Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Σαν σήμερα 25 Γενάρη
  • Η Ολγα Κεφαλογιάννη επιβεβαιώνει ότι έκανε χρήση της διάταξης για την επιμέλεια τέκνων – Ο Μητσοτάκης την καλύπτει
  • ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ
  • Σαν σήμερα 24 Γενάρη
  • Αγρια σύγκρουση στο εσωτερικό της σιωνιστικής οντότητας, ενόψει της εφαρμογής της δεύτερης φάσης στη Γάζα
  • Ξεσκονόπανο made in Nederlands
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Οικονομία»Ενα κωλόχαρτο γεμάτο αντιλαϊκά μέτρα
Οικονομία

Προσχέδιο Κρατικού Προϋπολογισμού 2012

Ενα κωλόχαρτο γεμάτο αντιλαϊκά μέτρα

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr8 Οκτ 2011, 00:00

Ενα κωλόχαρτο γεμάτο αντιλαϊκά μέτρα, αυτό είναι το προσχέδιο Κρατικού Προϋπολογισμού του 2012, που έδωσε στη δημοσιότητα ο Βενιζέλος. Κωλόχαρτο, γιατί όλες οι εκτιμήσεις του είναι αυθαίρετες και κατασκευασμένες για να υπηρετήσουν προπαγανδιστικές σκοπιμότητες. Γεμάτο με αντιλαϊκά μέτρα, όμως, άλλα από τα οποία φαίνονται καθαρά και άλλα μπορεί ένα έμπειρο μάτι να τα δει να έρχονται σε βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Αντιλαϊκά μέτρα, το ποσοτικό μέγεθος των οποίων θ’ αλλάξει πολλές φορές, πάντα σε βάρος των εργαζόμενων, όπως άλλωστε γίνεται και μέχρι τώρα.

Το ΠΑΣΟΚ κατηγορούσε τη ΝΔ ότι ψήφιζε προϋπολογισμούς οι οποίοι στην πράξη διαψεύδονταν. Και τι να πει κανείς για τον δικό του προϋπολογισμό του 2011, που έχει αλλάξει τρεις φορές μέχρι τώρα και θ’ αλλάξει τουλάχιστον άλλη μία μέχρι το τέλος του χρόνου; Είναι ν’ απορεί κανείς γιατί ψηφίζουν προϋπολογισμούς, όταν κάθε τρεις και λίγο τους αλλάζουν, προσθέτοντας νέα αντιλαϊκά μέτρα και κάνοντας νέες «εκτιμήσεις» για την εξέλιξη των βασικών τους μεγεθών. Δεν μιλάμε για μικροδιαφορές, αλλά για τεράστιες διαφορές. Ιδού ένα παράδειγμα. Στο Μεσοπρόθεσμο, που το ψήφισαν μόλις τον Ιούνη, «προέβλεπαν» ότι οι δαπάνες για τόκους το 2011 θα είναι 16 δισ. και το 2012 16,9 δισ. ευρώ. Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού τα ποσά ανεβαίνουν στα 16,3 δισ. για το 2011 και 17,9 δισ. για το 2012. Επιλέξαμε σκόπιμα τους τόκους, γιατί με δεδομένο ότι δεν δανείζονται από τις «αγορές» αλλά από την τρόικα, ενώ ο βραχυπρόθεσμος δανεισμός κινείται επίσης σε καθορισμένα πλαίσια, δεν είναι δυνατόν να πέφτεις έξω 300 εκατομμύρια για το 2011 και 1 δισεκατομμύριο για το 2012. Απλά, πρόκειται για μπαλαμούτι. Και μάλιστα για μπαλαμούτι… διφασικό. Αυξομειώνουν τα νούμερα είτε για να κλείσουν τα βαρύγδουπα προγράμματα που κατά καιρούς παρουσιάζουν και να τα εμφανίσουν σαν πρότυπα επιστημοσύνης, είτε για να εξυπηρετήσουν προπαγανδιστι-  κούς σκοπούς.

Υπάρχουν πάρα πολλά τέτοια παραδείγματα που δικαιολογούν πλήρως το χαρακτηρισμό κωλόχαρτο για το προσχέδιο του Βενιζέλου. Γράφει, για παράδειγμα, στη σελίδα 12, ότι «τα μέτρα που θα έχουν άμεση επίπτωση στη μείωση του ελλείμματος και στη δυναμική του χρέους στο τελευταίο τρίμηνο του 2011 είναι η εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου και η διεύρυνση του θεσμού της εργασιακής εφεδρείας στο σύνολο του δημοσίου τομέα και η υλοποίηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων». Πας, όμως, στη σελίδα 24, όπου δημοσιεύεται πίνακας με τις «νέες δημοσιονομικές παρεμβάσεις», και βλέπεις ότι η εργασιακή εφεδρεία το 2011 θα αποφέρει μηδενικό όφελος! Οι άνθρωποι δεν ξέρουν τι γράφουν ή μάλλον δεν θυμούνται τι μπαλαμούτι κάνουν κάθε φορά και καθώς βιάζονται ξεβρακώνονται.

Και το ενιαίο μισθολόγιο; Θα συμβάλλει κι αυτό το 2011, γράφουν στη σελίδα 12, όμως στους πίνακες που παρατίθενται στις επόμενες σελίδες, οι οποίοι υποτίθεται ότι εξηγούν αναλυτικά τι θα αποδώσει κάθε παρέμβαση, ενιαίο μισθολόγιο δεν υπάρχει ούτε για δείγμα! Ούτε καν στην κατηγορία «εξορθολογισμός μισθολογικής δαπάνης». Εκεί αναφέρουν τον περιορισμό των προσλήψεων, την αναστολή χορήγησης της μισθολογικής ωρίμανσης, την καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, όχι όμως το ενιαίο μισθολόγιο. Προφανώς, οι πίνακες αυτοί είχαν φτιαχτεί από πριν, την περίοδο που προσπαθούσαν να κρύψουν την αλήθεια από τους δημόσιους υπάλληλους, και τους άφησαν έτσι, ίσως γιατί δεν προλάβαιναν να κάνουν νέο μπαλαμούτι και να χώσουν μέσα και το ενιαίο μισθολόγιο, με τα 150 εκατ. το 2011 και τα 950 το 2012, που αναφέρουν σε άλλο πίνακα.

Δυστυχώς, ο χώρος δεν επαρκεί για να παραθέσουμε κι άλλες τέτοιες χοντρές αντιφάσεις μέσα στις σελίδες του προσχέδιου, που αποκαλύπτουν ότι πρόκειται για ένα σχέδιο που φτιάχτηκε στο πόδι, γιατί οι συντάκτες αδιαφορούν για τα νούμερα. Μόνο η κατεύθυνση τους ενδιαφέρει κι αυτή είναι μια κατεύθυνση βαθιά αντεργατική και αντιλαϊκή, που θα φέρνει συνέχεια νέα μέτρα. Ούτε η τρόικα ενδιαφέρεται για τα νούμερα, αλλιώς θα έλεγε στο οικονομικό επιτελείο ότι είναι ασόβαρο όταν φέρνει ένα τέτοιο προσχέδιο προϋπολογισμού. Θα αναφέρουμε μόνο ένα σημαντικό παράγοντα. Μια μέρα μετά την κατάθεση του προσχέδιου, η ΕλΣτατ ανακοίνωσε νέα αναθεώρηση του βασικότερου μεγέθους, του ύψους του ΑΕΠ. Επομένως, ολόκληρο το προσχέδιο είναι στον αέρα. Ειδικά σε ό,τι αφορά το ύψος του ελλείμματος και του χρέους. Και πώς το ξεπερνά αυτό ο Βενιζέλος, ο οποίος προφανώς γνώριζε για τη νέα αναθεώρηση (αφού σε συνεννόηση μαζί του και με την τρόικα έγινε); Αναφέρει ότι το έλλειμμα αντί για 8,5% μπορεί να είναι 9%. Γι’ αυτό, όμως, δεν θα φταίει η νέα αναθεώρηση του ύψους του ΑΕΠ, αλλά η… ασυνέπεια των φορολογούμενων! Μιλάμε, δηλαδή, για πολιτική αλητεία στο τετράγωνο.

Ας δούμε, τώρα, την αντεργατική-αντιλαϊκή κατεύθυνση του νέου προϋπολογισμού. Οι «νέες παρεμβάσεις» (έτσι ονομάζουν τα νέα μέτρα) θα είναι 2,11 δισ. ευρώ το 2011 (δηλαδή το τελευταίο τρίμηνο) και 5,01 δισ. ευρώ το 2012. Η πλάκα είναι πως στο Μεσοπρόθεσμο του Ιούνη μιλούσαν για σύνολο παρεμβάσεων 28,35 δισ. ευρώ μέχρι το 2015, ενώ στο νέο Μεσοπρόθεσμο που ετοιμάζουν μιλούν για σύνολο παρεμβάσεων 26,23 δισ. Κι ενώ στο Μεσοπρόθεσμο δεν δίνουν καμιά εξήγηση γι’ αυτή τη διαφορά, σε συνέντευξη που έδωσε ο Βενιζέλος είπε ότι η διαφορά των 2,13 δισ. μένει ανοιχτή για να συζητηθεί με την τρόικα και να κατανεμηθεί στο 2013 και το 2014! Στην ίδια συνέντευξη μίλησε για νέα μέτρα 6,5 δισ. ευρώ, ενώ στο προσχέδιο προϋπολογισμού τα νέα μέτρα συμποσούνται σε 7,12 δισ. ευρώ. Αλλα γράφει στο προσχέδιο, άλλα λέει ο Βενιζέλος στις συνεντεύξεις του. Πώς, λοιπόν, να μη χαρακτηρίσεις αυτό το προσχέδιο κωλόχαρτο;

Ας δούμε λίγο τις «προβλέψεις» του κωλόχαρτου για το 2012, γιατί έχουν τη σημασία τους. Το 2012, οι δαπάνες για μισθούς και συντάξεις προϋπολογίζονται σε 20 δισ. ευρώ και οι δαπάνες για τόκους (μόνο για τόκους, όχι και για χρεολύσια) σε 17,9 δισ. ευρώ. Είναι φανερό, ότι από το 2013 και μετά οι τόκοι θα ξεπεράσουν κατά πολύ τις πληρωμές μισθών και συντάξεων.

Οσο για το πρωτογενές πλεόνασμα, που τσαμπουνάει καθημερινά ο Βενιζέλος, στο προσχέδιο αναφέρεται ότι ο κρατικός προϋπολογισμός θα έχει και πάλι πρωτογενές έλλειμμα ύψους 1,14 δισ. ευρώ. Στην πραγματικότητα, το πρωτογενές έλλειμμα θα είναι μεγαλύτερο, όπως δείχνει η μέχρι τώρα εμπειρία. Για παράδειγμα, το 2011 «πρόβλεπαν» πρωτογενές έλλειμμα 5 δισ., αυτή τη στιγμή «προβλέπουν πρωτογενές έλλειμμα 7,5 δισ. (μισή φορά μεγαλύτερο!) και μέχρι το τέλος του χρόνου σίγουρα θα γίνει ακόμη μεγαλύτερο. Με κουτοπόνηρο τρόπο ο Βενιζέλος δεν μιλά για πρωτογενές πλεόνασμα στον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά κάνει ένα σάλτο προς το ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης και μιλά για θετικό «πρωτογενές αποτέλεσμα γενικής κυβέρνησης». Αυτό, όμως, είναι παιχνίδι με τις λέξεις που δεν έχει καμιά σχέση με την πραγματικότητα.

Τα έσοδα από την άμεση φορολογία «προβλέπεται» ότι θα αυξηθούν κατά 14,3% έναντι του 2011. Ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων (δηλαδή κυρίως των εργαζόμενων) «προβλέπεται» να αυξηθεί κατά 27,5%, λόγω της εξαφάνισης του αφορολόγητου και της κατάργησης πολλών φοροαπαλλαγών, ενώ ο φόρος νομικών προσώπων (καπιταλιστικών επιχειρήσεων) «προβλέπεται» να μειωθεί κατά 22%, λόγω της κρίσης, αλλά και λόγω της μείωσης του συντελεστή φορολόγησης αδιανέμητων κερδών από 24% σε 20%. Οι εργαζόμενοι θα πληρώσουν εξωφρενικά παραπάνω άμεσο φόρο και οι καπιταλιστικές επιχειρήσεις εξωφρενικά λιγότερο.

Σε ό,τι αφορά τον ΦΠΑ, η «πρόβλεψη» για το 2012 (16,56 δισ.) είναι πολύ κάτω από τα 17,37 δισ. που εισπράχτηκαν πραγματικά το 2010. Δηλαδή, παρά τις αυξήσεις των συντελεστών, ο ΦΠΑ που μαζεύει το κράτος μειώνεται. Αυτή η ιστορία με τον ΦΠΑ έχει και ιδεολογικό χαρακτήρα. Επικαλούνται συνεχώς την πτώση των εσόδων από τους έμμεσους φόρους, για να επιστρέφουν στα λεγόμενα «οριζόντια μέτρα», δηλαδή μείωση μισθών και συντάξεων και αύξηση της άμεσης φορολογίας των φυσικών προσώπων, καθώς και στο χτύπημα των επιχορηγούμενων κοινωνικών φορέων (ασφαλιστικά ταμεία, ΟΑΕΔ κ.λπ.), σε μια περίοδο που φουντώνει η ανεργία και η υποαπασχόληση.

«Οι διαρθρωτικές αλλαγές στην αγορά εργασίας μπορούν να ενισχύσουν τη συμβολή του παράγοντα εργασίας στην ανάπτυξη από το 2012», αναφέρεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού. Αυτό είναι σάλπισμα επίθεσης ενάντια στους εργαζόμενους σε όλο το εύρος της οικονομίας, σε δημόσιο και ιδιωτικό καπιταλιστικό τομέα. Δεν τους φτάνει όσα έκαναν μέχρι τώρα, δεν τους φτάνει τόσο εργατικό αίμα που ήπιαν, τα βαμπίρ της κεφαλαιοκρατίας ζητούν κι άλλο.

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο Άρθρο

Προσχέδιο Κρατικού Προϋπολογισμού 2012

Και οι εκπαιδευτικοί στο πηγάδι της εργασιακής εφεδρείας
Επόμενο άρθρο

Προσχέδιο Κρατικού Προϋπολογισμού 2012

Greek statistics for ever

Σχετικά Αρθρα

Ενσωμάτωση του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ: Για να συνεχιστεί το θεάρεστο έργο της εγκληματικής οργάνωσης

Οικονομία 23 Δεκ 2025, 19:55

Ελιγμός της ΕΕ μπροστά στον αγροτικό ξεσηκωμό: ανέβαλε την υπογραφή της Mercosur

Αγροτικά 19 Δεκ 2025, 14:16

Δεν τηρούν ούτε τα στοιχειώδη προσχήματα

Στέλεχος πολυεθνικών βάζει ο Θεοδωρικάκος διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής για την (Μη) Προστασία του Καταναλωτή και την (Μη) Εποπτεία της Αγοράς

Οικονομία 18 Δεκ 2025, 15:15

Τι γυρεύει ο Παπασταύρου στο αμερικάνικο σιωνιστικό λόμπι;

Οικονομία 5 Δεκ 2025, 14:24

O Kεφαλογιάννης σε ρόλο διαφημιστή γερμανικής αλυσίδας

Οικονομία 5 Δεκ 2025, 13:24

Ξεσηκώθηκαν και οι λαϊκατζήδες

Οικονομία 3 Δεκ 2025, 21:08
Ροή Ειδήσεων
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 25 Γενάρη

25 Ιαν 2026, 00:01
Πολιτική

Η Ολγα Κεφαλογιάννη επιβεβαιώνει ότι έκανε χρήση της διάταξης για την επιμέλεια τέκνων – Ο Μητσοτάκης την καλύπτει

Θλιβερό delivery boy ο Φλωρίδης που κατέθεσε τη διάταξη

24 Ιαν 2026, 11:09
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

24 Ιαν 2026, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 24 Γενάρη

24 Ιαν 2026, 00:01
Διεθνή

Αγρια σύγκρουση στο εσωτερικό της σιωνιστικής οντότητας, ενόψει της εφαρμογής της δεύτερης φάσης στη Γάζα

23 Ιαν 2026, 20:25
Η παπάρα

Ξεσκονόπανο made in Nederlands

23 Ιαν 2026, 15:14
Κόντρες

On the rocks

23 Ιαν 2026, 14:17
Παιδεία

Διοικητικοί ΕΚΠΑ: Καταγγελία για την νέα προσφυγή της κυβέρνησης ενάντια στην απεργία-αποχή από τις διαγραφές φοιτητών  

23 Ιαν 2026, 11:54
Διεθνή

Η ιδιωτικοποίηση δολοφονεί (και) στην Ισπανία

Σε γραμμή κουκουλώματος του εγκλήματος στο Αδαμούθ η κυβέρνηση Σάντσεθ

23 Ιαν 2026, 11:25
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 23 Γενάρη

23 Ιαν 2026, 00:01
Περιβάλλον

Το βουνό κατέβηκε αυτή τη φορά στη Γλυφάδα – Ενας θάνατος και μεγάλες καταστροφές

Αν η απαίτηση για ουσιαστική αντιπλημμυρική προστασία, που ξεκινάει από τα βουνά, δε γίνει οργισμένη λαϊκή απαίτηση, θα είμαστε διαρκώς στο ίδιο έργο θεατές

22 Ιαν 2026, 21:10
Παιδεία

«Η μουσική παιδεία είναι πολιτισμός, δεν είναι πολυτέλεια να είσαι μουσικός»

Στους δρόμους οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Χανίων

22 Ιαν 2026, 17:48
Πολιτική

Σύμπτωση είναι, μην πάει ο νους σας στο πονηρό

22 Ιαν 2026, 14:16
Κόντρες

Η σημασία της παύσης στη μουσική

22 Ιαν 2026, 13:47
Παιδεία

Κακοκαιρία και Tηλεκπαίδευση: Η μέγιστη υποκρισία

22 Ιαν 2026, 11:44
Εργατικά

Τα πειθαρχικά θα ηττηθούν – το Δημόσιο Σχολείο θα νικήσει (ανταπόκριση από την Τρίπολη)

Μαζική συμπαράσταση, την ημέρα διεξαγωγής του Πειθαρχικού κατά τριών νεοδιόριστων εκπαιδευτικών που συμμετέχουν στη νόμιμη απεργία-αποχή από την αξιολόγηση

22 Ιαν 2026, 10:12
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 22 Γενάρη

22 Ιαν 2026, 00:01
Πολιτική

Χάβρα το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ – Ο Ανδρουλάκης σε μέγγενη μάρκας «Χαρηπαύλου»

21 Ιαν 2026, 21:15
Διεθνή

Δέκα Παλαιστίνιοι δολοφονήθηκαν σε λιγότερο από μια ώρα στη Γάζα

Ανάμεσά τους τρεις δημοσιογράφοι που κάλυπταν την κατασκευή καταυλισμού αστέγων από την Αιγυπτιακή Επιτροπή

21 Ιαν 2026, 19:10
Παιδεία

Η Πρωτοβουλία Πανεπιστημιακών ΑΠΘ-ΠΑΜΑΚ-ΔΙΠΑΕ για το «συνέδριο» «Η Οικονομία του Πολέμου»

21 Ιαν 2026, 14:57
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 25 Γενάρη

Ρωσία: Ημέρα φοιτητών.

1911: Σοβαρά επεισόδια σε απεργία των ταχυδρομικών (Αθήνα).

1916: Επιτάσσονται άλευρα και ζάχαρη στην Αθήνα, διανομή με δελτίο, απαγορεύεται η εξαγωγή τροφίμων.

1919: Ιδρύεται η Κοινωνία των Εθνών.

1945: Συλλαλητήριο 100.000 Θεσσαλονικέων κατά της αγγλικής επέμβασης, της τρομοκρατίας και των δολοφονιών στην Αθήνα. Ζητούν δημοκρατική, αντιπροσωπευτική διακυβέρνηση και τιμωρία των εθνοπροδοτών.

1971: Ο στρατηγός Ιντι Αμίν Νταντά ανατρέπει τον πρόεδρο Μίλτον Ομπότε και επιβάλλει δικτατορία στην Ουγκάντα.

1985: Πεθαίνει ο Ηλίας Ηλιού.

1996: Κρίση των Ιμίων.

2008: Επίθεση στο αστυνομικό τμήμα Πεύκης καίει δύο περιπολικά, δύο συμβατικά αυτοκίνητα και μία μοτοσικλέτα, ενώ σπάζεται και η τζαμαρία του τμήματος.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Δεν είμαι δημοφιλής σε εσάς τώρα επειδή υπερασπίζομαι τον Ντόναλντ Τραμπ, αλλά πραγματικά πιστεύω ότι μπορούμε να είμαστε χαρούμενοι που είναι σε αυτή τη θέση, επειδή μας ανάγκασε στην Ευρώπη να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες που πρέπει να φροντίσουμε περισσότερο για την άμυνά μας. Μπορεί η Ευρώπη να αμυνθεί; Με τίποτα. Χωρίς τον Ντόναλντ Τραμπ, αυτό δεν θα είχε συμβεί ποτέ, αρκετές ευρωπαϊκές χώρες δεν θα είχαν αυξήσει τις αμυντικές τους δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ τους.

Μαρκ Ρούτε

(Ο πρώην πρωθυπουργός της Ολλανδίας και νυν γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ προκάλεσε το κοινό του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός, μιλώντας σε ένα πάνελ με τίτλο «Μπορεί η Ευρώπη να αμυνθεί;». Οταν συναντήθηκε με τον Τραμπ, άρχισε και πάλι να τον ξεσκονίζει και να τον γλείφει. «Μπορείτε να είστε απολύτως βέβαιος ότι, αν ποτέ οι ΗΠΑ δεχτούν επίθεση, οι σύμμαχοί σας θα είναι μαζί σας. Υπάρχει απόλυτη εγγύηση. Με πονάει αν πιστεύετε πως δεν είναι έτσι και υπό την ηγεσία σας αυτή η Συμμαχία είναι ισχυρότερη από ποτέ», του είπε. Ο πορτοκαλομαλλιάς πήρε το γνωστό σε τέτοιες περιπτώσεις ύφος του, φούσκωσε σαν γαλοπούλα και ευχαρίστησε τον Ρούτε για το «μεγάλο κομπλιμέντο». Αντανακλά ο Ρούτε τις θέσεις του ολλανδικού ιμπεριαλισμού; Σε καμιά περίπτωση. Ο Ρούτε εκφράζει μόνο τον εαυτό του. Οι Αμερικάνοι διορίζουν τον εκάστοτε γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, αυτοί διόρισαν και τον Ρούτε. Η κυβέρνηση Μπάιντεν στήριξε δημόσια την υποψηφιότητά του, στέλνοντας σε όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ το μήνυμα «αυτός είναι, τέλος». Λίγους μήνες αργότερα η διάδοχος του Μπάιντεν, Καμάλα Χάρις, είχε ηττηθεί από τον Τραμπ και ο Ρούτε, ως καλός επαγγελματίας, προσαρμόστηκε άμεσα στις απαιτήσεις του νέου αφεντικού, το οποίο δημόσια αποκαλεί daddy. Μπαμπάκα! Μπορεί σ’ εμάς τους απλούς ανθρώπους, με αξιοπρέπεια και τιμή, αυτή η συμπεριφορά να προκαλεί αηδία, όμως στους αστούς πολιτικούς δεν προκαλεί τα ίδια αισθήματα. Πολλοί και πολλές πρέπει να θαυμάζουν τον Ρούτε που took the job και κατάφερε να δείξει τέτοια προσαρμοστικότητα. Η κυβερνητική πολιτική σε κάθε ιμπεριαλιστική χώρα υπερασπίζεται τα συμφέροντα της μονοπωλιακής τάξης αυτής της χώρας. Οι αστοί πολιτικοί, όταν αναλαμβάνουν διεθνή πόστα, υπερασπίζονται εκείνους που τους διόρισαν στο πόστο. Ο προκάτοχος του Ρούτε, Γενς Στόλτενμπεργκ, πρώην πρωθυπουργός και υπουργός της Νορβηγίας, ξεκίνησε από τη… μαρξιστική-λενινιστική Κόκκινη Νεολαία και αργότερα πέρασε στο σοσιαλδημοκρατικό Εργατικό Κόμμα Νορβηγίας, με το οποίο έχτισε την πολιτική του καριέρα. Ως γενικός γραμμαστέας του ΝΑΤΟ δεν έκανε τίποτα διαφορετικό απ’ αυτό που κάνει ο δεξιός Ρούτε. Απλά ο Ρούτε είχε την «ατυχία» να πέσει πάνω στη δεύτερη θητεία του Τραμπ, κατά την οποία αυτός «έχει ξεφύγει». Αλλά ο Ρούτε τιμά τη δουλειά που του ανέθεσαν οι Αμερικάνοι, βάζοντας στοιχεία οσφυοκαμψίας, ξεσκονίστρας και γλειψίματος στη δημόσια συμπεριφορά του)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • Προσχέδιο Κρατικού Προϋπολογισμού 2012

    17Ν
    • Προσχέδιο Κρατικού Προϋπολογισμού 2012

      Εφετείο 17Ν
  • Προσχέδιο Κρατικού Προϋπολογισμού 2012

    ΕΛΑ
    • Προσχέδιο Κρατικού Προϋπολογισμού 2012

      Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Προσχέδιο Κρατικού Προϋπολογισμού 2012

      Εφετείο ΕΛΑ
    • Προσχέδιο Κρατικού Προϋπολογισμού 2012

      Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Προσχέδιο Κρατικού Προϋπολογισμού 2012

    Επαναστατικός Αγώνας
    • Προσχέδιο Κρατικού Προϋπολογισμού 2012

      Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Προσχέδιο Κρατικού Προϋπολογισμού 2012

      Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Προσχέδιο Κρατικού Προϋπολογισμού 2012

      Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Προσχέδιο Κρατικού Προϋπολογισμού 2012

    Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • Προσχέδιο Κρατικού Προϋπολογισμού 2012

      3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Προσχέδιο Κρατικού Προϋπολογισμού 2012

      4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Προσχέδιο Κρατικού Προϋπολογισμού 2012

      Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Προσχέδιο Κρατικού Προϋπολογισμού 2012

    Σπάζοντας την πολιορκία
    • Προσχέδιο Κρατικού Προϋπολογισμού 2012

      Προσχέδιο Κρατικού Προϋπολογισμού 2012

      Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Προσχέδιο Κρατικού Προϋπολογισμού 2012

      Προσχέδιο Κρατικού Προϋπολογισμού 2012

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Προσχέδιο Κρατικού Προϋπολογισμού 2012

      Προσχέδιο Κρατικού Προϋπολογισμού 2012

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Προσχέδιο Κρατικού Προϋπολογισμού 2012

      Προσχέδιο Κρατικού Προϋπολογισμού 2012

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Προσχέδιο Κρατικού Προϋπολογισμού 2012

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Προσχέδιο Κρατικού Προϋπολογισμού 2012

    Προσχέδιο Κρατικού Προϋπολογισμού 2012

    Ποιοι είμαστε
  • Προσχέδιο Κρατικού Προϋπολογισμού 2012

    Προσχέδιο Κρατικού Προϋπολογισμού 2012

    Επικοινωνία
  • Προσχέδιο Κρατικού Προϋπολογισμού 2012

    Προσχέδιο Κρατικού Προϋπολογισμού 2012

    Όροι χρήσης
  • Προσχέδιο Κρατικού Προϋπολογισμού 2012

    Προσχέδιο Κρατικού Προϋπολογισμού 2012

    Ποιοι είμαστε
  • Προσχέδιο Κρατικού Προϋπολογισμού 2012

    Προσχέδιο Κρατικού Προϋπολογισμού 2012

    Επικοινωνία
  • Προσχέδιο Κρατικού Προϋπολογισμού 2012

    Προσχέδιο Κρατικού Προϋπολογισμού 2012

    Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo