Περίμενε να φύγει από την Ελλάδα, να βρεθεί στην έδρα του στο ΔΝΤ, για να προχωρήσει σ’ ένα μεγαλοπρεπέστατο άδειασμα του Σαμαρά και του Στουρνάρα ο Πολ Τόμσεν, παραδεχόμενος ότι το περιβόητο mega deal Εθνικής-Eurobank ματαιώθηκε από την τρόικα. Θυμόμαστε όλοι πως και ο Σαμαράς και ο Στουρνάρας, που ανέλαβε να δικαιολογήσει δημόσια το ναυάγιο, υποστήριζαν ότι δεν υπήρξε καμιά παρέμβαση της τρόικας, αλλά το «ντιλ» ναυάγησε επειδή οι διοικήσεις των δύο τραπεζών δεν έβρισκαν κεφάλαια για να συμμετάσχουν με το υποχρεωτικό 10% στην ανακεφαλαιοποίηση. Μάλιστα, ο Στουρνάρας είχε δηλώσει ότι δεν υπήρξε καμιά σχετική αλληλογραφία με την τρόικα, μετά όμως αναγκάστηκε να εκδώσει διορθωτικό δελτίο Τύπου, στο οποίο έλεγε ότι υπήρχαν e-mails στα οποία η τρόικα διατύπωνε ερωτήματα.
Ευρισκόμενος, λοιπόν, στην Ουάσιγκτον για την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο Τόμσεν δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Δεν είχαμε εγκρίνει ποτέ, όπως λέτε εσείς, αυτή τη συναλλαγή. Ηταν μια συμφωνία μεταξύ δύο ιδιωτικών οντοτήτων. Από νωρίς είχαμε εκφράσει ανησυχίες για το εάν αυτή η συναλλαγή ήταν ορθή σε επίπεδο πολιτικής. Ηταν σαφές από την αρχή πως αυτές οι οντότητες θα χρειάζονταν πρόσθετα χρήματα από τον EFSF». Το τελευταίο, βέβαια, είναι ένα χοντροκομμένο ψέμα. Αφού και οι δύο τράπεζες θα ανακεφαλαιωθούν, βάσει των αποτελεσμάτων που έδειξε ο έλεγχος της Black Rock, δε θα υπήρχε καμιά διαφορά από την ανακεφαλαίωσή τους υπό συγχώνευση. Ούτε είδαμε από την τρόικα να επικαλείται κάποια μελέτη που να δείχνει ότι θα χρειαζόταν πρόσθετα κεφάλαια από τον EFSF. Στο παρασκήνιο οι τροϊκανοί έπιασαν από το λαιμό την κυβέρνηση και την υποχρέωσαν να ακυρώσει τη συμφωνία συγχώνευσης των δύο τραπεζών.
Ο Τόμσεν κρύβει τον πραγματικό λόγο για τον οποίο ακύρωσαν τη συμφωνία συγχώνευσης, που δεν είναι παρά το «too big to sell», όπως είχαμε γράψει χαρακτηριστικά. Από τη συγχώνευση των δύο τραπεζών θα προέκυπτε μια μεγάλη τράπεζα που δε θα ήταν ελκυστική για κάποιο τραπεζικό μονοπώλιο που θέλει ν’ αγοράσει μόνο την Εθνική (λόγος έχει γίνει για τη Deutsche Bank).
ΥΓ: Στην ίδια συζήτηση με τους δημοσιογράφους ο Τόμσεν υποστήριξε πως στην Ελλάδα η ανεργία έπληξε κυρίως τον ιδιωτικό τομέα και όχι το δημόσιο, γεγονός που προκάλεσε μια ευρεία αίσθηση αδικίας, η οποία πρέπει να αποκατασταθεί (με τις απολύσεις στο δημόσιο)! Το ίδιο επιχείρημα που έχουμε ακούσει από τον Δασκαλόπουλο του ΣΕΒ, τον Σαμαρά και τον Βενιζέλο!