Την περασμένη Πέμπτη (14 Μάη), ο αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ πήγε στην Αριστοτέλους, για να συναντηθεί με τους Κικίλια και Κοντοζαμάνη και ν’ ανακοινώσουν μπροστά στις κάμερες ότι η ελληνική κυβέρνηση παρήγγειλε 200.000 «τεστ αντισωμάτων» από το αμερικάνικο φαρμακευτικό μονοπώλιο Abbott. Για την πληρωμή θα χρησιμοποιηθεί η «δωρεά» του εφοπλιστή Προκοπίου (δηλώσεις Κικίλια-Πάιατ: https://eody.gov.gr/diloseis-ypoyrgoy-ygeias-vasili-kikilia-kai-presvi-ipa-geoffrey-pyatt-meta-ti-synantisi-toys-sto-ypoyrgeio-ygeias/).
Κοτζάμ αμερικανός πρέσβης πήγε για να προμοτάρει μια παραγγελία η οποία το πιθανότερο είναι να διαμορφωθεί –αν υλοποιηθεί- κάτω από το 1 εκατ. ευρώ, που ως μέγεθος είναι επιπέδου επαρχιακής νομαρχίας, για δε την Abbott είναι ένα απειροελάχιστο ποσοστό του ετήσιου τζίρου της; Η απάντηση είναι ότι η συγκεκριμένη παραγγελία, παρά το πολύ μικρό μέγεθός της, εξυπηρετεί τη στρατηγική του αμερικάνικου μονοπώλιου να μπει στην ευρωπαϊκή αγορά μέσω των λεγόμενων rapid tests, δηλαδή των τεστ που κάνει κάποιος μόνος του, όπως τα τεστ εγκυμοσύνης και –κυρίως- να στηρίξει τη φήμη του, μετά από τις αποκαλύψεις για τα σκάρτα τεστ της, που έγιναν στις ίδιες τις ΗΠΑ (θα μιλήσουμε παρακάτω γι’ αυτό το ζήτημα).
«Θα είμαστε μία από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που θα χρησιμοποιήσουν αυτά τα πολύ υψηλής ευαισθησίας τεστ και θέλουμε να ευχαριστήσουμε την αμερικανική Κυβέρνηση και φυσικά την Πρεσβεία των ΗΠΑ, για τη βοήθεια και τη συνεργασία, ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε τη δυνατότητα στους επιστήμονές μας, να χρησιμοποιήσουν διαγνωστικά και επιδημιολογικά αυτά τα εργαλεία, για να προφυλάξουμε καλύτερα τους συμπολίτες μας», δήλωσε ο Κικίλιας, απαγγέλλοντας το κείμενο που του είχαν γράψει οι συνεργάτες του, οι οποίοι είχαν προφανώς συνεργαστεί με το αρμόδιο προσωπικό της αμερικάνικης πρεσβείας.
Οι ευχαριστίες προς την αμερικάνικη κυβέρνηση και την πρεσβεία της είναι «εκ των ων ουκ άνευ» για κάθε εθνικιστή-ακροδεξιό πολιτικό, όμως πώς ξέρει ο Κικίλιας ότι αυτά τα rapid tests είναι υψηλής ευαισθησίας και μπορούν να χρησιμοποιηθούν και διαγνωστικά; Εχει κάποια εισήγηση από τους ειδικούς, έστω από την Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων; Κρατήστε το ερώτημα, γιατί θα επανέλθουμε.
Για το ότι πρόκειται για rapid tests και όχι για τεστ που γίνονται με έλεγχο του αίματος δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία. Το έγραψε στο Twitter ο ίδιος ο πρέσβης Πάιατ, όπως βλέπετε.
Στη δήλωσή του στις κάμερες, με τον Κικίλια ως γλάστρα, ο Πάιατ «προμοτάρισε» τα αμερικάνικα φαρμακευτικά μονοπώλια, τα οποία –μετά το φιάσκο με τα δύο διαγνωστικά τεστ στην αρχή της πανδημίας, που αποδείχτηκαν άχρηστα- έχουν υποστεί πλήγματα στον ανταγωνισμό τους με τα ευρωπαϊκά, γιαπωνέζικα και κινέζικα μονοπώλια. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η Abbott δεν πήρε παραγγελία για μοριακά τεστ από την ελληνική κυβέρνηση. Τα 90.000 τεστ μοριακού ελέγχου για το τρίμηνο Μάη-Ιούλη, που παρήγγειλε η ελληνική κυβέρνηση διά του ΕΚΕΑ (Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας), παραγγέλθηκαν στη Roche (ελβετικό φαρμακευτικό κολοσσό, που ελέγχεται εδώ και χρόνια από το γερμανικό μονοπώλιο Bayer).
Ο Πάιατ, λοιπόν, αφού έστειλε το καθιερωμένο «τεράστιο μήνυμα συγχαρητηρίων προς τον Πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη, ολόκληρο το Υπουργικό Συμβούλιο, για τον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα διαχειρίστηκε τόσο αποτελεσματικά αυτή την παγκόσμια πρόκληση της πανδημίας του κορονοϊού» και αφού συνεχάρη τον Κικίλια «για την ηγεσία του σε αυτή την προσπάθεια» (απορούμε με τους διπλωμάτες: πώς καταφέρνουν και συγκρατούν το γέλιο;), πέρασε στη διαφήμιση: «Επιθυμώ να ευχαριστήσω την Abbott Corporation για τη στενή τους συνεργασία με το Ελληνικό Υπουργείο Υγείας. Η Abbott συμβολίζει την παγκόσμια τεχνολογική ηγεσία της αμερικανικής φαρμακευτικής βιομηχανίας και της βιομηχανίας της Υγείας. Αντικατοπτρίζει το καινοτόμο πνεύμα του αμερικανικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος και των μοναδικών ικανοτήτων που έχουν οι αμερικανικές επιχειρήσεις. (…) Και γνωρίζω ότι η αμερικανική βιομηχανία, οι αμερικανοί ερευνητές και οι πολυεθνικές μας εταιρίες, όπως η Abbott, η Pfizer που αυξάνει την παρουσία της στην Θεσσαλονίκη, η Abbvie που ήδη διατηρεί κέντρο κλινικών δοκιμών εδώ στην Αθήνα, θα έχουν ηγετική θέση στην προσπάθεια αυτή (…) Καθώς οι ελληνικές επιχειρήσεις επανέρχονται στην αγορά – πράγμα που συζήτησα με τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Γεωργιάδη χθες – και καθώς έρχεται η καλοκαιρινή τουριστική περίοδος, συμφωνούμε στη σημασία αξιόπιστων τεστ (…) Είμαι λοιπόν ενθουσιασμένος με την παράδοση 200.000 τεστ αντισωμάτων από την Abbott στο Ελληνικό Υπουργείο Υγείας».
Συμπέρασμα: «Για τη μετακίνηση των τουριστών θα είναι χρήσιμα τα rapid tests και τα δικά μας είναι τα καλύτερα!». Δεν πρόκειται, λοιπόν, για την παραγγελία των 200.000 rapid tests από την ελληνική κυβέρνηση, αλλά για το άνοιγμα μιας αγοράς, για την οποία είναι σίγουρο ότι δουλεύουν οι ομόλογοι του Πάιατ σε όλες τις ευρωπαϊκές (και όχι μόνο τις ευρωπαϊκές) πρωτεύουσες. Ο Πάιατ, που είχε κάνει και τηλεδιασκέψεις με τον Κικίλια, δείχνοντας ότι ο τέως μπασκετμπολίστας είναι favourite boy ΤΗΣ Πρεσβείας, δεν το έκρυψε ότι έκανε… δουλίτσα: «Για να είμαι ξεκάθαρος, αυτή είναι μια εμπορική συμφωνία αλλά χρειάστηκε ιδιαίτερο συντονισμό μεταξύ του Υπουργείου και της Abbott, και η Πρεσβεία με μεγάλη χαρά βοήθησε στη διευκόλυνση αυτής της συνεργασίας».
Την επομένη, Παρασκευή 15 Μάη, οργανώθηκε έκτακτη «ενημέρωση» από τους Τσιο-δροχαρδαλιάδες. «Σήμερα πραγματοποιείται ενημέρωση, καθώς από τη Δευτέρα 18 Μαΐου επιτρέπονται οι μετακινήσεις στην ηπειρωτική Ελλάδα και την Κρήτη», είπε εισαγωγικά ο εισηγητής. Για ξεκάρφωμα, φυσικά, γιατί υπάρχει και η προγραμματισμένη «ενημέρωση» της Κυριακής, στην οποία θα μπορούσαν να πουν τα σχετικά με τις μετακινήσεις. Θα είχε και πρακτική χρησιμότητα, μάλιστα, καθώς το απόγευμα της Κυριακής οι δημοσιογράφοι γράφουν για τις εφημερίδες της Δευτέρας, ενώ το απόγευμα της Παρασκευής όλες οι εφημερίδες του Σαββατοκύριακου έχουν κλείσει και οι δημοσιογράφοι κάνουν το διήμερο της αργίας τους.
Σωστά είναι αυτά, αλλά τις Κυριακές απουσιάζει ο Τσιόδρας (τον αντικαθιστά ο υποπτέραρχος του Υγειονομικού της Αεροπορίας) και δεν μπορούσε να περιμένει μέχρι την Τρίτη για να «αδειάσει» στην ψύχρα τον Κικίλια, προχωρώντας σε ολομέτωπη επίθεση ενάντια στα τεστ αντισωμάτων και ειδικά ενάντια στα rapid tests. Χωρίς να του τεθεί κάποια ερώτηση, ο Τσιόδρας αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της εισαγωγικής του τοποθέτησης σ’ αυτό το θέμα, λέγοντας:
«Σχετικά με τη χρήση τεστ αντισωμάτων, ακόμα και των πιο καλών, έχουμε τοποθετηθεί σαν Επιτροπή στο παρελθόν πολλές φορές και έχουμε και οδηγίες από διεθνείς οργανισμούς και από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για διάγνωση, ούτε φυσικά να συγκρίνεται με το μοριακό τεστ. Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τους διεθνείς οργανισμούς. Δεν έχει αλλάξει κάτι. Δεν συστήνεται η χρήση αντισωμάτων για διάγνωση. Στην οξεία φάση της νόσου δίνουν ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα.
Θα σας πω ένα παράδειγμα. Είμαι ένας πολίτης σε μία επιδημία στην περιοχή μου. Σήμερα μου ανακοινώνει το κλιμάκιο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας πως είμαι θετικός με το μοριακό τεστ. Εγώ δεν το πιστεύω, έχω μια άρνηση και πάω να κάνω τεστ αντισωμάτων, επειδή άκουσα πως υπάρχει αυτό το γρήγορο τεστ που σε λίγα λεπτά σου λέει αν έχεις περάσει τον ιό. Πάω, κάνω το τεστ και μου λένε πως είμαι αρνητικός. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχω τον ιό. Το τεστ των αντισωμάτων μπορεί να κάνει 20 μέρες για να γίνει θετικό. Υπάρχει πιθανότητα αυτή τη στιγμή να είμαι αρνητικός με ένα τεστ αντισωμάτων, η οποία εξαρτάται από την ημέρα της ίωσης την οποία βρίσκομαι και από την ποιότητα του τεστ. Θα είδατε ακόμα και ταχέα μοριακά τεστ που προσπαθεί η επιστήμη να προωθήσει αυτή τη στιγμή στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, τι ανακοινώθηκε για κάποια από αυτά εχθές.
Χρειάζεται να έχεις αξιόπιστο τεστ. Αυτή τη στιγμή το αξιόπιστο τεστ στην Ελλάδα είναι το μοριακό τεστ, ενώ το άλλο, το ταχύ, θα με καθοδηγήσει λάθος, θα μου δώσει μια ψεύτικη ασφάλεια πως δεν έχω κάτι, βγαίνω έξω και φυσικά μεταδίδω τον ιό μου και σε άλλους. Ο μοριακός έλεγχος με αυστηρά κριτήρια, σε συνεννόηση με τον γιατρό, είναι απαραίτητος για τη διάγνωση. Υψηλής αξιοπιστίας, και το τονίζω, όχι γρήγορα τεστ αντισωμάτων, χρησιμοποιούνται αυτή τη στιγμή στην Πατρίδα μας για επιδημιολογικούς και μόνο σκοπούς. Ανάφερα μερικούς από αυτούς εχθές».
Το «άδειασμα» των Κικίλια και Πάιατ από τον Τσιόδρα υπήρξε πλήρες, σαφέστατο (δεν άφησε κανένα παράθυρο) και «χοντρό» (ονόματα δεν είπε, αλλά «φωτογράφισε» κανονικότατα τον πολιτικό του προϊστάμενο). Δεν μας έχει συνηθίσει σε τέτοιες ενέργειες ο «εθνικός μας λοιμωξιολόγος». Μέχρι στιγμής δεν έχει διαφωνήσει με καμιά κυβερνητική ενέργεια. Οχι μόνο δεν έχει διαφωνήσει, αλλά υποστήριζε την κυβερνητική πολιτική σε κάθε λεπτομέρειά της, χωρίς να νοιάζεται για την ξεφτίλα που υφίστατο ο ίδιος, καθώς οι παλινωδίες του δεν περνούσαν απαρατήρητες και σχολιάζονταν αρνητικά. Και ξαφνικά ο γατούλης ο Σωτήρης έβγαλε νύχια κι άρχισε να γρατζουνάει τ’ αφεντικά του; Μπορεί να φοβάται μην εκτεθεί με τα rapid tests της πλάκας, όμως σε τέτοια επίθεση θα περνούσε μόνον άμα είχε «πλάτες». Και τέτοιες «πλάτες» θα μπορούσε να του προσφέρει μόνον ο Μητσοτάκης. Εχοντας απευθείας επαφή με τον Κούλη, ο Τσιόδρας ανέλαβε να διεκπεραιώσει το «άδειασμα» του Κικίλια (για να μην το κάνει ο Μητσοτάκης και «εκτεθεί» απέναντι ΣΤΗΝ Πρεσβεία).
Θα το επαναλάβουμε: ο πόλεμος των φαρμακευτικών μονοπωλίων είναι ανελέητος. Δεν αφορά, βέβαια, μια παραγγελία που δε φτάνει ούτε το 1 εκατ. ευρώ για άχρηστα (κατά τον Τσιό-δρα) rapid tests στην Ελλάδα. Αφορά τη διείσδυση σε όλες τις αγορές, αφορά τα τεστ, τα αντιικά φάρμακα, το εμβόλιο (αν βρεθεί). Οπως κάθε κρίση, έτσι και η κρίση της πανδημίας του SARS-Cov-2 για κάποιους είναι μια ευκαιρία. Για τα φαρμακευτικά μονοπώλια πρωτίστως.
Το απόλυτο μπάχαλο με τη δημόσια επίθεση του Τσιόδρα στον Κικίλια αποτελεί μια ακόμα εκδήλωση αυτού του πολέμου. Επιβεβαιώνει δε και αυτό, ότι η προστασία της δημόσιας υγείας δεν είναι για τα αστικά κράτη απόλυτη αξία, αλλά πεδίο για την εξασφάλιση της καπιταλιστικής μέγιστης κερδοφορίας.
ΥΓ1. Κορυφαίο στέλεχος της Abbott Ελλάς, με το οποίο επικοινωνήσαμε, δεν μας επιβεβαίωσε την παραγγελία. Μας είπε ότι η εταιρία του δεν έχει καμιά παραγγελία από την ελληνική κυβέρνηση. Οταν θέσαμε υπόψη του τις δηλώσεις Πάιατ-Κικίλια, μας είπε ότι για να το λένε, κάτι περισσότερο θα ξέρουν! Οταν ρωτήσαμε για την τιμή κάθε τεστ, δεν μας έδωσε καμιά πληροφορία (αυτή είναι πάγια τακτική όλων των στελεχών των επιχειρήσεων). Επίσης, μέχρι στιγμής κανένας δημόσιος φορέας δεν έχει δημοσιοποιήσει το απαραίτητο έγγραφο. Η παραγγελία υπάρχει μόνο στις δηλώσεις των Κικίλια-Πάιατ, χωρίς να ξέρουμε ποιο ακριβώς τεστ αφορά (μάθαμε μόνο ότι θα είναι rapid test, από το Twitter του Πάιατ) και πόσο είναι το κόστος ανά τεμάχιο.
ΥΓ2. Ο Τσιόδρας παρέπεμψε –με νόημα- σε κάτι που έγινε στις ΗΠΑ την Πέμπτη, χωρίς να δώσει περισσότερες εξηγήσεις. Την Πέμπτη, η πανίσχυρη Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι το γρήγορο τεστ ID Now της Abbott θα μπορούσε να δώσει δυνητικά ανακριβή αποτελέσματα, ιδιαίτερα αποτυγχάνοντας να ανιχνεύσει άτομα που έχουν την ασθένεια! Ετσι, η αρμόδια κρατική υπηρεσία επιβεβαίωσε αυτό που είχαν ανακοινώσει ερευνητές του Πανεπιστήμιου της Νέας Υόρκης (NYU): τα τεστ αυτά θα μπορούσαν να χάσουν το ένα τρίτο έως σχεδόν το μισό των θετικών κρουσμάτων! Η Abbott ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι ο αριθμός των ασθενών που μελέτησε το NYU ήταν μικρός, ότι οι ερευνητές σε μερικές περιπτώσεις χρησιμοποίησαν μη ενδεικνυόμενους τρόπους και ότι μελέτες σε μια κλινική στο Ντιτρόιτ και στην πολιτεία της Ουάσινγκτον έδειξαν επιτυχία του τεστ μεταξύ 90% και 98%. «Οταν οι πελάτες μας το χρησιμοποιούν όπως συστήνεται, το τεστ μας λειτουργεί εξαιρετικά», δήλωσε ο Φίλιπ Γκίνσμπουργκ, ανώτατος ιατρικός διευθυντής στη μονάδα άμεσης διάγνωσης της Abbott.
Την Παρασκευή, ο υπουργός Υγείας της κυβέρνησης Τραμπ, Αλεξ Αζάρ, δήλωσε στο ακροδεξιό Fox News, ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να έχει εμπιστοσύνη στα γρήγορα τεστ της Abbott και πως η FDA και ο κατασκευαστής θα μελετήσουν και θα ιχνηλατήσουν όλες τις πληροφορίες. «Σκοπεύουμε να φτάσουμε μέχρι τον πάτο, αλλά εξακολουθούμε να έχουμε εμπιστοσύνη στο τεστ, αλλιώς δε θα το είχαμε στην αγορά», δήλωσε ο αμερικανός υπουργός (βλ. https://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-testing-abbott/u-s-health-secretary-expresses-confidence-in-abbotts-fast-covid-19-test-idUSKBN22R2B7).
Οπως αντιλαμβάνεστε, υπήρχε επιπρόσθετος λόγος για να γίνει την Πέμπτη το τηλεοπτικό σόου Κικίλια-Πάιατ. Υπήρχε πρόβλημα στις ΗΠΑ με τα τεστ της Abbott, η είδηση έκανε το γύρο του κόσμου και το αμερικάνικο μονοπώλιο χρειαζόταν στήριξη. Επρεπε να σταλεί το μήνυμα ότι κυβερνήσεις που «τα πήγαν καλά» στην πανδημία, όπως η ελληνική, παραγγέλλουν rapid tests της Abbott, δείχνοντας απόλυτη εμπιστοσύνη στο αμερικάνικο μονοπώλιο. Δεν μπορεί να είναι σύμπτωση. Μάλλον επισπεύστηκε η ανακοίνωση της παραγγελίας από τον Κικίλια (ξέρετε πόσο μεγάλη υπόθεση είναι να έχει ένας πολιτικός επιπέδου Κικίλια την υποστήριξη ΤΗΣ Πρεσβείας), για πολιτικούς λόγους (κι ας μη γίνει ποτέ αυτή η μικρή παραγγελία). Και ο Τσιόδρας, που βγήκε έκτακτα την Παρασκευή για ν’ αδειάσει τον Κικίλια, αναφερόμενος μάλιστα με νόημα στα όσα συνέβησαν στις ΗΠΑ, είχε τους δικούς του λόγους, όπως αναφέραμε παραπάνω.
Ενδεχομένως, η συγκεκριμένη παραγγελία να μην υλοποιηθεί ποτέ. Να έγινε μόνο για να διευκολυνθεί το αμερικάνικο μονοπώλιο στη στρατηγική άμυνά του, με τη βοήθεια της αμερικάνικης κυβέρνησης.
ΥΓ3. Στο προπαγανδιστικό φυλλάδιο «Σχέδιο σταδιακής αποκλιμάκωσης περιοριστικών μέτρων», που παρουσίασε ο ίδιος ο Μητσοτάκης στις 28 Απρίλη, στη σελίδα 13, έγραψαν ότι προγραμματίζουν 140.000 «ελέγχους αντισωμάτων» το μήνα ή 420.000 το τρίμηνο Μάη-Ιούλη! Και δεν αναφέρονταν, προφανώς, στα (κατά Τσιόδραν) rapid tests της πλάκας, αλλά σε έγκυρα τεστ αντισωμάτων με έλεγχο του αίματος. Μέχρι στιγμής δεν έχουν παραγγείλει τίποτα, πέραν των 200.000 rapid tests της πλάκας από την Abbott, που ανακοίνωσε ο Κικίλιας (χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρχει παραγγελία).
ΥΓ4. Το Σάββατο 16 Μάη, έγινε γνωστό ότι οι Τσιγγάνοι στη Νέα Σμύρνη της Λάρισας πείστηκαν πως τα τεστ που είχαν κάνει και έδειχναν ότι δεν έχουν τον ιό, με αποτέλεσμα να ξεσηκωθούν και να αρνούνται να πάνε σε καθορισμένο χώρο καραντίνας, ήταν τεστ αντισωμάτων, τα οποία δεν κάνουν διάγνωση του ιού. Οταν το κατάλαβαν, πείστηκαν να πάνε στην καραντίνα, μετέδιδε η κρατική τηλεόραση. Αν αυτό είναι αληθές και δεν πρόκειται για κατασκευή, ποιος ιδιώτης έκανε αυτά τα τεστ και έβγαλε «καθαρούς» τους προσβληθέντες; Πόσα του «έσκασαν» οι τσιγγάνοι μικροπωλητές;
Ερμε ελληνικέ λαέ, στην πλάτη σου παίζονται όλα τα βρόμικα παιχνίδια. Από τα rapid test του Κικίλια μέχρι τα «τεστ αντισωμάτων» της Λάρισας.