδωσε καμιά πληροφορία (αυτή είναι πάγια τακτική όλων των στελεχών των επιχειρήσεων). Επίσης, μέχρι στιγμής κανένας δημόσιος φορέας δεν έχει δημοσιοποιήσει το απαραίτητο έγγραφο. Η παραγγελία υπάρχει μόνο στις δηλώσεις των Κικίλια-Πάιατ, χωρίς να ξέρουμε ποιο ακριβώς τεστ αφορά (μάθαμε μόνο ότι θα είναι rapid test, από το Twitter του Πάιατ) και πόσο είναι το κόστος ανά τεμάχιο. 

ΥΓ2. Ο Τσιόδρας παρέπεμψε –με νόημα- σε κάτι που έγινε στις ΗΠΑ την Πέμπτη, χωρίς να δώσει περισσότερες εξηγήσεις. Την Πέμπτη, η πανίσχυρη Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι το γρήγορο τεστ ID Now της Abbott θα μπορούσε να δώσει δυνητικά ανακριβή αποτελέσματα, ιδιαίτερα αποτυγχάνοντας να ανιχνεύσει άτομα που έχουν την ασθένεια! Ετσι, η αρμόδια κρατική υπηρεσία επιβεβαίωσε αυτό που είχαν ανακοινώσει ερευνητές του Πανεπιστήμιου της Νέας Υόρκης (NYU): τα τεστ αυτά θα μπορούσαν να χάσουν το ένα τρίτο έως σχεδόν το μισό των θετικών κρουσμάτων! Η Abbott ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι ο αριθμός των ασθενών που μελέτησε το NYU ήταν μικρός, ότι οι ερευνητές σε μερικές περιπτώσεις χρησιμοποίησαν μη ενδεικνυόμενους τρόπους και ότι μελέτες σε μια κλινική στο Ντιτρόιτ και στην πολιτεία της Ουάσινγκτον έδειξαν επιτυχία του τεστ μεταξύ 90% και 98%. «Οταν οι πελάτες μας το χρησιμοποιούν όπως συστήνεται, το τεστ μας λειτουργεί εξαιρετικά», δήλωσε ο Φίλιπ Γκίνσμπουργκ, ανώτατος ιατρικός διευθυντής στη μονάδα άμεσης διάγνωσης της Abbott.

Την Παρασκευή, ο υπουργός Υγείας της κυβέρνησης Τραμπ, Αλεξ Αζάρ, δήλωσε στο ακροδεξιό Fox News, ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να έχει εμπιστοσύνη στα γρήγορα τεστ της Abbott και πως η FDA και ο κατασκευαστής θα μελετήσουν και θα ιχνηλατήσουν όλες τις πληροφορίες. «Σκοπεύουμε να φτάσουμε μέχρι τον πάτο, αλλά εξακολουθούμε να έχουμε εμπιστοσύνη στο τεστ, αλλιώς δε θα το είχαμε στην αγορά», δήλωσε ο αμερικανός υπουργός (βλ. https://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-testing-abbott/u-s-health-secretary-expresses-confidence-in-abbotts-fast-covid-19-test-idUSKBN22R2B7).

Οπως αντιλαμβάνεστε, υπήρχε επιπρόσθετος λόγος για να γίνει την Πέμπτη το τηλεοπτικό σόου Κικίλια-Πάιατ. Υπήρχε πρόβλημα στις ΗΠΑ με τα τεστ της Abbott, η είδηση έκανε το γύρο του κόσμου και το αμερικάνικο μονοπώλιο χρειαζόταν στήριξη. Επρεπε να σταλεί το μήνυμα ότι κυβερνήσεις που «τα πήγαν καλά» στην πανδημία, όπως η ελληνική, παραγγέλλουν rapid tests της Abbott, δείχνοντας απόλυτη εμπιστοσύνη στο αμερικάνικο μονοπώλιο. Δεν μπορεί να είναι σύμπτωση. Μάλλον επισπεύστηκε η ανακοίνωση της παραγγελίας από τον Κικίλια (ξέρετε πόσο μεγάλη υπόθεση είναι να έχει ένας πολιτικός επιπέδου Κικίλια την υποστήριξη ΤΗΣ Πρεσβείας), για πολιτικούς λόγους (κι ας μη γίνει ποτέ αυτή η μικρή παραγγελία). Και ο Τσιόδρας, που βγήκε έκτακτα την Παρασκευή για ν’ αδειάσει τον Κικίλια, αναφερόμενος μάλιστα με νόημα στα όσα συνέβησαν στις ΗΠΑ, είχε τους δικούς του λόγους, όπως αναφέραμε παραπάνω.

Ενδεχομένως, η συγκεκριμένη παραγγελία να μην υλοποιηθεί ποτέ. Να έγινε μόνο για να διευκολυνθεί το αμερικάνικο μονοπώλιο στη στρατηγική άμυνά του, με τη βοήθεια της αμερικάνικης κυβέρνησης.

ΥΓ3. Στο προπαγανδιστικό φυλλάδιο «Σχέδιο σταδιακής αποκλιμάκωσης περιοριστικών μέτρων», που παρουσίασε ο ίδιος ο Μητσοτάκης στις 28 Απρίλη, στη σελίδα 13, έγραψαν ότι προγραμματίζουν 140.000 «ελέγχους αντισωμάτων» το μήνα ή 420.000 το τρίμηνο Μάη-Ιούλη! Και δεν αναφέρονταν, προφανώς, στα (κατά Τσιόδραν) rapid tests της πλάκας, αλλά σε έγκυρα τεστ αντισωμάτων με έλεγχο του αίματος. Μέχρι στιγμής δεν έχουν παραγγείλει τίποτα, πέραν των 200.000 rapid tests της πλάκας από την Abbott, που ανακοίνωσε ο Κικίλιας (χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρχει παραγγελία).

ΥΓ4. Το Σάββατο 16 Μάη, έγινε γνωστό ότι οι Τσιγγάνοι στη Νέα Σμύρνη της Λάρισας πείστηκαν πως τα τεστ που είχαν κάνει και έδειχναν ότι δεν έχουν τον ιό, με αποτέλεσμα να ξεσηκωθούν και να αρνούνται να πάνε σε καθορισμένο χώρο καραντίνας, ήταν τεστ αντισωμάτων, τα οποία δεν κάνουν διάγνωση του ιού. Οταν το κατάλαβαν, πείστηκαν να πάνε στην καραντίνα, μετέδιδε η κρατική τηλεόραση. Αν αυτό είναι αληθές και δεν πρόκειται για κατασκευή, ποιος ιδιώτης έκανε αυτά τα τεστ και έβγαλε «καθαρούς» τους προσβληθέντες; Πόσα του «έσκασαν» οι τσιγγάνοι μικροπωλητές;

Ερμε ελληνικέ λαέ, στην πλάτη σου παίζονται όλα τα βρόμικα παιχνίδια. Από τα rapid test του Κικίλια μέχρι τα «τεστ αντισωμάτων» της Λάρισας.

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροOι ευρωλιγούρηδες, ο γερμανογαλλικός άξονας και η ιμπεριαλιστική πολιτική
Επόμενο άρθρο Πρόκληση η ενίσχυση που ζητάει η Aegean

Σχετικά Αρθρα

Απομονωμένοι από τις δυτικοευρωπαϊκές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις οι αμερικάνοι ιμπεριαλιστές

Το πρώτο γαλλικών συμφερόντων πλοίο πέρασε χτες από το Ορμούζ με την άδεια του Ιράν

Διεθνή 3 Απρ 2026, 21:04

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ | Ελληνικά πλοία προμηθεύουν μυστικά το Ισραήλ με πετρέλαιο και στρατιωτικά φορτία

Σκιώδη πλοία απενεργοποιούν τα σήματά τους και δηλώνουν ψευδείς προορισμούς για να προμηθεύσουν το Ισραήλ μέσω Τουρκίας

Διεθνή 3 Απρ 2026, 07:50

Γιατί οι αμερικάνοι ιμπεριαλιστές θέλουν να ξαναπάρουν τα πετρέλαια του Ιράν, που έχασαν το 1979

Διεθνή 2 Απρ 2026, 21:11

Το Ιράν αυξάνει σημαντικά τις εξαγωγές πετρελαίου μέσω τoυ Στενού του Ορμούζ από τότε που ανέλαβε τον έλεγχο της βασικής αυτής θαλάσσιας οδού

Διεθνή 12 Μαρ 2026, 10:19

Σιγά μην ακούνε οι «αγορές» τoν ξεμωραμένο πορτοκαλομαλλιά φασίστα

Διεθνή 10 Μαρ 2026, 21:44

Eνώ οι τιμές των καυσίμων καλπάζουν, Τραμπ και Ράιτ παπαρολογούν

Διεθνή 9 Μαρ 2026, 19:45
Ροή Ειδήσεων
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 25 Μάη

25 Μάι 2026, 00:01
Πολιτισμός

Το Εθνικό Θέατρο ως άθλιος διαφημιστής του σιωνισμού

24 Μάι 2026, 19:39
Διεθνή

Γάζα: Μέλη δωσιλογικών συμμοριών παραδίνονται στην Αντίσταση

24 Μάι 2026, 10:17
Διεθνή

Πρώην επικεφαλής της σιωνιστικής ασφάλειας: Το Ιράν νίκησε· οι ΗΠΑ και το Ισραήλ βρίσκονται σε αδιέξοδο

24 Μάι 2026, 09:55
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 24 Μάη

24 Μάι 2026, 00:01
Πολιτική

O ξεφτιλισμένος δε φοβάται την ξεφτίλα…

23 Μάι 2026, 10:34
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

23 Μάι 2026, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 23 Μάη

23 Μάι 2026, 00:01
Πολιτική

Απροκάλυπτη αμερικανοδουλεία και σιωνιστοδουλεία από τον Μητσοτάκη

Σε συνέντευξη στους Financial Times

22 Μάι 2026, 18:15
Παιδεία

Το φιάσκο των εξετάσεων PISA

22 Μάι 2026, 12:11
Διεθνή

Οι επιπτώσεις του ισραηλινοαμερικανικού πολέμου κατά του Ιράν στην Παλαιστινιακή Αντίσταση

22 Μάι 2026, 12:02
Καταστολή

Και οι υπόλοιποι φυλακισμένοι για την υπόθεση της 17Ν

Από το 2021 έπρεπε να έχει αποφυλακιστεί ο Αλ. Γιωτόπουλος

22 Μάι 2026, 10:42
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 22 Μάη

22 Μάι 2026, 00:01
Διεθνή

H χίμαιρα των 70 δισ. δολαρίων του Τραμπ για τη Γάζα καταρρέει

Οι δωρητές αρνούνται να χρηματοδοτήσουν το λεγόμενο «Συμβούλιο Ειρήνης»

21 Μάι 2026, 17:10
Διεθνή

Η απελπισία του σιωναζιστή στρατιωτικού

21 Μάι 2026, 14:08
Παιδεία

Σύλλογος μελών ΔΕΠ Παντείου: Οχι δίδακτρα στα μεταπτυχιακά

Υπερασπιζόμαστε τον Δημόσιο και Δωρεάν χαρακτήρα του Πανεπιστήμιου

21 Μάι 2026, 13:19
Υγεία

Ξαναδοκιμάζουν να βάλουν εξετάσεις στους γιατρούς για έναρξη ειδικότητας – Να μην περάσει!

21 Μάι 2026, 13:06
Παιδεία

Με ευθύνη της κυβέρνησης το βρώμικο κύκλωμα έκδοσης παράνομων πτυχίων και πιστοποιήσεων για μοριοδότηση στον ΑΣΕΠ καλά κρατεί

Μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου από την ΟΙΕΛΕ

21 Μάι 2026, 12:20
Εργατικά

Η κατακραυγή, η αλληλεγγύη, ο αγώνας κράτησαν την μάνα του παιδιού με αυτισμό στη δουλειά της στη Σάμο

21 Μάι 2026, 12:09
Πολιτική

Ανέλεγκτοι, ανεξέλεγκτοι, εξαρτημένοι

21 Μάι 2026, 12:04
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 25 Μάη

Ημέρα αλληλεγγύης λαών για ελευθερία, ανεξαρτησία, ανθρώπινα δικαιώματα.

Ημέρα Αφρικής.

Ημέρα για τα εξαφανισμένα παιδιά.

Ημέρα της πετσέτας (οτοστόπ).

Αργεντινή: Ημέρα επανάστασης (1810).

1834: Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και Δημήτριος Πλαπούτας καταδικάζονται σε θάνατο.

1942: Ο Θανάσης Κλάρας παίρνει το ψευδώνυμο Αρης Βελουχιώτης, βγαίνει στο βουνό με δεκαπέντε άντρες και συγκροτεί την πρώτη ένοπλη ομάδα του ΕΑΜ.

1966: Αρχή πολιτιστικής επανάστασης στην Κίνα, ανάρτηση της πρώτης εφημερίδας τοίχου (“Ντατζεμπάο“) στο πανεπιστήμιο του Πεκίνου.

1989: Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ εκλέγεται πρόεδρος της ΕΣΣΔ.

1989: Ταυτόχρονη βομβιστική στο υπουργείο Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων στην Αθήνα και στο ΙΚΑ Θεσσαλονίκης (ΕΛΑ).

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Τα κόμματα της Ζωής Κωνσταντοπούλου, του Βελόπουλου, του Βαρουφάκη, η Νέα Αριστερά, το κόμμα Τσίπρα, το κόμμα Καρυστιανού, το πιθανό κόμμα Σαμαρά και, δυστυχώς, μαζί το αγχωμένο από την έλευση Τσίπρα και Καρυστιανού ΠΑΣΟΚ, είναι εκδοχές του κόμματος των Τεμπών. Ολα μαζί και το καθένα χωριστά απειλούν την πολιτική σταθερότητα (το ΠΑΣΟΚ ήδη, με την επιπόλαιη πρότασή του για τα funds, είναι σαν να προεικάζει για τη χώρα ένα στάτους κρίσης). Ολα τα κόμματα που προανέφερα, αν και έχουν πολλές φορές αποτύχει να ανατρέψουν τη σταθερότητα, συνεχίζουν να προετοιμάζονται για τη μητέρα των μαχών· τις εκλογές.

Hλίας Κανέλλης

(Εξαίρεσε μόνο το ΚΚΕ. Οχι γιατί το συμπαθεί αλλά γιατί το κατατάσσει σε άλλη, χειρότερη κατηγορία. Και γιατί αυτοί που θα ψηφίσουν ΚΚΕ είναι απίθανο να προέλθουν από τη ΝΔ. Ενώ όλα τα άλλα κόμματα, αριστερά και δεξιά της ΝΔ στον εικονικό πολιτικό χάρτη, απειλούν με αφαίμαξη τη ΝΔ του Μητσοτάκη. Ολα μπορούν να της αφαιρέσουν ψηφοφόρους, άλλο περισσότερους άλλο λιγότερους. Οπότε, λίγο το ένα κόμμα, πολύ το άλλο, πέφτει ο Μητσοτάκης κάτω από το 25% και… πιάνει αεροδιάδρομο. Χτύπησε συναγερμό ο μηχανισμός προπαγάνδας του μεγάρου Μαξίμου: πρέπει να ιδρώσετε τη φανέλα. Πρέπει να βάλλετε μπροστά στον ψηφοφόρο το δίλημμα «σταθερότητα ή περιπέτειες», ο εστί μεθερμηνευόμενον – που λέει και ο ευαγγελιστής – «Μητσοτάκης ή χάος». Πώς τους βάζεις όλους σε κοινό παρονομαστή, όταν η πολιτικοϊδεολογική τους ρητορική παρουσιάζει τεράστιες αποκλίσεις; Μπορείς, για παράδειγμα, να βάλεις το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ και όλα τα κομμάτια του άλλοτε ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ σε κοινό παρονομαστή: να τα χαρακτηρίσεις εκδοχές της σοσιαλδημοκρατίας. Αυτό, όμως, δεν βολεύει, γιατί η σοσιαλδημοκρατία είναι ένα συστημικό πολιτικό ρεύμα που ουδείς διανοήθηκε να την χαρακτηρίσει φορέα σκόπιμης πολιτικής αστάθειας. Μπορείς, επίσης, να βάλεις τα ακροδεξιά μορφώματα στον ίδιο παρονομαστή, συμπεριλαμβάνοντας και τον Σαμαρά, αν φτιάξει κόμμα. Ούτε αυτό βολεύει, όταν ο μεν Σαμαράς προέρχεται από τα σπλάχνα της ΝΔ, στην οποία επιπροσθέτως κατέχουν περίοπτες θέσεις φασίστες πογκρομιστές σαν τον Βορίδη, άνθρωποι που ζητούσαν να υπάρξουν νεκροί μετανάστες στα σύνορα σαν τον Πλεύρη και θαυμαστές του Παττακού και του πατριάρχη του ελληνικού νεοναζισμού Κ. Πλεύρη σαν τον Γεωργιάδη. Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορείς να βάλεις στον ίδιο παρονομαστή τη σοσιαλδημοκρατία με την ακροδεξιά. Οπότε κάνεις μια κατασκευή και τους μαζεύεις όλους σ’ αυτήν: «κόμμα των Τεμπών». Εκτός του ότι αυτή καθαυτή η κατασκευή θυμίζει την ετοιμόρροπη καλύβα του καραγκιόζη, είναι στο φινάλε προβληματική για το αφεντικό. Γιατί η συντριπτική πλειοψηφία του λαού έχει εδραία πεποίθηση ότι στα Τέμπη διαπράχτηκε ένα μαζικό έγκλημα, για το οποίο την ευθύνη φέρει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Η οποία, εκτός του ότι δε ανέλαβε την ευθύνη της, διέπραξε και το έγκλημα της συγκάλυψης. Οταν το έγκλημα στα Τέμπη κατέβασε στο δρόμο πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους σε όλη τη χώρα, τόσους όσους δεν είχε κατεβάσει κανένα άλλο ζήτημα εδώ και δεκαετίες, το να χαρακτηρίζεις σύσσωμη την αντιπολίτευση, αριστερά και δεξιά της ΝΔ, «κόμμα των Τεμπών», μάλλον τιμητικό είναι γι’ αυτήν. Οπότε το δίλημμα «Μητσοτάκης ή χάος», που κατασκεύασες, εύκολα μετατρέπεται σε «οποιονδήποτε άλλο ή άλλη, εκτός από τον Μητσοτάκη». Είναι ντεφορμέ τα παπαγαλάκια, οι γκεμπελίσκοι της μητσοτακικής προπαγάνδας. Δε φταίνε αυτοί. Η κατάσταση είναι τόσο στριμόκωλη για το αφεντικό που στέρεψαν από ιδέες)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo