«Οι Ευρωπαίοι μπορούν να μάθουν σήμερα όχι από τη Γερμανία, αλλά από την Ελλάδα, πώς γίνεται η σταθεροποίηση ενός προϋπολογισμού»! Η γερμανική Handelsblatt, η σοβαρή εκδοχή του «ανθελληνισμού» προ διμήνου (η λαϊκίστικη ήταν η Bild), η φυλλάδα που καλούσε την κυβέρνηση Μέρκελ να πετάξει την Ελλάδα έξω από την ΟΝΕ, έγραψε τα παραπάνω στο κύριο άρθρο της την περασμένη Τετάρτη. Ο λόγος; Θεωρεί ανεπαρκή τα μέτρα περικοπών 80 δισ. από το γερμανικό κρατικό προϋπολογισμό, που ανακοίνωσε η γερμανική κυβέρνηση.
Κάθε μέρα που περνάει επιβεβαιώνει, μέσα από δεκάδες ειδήσεις, αυτό που είχαμε εκτιμήσει όταν εξελισσόταν η επίθεση ενάντια στο ελληνικό κρατικό χρέος και η λυσσασμένη εκστρατεία του ευρωπαϊκού Τύπου για τους «τεμπέληδες» Ελληνες, που «έχουν μάθει να καλοπερνούν με δανεικά». Οτι πέρα από τα κερδοσκοπικά παιχνίδια του διεθνούς χρηματιστικού κεφάλαιου, που είχαν να κάνουν και με το χρέος των υπόλοιπων κρατών της ευρωζώνης και με το ίδιο το ευρώ, η Ελλάδα χρησιμοποιούνταν και σαν πειραματόζωο για την αντοχή του ευρωπαϊκού προλεταριάτου σε μια διαδικασία «κινεζοποίησης». Από τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση υπέγραψε το Μνημόνιο με την τρόικα των ΔΝΤ-ΕΕ-ΕΚΤ, συμφωνώντας σε ένα νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα που παρόμοιό του δεν έχει εφαρμοστεί σε ευρωπαϊκή χώρα, άρχισε η επέκτασή του σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Ακόμα και στην καρδιά του ευρωπαϊκού ιμπεριαλισμού, τη Γερμανία.
Ολα αυτά είναι αποτελέσματα της παγκόσμιας κρίσης του καπιταλισμού, της εξαιρετικά ασταθούς εξόδου απ’ αυτή και της όξυνσης του ανταγωνισμού ανάμεσα στα βασικά ιμπεριαλιστικά κέντρα του πλανήτη. Ακόμη και στελέχη που από τη θέση τους οφείλουν να είναι προσεκτικά, προειδοποιούν για τους νέους κινδύνους. Οπως ο Νο 2 του ΔΝΤ Ναουγιούκι Σινοάρα, που προειδοποίησε πριν μερικές μέρες για κίνδυνο «υπερθέρμανσης» κάποιων ασιατικών οικονομιών (εννοούσε την Κίνα και την Ινδία) και σημείωσε με νόημα ότι η κρίση χρέους στην Ευρώπη και η αστάθεια των «αγορών» που συνδέονται μ’ αυτή «υπενθυμίζει ότι η ανάκαμψη είναι εύθραυστη και υπόκειται σε σοβαρούς κινδύνους». Η Παγκόσμια Τράπεζα στις τελευταίες προβλέψεις της περιλαμβάνει και ένα σενάριο το οποίο ονομάζει «χείριστο». Σύμφωνα μ’ αυτό, ένα ή περισσότερα ισχυρά κράτη προχωρούν σε στάση πληρωμών στο άμεσο μέλλον, με αποτέλεσμα «απώλεια και κρίση εμπιστοσύνης σε παγκόσμιο επίπεδο».
Τα ιμπεριαλιστικά κέντρα βρίσκονται σε άγριο ανταγωνισμό. Συμμαχίες συνάπτονται και διαλύονται με ορίζοντα μηνών. Δείτε για παράδειγμα τη μίνι επανασύνδεση του γερμανο-γαλλικού άξονα, ο οποίος μέχρι πριν από μερικές εβδομάδες εμφανιζόταν στα πρόθυρα της πλήρους διάλυσης. Η Γαλλία, που μαζί με άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις της ΕΕ αποδοκίμασε τη γερμανική πρωτοβουλία να κηρύξει μονομερή απαγόρευση του naked short selling σε CDS και μετοχές βασικών επιχειρήσεων (δηλαδή της διαπραγμάτευσης τίτλων χωρίς άμεση παράδοσή τους), κατέληξε σε μια κοινή επιστολή των Μέρκελ και Σαρκοζί προς τον πρόεδρο της Κομισιόν, με την οποία ζητούν την προώθηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο αυτού που ήδη εφαρμόζει η Γερμανία. Το θέμα του ελέγχου των χρηματιστηριακών «αγορών» θα είναι το βασικό που θα απασχολήσει τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 17 Ιούνη. Γερμανία και Γαλλία θα εμφανιστούν μαζί και αναμένεται να επιβάλουν τη θέλησή τους. Για να γίνει αυτό χρειάστηκε να προηγηθεί εντατικό παρασκήνιο, σίγουρα με πολλές εμπλοκές (χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο Σαρκοζί βρισκόταν στο Βερολίνο και αναβλήθηκε προγραμματισμένη συνάντησή του με τη Μέρκελ).
Απέναντι στο γερμανο-γαλλικό άξονα παρατάσσεται ήδη ο αγγλοσαξωνικός (ΗΠΑ-Βρετανία), ο χρηματοπιστωτικός τομέας του οποίου κυριαρχεί στις «παγκοσμιοποιημένες αγορές». Ο πρόεδρος της Fed Μπεν Μπερνάνκι αναφέρθηκε με ειρωνικό τρόπο στην «κρίση χρέους της ευρωζώνης», ενώ υψηλόβαθμο στέλεχος της Goldman Sachs παρατήρησε ότι αυτό θα είχε νόημα μόνο σε παγκόσμιο επίπεδο, διότι αλλιώς «ζημιώνεται η ανταγωνιστικότητα μιας κεφαλαιαγοράς έναντι μιας άλλης». Από τη Βρετανία διοχετεύθηκε ανεπίσημα η δυσαρέσκεια της κυβέρνησης για την πρωτοβουλία Μέρκελ-Σαρκοζί, η οποία θα βάλει φραγμό στις επιθετικές δραστηριότητες των μονοπωλίων του Citi, υψώνοντας ασπίδα προστασίας γύρω από τις γερμανικές και γαλλικές τράπεζες.
Το σχέδιο αυτό, όμως, το οποίο ήδη καλωσόρισε η Κομισιόν, θα εκτυλιχτεί με εξαιρετικά αργό ρυθμό, οπότε στο μεταξύ μπορούν να το προλάβουν εξελίξεις όπως είχε γίνει μετά την κατάρρευση της Lehamn Brothers. Σύμφωνα με προσχέδιο συμπερασμάτων, που ετοίμασε η ισπανική προεδρία για τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, το Συμβούλιο και το Ευρωκοινοβούλιο θα υιοθετήσουν τη σχετική νομοθεσία το αργότερο μέχρι το τέλος του 2011, ώστε να περάσει στις εθνικές νομοθεσίες μέχρι το τέλος του 2012. Δυόμισι χρόνια είναι πάρα πολλά για μια περίοδο κρίσης. Επομένως, Μέρκελ και Σαρκοζί δημιουργούν απλά μια απειλή, για να τη χρησιμοποιήσουν ως διαπραγματευτικό εργαλείο στο παζάρι με τον Ομπάμα και τους άλλους ιμπεριαλιστές ηγέτες στην προσεχή σύνοδο του G20.
Οταν, όμως, πρόκειται για την επίθεση ενάντια στο προλεταριάτο, τα ανταγωνιζόμενα ιμπεριαλιστικά και καπιταλιστικά κράτη εμφανίζονται με μια θαυμαστή ενότητα. Γι’ αυτό και μετά το ελληνικό Μνημόνιο με την ιμπεριαλιστική τρόικα έχει παρατηρηθεί ένα φαινόμενο ντόμινο σε όλη την Ευρωένωση. Νέα αντεργατικά μέτρα ανακοινώνονται καθημερινά, ενώ τα ΜΜΕ τα χαρακτηρίζουν ανεπαρκή και ζητούν περισσότερα.