Αργησαν στη ΝΔ να καταλάβουν ότι ο Τσίπρας «έχει στο τσεπάκι του» την αναστολή (τουλάχιστον) της περικοπής των συντάξεων και τρέχουν πανικόβλητοι να διορθώσουν τη γραμμή της πολιτικής σπέκουλας που ακολουθούσαν μέχρι τώρα, προεξοφλώντας ότι το αίτημα δε θα γίνει δεκτό από τους ιμπεριαλιστές και κατηγορώντας προκαταβολικά την κυβέρνηση γι' αυτό. Μάλλον το συνειδητοποίησαν μετά τη συνάντηση του Τσακαλώτου με τους Λαγκάρντ και Τόμσεν στο Μπαλί.
Ετσι, στο Δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Πειραιώς για τη συνάντηση Μητσοτάκη-Σταϊνμάιερ διαβάσαμε: «Στην αρχική του τοποθέτηση, ο κ. Μητσοτάκης προέταξε το θέμα των συντάξεων. Υπογράμμισε, συγκεκριμένα, ότι με τη νέα ενδεχόμενη περικοπή τους που προκάλεσε και ψήφισε μόνη της η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, διαφώνησε εξ αρχής η Νέα Δημοκρατία, καθώς αυτή θα επιφέρει ένα ακόμη άδικο πλήγμα σε ένα από τα πλέον ευάλωτα τμήματα των πολιτών που έχουν υποστεί τις συνέπειες της μακράς οικονομικής κρίσης. Και ζήτησε από τον Πρόεδρο της Γερμανίας να συμβάλει και εκείνος στην ανατροπή του σχετικού νόμου του ΣΥΡΙΖΑ, ενόψει των τελικών αποφάσεων που θα ληφθούν από τους εταίρους μας το αμέσως επόμενο διάστημα».
Τι δουλειά έχει ο πρόεδρος της Γερμανίας μ' αυτό το ζήτημα; Καμία! Επρεπε, όμως, να βρεθεί ένας τρόπος για να αρχίσει η προπαγάνδα ότι η ΝΔ «αγωνίζεται» για να μην περικοπούν οι συντάξεις. Την περασμένη Δευτέρα γράφτηκε ότι ο Μητσοτάκης θα θέσει το ζήτημα και στον Γιούνκερ, τον οποίο θα συναντούσε την Τετάρτη στις Βρυξέλλες. Ο Γιούνκερ δεν είναι παντελώς αναρμόδιος, αλλά κάπως αργά δε θυμήθηκε ο Μητσοτάκης να κάνει καμπάνια για τη μη περικοπή των συντάξεων;
Η κυβέρνηση έχει εγείρει το ζήτημα από τον Αύγουστο (για να μην πούμε για τις φωνές -ακόμα και υπουργών- που ακούγονταν και προτού να κλείσει η τελευταία αξιολόγηση του «προγράμματος»), ενώ από τις αρχές Σεπτέμβρη το έχει καταστήσει κεντρικό θέμα της πολιτικής της. Τι έκανε όλο αυτό το διάστημα η ΝΔ; Ολες οι παρεμβάσεις της έδιναν την εντύπωση ότι εύχεται να μη γίνει δεκτό το κυβερνητικό αίτημα, για να μην ευνοηθεί προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν το έλεγαν έτσι, αλλά είχε τόσες τρύπες η προπαγάνδα τους που ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε -χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία- να τους παρουσιάζει ως επισπεύδοντες για την περικοπή των συντάξεων.
Τώρα που κατάλαβαν την γκάφα τους, τρέχουν να κάνουν «καμπάνια» υπέρ της μη περικοπής των συντάξεων, με την κουτοπόνηρη σκέψη ότι μπορούν να παρουσιάσουν τη μη περικοπή των συντάξεων ως… έργο Μητσοτάκη. Αν είναι δυνατόν να πείσουν οποιονδήποτε γι' αυτό, όταν εδώ και σχεδόν ένα χρόνο είχαν αφήσει εντελώς ελεύθερο το πεδίο στους συριζαίους. Για μια φορά ακόμα, ο Κούλης και οι επιτελείς του αποδείχτηκαν ολίγιστοι. Οπως και ο φιλικός τους Τύπος, που έπαιζε πιο ηχηρά το έργο «απορρίπτεται το κυβερνητικό αίτημα για μη περικοπή των συντάξεων».
Η ΝΔ φαίνεται πως ξύπνησε μετά τη συνάντηση του Τσακαλώτου με τους Λαγκάρντ και Τόμσεν στο Μπαλί. Τα δυο ηγετικά στελέχη του ΔΝΤ δεν έκαναν επίσημες δηλώσεις. Η Λαγκάρντ έκανε μόνο μια σιβυλλική δήλωση η οποία -δικαίως- ερμηνεύτηκε ως «αποστασιοποίηση» από το ζήτημα. Παραδέχτηκε ότι «στην Ελλάδα τα πράγματα υπήρξαν πολύ πιο δύσκολα σε σχέση με τις άλλες χώρες σε Πρόγραμμα», ενώ δε δίστασε να κάνει και… αυτοκριτική: «Ναι, έγιναν λάθη. Ειδικά στο αρχικό Πρόγραμμα. Εμείς παραδεχθήκαμε ότι υπάρχουν λάθη»!
Προφανώς με τη σύμφωνη γνώμη των δουνουτούδων, ο Τσακαλώτος εξέδωσε δελτίο Τύπου, στο οποίο έγραψε: «Και οι δύο άκουσαν τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς με ενδιαφέρον, τόσο για το ότι η μείωση των συντάξεων δεν αποτελεί διαρθρωτικό μέτρο όσο και για το ότι υπάρχει πλέον ο δημοσιονομικός χώρος για να υλοποιηθεί η πλειονότητα των αντιμέτρων σε βάθος τετραετίας. Επισήμαναν επίσης ότι το μέγεθος του δημοσιονομικού χώρου είναι πρωτίστως ζήτημα μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαίων και τέλος, ότι ο δημοσιονομικός χώρος πρέπει να ξοδευτεί προς όφελος της κοινωνίας και της ανάπτυξης». Η… ποντιοπιλατική στάση του ΔΝΤ («βρείτε τα μεταξύ σας Ελληνες και Ευρωπαίοι, εμείς δεν ανακατευόμαστε») αποδόθηκε στον Τόμσεν, ο οποίος μέχρι τώρα κινούσε τα νήματα της τρόικας (είτε ως εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην πρώτη μνημονιακή φάση είτε ως διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, όταν παραχώρησε τη θέση του στην τρόικα στη Βελκουλέσκου).
Επομένως, στο Μπαλί ο Τσακαλώτος φαίνεται πως εξασφάλισε την ουδετερότητα του ΔΝΤ, που ήταν εκείνο που είχε ζητήσει την προ-νομοθέτηση του πετσοκόμματος των συντάξεων στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης. Αυτή η εξέλιξη έχει αμερικάνικο άρωμα (είναι γνωστή η καταλυτική επιρροή της αμερικάνικης κυβέρνησης στο ΔΝΤ). Το λόγο δε χρειάζεται να τον εξηγήσουμε. Τόση αμερικανοδουλεία από την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έπρεπε να έχει μια ανέξοδη (για τους Αμερικανούς) ανταμοιβή. Μένει μόνο να συμφωνηθεί ο τρόπος που θα εφαρμοστεί η αναστολή του μέτρου. Στη σχετική απόφαση καθοριστική θα είναι η θέση της γερμανικής κυβέρνησης. Τότε ξύπνησε η ΝΔ και τώρα τρέχει να δηλώσει συμμετοχή στον… εθνικό αγώνα. Μάλλον όμως είναι αργά για κέρδη από το συγκεκριμένο ζήτημα.