Για μια δήλωση που δεν υπέγραψα

0

Την περασμένη Τετάρτη ο έλληνας πρέσβης στο Ισραήλ έστειλε στην Ελλάδα χειρόγραφη «Δήλωση – Καταγγελία της πρωτοβουλίας “Ένα πλοίο για τη Γάζα”», που φέρεται να υπογράφεται από το σύνολο των Ελλήνων και των Ελληνίδων που επιβαίναμε στα πλοία του Στόλου της Ελευθερίας και κρατούμασταν στη φυλακή Μπερσεβά του Ισραήλ.. . Επειδή ουδέποτε υπέγραψα ή έστω διάβασα αυτή την επιστολή, ούτε μου έγινε γνωστό –σε περίληψη έστω– το περιεχόμενό της, θέλω να δηλώσω ότι η επιστολή αυτή έχει τρεις καίριες παραλείψεις και γι’ αυτό η υπογραφή μου δεν ισχύει, όχι μόνο γιατί μπήκε χωρίς να ρωτηθώ, αλλά και επειδή διαφωνώ πολιτικά.

1. Υποβαθμίζει σε δεύτερο πλάνο τη σφοδρή επίθεση που δέχτηκε το τουρκικό πλοίο «Mavi Marmara» και την αντίσταση που προέβαλαν οι τούρκοι αγωνιστές, που είχαν νεκρούς και τραυματίες στις γραμμές τους. Θα έπρεπε πριν από οτιδήποτε άλλο να υποκλιθούμε στη θυσία τους.

2. Δεν προχωρά σε καμιά καταγγελία της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία είναι συνυπεύθυνη για όσα υπέστη η αποστολή μας. (Το ίδιο και η κυπριακή).

3. Το κυριότερο. Δεν διατυπώνει καν το αίτημα της επιστροφής των πλοίων μας, που αποτέλεσαν λάφυρα της πειρατείας των Σιωνιστών. Την ώρα που προφορικά λέγαμε στον πρέσβη ότι δεν γυρνάμε πίσω χωρίς τα πλοία μας και ενώ μερικοί τουλάχιστον είχαμε δηλώσει ότι θα αρνηθούμε την απέλαση ζητώντας τα πλοία μας κι ας μας κρατήσουν όσο θέλουν, στο χαρτί που δόθηκε στον πρέσβη αυτό παραλείπεται.

Βλέποντας εκ των υστέρων τα πράγματα, πρέπει να κάνω και την προσωπική μου αυτοκριτική, γιατί δεν ζήτησα να διατυπωθεί γραπτά το συγκεκριμένο αίτημα στις αρχές του Ισραήλ (μέσω του πρέσβη ή μέσω των δικηγόρων που μας επισκέφτηκαν στη συνέχεια), ενώ την επομένη δέχτηκα και εγώ αδιαμαρτύρητα την απέλαση, έστω και χωρίς να υπογράψουμε καμιά από τις δηλώσεις που μας ζητούσαν, χωρίς να ζητήσω από τους συγκρατουμένους μου να βρούμε τρόπο να υλοποιήσουμε, έστω και για λίγο, αυτό που προφορικά λέγαμε ορισμένοι: ότι θα αρνηθούμε την απέλαση, ζητώντας τα πλοία μας, που μας τα άρπαξαν με πειρατεία.

Ανδρέας Μουστάκας

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: