Η κυβερνητική προπαγάνδα, με ένα ιλιγγιώδες μπαράζ ψευδολογίας, κεντρικό μότο του οποίου (που το επαναλάμβαναν όλα τα παπαγαλάκια) ήταν ότι «η ΕΕ δίνει ψήφο στην ελληνική οικονομία», προσπάθησε να κρύψει από τον ελληνικό λαό το μοναδικό συμπέρασμα που βγαίνει από τη δημοσίευση των λεγόμενων φθινοπωρινών προβλέψεων της Κομισιόν. Οτι ο ελληνικός καπιταλισμός, προτού καν προλάβει να μπει σε μια τροχιά ασθενικής ανάπτυξης, δεν μπορεί να διατηρήσει ούτε τα χαμηλά ποσοστά της. Αρχισε ήδη να λαχανιάζει και το λαχάνιασμα προβλέπεται πιο βαρύ τα επόμενα χρόνια.
Ο πίνακας είναι της Κομισιόν και οι προβλέψεις για την εξέλιξη του ΑΕΠ είναι σαφέστατες. Το 2018 έκλεισε με αύξηση 1,9%. Το 2019, θα κλείσει με μείωση στο 1,8%. Το 2020 προβλέπεται αύξηση 2,3%. Και το 2021 πάλι μείωση στο 2%. Αν πάρουμε το μέσο όρο της τετραετίας, έχουμε ετήσια αύξηση του ΑΕΠ κατά 2%. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Οτι ο ελληνικός καπιταλισμός μπορεί (θεωρητικά) να πιάσει τα προ κρίσης επίπεδα το 2030-2031. Υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχίσει μέχρι τότε να έχει μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ 2%. Πράγμα αδύνατο, φυσικά, όπως μπορεί να διαβεβαιώσει ακόμα και ένας πρωτοετής οικονομικής σχολής.
Το βασικότερο που προσπάθησε να κρύψει η κυβερνητική προπαγάνδα είναι πως οι φθινοπωρινές προβλέψεις της Κομισιόν διαψεύδουν πλήρως τις προβλέψεις της κυβέρνησης, οι οποίες έχουν αποτυπωθεί στο προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού 2020. Η κυβέρνηση προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ 2% το 2019 και 2,8% το 2020.
Αυτή η διάψευση δεν έχει θεωρητικό χαρακτήρα, αλλά άμεσες πρακτικές συνέπειες στη δημοσιονομική πολιτική. Ολα τα σενάρια ανατρέπονται, διότι έχουν γίνει με υποθέσεις για υψηλότερη ανάπτυξη (επομένως και υψηλότερα φορολογικά έσοδα). Κατά συνέπεια, όχι μόνο δε θα μπορέσουν να υλοποιηθούν όλα όσα υποσχέθηκε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αλλά θα απαιτηθούν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα προκειμένου να βγει το «πρωτογενές πλεόνασμα» του 3,5% του ΑΕΠ, που είναι συμφωνημένο μέχρι και το 2022. Κάτι ξέρει το ΔΝΤ που υποστηρίζει (θα το πει και με την έκθεσή του σε λίγο καιρό) την επιστροφή στα πιο σκληρά μνημονιακά μέτρα που ανεστάλησαν: πετσόκομμα της «προσωπικής διαφοράς» στις προ νόμου Κατρούγκαλου συντάξεις και κατάργηση του αφορολόγητου για μισθωτούς και συνταξιούχους.
ΥΓ. Ετοιμαστείτε, επίσης, και για εκλογές, μάλλον μέσα στο 2020, για να έχει λυμένα τα χέρια του ο Κούλης.