Ο,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό; Το ερώτημα είχε εγερθεί προ δεκαετίας, από μια δήλωση του τότε «γαλάζιου» υπουργού Γ. Βουλγαράκη, απ' αφορμή την εμπλοκή του στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου. Η υπόθεση ανήκει πια στην Ιστορία του ελληνικού αστικού κοινοβουλευτισμού: ο Βουλγαράκης ξωπετάχτηκε από την αστική πολιτική και ο Καραμανλής, που κάλυψε πολιτικά τον υπουργό του, δεν κατάφερε έκτοτε να ξανασηκώσει κεφάλι, μέχρι που έχασε πανηγυρικά από τον Γιωργάκη Παπανδρέου.
Το βουλγαράκειο δόγμα («ό,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό») επαναφέρει η συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στην περίπτωση του προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου του ΔΕΣΦΑ, Σωτήρη Νίκα. Τελευταίος σταθμός της μάχης οπισθοφυλακών που δίνει ο αρμόδιος υπουργός Γ. Σταθάκης υπήρξε η συνέντευξη Τύπου που έδωσε ειδικά γι' αυτό το θέμα, καλώντας σε βοήθεια και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δ. Τζανακόπουλο. Η παρουσία του τελευταίου ήρθε να υποδηλώσει ότι ο ίδιος ο Τσίπρας καλύπτει και το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και τον υπουργό του.
Δε θα ασχοληθούμε με την (ο θεός να την κάνει) επιχειρηματολογία που επιστράτευσαν, μετά τις αρχικές παλινωδίες. Θα σημειώσουμε μόνο ότι όλη η επιχειρηματολογία στηρίχτηκε σε μια σειρά νομικούς ακροβατισμούς. Στο τέλος, ως επιστέγασμα, έβαλαν ένα… κορυφαίο πολιτικό επιχείρημα: τα ίδια έκανε και η ΝΔ το 2007 με δικό της στέλεχος!
Τα πράγματα, όμως, είναι εξαιρετικά απλά: ο Νίκας επιλέχτηκε από την πολιτική ηγεσία ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ. Αυτός προήγαγε τον εαυτό του στην ανώτατη διοικητική βαθμίδα της επιχείρησης και μετά συνταξιοδοτήθηκε, εισπράττοντας ένα εφάπαξ αυξημένο κατά 27.000 ευρώ. Αν ο Νίκας προήχθη στην ανώτατη διοικητική βαθμίδα, επειδή «δεν είναι δυνατόν ιεραρχικά να υπάρχει άλλος εργαζόμενος με υψηλότερο βαθμό» από τον διευθύνοντα σύμβουλο (το επιχείρημα συνιστά νομικό σαλταδορισμό, αλλά το δεχόμαστε ως υπόθεση εργασίας), γιατί δεν παραιτήθηκε, ώστε να μη χρειαστεί να δώσει ο ίδιος προαγωγή στον εαυτό του; Κι αν ο Νίκας «δεν έλαβε τις απολαβές που αντιστοιχούν στον Διευθυντή Δραστηριοτήτων», αλλά «απλά έλαβε τον βαθμό για να τηρηθεί η πρόβλεψη του Καταστατικού ότι είναι το ανώτατο εκτελεστικό όργανο της Εταιρίας», γιατί ενθυλάκωσε τα 27.000 ευρώ επιπλέον στο εφάπαξ; Γιατί δεν τα αποποιήθηκε, όπως (υποτίθεται ότι) αποποιήθηκε την αύξηση στο μισθό;
Οι απαντήσεις είναι απλές, εύλογες και… αποκαλυπτικές!