Στην ετήσια έκθεσή του ο διοικητής της ΤτΕ Γ. Προβόπουλος δεν συμμερίζεται τον ενθουσιασμό του συναδέλφου του (τραπεζίτη) Γ. Στουρνάρα, που διακηρύσσει συνεχώς ότι η ανάπτυξη ξεκινά τους τελευταίους μήνες του 2013 και σταθεροποιείται το 2014. Δεν τον «καίει», όμως, γιατί δε θέλει να «κάψει» ολόκληρη την προπαγάνδα της ψεύτικης αισιοδοξίας, που εκπορεύεται από το μέγαρο Μαξίμου. Επιλέγει μια σιβυλλική διατύπωση: «Υπάρχουν σήμερα ενδείξεις ότι η οικονομία εξισορροπεί –σε χαμηλά επίπεδα παραγωγικής δραστηριότητας– και ότι είναι δυνατό να ανακάμψει τον επόμενο χρόνο». Ο Προβόπουλος ξέρει την πραγματικότητα, ξέρει τις εκτιμήσεις διεθνών οίκων, όπως η Moody’s, που προβλέπουν για την Ελλάδα ύφεση και το 2014 και ασφαλώς γνώριζε και την εκτίμηση του ΟΟΣΑ για ύφεση 1,2% το 2014 (η έκθεση του ΟΟΣΑ δημοσιεύτηκε την ίδια μέρα με την έκθεση της ΤτΕ – δες σημείωμα στη σελίδα 16). Γι’ αυτό και γράφει «είναι δυνατόν», ώστε όταν προκύψει η ύφεση του 2014, αυτός να είναι καλυμμένος.
Εκείνο, όμως, που ενδιαφέρει τον Προβόπουλο δεν είναι ο χρόνος λήξης της καπιταλιστικής ύφεσης, που κάποια στιγμή θα επέλθει, αλλά οι όροι υπό τους οποίους πρέπει να προετοιμάζεται η ανάπτυξη. Κι αυτοί οι όροι είναι δύο. Πρώτο, η «επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών στο δημόσιο τομέα» (απολύσεις, ένταση της φοροεπιδρομής, είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών από φόρους, ιδιωτικοποιήσεις). Δεύτερο, η παγίωση της «κινεζοποίησης» της εργατικής τάξης.
Σύμφωνα με τον διοικητή της ΤτΕ, η ανεργία θα «σταθεροποιηθεί» το 2013 στο 28%, θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα το 2014 και θ’ αρχίσει να αποκλιμακώνεται από το 2015. Μ’ άλλα λόγια, η ανάπτυξη θ’ αρχίσει με την ανεργία στο 28%, χωρίς ο Προβόπουλος να μας λέει σε τι ρυθμούς θα συντελεστεί η αποκλιμάκωσή της από το 2015 και μετά και πόσα χρόνια θα χρειαστούν για να κατέβει κάτω από το 10%, που είναι ένας δείκτης ορόσημο του Μνημόνιου, από την επίτευξη του οποίου συναρτώνται μια σειρά εργατικά μισθολογικά θέματα.
Για τον Προβόπουλο η «κινεζοποίηση» καθρεφτίζεται στο λεγόμενο «κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος», το οποίο μειώθηκε κατά 8,1%, ενώ το 2013 εκτιμάται ότι θα μειωθεί παραπέρα, κατά 7,8%. Οπως επισημαίνει με πανηγυρικό τρόπο η έκθεση του διοικητή της ΤτΕ, «ο στόχος του Μνημονίου που υιοθετήθηκε το Φεβρουάριο του 2012, για μείωση του κόστους εργασίας την τριετία 2012 – 2014 κατά 15%, εκτιμάται με βάση τους ανωτέρω υπολογισμούς ότι θα υπερκαλυφθεί, καθώς η σωρευτική μείωση την εν λόγω τριετία αναμένεται να φτάσει το 19,2%»! Δεν νομίζουμε ότι χρειαζόμαστε άλλους μάρτυρες. Η ανάπτυξη έχει ως προϋπόθεση το τσάκισμα των μισθών.