Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Σχεδόν οι μισοί εν ενεργεία στρατιωτικοί των ΗΠΑ αντιτίθενται στον πόλεμο κατά του Ιράν: Δημοσκόπηση
  • Συνεχίζεται η καταστροφή της αιγοπροβατοτροφίας: 11 νέες εστίες ευλογιάς σε δυο εβδομάδες
  • Α Fidai Film | Mια ταινία για την επανοικειοποίηση της παλαιστινιακής ιστορικής μνήμης
  • Σαν σήμερα 21 Οκτώβρη
  • Ο χιλμπίλης επιστάτης και το δουλάκι του αφεντικού
  • Αναβολές συνεχίζουν να ζητούν από τα δικαστήρια τα λαμόγια του ΟΠΕΚΕΠΕ
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Παιδεία»Ο Μπρεχτ και τ’ αγκάθια του
Παιδεία Πολιτισμός

Ο Μπρεχτ και τ’ αγκάθια του

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr4 Ιούν 2023, 06:11

Στη στήλη ΚΟΝΤΡΕΣ της εφημερίδας μας δημοσιεύτηκε προχθές σχόλιο με τίτλο Ο Μπρεχτ και ο αστικός κόσμος, απ’ αφορμή ποίημα του Μπρεχτ, που μπήκε ως «θέμα» στις πανελλαδικές εξετάσεις. Στο σχόλιο περιλαμβάνονται τα εξής σοφά λόγια του Χανς Αϊσλερ:

«Οταν μιλάμε για τον Μπρεχτ, είμαστε σε θέση μάχης, ιδιαίτερα στις καπιταλιστικές χώρες. Αγωνιζόμαστε για τον Μπρεχτ. Είναι αναγκασμένοι να καταπιούν τον Μπρεχτ και δεν πρέπει να τους επιτρέψουμε να τον καταπιούν παρά μονάχα ολόκληρο, μαζί με τ’ αγκάθια».

Ο Χανς Αϊσλερ (1898-1962) δεν είναι «τυχαία περίπτωση». Χωρίς ίχνος υπερβολής θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «ο Μπρεχτ της μουσικής». Ο καλύτερος μαθητής (και βοηθός) του Σένμπεργκ, ήρθε σε σύγκρουση με το δάσκαλό του για πολιτικούς λόγους. Ο κομμουνιστής Αϊσλερ κατηγορούσε τον Σένμπεργκ για «μικροαστικό ελιτισμό» και ο Σένμπεργκ κατηγορούσε τον μαθητή και συνάδελφό του πλέον για  «γελοιωδώς επαναστατικές» απόψεις (αν και η αμοιβαία μουσική εκτίμηση του ενός για τον άλλο παρέμεινε μέχρι το τέλος). Ισως έχουμε άλλη φορά την ευκαιρία να αναφερθούμε στο τεράστιο και σπουδαίο μουσικό έργο και τα θεωρητικά συγγράμματα του Αϊσλερ (παρά το ανελέητο κυνηγητό, τις στερήσεις και τις κακουχίες που υπέστη).

Εδώ σημειώνουμε μόνο την ξεχωριστή σημασία που έχουν αυτά τα λίγα σοφά λόγια του Αϊσλερ για το έργο του Μπρεχτ και τη λειτουργία του στις καπιταλιστικές χώρες. Γιατί ο Αϊσλερ ήταν από τους ελάχιστους (ίσως ο δεύτερος μετά τη Χελένε Βάιγκελ) που ήξερε σε βάθος τον Μπρεχτ και το έργο του, καθώς συνδέονταν με στενή φιλία και συνεργάζονταν συνεχώς από τα μέσα της δεκαετίας του ’20 μέχρι το θάνατο του Μπρεχτ το 1956 (και μετά απ’ αυτόν, καθώς ο Αϊσλερ ολοκλήρωσε ένα θεατρικό και αρκετά τραγούδια που είχαν μείνει στη μέση).

Μπρεχτ και Αϊσλερ στο Βερολίνο το 1950.

Τι λέει ο Αϊσλερ; Οτι οι αστοί είναι αναγκασμένοι να αναγνωρίσουν το έργο του Μπρεχτ, δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς. Ομως θα προσπαθήσουν να το απογυμνώσουν από το επαναστατικό του περιεχόμενο. Κι αυτό δεν πρέπει να τους επιτραπεί.

Μια τέτοια προσπάθεια παρουσίασης του Μπρεχτ «χωρίς τ’ αγκάθια» συνιστά το «θέμα» των πανελλαδικών εξετάσεων στα Νέα Ελληνικά των ΕΠΑΛ (Επαγγελματικά Λύκεια) με το ποίημα του Μπρεχτ, καθώς το ενέταξαν στο πλαίσιο της υποστήριξης του… «εθελοντισμού», προσπαθώντας να παρουσιάσουν τον Μπρεχτ σαν οπαδό των… ΜΚΟ.

Ας δούμε καταρχάς το ποίημα του Μπρεχτ:

ΚΑΤΑΦΥΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΥΧΤΑ

Ακούω πως στη Νέα Υόρκη

Στη γωνιά της 26ης Οδού και του Μπροντγουαίη

Στέκει ένας άντρας κάθε βράδυ τους μήνες του χειμώνα

Και στους άστεγους που μαζεύονται βρίσκει ένα καταφύγιο για τη νύχτα

Κάνοντας εκκλήσεις στους διαβάτες.

 

Ο κόσμος έτσι δε θ’ αλλάξει

Δε θα καλυτερέψουνε ανάμεσα στους ανθρώπους οι σχέσεις

Δε συντομεύει έτσι η εποχή της εκμετάλλευσης.

Μα ωστόσο λίγοι άνθρωποι βρίσκουνε καταφύγιο για τη νύχτα

Για μια νύχτα τους φυλάγεις απ’ τον άνεμo

Το χιόνι που προορίζονταν γι’ αυτούς πέφτει στο δρόμο.

 

Σαν διαβάσεις τούτο ‘δω, μην κλείσεις το βιβλίο, άνθρωπε.

 

Λίγοι άνθρωποι βρίσκουνε καταφύγιο για τη νύχτα

Για μια νύχτα τους φυλάγεις απ’ τον άνεμο

Το χιόνι που προορίζονταν γι’ αυτούς πέφτει στο δρόμο.

Μα ο κόσμος έτσι δε θ’ αλλάξει

Δε θα καλυτερέψουνε ανάμεσα στους ανθρώπους οι σχέσεις

Δε συντομεύει έτσι η εποχή της εκμετάλλευσης. 

(Μπέρτολτ Μπρεχτ, Ποιήματα, μετάφραση και πρόλογος Νάντια Βαλαβάνη, Σύγχρονη Εποχή, τέταρτη έκδοση, 1992)

Ο Μπρεχτ έγραψε το συγκεκριμένο ποίημα γύρω στα 1931. Η εισαγωγή παραπέμπει στο μυθιστόρημα του Αμερικανού Θίοντορ Ντράιζερ «Αδερφή Κέρι», γραμμένο το 1900 και μεταφρασμένο στα γερμανικά το 1929. Ο Μπρεχτ θεωρούσε τον νατουραλιστή Ντράιζερ εκπρόσωπο της «ψυχαγωγικής λογοτεχνίας», αλλά κατά την πάγια συνήθειά του αντλούσε θέματα και απ’ αυτή τη λογοτεχνία για να τα «ανοικειώσει», δηλαδή για να ανατρέψει τον τρόπο παρουσίασής τους, ώστε να αποκαλυφθεί η ουσία των πραγμάτων και να διαγραφεί η ανάγκη της ανατροπής τους.

Πρέπει να σημειωθεί πως την ίδια περίοδο (1929-1931) ο Μπρεχτ γράφει την «Αγία Ιωάννα των σφαγείων», το πρώτο έργο στο οποίο εκθέτει ολοκληρωμένη την άποψή του για το επικό-διαλεκτικό θέατρο (εννοείται πως αυτή την άποψη δεν έπαψε ποτέ να τη συμπληρώνει και να την τροποποιεί, διατηρώντας αναλλοίωτο τον αισθητικό-ιδεολογικό πυρήνα της). Θέλοντας να γράψει αυτό το έργο και να κατανοήσει τη λειτουργία καπιταλιστικών θεσμών όπως το χρηματιστήριο αγροτικών εμπορευμάτων στις ΗΠΑ, ο Μπρεχτ -ήδη μαρξιστής- διαβάζει εντατικά το «Κεφάλαιο» του Μαρξ και βρίσκει σ’ αυτό όλες τις απαντήσεις που δεν μπορούσε να βρει με εμπειρικό τρόπο. Ενδέχεται να προόριζε αυτό το ποίημα για το συγκεκριμένο έργο ή να το έγραψε εμπνεόμενος από το βασικό θέμα της «Αγίας Ιωάννας». Και τα δύο, πάντως, και το θεατρικό και το ποίημα, εκφράζουν την ίδια προβληματική. Ασκούν μια ανελέητη κριτική σε κάθε μορφή φιλανθρωπίας, η οποία -ακόμη κι όταν ασκείται από έντιμους και καλοπροαίρετους ανθρώπους- δεν αποτελεί παρά ένα απατηλό συμπλήρωμα της καπιταλιστικής βαρβαρότητας.
Οπως και το θεατρικό, που τοποθετείται στο Σικάγο της μεγάλης κρίσης, έτσι και το ποίημα τοποθετείται στις ΗΠΑ την ίδια εποχή. Νέα Υόρκη, γωνία 26ης και Μπροντγουέι, στην καρδιά του εμπόριου. Η Αμερική δεν είναι η Γη της Επαγγελίας, είναι η κοιτίδα της κρίσης και των εξαθλιωμένων αστέγων. Κι ένας άνθρωπος απευθύνεται στους διαβάτες, ζητώντας τους να πάρουν έναν άστεγο για μια βραδιά στο σπίτι τους.
Ακολουθεί το «οικείο» (δεύτερη στροφή, με έξι στίχους): ο κόσμος έτσι δε θ’ αλλάξει, δε θα καλυτερέψουν οι σχέσεις ανάμεσα στους ανθρώπους, δεν συντομεύεται έτσι η εποχή της εκμετάλλευσης: αυτά τα λένε οι κομμουνιστές. Ομως λίγοι άνθρωποι (με τους πολλούς τι γίνεται;) θα βρουν καταφύγιο για μια νύχτα (τις άλλες νύχτες;): αυτά τα λένε οι φιλάνθρωποι (σήμερα οι διάφορες ΜΚΟ του «εθελοντισμού», που έχουν αντικαταστήσει τις παλιές θρησκευτικές φιλανθρωπικές οργανώσεις, που έχουν κι αυτές εκσυγχρονιστεί και δουλεύουν ως ΜΚΟ).
Αν το ποίημα τελείωνε εδώ, ο Μπρεχτ θα ήταν ένας ρεφορμιστής «του κερατά». Ενας ελεεινός υποστηρικτής της αστικής φιλανθρωπίας, που λειτουργεί σαν αποσμητικό στην όζουσα τουαλέτα του καπιταλισμού.
Από την τρίτη στροφή, που αποτελείται από μόνον ένα στίχο, ο ποιητής προτρέπει τον αναγνώστη του να μην κλείσει το βιβλίο, αλλά να διαβάσει και την επόμενη στροφή. Ποιητικά μιλώντας, δεν του χρειαζόταν αυτή η μονόστιχη στροφή. Την προσθέτει, όμως, για να προειδοποιήσει πως μέχρις στιγμής έχει παρουσιάσει την αλήθεια περασμένη μέσα από παραμορφωτικό καθρέφτη, την μη-αλήθεια.
Ακολουθεί η «ανοικείωση» (τέταρτη στροφή, επίσης με έξι στίχους); Ναι, λίγοι άνθρωποι (με τους πολλούς τι γίνεται;) θα βρουν καταφύγιο για μια νύχτα (τις άλλες νύχτες;), όπως λένε οι εραστές της φιλανθρωπίας, όμως μ’ αυτόν τον τρόπο ο κόσμος δε θ’ αλλάξει, οι σχέσεις ανάμεσα στους ανθρώπους δε θα καλυτερεύσουν, η εποχή της εκμετάλλευσης δε θα συντομεύσει.
Οι στίχοι παραμένουν οι ίδιοι με αυτούς της δεύτερης στροφής, όμως αλλάζει η σειρά των δύο τρίστιχων και έχουμε την απόλυτη ανατροπή. Από τη συμβατική αποδοχή της φιλανθρωπίας («κάτι κάνουν κι αυτοί μέσα στον κωλόκοσμο που ζούμε»), στην καταδίκη της φιλανθρωπίας ως πρακτικής (θεσμού πλέον στις μέρες μας), που λειτουργεί ως κολυμβήθρα του Σιλωάμ για το σύστημα της εκμετάλλευσης, βοηθώντας στην παράταση της ζωής του, ξεστρατίζοντας ανθρώπους από το επαναστατικό τους καθήκον και μετατρέποντάς τους σε εργαλεία του καπιταλισμού.
Αυτός είναι ο Μπρεχτ «με τ’ αγκάθια του», όπως θα έλεγε ο Αϊσλερ. Τον οποίον τον πήραν, τον καθάρισαν προσεκτικά από τ’ αγκάθια, όπως κάνουν στα λουλουδάδικα με τα τριαντάφυλλα, για να μην πληγώνονται τα χέρια των αγοραστών, και τον έβαλαν στο ανθοδοχείο του καπιταλισμού ως εραστή του… εθελοντισμού!
Το μη λογοτεχνικό κείμενο της εξέτασης είχε τίτλο «Τα οφέλη του εθελοντισμού» και ήταν ένας ύμνος σ’ αυτό το αντιδραστικό κατασκεύασμα, που ξεκινούσε ως εξής: «Τα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει ένας νέος (ηλικίας 18‐30 ετών) μέσα από την εθελοντική εργασία είναι πολλαπλά. Ο εθελοντισμός είναι μία πράξη ανιδιοτέλειας, από την οποία ο εθελοντής δεν περιμένει να αποκομίσει κάποιο κέρδος»!
Κερδίζει, όμως, άλλα πράγματα. Καταρχάς, γίνεται καλύτερος… μισθωτός δούλος: «Η συγκεκριμένη έρευνα κατέδειξε ότι τα άτομα που συμμετέχουν συχνά σε εθελοντικές δραστηριότητες πέρα από την καθημερινή τους εργασία, έχουν την ικανότητα να υπομένουν καλύτερα τις εργασιακές πιέσεις. Όπως δηλώνουν οι ίδιοι, την επόμενη μέρα στην εργασία τους νιώθουν πιο χαλαροί. Είναι πιο ψύχραιμοι και υπομονετικοί σε σχέση με τους συναδέλφους τους, όταν αντιμετωπίζουν δύσκολες και πιεστικές εργασιακές συνθήκες»!
Εχει κι άλλο: «οι ψυχολόγοι επιβεβαιώνουν ότι υπάρχει όντως μία εγγενής θετική επίδραση σε όσους ασκούν συνειδητά τον εθελοντισμό. Με άλλα λόγια, η ένταξη σε μία νέα κοινωνική ομάδα, την οποία επέλεξαν ελεύθερα, τους προσφέρει το ανιδιοτελές αίσθημα αισιοδοξίας, πληρότητας και προσωπικής δικαίωσης που από καιρό είχαν απωλέσει στην καθημερινή κοινωνική, εργασιακή και οικογενειακή τους ζωή. (…) Οι ερευνητές – ψυχολόγοι και κοινωνιολόγοι – διαπίστωσαν ότι η εθελοντική δραστηριότητα αναπληρώνει, έστω και φαντασιακά, την ανάγκη των ανθρώπων για προσωπική δημιουργία και, κυρίως, το αίσθημα ότι ασχολούνται με μία χρήσιμη κοινωνική δραστηριότητα. (…) Οι εθελοντές κάνουν τον κόσμο καλύτερο, βάζοντας τέρμα στην αδράνεια και παίρνοντας πρωτοβουλίες για την επίλυση καθημερινών προβλημάτων. Γενικότερα, ο εθελοντισμός σε κάθε μορφή του μας χαρίζει ένα αίσθημα χαράς και φέρνει γέλιο και χαμόγελο στη ζωή μας».
Στο καπάκι έρχεται το ποίημα του Μπρεχτ, που αποτελεί το λογοτεχνικό κείμενο της εξέτασης. Ενταγμένο στο πλαίσιο αποθέωσης του λεγόμενου εθελοντισμού και χωρίς καμιά ερώτηση που θα μπορούσε να υποψιάσει έστω ότι αποτελεί την πλήρη ανατροπή των όσων αισχρών περιλαμβάνει το μη λογοτεχνικό κείμενο.
Δε θεωρούμε καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι παρατίθεται το ποίημα του Μπρεχτ χωρίς ν’ αναφέρονται η μεταφράστρια και το Εκδοτικό. Είναι μια απόλυτα συνειδητή επιλογή, για να μην υπάρχει τίποτα που να παραπέμπει σε Αριστερά (ανεξάρτητα από τη δική μας γνώμη και για τη Βαλαβάνη ως πολιτικό και για το ΚΚΕ ως κόμμα). Συνειδητή είναι, επίσης, η απάλειψη της δομής του ποιήματος, του χωρισμού του σε στροφές από τον ποιητή. Αν το να μην αναφέρεις μεταφράστρια και Εκδοτικό αποτελεί δεοντολογικό ολίσθημα, το να αφαιρείς τη δομή από ένα ποίημα σημαίνει κατακρεούργησή του. Δεν το χώρισε τυχαία ο ποιητής σε στροφές (πεντάστιχη – εξάστιχη – μονόστιχη – εξάστιχη). Κάποιον σκοπό είχε, προκειμένου να βοηθήσει τον αναγνώστη του να κατανοήσει τη σκέψη του. Αυτόν το σκοπό του ποιητή προσπάθησαν να «πατήσουν», καταργώντας τις στροφές του ποιήματος.
Οι εξεταζόμενοι μαθητές, αφού κλήθηκαν ν’ απαντήσουν σε διάφορες φιλολογικού τύπου ερωτήσεις, στο τέλος δέχονται το ερώτημα-χαριστική βολή: «Θεωρείτε αισιόδοξη ή απαισιόδοξη την άποψη του ποιητικού υποκειμένου;»! Ο,τι και να γράψουν στις 100-150 λέξεις που τους δίνονται ως περιθώριο, είτε θεωρήσουν αισιόδοξη είτε θεωρήσουν απαισιόδοξη την άποψη του ποιητή, το σίγουρο είναι πως θα τον θεωρήσουν… θερμό οπαδό του «εθελοντισμού». Μιλάμε για τον ορισμό της διαστρέβλωσης και του αποπροσανατολισμού. Η θέση του Μπρεχτ δεν είναι αισιόδοξη ή απαισιόδοξη, η θέση του είναι κατά του «εθελοντισμού» και υπέρ του αγώνα για την ανατροπή του καπιταλισμού, που είναι η πηγή των προβλημάτων, τα οποία ο «εθελοντισμός» πασπαλίζει με ψευτοκοινωνική χρυσόσκονη.
Θα ήταν παράλειψη αν δεν σημειώναμε ότι την ίδια περίοδο ο Μπρεχτ με τον Αϊσλερ έγραψαν το «Τραγούδι της αλληλεγγύης» (Solidaritätslied), το οποίο μιλούσε με θετικό τρόπο για το ίδιο θέμα, αν και πουθενά δεν αναφερόταν κάτι σχετικό με τη φιλανθρωπία.
Οι ελληνικοί στίχοι (μετάφραση Παύλος Μάτεσις, από το δίσκο Η Μαρία Φαραντούρη τραγουδάει Μπρεχτ, 1979):
Τώρα ήρθ’ η ώρα για μάχη και για ζωή
γροθιά μου η γροθιά σου δίπλα φίλε στάσου
η πείνα είναι ντροπή

Όταν σφίξουμε τα χέρια οι λαοί αυτής της Γης
θα γενεί παράδεισός μας κι αφεντάδες της εμείς

Τώρα ήρθ’ η ώρα για μάχη και για ζωή
γροθιά μου η γροθιά σου δίπλα φίλε στάσου
η πείνα είναι ντροπή

Έχουν ρίξει τη διχόνοια και μας τρών’ οι δυνατοί
δούλος τους εσύ να μένεις κι αφεντάδες να `ναι αυτοί

Τώρα ήρθ’ η ώρα για μάχη και για ζωή
γροθιά μου η γροθιά σου δίπλα φίλε στάσου
η πείνα είναι ντροπή

Δούλοι και προσκυνημένοι βάρη άχρηστα της Γης
μαύρη μοίρα τους προσμένει σαν θα ενωθούμε εμείς

Τώρα ήρθ’ η ώρα για μάχη και για ζωή
γροθιά μου η γροθιά σου δίπλα φίλε στάσου
η πείνα είναι ντροπή

Προλετάριε προχώρα με τη γνώση πας μπροστά
μονιασμένη κι ενωμένη θα νικήσει η εργατιά

Βιάσου ήρθε η σειρά σου, έμπα και συ στη γραμμή,
για να γίνεις ο αφέντης στη δική σου την πατρίδα,
στη δική σου τη ζωή.

Εδώ η πιο γνωστή εκτέλεσή του με τον μεγάλο Ερνστ Μπους και χορωδία:

https://www.youtube.com/watch?v=B51HI0MPUrQ

Πέτρος Γιώτης

Τα «θέματα» των Νέων Ελληνικών στις Πανελλαδικές των ΕΠΑΛ

7. NEA_ELLHNIKA 2023
Εκτύπωση 🖨
ΜΠΡΕΧΤ
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΣαν σήμερα 4 Ιούνη
Επόμενο άρθρο Bogdanos: Simply the best

Σχετικά Αρθρα

Α Fidai Film | Mια ταινία για την επανοικειοποίηση της παλαιστινιακής ιστορικής μνήμης

Την Παρασκευή 23 Οκτώβρη, 8:30 μμ στην Κόντρα

Πολιτισμός 21 Οκτ 2026, 00:05

Αποκολλήθηκε τμήμα της οροφής στο 1ο Λύκειο Ηρακλείου Αττικής

Ο Δήμος προσπαθεί να βγάλει την ουρά του απέξω

Παιδεία 20 Οκτ 2026, 18:26

Για τον αστικό πολιτισμό της σήψης και της καταστροφής της κοινωνίας

Γιουφ, Θανάσης Νικολάου: Ο Πολιτισμός

Πολιτισμός 20 Οκτ 2026, 11:46

Σκίτσο για τη Γάζα κέρδισε το Μεγάλο Βραβείο του World Press Cartoon 2026

Πολιτισμός 19 Οκτ 2026, 11:39

Η ντροπή του Ηνωμένου Βασίλειου: Αποσύρθηκαν από την αγορά τα βιβλία της Σάλι Ρούνι

Επειδή επιμένει με συνέπεια να υποστηρίζει την Palestine Action

Πολιτισμός 16 Οκτ 2026, 12:33

«Πάμε κι όπου βγει» στα σχολεία: Καθημερινά τα ατυχήματα με τραυματισμούς μαθητών

Παιδεία 15 Οκτ 2026, 22:58
Ροή Ειδήσεων
Διεθνή

Σχεδόν οι μισοί εν ενεργεία στρατιωτικοί των ΗΠΑ αντιτίθενται στον πόλεμο κατά του Ιράν: Δημοσκόπηση

Τα ευρήματα αντικατοπτρίζουν την ευρύτερη κατάρρευση της υποστήριξης στον πόλεμο, καθώς η δημοτικότητα του Τραμπ υποχωρεί σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών

21 Οκτ 2026, 10:17
Αγροτικά

Συνεχίζεται η καταστροφή της αιγοπροβατοτροφίας: 11 νέες εστίες ευλογιάς σε δυο εβδομάδες

Εκαναν την Ελλάδα χώρα ενδημική στον ιό της ευλογιάς

21 Οκτ 2026, 09:50
Πολιτισμός

Α Fidai Film | Mια ταινία για την επανοικειοποίηση της παλαιστινιακής ιστορικής μνήμης

Την Παρασκευή 23 Οκτώβρη, 8:30 μμ στην Κόντρα

21 Οκτ 2026, 00:05
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 21 Οκτώβρη

21 Οκτ 2026, 00:01
Κόντρες

Ο χιλμπίλης επιστάτης και το δουλάκι του αφεντικού

20 Οκτ 2026, 21:27
Αγροτικά

Αναβολές συνεχίζουν να ζητούν από τα δικαστήρια τα λαμόγια του ΟΠΕΚΕΠΕ

Δεν πιστεύουν ότι μπορούν να αθωωθούν με τον νέο νόμο της κυβέρνησης Μητσοτάκη

20 Οκτ 2026, 20:07
Καταστολή

Επνιξαν 12 ακόμα πρόσφυγες στο Αιγαίο

20 Οκτ 2026, 19:40
Παιδεία

Αποκολλήθηκε τμήμα της οροφής στο 1ο Λύκειο Ηρακλείου Αττικής

Ο Δήμος προσπαθεί να βγάλει την ουρά του απέξω

20 Οκτ 2026, 18:26
Εργατικά

Στάση εργασίας στο υπουργείο του ακροδεξιού Πλεύρη

Οι συμβασιούχοι της Υπηρεσίας Ασύλου και της Αρχής Προσφυγών διεκδικούν τη μονιμοποίησή τους

20 Οκτ 2026, 14:17
Διεθνή

Η συγκομιδή των ελιών των Παλαιστίνιων συμβάλλει στην εδραίωση της εβραϊκής κυριότητας στη Δυτική Οχθη, δηλώνει κορυφαίος ραβίνος των εποίκων

Εφτά εβραίοι γάιδαροι μαλώνανε σε παλαιστινιακό αχυρώνα

20 Οκτ 2026, 13:33
Διεθνή

Η μάχη της σοδειάς στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, η δυτική υποκρισία και ο «αριστερός» σιωνισμός

20 Οκτ 2026, 13:17
Πολιτισμός

Για τον αστικό πολιτισμό της σήψης και της καταστροφής της κοινωνίας

Γιουφ, Θανάσης Νικολάου: Ο Πολιτισμός

20 Οκτ 2026, 11:46
Διεθνή

Φοιτητές πέταξαν τον Μπεν Γκβιρ έξω από το πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ

20 Οκτ 2026, 10:16
Εργατικά

Aλλη μια δικαίωση για την Π. Τυχεροπούλου, άλλο ένα χαστούκι για την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Το Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΑΑΔΕ την απάλλαξε από τις κατηγορίες του Μπαμπασίδη και έσβησε την ποινή που της επέβαλε ο Σαλάτας

20 Οκτ 2026, 09:39
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 20 Οκτώβρη

20 Οκτ 2026, 00:01
Πολιτική

Το λες και χαριστική βολή

19 Οκτ 2026, 19:23
Διεθνή

Ολοκληρώθηκε ο «κύκλος του Καΐρου» μεταξύ των παλαιστινιακών πολιτικών παρατάξεων

Ελιγμοί απελπισίας από τον Μαχμούντ Αμπάς και τη Φατάχ

19 Οκτ 2026, 14:31
Αθλητισμός

ΠΑΟ μπάσκετ: Οπαδοί ύψωσαν παλαιστινιακές σημαίες, παρά την απαγόρευση

19 Οκτ 2026, 14:08
Εργατικά

Ξέπλυμα της Motor Oil σε αθλητική διοργάνωση για ΑΜΕΑ

19 Οκτ 2026, 13:48
Πολιτική

Γιατί χοροπηδάει σαν κατσίκι ο ακροδεξιός υπουργός;

19 Οκτ 2026, 13:39
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 21 Οκτώβρη

Σομαλία, Σουδάν: Ημέρα επανάστασης (1964).

Ονδούρα: Ημέρα στρατού (1956).

Αγγλία: Ημέρα Trafalgar (1805).

1918: Πρώτο πανελλαδικό πανεργατικό συνέδριο (βασιλικό θέατρο Αθήνας), ιδρύεται η Γ.Σ.Ε.Ε.

1945: Οι Γαλλίδες αποκτούν δικαίωμα ψήφου.

1950: Η Κίνα καταλαμβάνει το Θιβέτ.

1967: 80.000 διαδηλωτές στην Ουάσιγκτον κατά του πολέμου του Βιετνάμ, σύλληψη 250 ατόμων.

1967: Ανακαλύπτεται πίσω από την Εθνική Βιβλιοθήκη αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός που δεν εξερράγη.

1969: Δύο βαριές καταδίκες μελών του ΠΑΚ για βόμβες κατά της χούντας.

1977: Βόμβα σε γραφείο του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (Βερολίνο), πυροβολισμοί εναντίον αστυνομικού σταθμού (RAF).

1977: Διαδηλώσεις-συγκρούσεις με την αστυνομία και βόμβες σε Παρίσι, Πον Μαρλί, Τουλούζη, Λιμόζ και Νανσί, βόμβες στο γερμανικό προξενείο στη Μαδρίτη, επιθέσεις στα γερμανικά προξενεία Αμστερνταμ και Μάαστγκιχτ (Ολλανδία), μεγάλες διαδηλώσεις και επεισόδια σε Ρώμη και Φλωρεντία, βόμβες σε γερμανικούς στόχους σε Γένοβα και Μιλάνο, απ’ αφορμή τη δολοφονία των φυλακισμένων της RAF στα λευκά κελιά του Στάμχαϊμ.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Είχα την συγκλονιστική Χαρά, Τιμή και Απόλαυση να παρίσταμαι και να ακούσω ζωντανά την πιο σπουδαία πολιτική ομιλία που έχω ακούσει στην ζωή μου. Ο Υπουργός των Εξωτερικών των ΗΠΑ @SecRubio δεν μίλησε σήμερα στην Πνύκα, μπροστά από την Ακρόπολη μόνον ως ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, αλλά ως ο πολιτικός εκπρόσωπος των ανθρώπων της Δύσης που ζούσαν, που ζουν και που θα ζήσουν στο μέλλον. Έκανε μια αληθινά Ιστορικών διαστάσεων ομιλία. Περιττό να πω ότι συμφωνώ σε όσα είπε στο 100% και ότι ως Έλλην αισθάνομαι υπερήφανος για το βάθος του θαυμασμού του για τους προγόνους μας αλλά και ως Υπουργός αυτής της Κυβερνήσεως για την δημόσια αναγνώριση του στην αξιοπιστία και στην επιτυχία της Χώρας μας σήμερα. Η Ελλάδα, η Ρώμη και ο Χριστιανισμός συνθέτουν τον Δυτικό Πολιτισμό και η παρακμή του πρέπει να τελειώσει και να ξαναβρεί η Δύση τις ρίζες, τις αξίες και το πνεύμα της που την έκαναν για αιώνες κυρίαρχη. Πραγματικά αξίζουν πολλά εύγε αλλά και ευχαριστώ στον κ. Ρούμπιο για την σημερινή του ομιλία.

Αδωνις Γεωργιάδης

(Εντάξει, εμετός. Προσέξτε, όμως, την επιτηδευμένη μίμηση του ύφους του Τραμπ, με κεφαλαία γράμματα σε ορισμένες λέξεις και κάποια βροντώδη επίθετα. Δεν είναι χωρίς σημασία. Ο ακροδεξιός-νεοφιλελεύθερος τηλεπλασιέ-τηλεμαϊντανός-υπουργός Υγείας του Μητσοτάκη ήξερε ότι θα προκαλέσει. Διάλεξε σκόπιμα να γράψει αυτό το έμεσμα, ξεπερνώντας κάθε άλλο δεξιό πολιτικό ή δημοσιογράφο στην Ελλάδα. Ολοι οι άλλοι έγλειψαν πατόκορφα τον Ρούμπιο αλλά με… στιλ και… αντικειμενικότητα. Προσπάθησαν να εμφανιστούν σοβαροί και… αξιοπρεπείς. Συνασπίστηκαν μάλιστα γύρω από τη θέση ότι ο Ρούμπιο δεν είναι σαν τους Τραμπ και Βανς αλλά είναι ένας παραδοσιακός Ρεπουμπλικανός. Μόνο ο ακροδεξιός-νεοφιλελεύθερος Σπυράδωνης κινήθηκε σε ρυθμό MAGA. Το μήνυμά του δεν αποδέκτες τόσο το δεξιό και ακροδεξιό κοινό στην Ελλάδα όσο ΤΗΝ πρεσβεία και το  ΜΑGA. Θέλησε να προβληθεί ως ο μοναδικός γνήσιος εκπρόσωπος του τραμπισμού στην ελληνική Δεξιά, ώστε να ενεργοποιήσει τις κεραίες ΤΗΣ πρεσβείας και να γίνει ο εκλεκτός της. Να διεκδικήσει την υποστήριξή ΤΗΣ και την υποστήριξη του MAGA, επειδή ξέρει ότι δεν αργεί η ώρα που θα διεκδικήσει την ηγεσία της ΝΔ με αντίπαλο τον… αριστερό Δένδια)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo