Το τρίτο Μνημόνιο δεν αφήνει περιθώρια δεύτερης ανάγνωσης: τα εισοδήματα από ενοίκια θα εξακολουθήσουν να φορολογούνται αυτοτελώς, αλλά με αυξημένους συντελεστές (15% μέχρι τις 12.000 ευρώ και 35% για πάνω από 12.000 ευρώ). Η σχετική διάταξη μπήκε σ' ένα από τα πρώτα νομοσχέδια της δεύτερης συγκυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου (τον Οκτώβρη του 2015), όμως αποσύρθηκε -σε συμφωνία με την τρόικα- και ο περιβόητος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης άρχισε τα… ηρωικά: «Αλλαγές θα υπάρξουν. Δεν είναι εδώ take it or leave it. Θα κάνουμε αλλαγές και είμαστε σε διαβουλεύσεις με τα κλιμάκια αυτή την ώρα στο υπουργείο».
Οι διαβουλεύσεις με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας δεν οδήγησαν σε αλλαγές, αλλά σε πολιτική συμφωνία να αποσυρθεί η διάταξη και να επανέλθει σε ευθετότερο χρόνο. Ο λόγος ήταν ότι είχαν αρχίσει να «γκρινιάζουν» και κάποιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι έπρεπε σιγά-σιγά να συνηθίσουν τι εστί «νομοθετώ με βάση το Μνημόνιο». Φυσικά, μετά την απόσυρση άρχισε να δουλεύει στο φουλ η προπαγάνδα: θα βρούμε ισοδύναμα για να μην αυξηθεί η φορολογία για εισόδημα από ακίνητα, θα καθιερώσουμε αφορολόγητο ύψους 3.000 ευρώ ώστε να μην πλήττονται αυτοί που έχουν ένα διαμερισματάκι και το νοικιάζουν κτλ. κτλ.
Τώρα, ήρθε η ώρα της… λυπητερής. Σύμφωνα με τις διαρροές που κάνουν τα κυβερνητικά στελέχη, ένα από τα πρώτα θέματα που συμφωνήθηκαν με το κουαρτέτο σ' αυτή τη φάση των διαπραγματεύσεων είναι η θέσπιση της φορολόγησης των ενοικίων όπως ακριβώς προβλέπει το Μνημόνιο: για εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ ο συντελεστής θα αυξηθεί από 11% σε 15% και για εισόδημα από 12.001 ευρώ και πάνω ο συντελεστής θα αυξηθεί από 33% στο 35%. Οπως μπορεί εύκολα να διαπιστώσει ο καθένας, το χαράτσι θα είναι πιο βαρύ για εκείνους που έχουν μικρά εισοδήματα από ακίνητα. Ακόμη, το χαράτσι θα έχει αναδρομική ισχύ. Δηλαδή θα αφορά τα εισοδήματα του 2015.
Για ανθρώπους που έχουν κάπου ένα διαμέρισμα και το νοικιάζουν, ενώ οι ίδιοι πληρώνουν ενοίκιο για το διαμέρισμα όπου κατοικούν, το συγκεκριμένο χαράτσι γίνεται πιο ταξικό, καθώς θα πληρώσουν αυξημένο φόρο για εισόδημα που στην πραγματικότητα δεν υπάρχει, αφού το δίνουν για να νοικιάσουν το διαμέρισμα όπου κατοικούν. Στο παρελθόν είχαν κάποια φοροαπαλλαγή για το ενοίκιο που πλήρωναν, η οποία μπορεί και να εξισορροπούσε το φόρο από το ενοίκιο που εισέπρατταν, αυτή η φοροαπαλλαγή όμως συνεχώς μειώνεται και τώρα ετοιμάζονται να την καταργήσουν.
Τέλος, καιρός είναι να συνειδητοποιήσουν οι πάντες ότι «ισοδύναμα» δεν υπάρχουν. Αυτό ήταν ένα παραμύθι με το οποίο οι Τσιπροκαμμένοι προσπάθησαν να σερβίρουν το Μνημόνιο-3 ως διαφορετικό από τα προηγούμενα, καλλιεργώντας ελπίδες περί συνεχιζόμενης σκληρής διαπραγμάτευσης.