Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Λιμάνι Ελευσίνας: Ο Θεοδωρικάκος, η Γκιλφόιλ και η αποθέωση του ραγιαδισμού
  • Ματαιώθηκε εκδήλωση σιωνιστικής εταιρίας στο Ηράκλειο
  • Ο Αρειος Πάγος θεωρεί αξιόπιστο τον ναζί Πλεύρη!
  • Σαν σήμερα 21 Νοέμβρη
  • Θα ζήλευε και ο Πινόκιο
  • Γάζα: Νέα σφαγή αμάχων Παλαιστίνιων από τους σιωναζιστές
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Πολιτισμός»Ο ταλαντούχος χερ Κάστορφ και οι κακομαθημένοι αρχαιόπληκτοι
Πολιτισμός

Ο ταλαντούχος χερ Κάστορφ και οι κακομαθημένοι αρχαιόπληκτοι

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr24 Ιούλ 2023, 22:14

Υπήρξαν κάποιοι θεατές της Επιδαύρου που πήγαν να δουν τη Μήδεια του Φρανκ Κάστορφ χωρίς να ξέρουν ούτε ποιος είναι ο γερμανός δημιουργός ούτε τι πρόκειται να δουν. Αυτοί νόμιζαν ότι θα δουν μια -νεωτερική έστω- Μήδεια του Ευριπίδη. Οπότε σκέφτηκαν πως θα μπορούσαν να ρίξουν και μερικά μπινελίκια και να προκαλέσουν ένα ακόμη σκάνδαλο στον «ιερό» (όπως τον θεωρούν οι ηλίθιοι καθυστερημένοι) χώρο του αρχαίου θεάτρου. Προετοιμασμένοι ήμασταν κι εμείς (γιατί να το κρύψωμεν, άλλωστε;) να τους βάλουμε στη θέση τους. Και με χρήση… γαλλικών, αν χρειαζόταν.

Αυτοί αιφνιδιάστηκαν στην αρχή. Καθώς άνοιγε μπροστά στα μάτια τους το θεατρικό σύμπαν του Κάστορφ και ακουγόταν ο «χαώδης» λόγος του Χάινερ Μίλερ, προσπαθούσαν να καταλάβουν τι ακριβώς έβλεπαν. Αντεξαν κάνα εικοσάλεπτο και μετά πήγαν να κάνουν τα δικά τους. Τους φωνάξαμε να σκάσουν και να φύγουν, όπως και έγινε. Κάποιοι άλλοι θεατές έφευγαν στη διάρκεια της παράστασης. Ολοι αυτοί δεν ήταν πάνω από το 15% μιας κατάμεστης Επιδαύρου. Οι υπόλοιποι θεατές έμειναν στις θέσεις τους στις τρεις ώρες που κράτησε η παράσταση, υπομένοντας και τη ζέστη και τις άβολες κερκίδες και στο τέλος ξέσπασαν  σε ένα ενθουσιώδες χειροκρότημα που μάλλον θα… αιφνιδίασε τον γερμανό δημιουργό. Είχαν μείνει και ελάχιστοι κακομαθημένοι αρχαιόπληκτοι μόνο και μόνο για να φωνάξουν «ου» (αποδείχτηκαν και μαζόχες, αφού κάθησαν τρεις ώρες), όμως τα «ου» τους πνίγηκαν από το αποθεωτικό χειροκρότημα της συντριπτικής πλειοψηφίας των θεατών, που σηκώθηκαν όρθιοι και κάλεσαν αρκετές φορές για υπόκλιση τους ηθοποιούς της παράστασης.

Ο Κάστορφ με τη μόνιμη ομάδα των συνεργατών του (σκηνογραφία, μουσική, κοστούμια, φωτισμοί, βίντεο) έστησαν το δικό τους σκηνικό σύμπαν, όπως κάνουν σε όλες τις δουλειές. Ο παραστασιακός μύθος ήταν ξεκάθαρος: μια ιστορικοποιημένη Μήδεια. Μια γυναίκα δημιούργημα και θύμα μιας ταξικής κοινωνίας, στηριγμένης στο κυνήγι του κέρδους, στην εκμετάλλευση, την κάθε είδους αποικιοκρατία, τον ιμπεριαλισμό, τους πολέμους. Αυτό το σκηνικό σύμπαν πάτησε καταρχάς πάνω στο εκπληκτικής ποιητικότητας τρίπτυχο του Χάινερ Μίλερ Ρημαγμένη Οχθη Μήδειας Υλικό Τοπίο με Αργοναύτες.

Θα μπορούσε να μείνει εκεί. Ομως ο Κάστορφ παρέθεσε σχεδόν ολόκληρη τη Μήδεια του Ευριπίδη, παιγμένη ως σύγχρονο αστικό ψυχογραφικό δράμα, δημιουργώντας μια αντίστιξη με το κείμενο του Μίλερ. Η Μήδεια του Ευριπίδη (ή καλύτερα τα θραύσματά της) παίχτηκε σχεδόν εξ ολοκλήρου επί της οθόνης (θα αναφερθούμε παρακάτω στον εκπληκτικό οπερατέρ, απόλυτο πρωταγωνιστή της παράστασης), αποκλειστικά με κοντινά πλάνα, τραβηγμένα κυρίως σ’ ένα κλειστό χώρο που παρίστανε ένα φτηνιάρικο στριπτιζάδικο (ο χώρος ήταν εξαρχής ορατός στους θεατές, καθώς περνούσαν δίπλα του για να μπουν στο θέατρο), σε ένα μικρό αντίσκηνο και λιγότερο στο μπροστινό τμήμα της ορχήστρας. Ο Κάστορφ στάθηκε με σεβασμό απέναντι στο Ευριπίδειο κείμενο και έβγαλε από μέσα του αυτό που πραγματικά είναι: το πρώτο ψυχολογικό δράμα στην ιστορία του θεάτρου.

Το τρίπτυχο του Μίλερ ακούστηκε ολόκληρο στην αρχή, με επαναλήψεις που υπογράμμιζαν καίρια σημεία, με τις γνωστές στο έργο του Κάστορφ θραύσεις λέξεων και με τον δικό του «τρόπο» στην εκφορά του λόγου. Εδώ είναι και η μοναδική μας ένσταση στο «όλον» της παράστασης. Αισθανθήκαμε σαν ο λόγος του Μίλερ να πέρασε και να ξεχάστηκε στη συνέχεια. Παρά την εικαστική σκληρότητα με την οποία τον «συνόδευσε» ο Κάστορφ, ιδιαίτερα στο τρίτο μέρος (Τοπίο με Αργοναύτες), όπου υπό την επιβλητική μουσική του Γουίλιαμ Μίνκε έστησε μια εναργέστατη καταγγελία του ιμπεριαλισμού και των αιματηρών πολέμων του «για το χρυσό τομάρι».

Στο τρίπτυχο του Μίλερ και στο κείμενο του Ευριπίδη ο Κάστορφ προσέθεσε στίχους του Ρεμπό, δικά του κείμενα, κάποιες «στιγμές» που πρέπει να προέκυψαν από τους αυτοσχεδιασμούς των ηθοποιών στις πρόβες και μια υψηλού πολιτικού συμβολισμού παρέκβαση: αναφορά στην ιστορία της Μακρονήσου και διηγήσεις ελληνίδων κομμουνιστριών για τα βασανιστήρια που υπέστησαν και την πίστη τους στον αγώνα και την υπόθεση της επελευθέρωσης. Ο Κάστορφ δεν είναι κομμουνιστής αλλά σέβεται τους κομμουνιστές και υποκλίνεται στη θυσία τους. Η δική του Μήδεια εγκαταλείπει έναν φλεγόμενο από την αδικία κόσμο, όμως οι κομμουνιστές έχυσαν το αίμα τους για να τον αλλάξουν. Στην ίδια οπτική εντασσόταν και ένα σύνθημα της ΚΝΕ που πέρασε κάποια στιγμή από την οθόνη: Capitalism – I can’t breath. Από τη μια η σπασμένη λεζάντα της Coca Cola, που δέσποζε στην τεράστια οθόνη στο βάθος της σκηνής, από την άλλη το σφυροδρέπανο!

Ενσταση έχουμε και για κάποιον αφελή φεμινισμό που είδαμε κάποιες στιγμές. Ηταν σαν ο Κάστορφ να έκλεινε το μάτι -σαν καλός οπορτουνιστής- σε σύγχρονα αστικά ρεύματα. Αν πρόθεσή του ήταν να τα ειρωνευτεί, τότε δεν τα κατάφερε. Δε θα σταθούμε, όμως, σ’ αυτό γιατί ούτε κυρίαρχο ήταν ούτε θόλωσε την καθαρή ματιά με την οποία ο Κάστορφ προσέγγισε το θέμα του.

Στο σκηνικό σύμπαν που με επιμονή δημιουργεί ο Κάστορφ επί σχεδόν μισό αιώνα δε θα σταθούμε αναλυτικά, γιατί θα έπρεπε να γράψουμε πραγματεία. Ο άνθρωπος δεν είναι απλά πρωτοπόρος, είναι ο πιο σοβαρός επίγονος του Μπρεχτ και του Πισκάτορ. Πάτησε πάνω στην παράδοση του γερμανικού πολιτικού θεάτρου και την απογείωσε χρησιμοποιώντας όλα τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα. Οχι ως στοιχεία ενός φορμαλιστικού εντυπωσιασμού, αλλά ως εργαλεία ανάπτυξης του ίδιου πολιτικού θεάτρου. Αυτή είναι η διαφορά ανάμεσα σε όσους υπηρετούν τον γερμανικό «τρόπο» ως όλον, ως διαλεκτική σύνθεση μορφής και περιεχομένου, και σε όσους κλέβουν τον γερμανικό «τρόπο» για να ντύσουν φορμαλιστικά τα κουρέλια παρηκμασμένων αστικών ιδεών.

Ο απόλυτος επί σκηνής πρωταγωνιστής ήταν ο κινηματογραφιστής Αντρέας Ντάινερτ. Τον έχουμε δει και σε άλλες δουλειές του Κάστορφ, όμως εδώ ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Με την κάμερα ως προέκταση του σώματός του, στριμωχνόταν μέσα σε αντίσκηνα όπου τραβούσε πότε ξαπλωμένος και πότε στα γόνατα. Ετρεχε πίσω από ηθοποιούς που έτρεχαν ακροβατώντας πάνω στα πλαστικά μπουκάλια-σκουπίδια που σκέπαζαν την ορχήστρα και μετά στον ανοιχτό χωμάτινο χώρο πίσω από το προσκήνιο ή πηδούσε έξω από την ορχήστρα για να τραβήξει κοντινά, συνθέτοντας τεράστια μονοπλάνα, παίζοντας ταυτόχρονα το ρόλο του οπερατέρ και του σκηνοθέτη, καθώς έπρεπε στη στιγμή να καθορίσει το περιεχόμενο του πλάνου και ν’ αλλάξει κάδρο, συχνά τρέχοντας από ηθοποιό σε ηθοποιό. Υποκλίθηκε μια φορά στο τέλος αλλά το κοινό του επιφύλαξε ένα θυελλώδες χειροκρότημα.

Συνοπτικά μιλώντας, οι ηθοποιοί του Κάστορφ πρέπει να κάνουν τρία πράγματα. Πρώτο να έχουν σχεδόν ακροβατικές ικανότητες, δεύτερο να εκφέρουν τον λόγο σχεδόν ουρλιάζοντας και τρίτο… να καπνίζουν ασταμάτητα. Οι πέντε γυναίκες και οι τρεις άντρες της παράστασης τα κατάφεραν στο πρώτο σκέλος. Ο επίδεσμος στο γόνατο της Ναυπλιώτου και οι μελανιές στα πόδια μιας άλλης ηθοποιού (τις έφερε σε κοινή θέα η κάμερα) είναι μια απόδειξη του άθλου που επιτέλεσαν με το σώμα τους, στοιχείο όχι τόσο ανεπτυγμένο στους έλληνες και τις ελληνίδες ηθοποιούς. Σε ό,τι αφορά το κάπνισμα, τσιγάρα έβγαιναν ασταμάτητα, αλλά κανένα δεν άναψε. Ηταν ένα ακόμη ειρωνικό παιχνίδι του γερμανού καλαμπουρτζή, αφιερωμένο σε εκείνους που θεώρησαν άλλοτε πως το άναμμα τσιγάρου… βεβηλώνει την Επίδαυρο; Ποιος ξέρει.

Οταν καίγεται το σπίτι σου δεν ψιθυρίζεις, ουρλιάζεις, κι εμείς καιγόμαστε στον κόσμο που ζούμε, έχει πει σε μια παλαιότερη συνέντευξή του ο Κάστορφ (παραθέτω από μνήμης, γιατί βρίσκομαι… εκτός έδρας και δεν έχω πρόσβαση στο αρχείο μου). Εχει άποψη για την εκφορά του λόγου που ζητά από τους ηθοποιούς του. Αυτή η απαίτηση δεν κατέστη δυνατόν να ικανοποιηθεί από τους επτά εκ των οκτώ ηθοποιών του θιάσου (μοναδική εξαίρεση η Αγγελική Παπούλια). Στα κοντινά πλάνα που έφερνε στη γιγαντοοθόνη η κάμερα οι ηθοποιοί τα κατάφεραν στους διαλόγους και τους μονολόγους (ξεχωρίσαμε και τον μονόλογο της Στεφανίας Γουλιώτη). Οταν όμως βρίσκονταν στην ορχήστρα, χωρίς ηχητική υποστήριξη και έπρεπε να «ουρλιάξουν» τα λόγια με τον τρόπο του Κάστορφ, έδειξαν την πλήρη ανεπάρκειά τους. Επειδή τούς είχε απαγορευτεί ο στόμφος (έγκλημα καθοσιώσεως για τον γερμανικό «τρόπο», που υπηρετεί την αποστασιοποίηση), δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν. Θα έπρεπε να κάνουν ένα χρόνο πρόβες για να τα καταφέρουν (για δύο από τις γυναίκες και έναν από τους άνδρες είμαστε σίγουροι ότι δε θα τα κατάφερναν ούτε με τέσσερα χρόνια πρόβες και απορούμε πως «δόθηκαν» στον Κάστορφ για να δουλέψει μαζί τους).

Η αδυναμία των ηθοποιών αφαίρεσε πολλά από την παράσταση. Και έτσι όμως, ήταν μια παράσταση που αισθάνεσαι ευτυχής που την είδες. Μια κατάθεση γραφής υψηλής θεατρικής τέχνης, που προκαλεί ανάταση πνεύματος καθώς δεν είναι μόνο καλλιτεχνικά υψηλού επιπέδου, αλλά φέρνει ταυτόχρονα και μια καταγγελία της καπιταλιστικής βαρβαρότητας που μας περιβάλλει.

ΥΓ. Αρκετοί/ές θεωρούν ότι ο Κάστορφ φλυαρεί υπέρ το δέον. Ναι, κάποιες φορές έχεις αυτή την εντύπωση, καθώς κουράζεσαι. Αυτός όμως είναι ο Κάστορφ. Θέλει «να τα πει όλα». Και με λεπτομέρειες. Τρεις ώρες στα «νταμάρια» της Επιδαύρου είναι πολλές. Αυτή, όμως, είναι μια… μικρής διάρκειας παράσταση του Κάστορφ (διαβάσαμε ότι την πήγαινε για 3,5 ώρες και πείστηκε να κόψει κάνα μισάωρο!). Ο Παίκτης του έφτανε τις 6,5 ώρες και ο Φάουστ τις 8! Οι Γερμανοί «αντέχουν», γιατί όχι και εμείς;

Πέτρος Γιώτης

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΗσυχία, ο Βορίδης χορεύει…
Επόμενο άρθρο Σαν σήμερα 25 Ιούλη

Σχετικά Αρθρα

Xαιρετισμός από τα όπλα μας σ’ εσάς φύλακες της δόξας

Οι Ταξιαρχίες Αλ-Κασάμ υποκλίνονται στον παλαιστινιακό λαό μ' ένα καινούργιο τραγούδι

Πολιτισμός 19 Νοέ 2025, 11:45

Ντοκιμαντέρ σκοπιμότητας να προβοκάρει την Αντίσταση του παλαιστινιακού λαού

Πολιτισμός 13 Νοέ 2025, 14:05

Ενα ντοκιμαντέρ σκοπιμοτήτων και η καλύτερη ταινία της χρονιάς

Πολιτισμός 11 Νοέ 2025, 17:16

Oταν η φιλαρμονία γίνεται δυσαρμονία, χρειάζονται (και) καπνογόνα

Πολιτισμός 8 Νοέ 2025, 06:36

Το ΣτΕ, o Mητσοτάκης, τα πτυχία των Ανώτερων Καλλιτεχνικών Σχολών, το τυρί και η φάκα

Πολιτισμός 2 Νοέ 2025, 18:52

Ζιλμπέρ Σινουέ: Η πνοή του γιασεμιού

Πολιτισμός 25 Οκτ 2025, 08:20
Ροή Ειδήσεων
Οικονομία

ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟ

Λιμάνι Ελευσίνας: Ο Θεοδωρικάκος, η Γκιλφόιλ και η αποθέωση του ραγιαδισμού

21 Νοέ 2025, 17:53
Πολιτική

Ματαιώθηκε εκδήλωση σιωνιστικής εταιρίας στο Ηράκλειο

Χάρη στην καίρια παρέμβαση του κινήματος αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό και την Αντίστασή του

21 Νοέ 2025, 13:58
Κόντρες

Ο Αρειος Πάγος θεωρεί αξιόπιστο τον ναζί Πλεύρη!

21 Νοέ 2025, 13:38
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 21 Νοέμβρη

21 Νοέ 2025, 00:01
Πολιτική

Θα ζήλευε και ο Πινόκιο

20 Νοέ 2025, 22:39
Διεθνή

Γάζα: Νέα σφαγή αμάχων Παλαιστίνιων από τους σιωναζιστές

20 Νοέ 2025, 20:41
Πολιτική

Ο «Βλάχος» είναι πονηρός (και πάντα Αβερωφικός)

20 Νοέ 2025, 18:39
Πολιτική

Τραμπισμοί α’λα γκρεκ

20 Νοέ 2025, 14:57
Παιδεία

Πάνω από 200 κενά στα σχολεία, άρνηση χορήγησης αδειών, απλήρωτες Προϊσταμένες για διοικητικό έργο και άθλιες αναφορές για πειθαρχικά και ποινές!

Καταγγελία του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ «O Σωκράτης» - Παράσταση Διαμαρτυρίας στη ΔΙ.Π.Ε. Αν. Αττικής Πέμπτη 20/11 στις 14:00

20 Νοέ 2025, 14:01
Κόντρες

Aλλo Φρανκ Πεντάντζελι, άλλο Φραπές

20 Νοέ 2025, 12:20
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 20 Νοέμβρη

20 Νοέ 2025, 00:01
Διεθνή

Σιωναζιστική σφαγή αμάχων σε καταυλισμό παλαιστίνιων προσφύγων στον Λίβανο

Τουλάχιστον 21 νεκροί και 94 τραυματίες

19 Νοέ 2025, 19:43
Παιδεία

Απόφαση για Απεργία-Αποχή από κάθε διοικητικό έργο που συνδέεται με τις διαγραφές φοιτητών

Από το  8ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης

19 Νοέ 2025, 14:37
Πολιτική

Μονόδρομος η καταδίκη των κασιδιαραίων νεοναζιστών «Σπαρτιάτες»

Αρχισε η δίκη τους σε δεύτερο βαθμό, μετά από εισαγγελική έφεση στην πρωτόδικη αθωωτική απόφαση

19 Νοέ 2025, 13:04
Πολιτισμός

Xαιρετισμός από τα όπλα μας σ’ εσάς φύλακες της δόξας

Οι Ταξιαρχίες Αλ-Κασάμ υποκλίνονται στον παλαιστινιακό λαό μ' ένα καινούργιο τραγούδι

19 Νοέ 2025, 11:45
Πολιτική

ΠΡΟΚΛΗΣΗ: Η Εισαγγελία ζητά την άρση της βουλευτικής ασυλίας του Δ. Κουτσούμπα, μετά από μήνυση του νεοναζιστή Κ. Πλεύρη

19 Νοέ 2025, 09:20
Διεθνή

Η Ουάσιγκτον ακυρώνει την επίσκεψη του αρχηγού του λιβανικού στρατού επειδή καταδίκασε ισραηλινές επιθέσεις

Υστερικές αντιδράσεις φιλο-σιωνιστών αμερικανών γερουσιαστών

19 Νοέ 2025, 08:31
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 19 Νοέμβρη

19 Νοέ 2025, 00:01
Διεθνή

Ψήφισμα ΣΑ του ΟΗΕ: Το παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό σύστημα ενάντια στην Παλαιστινιακή Αντίσταση

Κι αυτό το ψήφισμα θα μείνει στα χαρτιά

18 Νοέ 2025, 21:47
Αγροτικά

Πολιτική αλητεία: Ο Μητσοτάκης παρουσιάζει σαν «δώρο» στους κτηνοτρόφους που έχασαν τα κοπάδια τους, αυτό που η κυβέρνησή του είχε νομική υποχρέωση να κάνει πριν από ενάμιση χρόνο

18 Νοέ 2025, 14:02
Εκδηλώσεις στην Κόντρα
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 21 Νοέμβρη

Ημέρα τηλεόρασης.

Ημέρα φιλοσοφίας.

Ημέρα χαιρετισμού.

1905: Ιδρύεται το Σοβιέτ Εργατών Μόσχας.

1967: 21 καταδίκες μελών του ΠΑΜ σε δίκη με 31 κατηγορούμενους.

1973: Πραξικόπημα του Δημήτρη Ιωαννίδη.

1973: Διαλύονται από τη χούντα 28 φοιτητικοί σύλλογοι σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Γιάννενα και Χανιά.

2001: Ο αστυφύλακας Γιάννης Ριζόπουλος δολοφονεί στην πλατεία Αμερικής τον 20χρονο μετανάστη από την Αλβανία Gentjan Celniku.

2006: Μετανάστης από το Μαγκρέμπ νεκρός μετά από κράτηση στο αστυνομικό τμήμα Ομόνοιας.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Κάθε κρίσιμη στιγμή συνοδεύεται από αυτή την εσωτερική παρόρμηση. Να μη δεχτείς τον κόμπο ως τελικό όριο. Να βρεις τον τρόπο, με ευθύνη, με σταθερότητα, με κόστος, να περάσεις απέναντι. Αυτή η δύναμη δεν προκύπτει από τη φιλοδοξία, αλλά από την ανάγκη να παραμείνεις πιστός σε μια αποστολή που υπερβαίνει το πρόσωπό σου. Να υπηρετήσεις όχι αυτό που σε συμφέρει, αλλά αυτό που θεωρείς σωστό. Το βιβλίο αυτό γεννήθηκε από μια τέτοια ανάγκη. Όχι από την ανάγκη για προσωπική δικαίωση. Δεν γράφτηκε για να εξωραΐσει αποφάσεις, να ωραιοποιήσει γεγονότα ή να κατασκευάσει ένα αφήγημα βολικό για τον συγγραφέα του. Ο αναγνώστης, εξάλλου, γρήγορα θα συνειδητοποιήσει πως το βιβλίο γράφτηκε από την αίσθηση μιας εσωτερικής υποχρέωσης: την ανάγκη της μαρτυρίας. (…) Οι αποφάσεις που έπρεπε να ληφθούν δεν είχαν απλώς πολιτικό κόστος· είχαν ηθικό βάρος, κοινωνική προέκταση, ιστορική διάσταση. Ένιωθα να κουβαλώ στις πλάτες μου τα φαντάσματα των αδικαίωτων αγώνων του χθες, αλλά και τις ελπίδες μιας ολόκληρης γενιάς που τόλμησε να πιστέψει ότι τα πράγματα μπορούσαν να αλλάξουν. (…) Ήξερα πια, βιωματικά, τι σημαίνει να κυβερνάς με κομμένη την ανάσα και σε συνθήκες τήξης: να σηκώνεις το βάρος και τις επιθέσεις, να αντέχεις την αμφισβήτηση, να προστατεύεις ό,τι μπορεί να σωθεί και να χτίζεις ό,τι δεν υπήρχε. (…) Αυτή η πολιτική είναι έφοδος στον ουρανό. Η πολιτική σε φθείρει, ναι, αλλά σου χαρίζει κάτι πολύτιμο. Τη σπάνια δυνατότητα να συνδεθείς αληθινά με την εποχή σου. Να αφήσεις πίσω σου μια ανεξίτηλη σφραγίδα, μια κληρονομιά που θα ξεπερνά τον χρόνο και το πρόσωπό σου. Να δεις την όμορφη χώρα σου να στέκεται όρθια και τον λαό της να έχει σηκωθεί λίγο ψηλότερα. (…) Σε μια εποχή όπου η πολιτική είχε γίνει διαχείριση της παρακμής, εμείς επιχειρήσαμε να αρθρώσουμε μια διαφορετική αφήγηση. Δεν το πετύχαμε πάντα. Δεν ήταν όλες οι μάχες νικηφόρες. Αλλά κάθε μας βήμα συνοδευόταν από το όνειρο ενός καλύτερου, πιο δίκαιου κόσμου για τους πολλούς, για τους πιο αδύναμους. Γράφω γιατί θέλω να δείξω πως μπορεί να έκανα λάθη, αλλά ποτέ δεν μου έλειψε το θάρρος, ούτε όμως και άφησα τη χώρα μου μοιρολατρικά να τη σπρώξουν στον γκρεμό οι ίδιοι αυτοί που στη συνέχεια θα μας έδειχναν με το δάχτυλο ως υπεύθυνους της καταστροφής. Γράφω γιατί θέλω να δείξω πως έθεσα τον εαυτό μου στην υπηρεσία της χώρας μου αλλά και στην υπόθεση της κοινωνικής δικαιοσύνης, επιδιώκοντας με όλη τη φλόγα της ψυχής μου, και με την τελευταία ικμάδα των δυνάμεών μου, μια καλύτερη μοίρα για αυτόν τον βασανισμένο λαό.

Αλέξης Τσίπρας

(Με το ίδιο θράσος που είχε ως υποψήφιος πρωθιυπουργός, όταν έταζε ότι θα καταργήσει τα μνημόνια με ένα νόμο σε ένα άρθρο, με το ίδιο θράσος που είχε ως πρωθυπουργός, όταν οργάνωνε fake δημοψήφισμα και μετά μετέτρεπε το «όχι» σε «ναι», επανέρχεται τώρα διεκδικώντας ένα νέο ξεκίνημα. Δε διστάζει να αυτοαποθεωθεί με τον πιο χυδαίο, τον πιο αηδιαστικό τρόπο. Χειρότερα από το κάνουν ο Μητσοτάκης και η δική του τσογλανοπαρέα. Παραμένει πάντα ο ίδιος πολιτικός αλήτης: αρριβίστας, αμοραλιστής, αδίστακτος. Ενα τεράστιο «εγώ» στο οποίο δε χωρούν ούτε οι πρώην συνεργάτες του στον ΣΥΡΙΖΑ. Ta πάντα είναι σε πρώτο ενικό πρόσωπο)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo