Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Σαν σήμερα 3 Μάρτη
  • Η Χεζμπολά απορρίπτει την απόφαση της λιβανέζικης κυβέρνησης να απαγορεύσει τις στρατιωτικές δραστηριότητες της Αντίστασης
  • Να ακυρωθεί το πολεμικό σεμινάριο του ΙΔΙΣ στο Πάντειο!
  • Ψηλά τα χέρια, κρατάω μαγκούρα!
  • Ανώτατη Σχολή Παραστατικών Τεχνών: Μια ελίτ σχολή για λίγους και μια υποβάθμιση σπουδών για τους πολλούς
  • Ο ακροδεξιός «αυτοφωράκιας» του Μητσοτάκη καλεί σε μέχρις εσχάτων στήριξη σιωναζιστών και αμερικανών ιμπεριαλιστών
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Διεθνή»Οι φασίστες μεταλλάσσονται σε κοινοβουλευτικούς, επειδή δεν υπάρχει το αντίπαλο δέος
Διεθνή

Οι φασίστες μεταλλάσσονται σε κοινοβουλευτικούς, επειδή δεν υπάρχει το αντίπαλο δέος

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr26 Σεπ 2022, 20:01

Ολοι αυτοί και αυτές που εμφανίζονται ως σφόδρα ανησυχούντες για το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ιταλία, που έφερε πρώτο το (ας αποφασίσουν πως θα το λένε: νεοφασιστικό, μεταφασιστικό, ακροδεξιό, της ριζοσπαστικής Δεξιάς;) κόμμα «Αδελφοί της Ιταλίας» και στα πρόθυρα της πρωθυπουργίας την Τζόρτζια Μελόνι, δεν ανησυχούν προφανώς μη τυχόν και η Μελόνι ακολουθήσει φιλολαϊκή πολιτική, που θα τινάξει στον αέρα τη δημοσιονομική σταθερότητα στην ΕΕ. Το τονίζουν ότι η Μελόνι, σε αντίθεση με τον Σαλβίνι που προεκλογικά ήταν «δώστα όλα», δεν έκανε… λαϊκιστικές εξαγγελίες.

Τότε γιατί ανησυχούν; Λένε κάτι γενικότητες για δημιουργία αντι-ΕΕ μπλοκ από τον Ορμπαν, τη Μελόνι και τον Πολωνό Μοραβιέτσκι (καλά, αυτός δεν βρίσκεται στην πρωτοπορία της αντι-ρωσικής υστερίας, σε αντίθεση με τη στάση που κρατά ο Ορμπαν;), που θα αλλάξει τις παγιωμένες ισορροπίες στην ΕΕ. Γιατί, όμως, δεν έχει την ίδια ανησυχία η μονοπωλιακή αστική τάξη της Ιταλίας, η οποία προσέφερε στη Μελόνι το «στέμμα»;

Ηταν 4 του Σεπτέμβρη, τελευταία μέρα του 48ου Forum Ambrosetti, που διεξάγεται κάθε χρόνο στην πολυτελή Villa d’Este στο Τσερνόμπιο, μια πολυτελή λουτρόπολη στη λίμνη Κόμο, όταν η ελίτ των ιταλών καπιταλιστών και παραγόντων της δημόσιας ζωής «ανέκρινε» την Μελόνι, τον Λέτα και τον Σαλβίνι. Μετά το τέλος της εκδήλωσης φρόντισαν να καταστεί σαφές πως όχι μόνο δεν ανησυχούν από την πιθανότητα να γίνει η Μελόνι πρωθυπουργός, αλλά προτιμούν αυτή τη λύση. 

Η Μελόνι τους διαβεβαίωσε και πάλι ότι προτίθεται να μειώσει τους φόρους και το «κόστος εργασίας» για τις ιταλικές επιχειρήσεις. Επανέλαβε την υποστήριξή της στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Οπως είπε, «αν η Ιταλία διαχωρίσει τη θέση της από εκείνη των συμμάχων της, δεν θα αλλάξει τίποτα για το Κίεβο, για εμάς όμως θα αλλάξει», καθώς το 80% των ιταλικών εξαγωγών κατευθύνονται στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ και «νικητής δεν θα είναι μόνο η Ρωσία του Πούτιν αλλά και η Κίνα».

Ο ανταποκριτής της γαλλικής «Monde» κατέγραψε την άποψη ενός από τους συνδαιτημόνες: «Φέτος, ενώ ο Ντράγκι ετοιμάζεται να αποχωρήσει, η γενική αίσθηση είναι πως δεν χρειάζεται να ανησυχούμε υπερβολικά για το εσωτερικό πολιτικό πλαίσιο. Οι λόγοι ανησυχίας δεν λείπουν, από την εκτόξευση του πληθωρισμού μέχρι την επιστροφή του πολέμου στη Ευρώπη, αλλά η Τζόρτζια Μελόνι δεν μοιάζει να αποτελεί μέρος τους»!

Ο μόνος που αντέδρασε ήταν ο βιομήχανος και εκδότης Κάρλο ντε Μπενεντέτι που είπε στους «Financial Times»: «Η επιχειρηματική κοινότητα κάνει λάθος θεωρώντας ότι τους αξίζει να δοκιμαστούν (σ.σ. αναφερόταν στο δεξιό μπλοκ). Είναι μιια βουτιά στο σκοτάδι, γιατί αυτή δεν θα είναι μιια φιλελεύθερη κεντροδεξιά κυβέρνηση, είναι μιια σκληρά δεξιά συμμαχία στην οποία το κυρίαρχο στοιχείο είναι η Μελόνι. Η Μελόνι βρίσκεται υπερβολικά κοντά στην Ουγγαρία και την Πολωνία και θα έχουμε άσχημη κατάληξη αν ο Μπερλουσκόνι δεν εγκαταλείψει τη συμμαχία. Ο Μπερλουσκόνι ουδέποτε αμφισβήτησε τη συμμετοχή της Ιταλίας στην ΕΕ και τις συμμαχίες της. Μία κυβέρνηση υπό τη Μελόνι θα μετατοπίσει τις συμμαχίες μας προς το μπλοκ του Βίσεγκραντ. Αυτό είναι που δεν καταλαβαίνουν οι περισσότεροι ιταλοί επιχειρηματίες».

Ο Κάρλο ντε Μπενεντέτι, βέβαια, έχει χάσει εδώ και χρόνια την… έξωθεν καλή μαρτυρία, καθώς είναι φανερός υποστηρικτής του «Δημοκρατικού Κόμματος». Ολοι κατάλαβαν πως έκανε την καρδιά του πέτρα για να εκθειάσει τον Μπερλουσκόνι, γιατί υπήρξε φανατικός πολέμιός του και του έχει κάνει σωρεία μηνύσεων (ακόμη πρέπει να βρίσκονται στα δικαστήρια). Ο Ντε Μπενεντέτι δεν μιλούσε ως εκπρόσωπος της ιταλικής αστικής τάξης, αλλά ως εκπρόσωπος του «Δημοκρατικού Κόμματος».

Στο Τσερνόμπιο η Μελόνι απέσπασε την υποστήριξη της ιταλικής αστικής τάξης και αυτό έδωσε αέρα στα φτερά της στις τρεις τελευταίες εκλογικές εβδομάδες. Είχε ήδη το προβάδισμα στην ψήφο των πολιτών (όπως φάνηκε εκ του αποτελέσματος), γεγονός στο οποίο έπαιξε ρόλο το ότι ήταν το μοναδικό κόμμα που αρνήθηκε να στηρίξει την κυβέρνηση Ντράγκι, αλλά παρέμεινε στην αντιπολίτευση και μάζευε τη λαϊκή δυσαρέσκεια.

Αυτό επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι η «Λέγκα» του Σαλβίνι, που στήριξε την κυβέρνηση Ντράγκι, καταποντίστηκε στο 9,01%, ποσοστό περίπου ίσο με αυτό της «Forza Italia» του Μπερλουσκόνι (8,25%), ενώ αντίθετα το «Κίνημα 5 Αστέρων» του Κόντε, που στην ουσία έριξε τον Ντράγκι, όχι μόνο διασώθηκε αλλά αναδείχτηκε τρίτο κόμμα με 15,25% (ενώ ο Ντι Μάιο, που επέμενε στη στήριξη του Ντράγκι και αποχώρησε από το «Κ5Α», κυριολεκτικά εξαερώθηκε). Με μικρή διαφορά (7,82%) ακολούθησε το «Azione Italia Viva» του Ματέο Ρέντσι, που επίσης παρέμεινε ζωντανός και μέσα στο πολιτικό παιχνίδι.

Τα αποτελέσματα στο 90% των εκλογικών κέντρων φαίνεται στον παρακάτω πίνακα. Σημειώνουμε ότι στην Ιταλία το εκλογικό σύστημα είναι διφασικό: τα 2/3 των εδρών μοιράζονται αναλογικά και το 1/3 εκλέγεται σε μονοεδρικές περιφέρειες με πλειοψηφικό (την έδρα παίρνει ο πρώτος). Γι’ αυτό και σχηματίστηκαν συνασπισμοί, καθολικός της δεξιάς-ακροδεξιάς-νεοφασισμού, περιορισμένος της κεντροαριστεράς, καθώς ούτε ο Κόντε ούτε ο Ρέντσι δέχτηκαν να συμμετάσχουν.

Διαστρωμματική ανάλυση της ψήφου δεν έχουμε. Ξέρουμε, όμως, ότι η αποχή σημείωσε ρεκόρ με 36%, ενώ στο Νότο έφτασε το 50%. Οπως ξέρουμε, επίσης, ότι κόμμα επαναστατικό (έστω και σε επίπεδο διακηρύξεων) δεν κατέβηκε στις εκλογές ή, αν κατέβηκαν κάποιες μικρές πολιτικές ομάδες, δεν έπαιξαν κανένα ρόλο.

Δεν πρέπει επίσης να διαφύγει της προσοχής μας ότι οι πολιτικές δυνάμεις πέραν της τριμερούς δεξιάς-ακροδεξιάς-νεοφασισμού (που συγκέντρωσε αθροιστικά 44,1%), δηλαδή ο συνασπισμός της Κεντροαριστεράς, το «Κ5Α» και η «Δράση για Ζωντανή Ιταλία» του Ρέντσι, συγκέντρωσαν αθροιστικά μεγαλύτερο ποσοστό (49,4%). Αν υπήρχε μια πόλωση «ζωής ή θανάτου», όπως την παρουσιάζουν, να είστε σίγουροι ότι το 49,4% θα είχε συνασπιστεί και θα διεκδικούσε την κυβερνητική εξουσία.

Ομως, στις χτεσινές εκλογές δεν είχαμε τη «μάχη του φωτός με το σκότος» (για να θυμηθούμε κάτι πασοκικά των δεκαετιών του ’80 και του ’90), αλλά μια μάχη για το μοίρασμα της πολιτικής εξουσίας, ανάμεσα σε πολιτικές δυνάμεις που υπηρετούν το ίδιο σύστημα.

Μιλούν πολύ και πολλοί για το νεοφασιστικό παρελθόν της Μελόνι. Η ίδια φρόντισε να διακηρύξει ότι «η ιταλική δεξιά έχει αποτινάξει τον φασισμό και τον έχει αποθέσει στην ιστορία εδώ και πολλές δεκαετίες». Τα ίδια δεν έχει κάνει η Λεπέν στη Γαλλία, που είναι πλέον πλήρως νομιμοποιημένη πολιτικά; Η Μελόνι, βέβαια, εξακολουθεί να κλείνει το μάτι στους θαυμαστές του Μουσολίνι, διατηρώντας ως έμβλημα του κόμματός της τη δάδα με τα χρώματα της ιταλικής σημαίας, που ήταν το σύμβολο του ανοιχτά φασιστικού Ιταλικού Κοινωνικού Κινήματος (MSI) του Τζόρτζιο Αλμιράντε και της συνέχειάς του, της Εθνικής Συμμαχίας του Τζανφράνκο Φίνι, από τη νεολαία του οποίου ξεκίνησε η Μελόνι. Γιατί ξεχνούν, όμως, ότι το νεοφασιστικό μόρφωμα του Φίνι το νομιμοποίησε ο Μπερλουσκόνι, συμμαχώντας μαζί του το 2013 και στη συνέχεια απορροφώντας το; Τότε άρχισε και η πολιτική καριέρα της Μελόνι, που ο Μπερλουσκόνι την έκανε υπουργό.

Εχουν φτάσει στο σημείο να δείχνουν με το δάχτυλο τη Μελόνι, ξεχνώντας ότι πριν από μερικά χρόνια έκαναν το ίδιο με τον Σαλβίνι (εξίσου νεοφασίστα και ρατσιστή). Ο Σαλβίνι, όμως, σχημάτισε κυβέρνηση από κοινού με το «Κ5Α» του Μπέπε Γκρίλο, με πρωθυπουργό έναν άσημο καθηγητή επαρχιακού πανεπιστήμιου, τον Τζουζέπε Κόντε. Ο Γκρίλο πήγε στη μπάντα, ο Σαλβίνι έγινε υπουργός Εσωτερικών, ο Κόντε σχημάτισε δύο κυβερνήσεις με διαφοροποιημένη στήριξη και μετά όλοι μαζί (πλην Μελόνι) στήριξαν την κυβέρνηση του «αγίου» Μάριο Ντράγκι.

Οι καπιταλιστές σε όλο τον κόσμο (και στην Ιταλία) είναι πρακτικοί άνθρωποι. Ξέρουν ότι η σημερινή Ιταλία δεν μπορεί να κυβερνηθεί με φασιστική δικτατορία μουσολινικού τύπου. Βλέποντας ότι η Μελόνι είναι αυτή που «τραβούσε» εκλογικά στη σημερινή φάση, φρόντισαν να πάρουν τις διαβεβαιώσεις της και της έδωσαν το «στέμμα». Χτες ήταν ο Κόντε, αύριο θα είναι κάποιος άλλος ή κάποια άλλη. Ετσι κυλάει η πολιτική ζωή της Ιταλίας εδώ και πολλά χρόνια. Εδώ παραμένει πολιτικά ενεργός ο Μπερλουσκόνι, μια 86χρονη μούμια (με τόσες πλαστικές και μπότοξ μόνο το στόμα μπορεί και ανοιγοκλείνει), συνδεδεμένη με άπειρα σκάνδαλα.

Να σημειώσουμε εδώ πως η πρωθυπουργία της Μελόνι δεν είναι σίγουρη. Ο Μπερλουσκόνι δήλωσε χθες ότι φιλοδοξεί να είναι «ο σκηνοθέτης της νέας κυβέρνησης» κι αυτό στην Μελόνι πρέπει να ακούστηκε σαν απειλή. Aπό πότε ο τρίτος θα ρυθμίσει τη σύνθεση μιας τρικομματικής κυβέρνησης και η πρώτη θα τεθεί υπό την κηδεμονία του; Αλλά κι αν η Μελόνι σχηματίσει κυβέρνηση, ο Σαλβίνι θα είναι από τον πρώτο μήνα εσωκυβερνητική αντιπολίτευση. Στις ευρωεκλογές του 2019 η «Λέγκα» του Σαλβίνι είχε πάρει 34,26% και ήταν πρώτο κόμμα (με δεύτερο το «Δημοκρατικό», τρίτο το «Κ5Α» και τέταρτη της «Forza Italia»), ενώ οι «Αδελφοί της Ιταλίας» της Μελόνι είχαν πάρει μόλις 6,44% και ήταν πέμπτο κόμμα. Εχοντας χάσει μέσα σε μια τριετία είκοσι πέντε μονάδες και έχοντας πια μονοψήφιο ποσοστό, ο Σαλβίνι ξέρει πως όσο πιο γρήγορα «την κάνει» από μια κυβέρνηση Μελόνι τόσο περισσότερες πιθανότητες ανάκαμψης θα έχει.

Γιατί θα φθαρεί σε μια κυβέρνηση της Μελόνι; Γιατί αυτή η κυβέρνηση θα ακολουθήσει την ίδια πολιτική με την κυβέρνηση Ντράγκι και θα κάνει μεγαλύτερες παραχωρήσεις στο μεγάλο κεφάλαιο, όπως δεσμεύτηκε η Μελόνι στους καπιταλιστικούς ομίλους. Η Μελόνι ξέρει πολύ καλά ότι αν κάνει «κόνξες», οι καπιταλιστές έχουν τη δυνατότητα να ρίξουν την κυβέρνησή της. Γι’ αυτό και δεν είναι λίγοι αυτοί που στοιχηματίζουν πως δε θ’ αργήσει η ώρα να ανακληθεί από την εφεδρεία ο Μάριο Ντράγκι. Οχι λόγω της Μελόνι, αλλά λόγω του Σαλβίνι ή του Μπερλουσκόνι ή και των δύο.

Εν πάση περιπτώσει, αυτά θα τα δούμε στον καιρό τους. Προς το παρόν μένουμε στην ανάδειξη μιας… μεταλλαγμένης φασίστριας σε πρώτη δύναμη στις ιταλικές κοινοβουλευτικές εκλογές. Μιας φασίστριας αποφασισμένης να υπερασπιστεί με πυγμή τα συμφέροντα της ιταλικής αστικής τάξης απέναντι στον «εσωτερικό εχθρό», τον οποίο παραμύθιασε (όπως και άλλοι φασίστες ανά την Ευρώπη, με πιο πρόσφατο παράδειγμα τη Σουηδία).

Γιατί ανησυχούν οι «επίσημες ηγεσίες» στην ΕΕ; Μόνο για ένα λόγο. Γιατί βλέπουν ότι πλέον δεν περνάει η «μπογιά» των παραδοσιακών πολιτικών οικογενειών, χριστιανοδημοκρατών και σοσιαλδημοκρατών. Οτι ξεπετάγονται ακροδεξιές και φασιστικές δυνάμεις, περιθωριακές μέχρι πρότινος, και γράφουν νίκες, εκμεταλλευόμενες τη διάψευση και των πιο στοιχειωδών προσδοκιών που είχαν οι εργαζόμενες μάζες από το παραδοσιακό πολιτικό σύστημα. Μόνο η τύχη των κομματικών τους σχηματισμών και το δικό τους πολιτικό μέλλον τους ενδιαφέρει.

Και βέβαια, δεν μπορούμε να μην τονίσουμε ότι φαινόμενα όπως η νίκη της Μελόνι χθες, των φασιστών της Σουηδίας προχθές, το τεράστιο ποσοστό της Λεπέν πριν από λίγο καιρό, είναι αποτέλεσμα της απο-πολιτικοποίησης του εργατικού κινήματος. Αποτέλεσμα της ήττας στο στίβο του ταξικού αγώνα και της ανυπαρξίας ενός επαναστατικού κομμουνιστικού πόλου. Στον Μεσοπόλεμο, οι ναζιφασίστες εγκληματούσαν γιατί απέναντί τους είχαν ένα ρωμαλέο κομμουνιστικό και εργατικό κίνημα. Στις πρώτες δεκαετίες του 21ου αιώνα οι φασίστες… αποκηρύσσουν το φασισμό και γίνονται… κοινοβουλευτικές δυνάμεις, επειδή δεν υπάρχει το αντίπαλο δέος.

Εκτύπωση 🖨
Ιταλία ΚΟΝΤΕ ΛΕΤΑ ΜΕΛΟΝΙ ΝΤΡΑΓΚΙ ΣΑΛΒΙΝΙ
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΒαλτή ή απλώς ηλίθια;
Επόμενο άρθρο Σαν σήμερα 27 Σεπτέμβρη

Σχετικά Αρθρα

Η Χεζμπολά απορρίπτει την απόφαση της λιβανέζικης κυβέρνησης να απαγορεύσει τις στρατιωτικές δραστηριότητες της Αντίστασης

Διεθνή 2 Μαρ 2026, 19:25

Ψηλά τα χέρια, κρατάω μαγκούρα!

Διεθνή 2 Μαρ 2026, 17:57

Δεν «έπεσε», καταρρίφτηκε το αμερικάνικο F-15

Διεθνή 2 Μαρ 2026, 10:24

Σύσσωμη η Παλαιστινιακή Αντίσταση εκφράζει αλληλεγγύη στο Ιράν

Διεθνή 2 Μαρ 2026, 09:26

Αμερικάνοι ιμπεριαλιστές και σιωναζιστές ματοκυλούν τη Μέση Ανατολή

Διεθνή 1 Μαρ 2026, 10:16

Σπονδή στην Παλαιστίνια Μάνα

Διεθνή 28 Φεβ 2026, 09:44
Ροή Ειδήσεων
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 3 Μάρτη

3 Μαρ 2026, 00:01
Διεθνή

Η Χεζμπολά απορρίπτει την απόφαση της λιβανέζικης κυβέρνησης να απαγορεύσει τις στρατιωτικές δραστηριότητες της Αντίστασης

2 Μαρ 2026, 19:25
Παιδεία

Να ακυρωθεί το πολεμικό σεμινάριο του ΙΔΙΣ στο Πάντειο!

2 Μαρ 2026, 18:01
Διεθνή

Ψηλά τα χέρια, κρατάω μαγκούρα!

2 Μαρ 2026, 17:57
Παιδεία

Ανώτατη Σχολή Παραστατικών Τεχνών: Μια ελίτ σχολή για λίγους και μια υποβάθμιση σπουδών για τους πολλούς

2 Μαρ 2026, 14:32
Πολιτική

Ο ακροδεξιός «αυτοφωράκιας» του Μητσοτάκη καλεί σε μέχρις εσχάτων στήριξη σιωναζιστών και αμερικανών ιμπεριαλιστών

2 Μαρ 2026, 14:25
Υγεία

SOS εκπέμπει το νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης

2 Μαρ 2026, 12:56
Διεθνή

Δεν «έπεσε», καταρρίφτηκε το αμερικάνικο F-15

2 Μαρ 2026, 10:24
Διεθνή

Σύσσωμη η Παλαιστινιακή Αντίσταση εκφράζει αλληλεγγύη στο Ιράν

2 Μαρ 2026, 09:26
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 2 Μάρτη

2 Μαρ 2026, 00:01
Διεθνή

Αμερικάνοι ιμπεριαλιστές και σιωναζιστές ματοκυλούν τη Μέση Ανατολή

1 Μαρ 2026, 10:16
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 1 Μάρτη

1 Μαρ 2026, 00:01
Διεθνή

Σπονδή στην Παλαιστίνια Μάνα

28 Φεβ 2026, 09:44
Πολιτισμός

Καμάλ Αλτζαφάρι: Με τον Χασάν στη Γάζα (Παρασκευή 6/3, 8:30 μμ, ΚΟΝΤΡΑ)

Eνα υποβλητικό road trip στη Γάζα του 2001

28 Φεβ 2026, 05:08
Αντικυνωνικά

Αντικυνωνικά

28 Φεβ 2026, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 28 Φλεβάρη

28 Φεβ 2026, 00:01
Πολιτική

Το φάντασμα των υποκλοπών στέκεται πάλι μπροστά στον Μητσοτάκη

27 Φεβ 2026, 19:54
Κόντρες

Sumud

27 Φεβ 2026, 14:48
Παιδεία

Ο κατήφορος δεν έχει πάτο

27 Φεβ 2026, 13:29
Η Αποψή Μας

3 χρόνια από το έγκλημα στα Τέμπη: Η ιδιωτικοποίηση δολοφονεί – Οι κυβερνήσεις συγκαλύπτουν

Ολες/οι στα αυριανά συλλαλητήρια διαμαρτυρίας

27 Φεβ 2026, 09:35
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 3 Μάρτη

Ημέρα για το αυτί και την ακοή.
Ημέρα ψηφιακού βιβλίου.
Αυστραλία: Εργατική αργία.
Βουλγαρία: Ημέρα απελευθέρωσης (1878).
Μαλάουι: Ημέρα μαρτύρων.
Σουδάν: Ημέρα ενότητας.
1939: Ο Μαχάτμα Γκάντι αρχίζει απεργία πείνας αντιδρώντας στην απολυταρχική διακυβέρνηση των Βρετανών (Ινδία).
1960: Αρχή απεργίας εργατών Τύπου, η Αθήνα μένει χωρίς εφημερίδες ως το τέλος του Μάρτη.
1981: Βόμβες στο πατάρι του Μαρινόπουλου (Πανεπιστημίου και Πατησίων), στο αυτοκίνητο του εκδότη της «Βραδινής» και στο αυτοκίνητο του αρχισυντάκτη της «Ακρόπολης» (ΕΛΑ).
1993: Βόμβα στην εφορία Περιστερίου (17Ν).
2003: Αρχίζει σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των Δικαστικών Φυλακών Κορυδαλλού η δίκη των φερόμενων ως μελών της οργάνωσης 17 Νοέμβρη.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Ξέρω το αίτημά σας. Ξέρω τι περιμένετε από μένα. Εχω πλήρη επίγνωση – πιστέψτε με. Και της ευθύνης και του βάρους της ευθύνης (…) Μαζί να βάλουμε τα πανιά και τα ξάρτια στο νέο καράβι για την Ιθάκη. Ενα καράβι γερό, καλοτάξιδο, γρήγορο, που δεν θα φοβάται τους καιρούς και τις θύελλες που μας περιμένουν. Με αξιόμαχο πλήρωμα, νέους αλλά και έμπειρους ναύτες και αξιωματικούς (…) Μαζί να χαράξουμε τη ρότα της πατρίδας για την Ιθάκη.

Aλέξης Τσίπρας

(Γραμμένος από τους λογογράφους του ο νέος χρησμός, δεν είναι και τόσο χρησμός. Το «νέο καράβι» είναι το κόμμα που ετοιμάζει. Και η «Ιθάκη» είναι η κυβερνητική εξουσία. Το μόνο που δεν είπε είναι το πότε θα ανακοινωθεί επίσημα το νέο κόμμα και ποιο θα είναι το όνομά του. Δεν τα έχει αποφασίσει; Εκτιμούμε πως όλα είναι αποφασισμένα και πως ακολουθείται συγκεκριμένη στρατηγική «επικοινωνίας», που εκπόνησε η γαλλική Publicis Communications. Επίσημα δεν έχει ανακοινωθεί συνεργασία με την εν λόγω εταιρία, αλλά αυτά ποτέ δεν ανακοινώνονται ή ανακοινώνονται εκ των υστέρων. Ασχολείται πλέον κανείς με το βιβλίο του Τσίπρα; Οχι. Το βιβλίο χρησιμοποιείται απλά ως όχημα για να οργανώνονται πολιτικές συγκεντρώσεις στις μεγάλες πόλεις της χώρας: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Γιάννενα, Λάρισα, προφανώς θ’ ακολουθήσει το Ηράκλειο, ίσως καμιά Μυτιλήνη ή καμιά Ρόδος. Αυτές οι συγκεντρώσεις και οι αραιές αλλά στοχευμένες παρεμβάσεις του Τσίπρα με δηλώσεις, συντηρούν το εγχείρημα στην πολιτική επικαιρότητα και δημιουργούν ένα κλίμα αναμονής. Την ίδια στιγμή, το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ βρίσκεται σε μια διαδικασία συνεχούς φθοράς, ενώ ΣΥΡΙΖΑ και κοινοβουλευτική ομάδα της ΝέΑρ έχουν «κατεβάσει τα μολύβια» και περιμένουν. Η Καρυστιανού, που ως πρόεδρος του συλλόγου των οικογενειών θυμάτων των Τεμπών συγκέντρωνε υποστήριξη από τ’ αριστερά, κυρίως από νεολαία, απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο απ’ αυτό το ακροατήριο και θα της μείνει μόνο το ακροατήριο των ψεκ. Προφανώς, η fabriqué en France εκλογική στρατηγική προβλέπει να ανακοινωθεί το κόμμα Τσίπρα όταν θα έχει βαθύνει κι άλλο η φθορά των όμορων χώρων, ώστε να μπορεί να έχει πολυσυλλεκτικότητα. Και θα μας φαινόταν παράξενο αν η ανακοίνωση του κόμματος δε συνοδευόταν και από κάποια ονόματα που θα πλαισιώσουν τον μεσσία. Οσο για την «αυτοοργάνωση» κατά το πρότυπο με το οποίο ο Ανδρέας Παπανδρέου οργάνωσε το ΠΑΣΟΚ το 1974, μόνο ως ανέκδοτο ακούγεται. Καταρχάς, ο Παπανδρέου είχε γύρω του πληθώρα στελεχών: από το αντιδικτατορικό ΠΑΚ μέχρι τη λεγόμενη αριστερή πτέρυγα και τη νεολαία της προδικτατορικής Ενωσης Κέντρου. Και το 1974 ήταν μια εποχή τεράστια πολιτικοποίησης και κοινωνικής ενεργοποίησης, κάτι που δεν ισχύει για το 2026. Αυτό που θα στήσει ο Τσίπρας θα είναι απλά ένας μηχανισμός οργανωτικής δουλειάς και όχι ένα μαζικό κόμμα)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo