Το ότι τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας παρακολουθούσαν εκ του σύνεγγυς την πορεία ψήφισης του πολυνομοσχέδιου και ήτα με τα κομπιουτεράκια στα χέρια, κάνοντας λογαριασμούς για το πόσο θα αποδώσει το κάθε αντιλαϊκό μέτρο, φαίνεται από τις αλλαγές που υποχρεώθηκαν να κάνουν οι υπουργοί στο χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των νέων έμμεσων φόρων.
♦ Ο φόρος στη μπίρα προβλεπόταν αρχικά να αυξηθεί από 1.1.2018. Ετσι, κατατέθηκε το νομοσχέδιο. Λίγο πριν ψηφιστεί, όμως, η ρύθμιση άλλαξε και ο φόρος στη μπίρα διπλασιάζεται άμεσα, από 1.6.2016.
♦ Το νέο χαράτσι σε σταθερή τηλεφωνία και ίντερνετ (5% στο σύνολο του λογαριασμού) προβλεπόταν να ξεκινήσει από ι.7.2017. Τελικά, το έφεραν μισό χρόνο μπροστά και θα εφαρμοστεί από 1.1.2017.
♦ Υπήρχε διάταξη που απάλλασσε από πρόστιμα όσους υπέβαλαν εκπρόθεσμα αρχικές ή τροποποιητικές δηλώσεις Ε9. Η διάταξη άλλαξε και απλά τα πρόστιμα περιορίστηκαν στο μισό.
Είναι φανερό ότι τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας όχι μόνο μπαινοβγαίνουν στα υπουργεία αλλά έχουν πλήρη πρόσβαση σε όλα τα οικονομικά δεδομένα. Εκαναν τους δικούς τους λογαριασμούς για την απόδοση του ενός ή του άλλου μέτρου και υποχρέωσαν τους υπουργούς να κάνουν αλλαγές μέχρι την τελευταία στιγμή, προκειμένου να δώσουν το ΟΚ ότι πράγματι τα νέα φορομπηχτικά μέτρα μπορούν να αποδώσουν 1,8 δισ.
Αυτά τα μικρά παραδείγματα μπορούν να μας δώσουν μια μικρή πρόγευση για τη λειτουργία του δημοσιονομικού «κόφτη». Ο «κόφτης» θα είναι ο τελικός μηχανισμός δημοσιονομικής διόρθωσης. Πριν τον «κόφτη», οι υπηρεσίες της τρόικας που παρακολουθούν την πορεία της εκτέλεσης του προϋπολογισμού της γενικής κυβέρνησης και έχουν πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία, θα διαπιστώνουν τυχόν υστερήσεις στην απόδοση του ενός ή του άλλου μέτρου και θα υποχρεώνουν την κυβέρνηση στη λήψη συμπληρωματικών μέτρων. Οι εκταμιεύσεις θα είναι σε υποδόσεις και θα συνδέονται με προαπαιτούμενα.