Την προηγούμενη βδομάδα την έπεσαν στον Στουρνάρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Τζανακόπουλος και ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Ρήγας με ταυτόσημου περιεχομένου δηλώσεις σε συνεντεύξεις τους.
Τζανακόπουλος: «Ο κ. Στουρνάρας έχει τη δική του δουλειά, εμείς έχουμε τη δική μας δουλειά, ωστόσο το πλαίσιο εντός του οποίου οφείλει να κινείται και ο κ. Στουρνάρας είναι η γενική πολιτική κατεύθυνση, την οποία ορίζει η κυβέρνηση που έχει εκλεγεί από τον ελληνικό λαό. Η τοποθέτηση περί προληπτικής πιστοληπτικής γραμμής δεν είναι εποικοδομητική στη σημερινή συγκυρία. Και περισσότερο μοιάζει με απόπειρα εκ των υστέρων πολιτικής δικαίωσης ενός πρώην υπουργού Οικονομικών μιας αποτυχημένης κυβέρνησης, παρά με υπεύθυνη τοποθέτηση του κεντρικού τραπεζίτη μιας χώρας που βρίσκεται σε τροχιά δυναμικής οικονομικής ανάκαμψης».
Ρήγας: «Ο πρόεδρος της ΤτΕ οφείλει να περιοριστεί στο θεσμικό του ρόλο ως εποπτεύων του τραπεζικού συστήματος και να αποφεύγει τη χάραξη πολιτικής γραμμής για την οικονομία. Η αποτυχημένη πολιτική που εφάρμοσε ως Υπουργός Οικονομικών δε θα βρει δικαίωση πηγαίνοντας απέναντι στα συμφέροντα της ελληνικής κοινωνίας που ο ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίζεται τα τρία τελευταία χρόνια, κάτω από τους ασφυκτικούς περιορισμούς».
Αυτή τη βδομάδα σειρά είχε ο Παππάς, που την έπεσε χοντρά στον Στουρνάρα, απ' αφορμή όσα είπε ο τελευταίος στο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών. Στην παρέα προστέθηκε και το τέως «αφεντικό» της Πειραιώς, Μιχάλης Σάλλας, που δε θέλει να βλέπει τον Στουρνάρα ούτε ζωγραφιστό (μολονότι κατάγονται και οι δύο από το ΠΑΣΟΚ), γιατί θεωρεί ότι έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο «φάγωμά» του από τη μεγαλύτερη εμπορική τράπεζα. «Προληπτική πιστωτική γραμμή με λήξη προγράμματος», έγραψε ο Σάλλας σε άρθρο του στο κρατικό ΑΠΕ-ΜΠΕ, «έχει ζητήσει και λάβει μόνο μία χώρα, έναντι όλων των άλλων που ήταν σε πρόγραμμα, η Πολωνία. Αυτό συνέβη κατά τη διάρκεια της κρίσης του 2008 και αξίζει να σημειωθεί πως η γραμμή αυτή παραχωρήθηκε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Βεβαίως μία κρίσιμη λεπτομέρεια αποτελεί το γεγονός πως η χώρα ήταν και παραμένει εκτός ευρώ. Ο νοών νοείτω».
Το αυτί του Στουρνάρα, όμως, δεν ιδρώνει. Γιατί απλούστατα έχει τη στήριξη του Ντράγκι, αλλά και των ελλήνων τραπεζιτών, παρέα με τους οποίους επισκέφτηκε πριν από λίγο καιρό την Φρανκφούρτη, όπου συναντήθηκε με στελέχη του ΔΣ της ΕΚΤ καθώς και με τον Γενς Βάιντμαν, τον πανίσχυρο πρόεδρο της γερμανικής κεντρικής τράπεζας (Μπούντεσμπανκ), που προαλείφεται για διάδοχος του Ντράγκι, όταν ο τελευταίος ολοκληρώσει τη θητεία του το 2019. Με τέτοιες πλάτες δεν είναι δυνατόν ο Στουρνάρας να κωλώσει, επειδή του την πέφτουν ο Τζανακόπουλος, ο Ρήγας και ο Παππάς (όχι όμως και ο Τσακαλώτος ή ο Δραγασάκης).
Οπως έχουμε γράψει κατ' επανάληψη, το δίλημμα «προληπτική πιστωτική γραμμή» ή «μαξιλάρι ρευστότητας» για τον ελληνικό λαό είναι ψευτοδίλημμα. Η μνημονιακή πολιτική θα συνεχιστεί χωρίς καμιά ανακούφιση, όποια τεχνική και αν επιλεγεί τελικά. Για τους τραπεζίτες και την κυβέρνηση, όμως, έχει τη σημασία του. Η κυβέρνηση δε θέλει την «προληπτική πιστωτική γραμμή», γιατί αυτή αναγκαστικά θα συνοδεύεται από Μνημόνιο (και όχι από ένα καλυμμένο Μνημόνιο, όπως θα είναι το «σχέδιο ολιστικής αναπτυξιακής στρατηγικής»). Οι τραπεζίτες όμως θέλουν την «προληπτική πιστωτική γραμμή», γιατί μ' αυτή θα εξακολουθήσει να ισχύει το περιβόητο waiver, δηλαδή η ρήτρα εξαίρεσης που τους επιτρέπει να δανείζονται από την ΕΚΤ με χαμηλότερα επιτόκια. Και οι τραπεζίτες αδιαφορούν για τις πολιτικές ανάγκες των συριζαίων.