Μετά τα εξάμηνα έντοκα γραμμάτια πουλήθηκαν και τα τρίμηνα. Με εξίσου τοκογλυφικό επιτόκιο. Στο 4,05% έφτασε το επιτόκιο για τρεις μήνες, όταν στην προηγούμενη δημοπρασία, που είχε γίνει στις 20 Απρίλη, δηλαδή πάνω στην κορύφωση της κρίσης και της εκτίναξης των spread, είχε φτάσει το 3,65%, ενώ στα τέλη του 2009 δεν ξεπερνούσε το 0,50%.
Η κυβέρνηση, βέβαια, πανηγυρίζει… συγκρατημένα. Διότι –λέει– οι προσφορές υπερκάλυψαν την έκδοση. Πράγματι, η κυβέρνηση ζητούσε 1,5 δισ. ευρώ και οι προσφορές έφτασαν τα 5,8 δισ. ευρώ. Εκείνο που δεν μας λένε, όμως, είναι πως και στην προηγούμενη δημοπρασία ζητούσαν 1,5 δισ. και οι προσφορές ξεπέρασαν τα 6,9 δισ. Δηλαδή, τις μέρες που είχε φουντώσει η φιλολογία περί επικείμενης χρεοκοπίας του ελληνικού κράτους, οι τραπεζίτες προσφέρονταν να δανείσουν περισσότερα το ελληνικό κράτος απ’ όσα προσφέρθηκαν να το δανείσουν τώρα που υποτίθεται ότι «ακουμπάει» στο μηχανισμό «στήριξης». Η διαφορά είναι πως τότε, που το ρίσκο υποτίθεται πως ήταν μεγαλύτερο, το επιτόκιο ήταν χαμηλότερο από το τωρινό. Πανηγυρίζει, επίσης, η κυβέρνηση διότι 10 ξένες τράπεζες μπήκαν στη δημοπρασία (όσες ακριβώς μπήκαν και στη δημοπρασία των εξάμηνων εντόκων γραμματίων). Και γιατί οι ίδιες τράπεζες κρατούν τα σπρεντ των ομολόγων στα ύψη, ενώ την ίδια στιγμή κερδοσκοπούν με τα ασφάλιστρα κινδύνου;
Ας αφήσουν καλύτερα αυτού του τύπου την προπαγάνδα οι Πασόκοι, γιατί δεν πιάνει ούτε στους αδαείς περί τα τραπεζικά. Σημασία έχει πως μέσα σ’ ένα τρίμηνο οι τραπεζίτες θα ενθυλακώσουν απ’ αυτή την έκδοση 19,7 εκατ. ευρώ τόκους. Χώρια τα υπόλοιπα που τσεπώνουν.