Ο Παπαχρήστος από τις στήλες των «Νέων» το «κοπανούσε» εδώ και καιρό. Η ΝΔ δεν έκανε καμιά κίνηση, μέχρι που ξαφνικά αποφάσισε να υποβάλει μια Ερώτηση (με τους αρμόδιους τομεάρχες Κ. Καραμανλή και Χ. Μπουκώρο). Στη συνέχεια, όταν είδαν ότι υπάρχει «ψωμί», έβγαλαν και μια ανακοίνωση στην οποία μιλούσαν για «αμείλικτα ερωτήματα διαφάνειας και χρηστής διοίκησης» και για «ενδείξεις ενός τεράστιου σκανδάλου». Πρόκειται για την επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του διεθνούς αεροδρόμιου της Αθήνας «Ελ. Βενιζέλος» (ΔΑΑ) για είκοσι ακόμα χρόνια, που ήταν μια από τις συμφωνημένες με την τρόικα ιδιωτικοποιήσεις (ήταν προαπαιτούμενο για τη δεύτερη αξιολόγηση του τρίτου Μνημόνιου).
Στις 30 Σεπτέμβρη του 2017 ανακοινώθηκε ότι κλείστηκε συμφωνία για 20ετή επέκταση της σύμβασης παραχώρησης έναντι του ποσού των 483 εκατ. ευρώ. Οταν η σύμβαση πήγε για έλεγχο στην Επιτροπή Ανταγωνισμού της Κομισιόν, αυτή έκρινε ότι το τίμημα ήταν ιδιαίτερα χαμηλό και η διαδικασία προσομοίαζε με απευθείας ανάθεση. Το τίμημα, σύμφωνα με την Κομισιόν, δε θα έπρεπε να είναι μικρότερο από 1,115 δισ. ευρώ. Εκείνοι που ήθελαν την παράταση της σύμβασης παραχώρησης, δηλαδή η PSP Investments (κρατικό συνταξιοδοτικό ταμείο του Καναδά), που είναι ο βασικός μέτοχος του ΔΑΑ, και το ΤΑΙΠΕΔ, που κατέχει το ποσοστό του Δημοσίου (30%), έσπευσαν να αποδεχτούν το νέο τίμημα, χωρίς κανένα παζάρι. Κι ας ήταν αυτό υπερδιπλάσιο από το αρχικό! Δε χρειάζεται ιδιαίτερη σκέψη για να καταλήξει κανείς στο συμπέρασμα ότι κάποια κομπίνα έγινε το 2017, γι' αυτό και οι παραχωρησιούχοι έσπευσαν να αποδεχτούν ένα χρόνο μετά υπερδιπλάσιο τίμημα, χωρίς να βγάλουν «κιχ».
Στις 27 του Σεπτέμβρη και πριν γίνει ντόρος, μιλώντας στον ραδιοσταθμό Alpha 989, ο εκτελεστικός πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Αρης Ξενόφος επεσήμανε (σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ) ότι μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας, το Ταμείο θα είναι σε θέση, στις αρχές του 2019, να προχωρήσει στην έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας για την πώληση του 30% της εταιρίας «Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών». Οσο για τον υπερδιπλασιασμό του τιμήματος, την απέδωσε στην… αλλαγή των συνθηκών, «καθώς η χώρα το 2015 ήταν στην περίοδο επιβολής των capital controls, το ρίσκο ήταν πάρα πολύ μεγάλο, οι αποδόσεις του δεκαετούς ομολόγου σε πάρα πολύ υψηλά επίπεδα κ.λπ., ενώ και τα οικονομικά μεγέθη του ΔΑΑ ήταν διαφορετικά»!
Είναι δυνατόν μέσα σ' ένα χρόνο να υπερδιπλασιάστηκε η αγοραία αξία της σύμβασης; Στην Ελλάδα ζούμε, όχι στη Γουαδελούπη, οπότε δε χρειάζεται να το συζητήσουμε. Είναι προφανές ότι «κάποιο λάκκο έχει η φάβα». Επειδή, όμως, εμπλέκονται «ισχυροί», ενδέχεται να μην υπάρξει ηχηρή συνέχεια.
Τη σύμβαση υπέγραψαν Σπίρτζης και Τσακαλώτος. Ο Σπίρτζης έχει δηλώσει (απαντώντας σε Ερώτηση του πασόκου Μανιάτη) ότι είναι αναρμόδιος και πως αρμόδιο είναι το υπουργείο Οικονομικών! Δε χρειάζεται να επικαλεστούμε τον Παπαχρήστο, που γράφει ότι ο Τσακαλώτος πήρε εντολή «από πάνω» για να υπογράψει. Αυτό δεν αποδεικνύεται, ούτε υπάρχει περίπτωση να το πει ο Τσακαλώτος. Σημασία έχει πως ο ίδιος και ο Σπίρτζης υπέγραψαν μια σύμβαση, η οποία μπλοκαρίστηκε από την Κομισιόν και αναθεωρήθηκε σε υπερδιπλάσιο τίμημα.
Μετά την ανακοίνωση της ΝΔ, ο Τσακαλώτος εξέδωσε μια μακροσκελή ανακοίνωση στην οποία -επί της ουσίας- επιβεβαιώνει τα πάντα. Φορτώνει την ευθύνη στο ΤΑΙΠΕΔ, γράφοντας: «Με βάση το Ν. 3986/2011, η αποτίμηση, η επεξεργασία των νομικών κειμένων και εν γένει η διαπραγμάτευση για την επέκταση της σύμβασης του Αεροδρομίου ήταν αρμοδιότητα του ΤΑΙΠΕΔ. Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ (στο οποίο συμμετέχουν ως παρατηρητές, ένας εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ένας εκπρόσωπος των κρατών μελών της Ευρωζώνης), με τη συμβολή των χρηματοοικονομικών (Eurobank -Lamda Infrastructure Finance) και νομικών (Potamitis-Vekris, Clifford Chance) συμβούλων του, και την έγκριση του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων κατέληξε στις τελικές αποφάσεις για την επέκταση της Σύμβασης Παραχώρησης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών».
Παρά ταύτα, δύο υπουργοί, Τσακαλώτος και Σπίρτζης, είναι αυτοί που έβαλαν την υπογραφή τους στη σύμβαση-σκάνδαλο. Κι έρχεται τώρα ο Τσακαλώτος να μας ζητήσει να πιστέψουμε το εξής «κουφό»: «Ακριβώς για λόγους ασφάλειας του εγχειρήματος, η ελληνική κυβέρνηση επέλεξε, πριν από την ολοκλήρωση της διαδικασίας, να προηγηθεί η σύμφωνη γνώμη της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής»! Δηλαδή, πρώτα έβαλε την υπογραφή του στη σύμβαση και μετά σκέφτηκε: «δεν τη στέλνω και στην Κομισιόν, μήπως έχει γίνει κάνα λάθος;»! Βέβαια, ο ίδιος παραδέχεται αμέσως μετά ότι αυτό επιβάλλεται από την ενωσιακή νομοθεσία! Επομένως, δεν το έκανε για λόγους «ασφάλειας του εγχειρήματος». Αν επιζητείς την ασφάλεια, στέλνεις τη σύμβαση πριν την υπογράψεις (για να έχεις τη σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής Ανταγωνισμού της Κομισιόν).
Η κατάληξη της ανακοίνωσης Τσακαλώτου είναι «όλα τα λεφτά»: «H Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού, πράγματι, θεώρησε ότι το τίμημα πρέπει να αυξηθεί από 484 σε 1,115 εκατ. ευρώ. Αυτό συνέβη επειδή το ΤΑΙΠΕΔ χρησιμοποίησε τα στοιχεία του 2015 για την αποτίμηση της παράτασης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζοντας τη ραγδαία ανάπτυξη του τουρισμού στη χώρα και τις ιδιαίτερα θετικές προοπτικές για αύξηση του ΑΕΠ, ζήτησε την αναθεώρηση των στοιχείων. Η αναθεώρηση αυτή οδήγησε στην αύξηση του τιμήματος».
Ακόμα κι αν ήμασταν οι πιο ευκολόπιστοι (αφελείς δηλαδή) άνθρωποι του κόσμου και πιστεύαμε ότι δεν υπάρχει τίποτα το σκανδαλώδες, ο Τσακαλώτος με τον Σπίρτζη θα έπρεπε να έχουν παραιτηθεί, αποδίδοντας στον εαυτό τους ανικανότητα. Προηγουμένως, θα έπρεπε να είχαν ζητήσει έρευνα για να διαπιστωθεί αν τα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ ενήργησαν από ανικανότητα ή από δόλο. Αυτά τα στελέχη, όμως, που διορίστηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ εκείνη την περίοδο, παραμένουν ακόμα. Αν οι αποφάσεις πάρθηκαν από την προηγούμενη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ και οι καινούργιοι δεν είχαν προλάβει να ενημερωθούν (πράγμα απίθανο για στελέχη «κωλοπετσωμένα», όπως ο Ξενόφος, χρόνια μεγαλοστέλεχος στον τραπεζικό τομέα), θα έπρεπε να ελεγχθούν. Η υπόθεση έπρεπε ήδη να έχει σταλεί στον εισαγγελέα και ο Τσακαλώτος με τον Σπίρτζη να έχουν παραιτηθεί, γράφοντας στο κούτελό τους τη γνωστή τρισύλλαβη ελληνική λέξη που αρχίζει από «μ» και τελειώνει σε «ας».
Ομως, στην αστική πολιτική δεν υπάρχει ούτε τσίπα, ούτε φιλότιμο, ούτε το αίσθημα της ευθύνης. Γι' αυτό ο Τσακαλώτος έχει το θράσος να βγάλει αυτή την ανακοίνωση, ενώ ο Σπίρτζης σιωπά. Το πιθανότερο είναι η ΝΔ να «σηκώσει» το ζήτημα τις επόμενες μέρες, για να βγει ένα βήμα μπροστά στη σκανδαλολογία, καθώς περιμένει «νέα» για την υπόθεση Novartis, που θα «ακουμπούν» στελέχη της. Δε μιλούσε στα κουτουρού ο Πολάκης.