Στον ΣΕΒ ποτέ δε γίνονται εκλογές με υποψήφιους προέδρους και ξεχωριστά ψηφοδέλτια. Καιρό πριν έρθει η ώρα της εκλογής, μαζεύεται το κογκλάβιο των καπιταλιστών («συμβούλιο των γερόντων» το αποκαλούν), επιλέγει κάποια ονόματα, κάνει ένα γύρο στις διοικήσεις των μεγαλύτερων ομίλων (τραπεζικών, βιομηχανικών, εισαγωγικών-εμπορικών κ.ά.), όλοι μαζί καταλήγουν σε ένα όνομα, μοιράζουν και τις θέσεις των αντιπροέδρων και των μελών του ΔΣ και στην ετήσια γενική συνέλευση εκλέγουν αυτόν/ούς που έχουν προαποφασίσει, με μια εντελώς τυπική διαδικασία.
Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, λοιπόν, θα είναι ο νέος πρόεδρος του ΣΕΒ. Τυπικά θα αναλάβει τον ερχόμενο Μάρτη, διαδεχόμενος τον Θ. Φέσσα. Επικεφαλής ενός από τους ισχυρότερους καπιταλιστικούς ομίλους της χώρας, με ισχυρές διασυνδέσεις με (ενεργειακούς κυρίως) μονοπωλιακούς ομίλους του εξωτερικού, αναδιάρθρωσε πρόσφατα τις διοικήσεις των επιχειρήσεών του, σημάδι που έδειχνε ότι ετοιμάζεται να τεθεί επικεφαλής του ΣΕΒ.
Μετά τον Δασκαλόπουλο, που ήταν πρόεδρος χωρίς επιχείρηση (είχε πουλήσει τη Vivartia στον όμιλο MIG του Βγενόπουλου), και τον Φέσσα, που εκπροσωπούσε μια επιχείρηση λογισμικού (τίποτα το σημαντικό από άποψη κεφαλαίου), στην κορυφή του ισχυρότερου συνδικάτου των καπιταλιστών τοποθετείται ο επικεφαλής ενός βιομηχανικού ομίλου που τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται κυρίως στην ενέργεια (εκτός από την Protergia, που έχει μπει και στη λιανική, ο Μυτιληναίος έχει συνεταιριστεί και με τους Βαρδινογιάννηδες στον τομέα του φυσικού αέριου).
Σίγουρα, η απόφαση του Μυτιληναίου να γίνει πρόεδρος του ΣΕΒ δεν είναι άσχετη από τις αλλαγές που έχουν δρομολογηθεί στο εσωτερικό ενεργειακό πεδίο, με την πώληση τμήματος της ΔΕΗ, την υποχρεωτική μεταφορά του 50% των καταναλωτών της ΔΕΗ στους ιδιωτικούς καπιταλιστικούς ομίλους κτλ. Το κεφάλαιο που δραστηριοποιείται στον κλάδο της ενέργειας θέλει να χρησιμοποιήσει τη δύναμη του ΣΕΒ για τα επιχειρηματικά του σχέδια.