Επαρχιωτισμός, ξενοδουλεία και κυνική καπιταλιστική κερδοσκοπία

0

Ποιος είναι αυτός ο θρασύτατος Owen Jones που τολμά να αμφισβητεί το εθνικό μας σύμβολο, τον CEO της Pfizer Αλμπερτ Μπουρλά, το Ελληνόπουλο που δοξάζει το γένος των Ελλήνων στα πέρατα της οικουμένης; Δηλαδή ξέρει ο Owen Jones και δεν ξέρουν η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα που τηλεφώνησε στον Μπουρλά για να τον συγχαρεί, ο πρωθυπουργός Κούλης που τον κάλεσε σε τηλεδιάσκεψη για να τον συγχαρεί κι αυτός, η βουλευτίνα Ολυμπία (νυν ΣΥΡΙΖΑ, τέως ΠΑΣΟΚ) που ανέσυρε φωτογραφία του Μπουρλά με άλλους πασπίτες της Κτηνιατρικής Θεσσαλονίκης για να δηλώσει πόσο πολύ τιμά τη σχολή ο CEO;

Καταρχάς, μην φανταστείτε κανέναν επαναστάτη. Αρθρογράφος του Guardian (πρώην του Independent) είναι ο 36χρονος Τζόουνς. Και μέλος του Εργατικού Κόμματος. Eνας πατενταρισμένος σοσιαλδημοκράτης (περιγράφει τον εαυτό του ως «τέταρτης γενιάς σοσιαλιστή», με παππού κομμουνιστή και γονείς τροτσκιστές), απ’ αυτούς που κριτικάρουν τις ακραίες πλευρές της καπιταλιστικής βαρβαρότητας και είναι πολύ χρήσιμοι ως «αριστεροί μαϊντανοί» στα αστικά μίντια. Πρέπει να είναι καλός σ’ αυτή τη δουλειά, πάντως, γιατί παρά το νεαρόν της ηλικίας του βλέπει τα άρθρα του να αναδημοσιεύονται σε μεγάλα Μέσα, όπως το New Statesman, η Sunday Mirror, η Le Monde Diplomatique, Τα Νέα (όπου και αναδημοσιεύτηκε σήμερα το άρθρο του με τίτλο «Εμβόλιο για όλους»).

«Εάν ψάχνετε το απόλυτο δείγμα του “σοσιαλισμού για τους πλούσιους“ ή ενός παραδείγματος του ιδιωτικού τομέα που εξαρτάται από το κράτος για να αποκομίσει τεράστια κέρδη τότε δεν έχετε παρά να κοιτάξετε στις μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες» γράφει ο Τζόουνς. Και εξηγεί: «Η Pfizer και η γερμανική εταιρεία BioNTech με την οποία συνεργάζεται αναμένεται να κερδίσουν κάπου 9,8 εκατομμύρια στερλίνες τον επόμενο χρόνο από τον εμβόλιο κατά του κορωνοϊού».

Κι αμέσως μετά καρφώνει τον δικό μας ως αδίστακτο καπιταλιστή: «Οι ισχυρισμοί πως οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν θα έπρεπε να επωφεληθούν από τη μεγαλύτερη κρίση με την οποία ήρθε αντιμέτωπη η ανθρωπότητα από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου απορρίφθηκαν τον περασμένο Ιούλιο από τον CEO της Pfizer ως “ακραίοι“».

Αμέσως μετά κατηγορεί τις φαρμακοβιομηχανίες ως κρατικοδίαιτο καπιταλισμό: «Αλλά ο ισχυρισμός της Pfizer ότι “ποτέ δεν πήρε χρήματα από την αμερικανική κυβέρνηση ή από οποιονδήποτε άλλο“ δεν στέκει πουθενά: οι μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες εξαρτώνται από τη γενναιοδωρία του δημόσιου τομέα. Το πειραματικό εμβόλιο των Pfizer/BioNTech χρησιμοποιεί μια τεχνολογία που αναπτύχθηκε στα εργαστήρια του αμερικανικού Δημοσίου. Χωρίς το κράτος, αυτό το εμβόλιο δεν θα είχε αναπτυχθεί πιθανότατα τόσο γρήγορα».

Πρόκειται, προφανώς, για προβοκάτορα. Εμείς γνωρίζουμε ότι η ανθρωπότητα πρόκειται να σωθεί χάρη στην ιδιοφυΐα ενός Ελληνόπουλου (με κρύα καρδιά προσθέτουμε και το ζευγάρι των Τούρκων της γερμανικής BioNTech). Και κοιτάξτε τι γράφει ο βρετανός προβοκάτορας, που δε διστάζει να εκθέσει το Ελληνόπουλο, όχι μόνο ως αδίστακτο καπιταλιστή, αλλά και ως στυγνό κερδοσκόπο του χρηματιστήριου: «Ενώ κάθε μέρα χάνονται περίπου 10.000 ζωές σε ολόκληρο τον κόσμο από την πανδημία, ο CEO της Pfizer κερδίζει από τα νέα για το εμβόλιο 5,6 εκατ. δολάρια πουλώντας μέρος των μετοχών του. Αυτό και μόνο θα έπρεπε να προκαλέσει κάτι περισσότερο από ενόχληση (εκπρόσωπός του δήλωσε στο Axios πως “η πώληση ήταν μέρος ενός προκαθορισμένου σχεδίου, το οποίο είχε εκπονηθεί τον περασμένο Αύγουστο“)».

Σωστά τα είπε ο εκπρόσωπος του Ελληνόπουλου, του CEO Μπουρλά. Από τον Αύγουστο ο CEO είχε προγραμματίσει να πουλήσει μετοχές. Το γεγονός ότι τον Αύγουστο «έτρεχε» ήδη το πρόγραμμα για την παραγωγή του εμβόλιου της Pfizer και ότι η πώληση του τεράστιου πακέτου μετοχών έγινε τη μέρα που ανακοινώθηκε ότι το εμβόλιο είναι επιτυχημένο και η τιμή της μετοχής της Pfizer εκτοξεύτηκε, είναι εντελώς συμπτωματικό! Ο Μπουρλά είναι αγνός ως Ελλην. Αποκλείεται να μάζεψε τον Αύγουστο τα στελέχη της Pfizer και να τους είπε «μάγκες, μόλις ανακοινώσουμε ότι το εμβόλιο είναι επιτυχημένο (σε επίπεδο προκαταρκτικών ερευνών), να είστε έτοιμοι να σπρώξετε 132.508 μετοχές. Αν δεν είστε έτοιμοι και χάσουμε την ευκαιρία, θα σας κόψω τον κώλο». Δεν κάνει χρηματιστηριακή κερδοσκοπία ένα Ελληνόπουλο!

Ο Τζόουνς γράφει ότι «η οργάνωση Global Justice Now ζητάει να μην αναγνωριστεί στην Pfizer το δικαίωμα στην πατέντα. Η πατέντα εξασφαλίζει το δικαίωμα στην παραγωγή και την πώληση επί μια εικοσαετία, μπλοκάροντας έτσι την παραγωγή φτηνότερων φαρμάκων, γνωστών και ως γενόσημων. Αυτός είναι ένας τομέας που δεν καθοδηγείται από τη θεραπεία των ασθενειών αλλά από τα κέρδη των μετόχων. Για παράδειγμα, πρόσφατες έρευνες βρήκαν πως τα έσοδα από τις αυξημένες τιμές της ινσουλίνης πήγαν στις τσέπες των μετόχων και όχι στην έρευνα. Οταν νεοφυείς επιχειρήσεις αναπτύσσουν καινοτόμα φάρμακα, οι μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες όχι μόνο τις αγοράζουν αλλά και σταματούν τα προγράμματα για να καταπνίξουν τον ανταγωνισμό».

Συκοφαντίες. Εμείς, γεμάτοι από εθνική υπερηφάνεια, απαιτούμε να μην απαγορευτεί το πατεντάρισμα του εμβόλιου. Θέλουμε να κάνουμε εμβόλιο που θα γράφει πάνω Pfizer και όχι οποιαδήποτε άλλη μάρκα. Θέλουμε το εμβόλιο του δικού μας παιδιού κι ας πληρώνουμε κάτι παραπάνω. Η εθνική υπερηφάνεια δεν έχει χρηματική τιμή! Και βέβαια, είμαστε σίγουροι ότι η Pfizer (όπως και τα άλλα φαρμακευτικά μονοπώλια) θα πατεντάρει το εμβόλιό της για μια εικοσαετία. Κι εμείς θα καμαρώνουμε για τα κέρδη που θα μοιράζει στους μετόχους της Pfizer (και στον εαυτό του και στα υπόλοιπα golden boys) το Ελληνόπουλο, ο Μπουρλά.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: