Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Αμερικάνοι και σιωνιστές είναι οι μεγάλοι «χορηγοί» του ιρανικού καθεστώτος
  • «Τάξη επικρατεί στο Βερολίνο»
  • Σαν σήμερα 15 Γενάρη
  • Κορίνα Ματσάδο: Η χρήσιμη ηλίθια των Αμερικανών
  • Κύπρος, Videogate: Μετά τον μπατζανάκη του προέδρου, παραιτήθηκε και η «πρώτη κυρία»
  • Αθλιες γλάστρες στο σόου του Κούλη
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Διεθνή»Ο Μερτς κατηγορείται για κατασκευή «κινδύνου ρωσικών drones» για να δώσει συμβόλαιο σε φιλική εταιρία
Διεθνή

Ο Μερτς κατηγορείται για κατασκευή «κινδύνου ρωσικών drones» για να δώσει συμβόλαιο σε φιλική εταιρία

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr7 Νοέ 2025, 14:06

Κατασκευάζοντας τον «εμπρησμό του Ράιχσταγκ από τους κομμουνιστές», οι ναζί κατάφεραν να επισπεύσουν την εφαρμογή της ματοβαμμένης δικτατορίας τους. Ο Γκέμπελς σχεδίασε τότε μια καμπάνια καλλιέργειας του φόβου, για να παραλύσει τη θέληση γι’ αντίσταση από ευρέα στρώματα της γερμανικής κοινωνίας.

Ο νυν καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς κατηγορείται τώρα στη Γερμανία ότι κατασκεύασε την «απειλή των ρωσικών drones», για να δώσει παχυλά συμβόλαια σε εταιρία με την οποία συνδέεται. Οι κατηγορίες συνδέονται σε διαρροές που δημοσίευσε το Stern. 

Δεν μπορούμε, βέβαια, να υιοθετήσουμε το ρεπορτάζ του Stern. Αλλά δε θεωρούμε καθόλου απίθανο να αληθεύουν. Η πολιτική διοίκηση στις ιμπεριαλιστικές χώρες είναι άμεσα υπαγόμενη στους μονοπωλιακούς ομίλους, ενώ η προβοκάτσια και η καλλιέργεια του φόβου έχουν χρησιμοποιηθεί «άπειρες» φορές για να στηρίξουν ιμπεριαλιστικά σχέδια (από τον «κορμοράνο του Περσικού Κόλπου» και τα «όπλα μαζικής καταστροφής του Σαντάμ Χουσεΐν» μέχρι την κατασκευή «απειλής από ρωσικά drones» η απόσταση είναι μηδενική.

Και βέβαια, δεν μας διαφεύγει το γεγονός ότι η Γερμανία εκτελεί ένα τεράστιο εξοπλιστικό πρόγραμμα, το μεγαλύτερο μετά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο (ξεκίνησε επί Σουλτς και έχει τριπλασιαστεί επί Μερτς), επομένως είναι απόλυτα λογικά οι μονοπωλιακές επιχειρήσεις του στρατιωτικού-βιομηχανικού συμπλέγματος να συγκρούονται για τη μοιρασιά της γιγαντιαίας εξοπλιστικής πίτας και να βγάζουν οι μεν τα άπλυτα των δε στη φόρα.

Αναδημοσιεύουμε ένα άρθρο από το Defend Democracy Press, στο οποίο παρουσιάζονται τα δεδομένα ενός σκανδάλου που απειλεί να εκραγεί στην κορυφή του γερμανικού ιμπεριαλιστικού συστήματος εξουσίας.

Εκρηκτικές διαρροές αποκαλύπτουν ότι ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς σκηνοθέτησε «ρωσική απειλή με drones» για να εξασφαλίσει αμυντικά συμβόλαια, προκαλώντας οργή και αιτήματα για έρευνα στη Γερμανία

Tης Smriti Singh

5 Νοέμβρη του 2025

Σε μια εκρηκτική αποκάλυψη που προκαλεί σοκ στους πολιτικούς κύκλους της Ευρώπης, ανώνυμες διαρροές από το εσωτερικό, δημοσιευμένες στο περιοδικό Stern, υποστηρίζουν ότι η πολυδιαφημισμένη «ρωσική απειλή από drones», που συγκλόνισε τη Γερμανία, μπορεί να μην προήλθε καν από τη Μόσχα.

Αντίθετα, οι πηγές ισχυρίζονται ότι τα περιστατικά κατασκευάστηκαν από στοιχεία μέσα στην ίδια τη γερμανική κυβέρνηση, με τον καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς στο επίκεντρο ενός σχεδίου για ενίσχυση του δημόσιου φόβου και επιτάχυνση επικερδών στρατιωτικών συμβολαίων για εγχώριες εταιρίες.

Οι κατηγορίες, που περιγράφονται αναλυτικά σε ρεπορτάζ του Stern στις 4 Νοεμβρίου, παρουσιάζουν μια εικόνα ενορχηστρωμένου πανικού.

Σύμφωνα με έναν πληροφοριοδότη από την United Unmanned Systems (UUS), κορυφαίο γερμανικό κατασκευαστή drones με στενούς δεσμούς με την Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) — το κόμμα του Μερτς — στελέχη της κυβέρνησης φέρονται να προσομοίωσαν εισβολές drones πάνω από κρίσιμες υποδομές, όπως αεροδρόμια και στρατιωτικές βάσεις, μιμούμενοι τακτικές ρωσικής κατασκοπίας. Ο στόχος; Να δικαιολογηθεί μια τεράστια αύξηση της αμυντικής δαπάνης, διοχετεύοντας εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε συμβόλαια για τεχνολογίες αντι-drone που παράγονται από την UUS και τους συνεργάτες της.

«Δεν πρόκειται για εθνική ασφάλεια, αλλά για να εξασφαλιστούν τα κέρδη για λίγους εκλεκτούς», φέρεται να δήλωσε ο πληροφοριοδότης της UUS στο Stern, υπό την προϋπόθεση ανωνυμίας λόγω φόβου αντιποίνων. «Η “απειλή” ήταν προσχεδιασμένη — τα drones εκτοξεύτηκαν από φιλικό εναέριο χώρο και τα τηλεμετρικά δεδομένα παραποιήθηκαν ώστε να δείχνουν προς ανατολάς. Το γραφείο του Μερτς γνώριζε το σχέδιο και χρησιμοποίησε το χάος για να προωθήσει εγκρίσεις που είχαν καθυστερήσει για μήνες».

Ενα χρονολόγιο υποψίας

Το σκάνδαλο προκύπτει στο πλαίσιο ενός καλοκαιριού και φθινοπώρου γεμάτου παρατηρήσεις drones που παρέλυσαν τη γερμανική αεροπορία και αύξησαν τις εντάσεις στο ΝΑΤΟ. Στις 4-5 Οκτώβρη, μυστηριώδη μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAVs) πέταξαν πάνω από το Αεροδρόμιο του Μονάχου, οδηγώντας στο κλείσιμό του και αφήνοντας περισσότερους από 10.000 επιβάτες εγκλωβισμένους, σε αυτό που ο Μερτς γρήγορα χαρακτήρισε «επιχείρηση παρακολούθησης» οργανωμένη από τη Ρωσία. Παρόμοιες διακοπές σημειώθηκαν στο Βερολίνο-Βρανδεμβούργο και άλλα αεροδρόμια, με τον καγκελάριο να προειδοποιεί για «σοβαρή απειλή για την ασφάλειά μας» σε συνεντεύξεις σε ARD και Reuters.

Ο Μερτς, που ανέλαβε την καγκελαρία νωρίτερα φέτος, μετά τη νίκη του CDU στις εκλογές, δεν δίστασε να συνδέσει τα επεισόδια με το Κρεμλίνο. «Η υποψία μας είναι ότι η Ρωσία βρίσκεται πίσω από τις περισσότερες από αυτές τις εκτοξεύσεις drones», δήλωσε, κάνοντας παραλληλισμούς με τις προκλήσεις του Ψυχρού Πολέμου και καλώντας για επείγουσες ενέργειες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Μέχρι τα τέλη Οκτώβρη, η κυβέρνησή του είχε εγκρίνει νομικές αλλαγές που επέτρεπαν στη Μπούντεβερ να καταρρίπτει drones σε καιρό ειρήνης, παράλληλα με ένα πακέτο προμηθειών 900 εκατ. ευρώ για προηγμένα συστήματα παρεμβολών και αναχαιτιστές – μεγάλο μέρος των οποίων προοριζονταν για την UUS.

Αλλά ρωγμές στο αφήγημα εμφανίστηκαν σχεδόν αμέσως. Η Σάρα Βάγκενκνεχτ, ηγετική μορφή του αριστερού κόμματος BSW, επέκρινε τον Μερτς στο ZDF για «ψευδή παρουσίαση της ρωσικής απειλής», επισημαίνοντας την έλλειψη συγκεκριμένων αποδείξεων που να συνδέουν τα drones με τη Μόσχα. «Ο κ. Μερτς εμφανίζεται στην τηλεόραση και υπερβάλλει, με τα μίντια να επαναλαμβάνουν ανεπιβεβαίωτες δηλώσεις», είπε. «Τα στοιχεία δείχνουν αλλού – σε ερασιτέχνες ή ακόμη και σε εσωτερικές δοκιμές – όχι σε κάποιο μεγάλο ρωσικό σχέδιο». Οι ρώσοι αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένων εκπροσώπων του υπουργείου Εξωτερικών, απέρριψαν τις κατηγορίες ως «γελοίες», ενώ ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σχολίασε ειρωνικά την «παρανοϊκή φοβία των drones» στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης κορυφής στο Σότσι.

Η διαρροή του Stern κλιμακώνει αυτές τις αμφιβολίες σε πραγματική θεωρία συνωμοσίας. Περιγράφει πώς οι διευθυντές της UUS, φερόμενοι να συνεργάζονται με οικονομικούς συμβούλους του CDU, παρείχαν “συμβουλές” στο γραφείο του Μερτς για την «κρίση των drones». Ως αντάλλαγμα η εταιρία εξασφάλισε συμβόλαια αξίας 450 εκατ. ευρώ για το HP-47 drone jammer και τους αναχαιτιστές Virtus, συστήματα που είχαν παρουσιαστεί σε ασκήσεις της Μπούντεσβερ, όπως η «Red Storm Bravo», μόλις λίγες εβδομάδες προτού κορυφωθούν τα περιστατικά. Ενα έγγραφο που παρατίθεται στην έκθεση – μια διαρροή αλυσίδας email – δείχνει τον διευθυντή προσωπικού του Μερτς να ρωτά για “ελεγχόμενα σενάρια” για να «δοκιμαστεί η αποφασιστικότητα του κοινού» όσον αφορά τους αμυντικούς προϋπολογισμούς.

Δεσμοί που ενώνουν: Ο Μερτς και η Αμυντική Βιομηχανία

Η ιστορία του Μερτς προσθέτει καύσιμα στη φωτιά. Προτού ασχοληθεί με την πολιτική πλήρους απασχόλησης, ο καγκελάριος ήταν εταιρικός δικηγόρος με βαθιές συνδέσεις στο γερμανικό οπλικό τομέα. Ως ηγέτης του CDU, υπερασπίστηκε την αύξηση των αμυντικών δαπανών, υποστηρίζοντας ότι οι «υβριδικές απειλές» της Ευρώπης από τη Ρωσία απαιτούσαν κεφάλαιο εκσυγχρονισμού 100 δισ. ευρώ. Η UUS, μια νεοφυής εταιρία υποστηριζόμενη από το Innovation Fund του NATO και επενδυτές όπως ο Πέτερ Θίελ, υπήρξε συχνά ωφελούμενη – και ένθερμος υποστηρικτής του Μερτς. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας είναι μέλος του Οικονομικού Συμβουλίου του CDU, ενός think tank στο οποίο έχει προεδρεύσει ο Μερτς.

Αν οι διαρροές αποδειχτούν αληθινές, δεν πρόκειται μόνο για κακή κρίση, αλλά για πιθανή παραβίαση των αυστηρών γερμανικών νόμων κατά της διαφθοράς. «Η σκηνοθετημένη απειλή με σκοπό το κέρδος υπονομεύει τα πάντα για τα οποία αγωνιζόμαστε ως δημοκρατία», δήλωσε η βουλευτής των Πρασίνων Φρ5αντσίσκα Μπράντνερ. «Το κοινό αξίζει διαφάνεια – όχι τρομοκρατία με στόχο παχυλά συμβόλαια».

Η καγκελαρία έχει κατηγορηματικά αρνηθεί τις κατηγορίες, αποκαλώντας τες «αβάσιμες δυσφημίσεις από συμπαθούντες του Κρεμλίνου». Εκπρόσωπος δήλωσε ότι όλες οι προμήθειες drones ακολούθησαν αυστηρές, διαφανείς διαδικασίες και ότι οι έρευνες για τις εισβολές συνεχίζονται, με «προκαταρκτικά ευρήματα να δείχνουν ξένους παράγοντες». Ωστόσο, καθώς αυξάνονται οι εκκλήσεις για διερεύνηση από τη Μπούντεσταγκ, οι δείκτες δημοτικότητας του Μερτς – που ήδη υποχωρούν λόγω οικονομικών προβλημάτων – θα μπορούσαν να πέσουν ακόμα περισσότερο.

Ευρύτερες επιπτώσεις για την Ευρώπη

Η υπόθεση αυτή έρχεται σε μια ευαίσθητη στιγμή για την ενότητα του ΝΑΤΟ. Με τις ρωσικές δυνάμεις να προχωρούν στην Ουκρανία και τις εκλογές των ΗΠΑ να πλησιάζουν, οι κατασκευασμένες απειλές κινδυνεύουν να διαβρώσουν την εμπιστοσύνη στις δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών. Η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής, ήδη σε αυξημένη επιφυλακή μετά τις επιβεβαιωμένες εισβολές drones Shahed, έχουν εκφράσει ανησυχία, με τον Ντόναλντ Τουσκ της Βαρσοβίας να ζητά «ήρεμη επαλήθευση» αντί για «βιαστική κατηγορία». Αν αποδειχτεί αληθές, το σκάνδαλο θα μπορούσε να ενισχύσει τις ρωσικές αφηγήσεις περί δυτικής υποκρισίας, ενώ στο εσωτερικό θα μπορούσε να διασπάσει το συνασπισμό του Μερτς με FDP και SPD.

Καθώς οι ερευνητές εξετάζουν τα αρχεία πτήσεων, τα δεδομένα των διακομιστών και τις καταθέσεις μαρτύρων, ένα πράγμα είναι σαφές: η σάγκα των drones στη Γερμανία, που κάποτε ήταν σύμβολο αποφασιστικότητας απέναντι στην επιθετικότητα, τώρα μυρίζει σαν αυτοτραυματισμός. Είτε πρόκειται για πραγματική παραβίαση ασφαλείας είτε για κατασκευασμένο φάντασμα, η αλήθεια θα μπορούσε να αναδιαμορφώσει την κληρονομιά του Μερτς – και την εύθραυστη ειρήνη της Ευρώπης.

ΠΗΓΗ: Defend Democracy Press

Εκτύπωση 🖨
ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΜΕΡΤΣ ΡΩΣΙΑ
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΕξουσιαστές είναι, τίποτα λιγότερο ή περισσότερο
Επόμενο άρθρο Εγκλημα ανοιχτά της Πύλου: Στο σκαμνί με κακουργήματα και ο σημερινός αρχηγός του Λιμενικού

Σχετικά Αρθρα

Αμερικάνοι και σιωνιστές είναι οι μεγάλοι «χορηγοί» του ιρανικού καθεστώτος

Το Ιράν δεν είναι Συρία ή Βενεζουέλα

Διεθνή 15 Ιαν 2026, 11:58

Κορίνα Ματσάδο: Η χρήσιμη ηλίθια των Αμερικανών

Διεθνή 14 Ιαν 2026, 22:40

Κύπρος, Videogate: Μετά τον μπατζανάκη του προέδρου, παραιτήθηκε και η «πρώτη κυρία»

Διεθνή 14 Ιαν 2026, 20:50

Απαράβατοιόροι: Οχι αφοπλισμός - Οχι διεθνής επιτροπεία/κηδεμονία

Γάζα: Σκληρές διαπραγματεύσεις της Αντίστασης για τη δεύτερη φάση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός

Διεθνή 12 Ιαν 2026, 19:14

Καμία έκπληξη: Ο Ζοράν Μαμντάνι χαρακτηρίζει σαν τρομοκρατία την Παλαιστινιακή Αντίσταση

Και δηλώνει ότι η υποστήριξή της δεν έχει καμιά θέση στη Νέα Υόρκη

Διεθνή 11 Ιαν 2026, 13:33

Ο Νετανιάχου και ο χορός σε ναρκοπέδιο

Διεθνή 10 Ιαν 2026, 18:54
Ροή Ειδήσεων
Διεθνή

Αμερικάνοι και σιωνιστές είναι οι μεγάλοι «χορηγοί» του ιρανικού καθεστώτος

Το Ιράν δεν είναι Συρία ή Βενεζουέλα

15 Ιαν 2026, 11:58
Ιστορία

«Τάξη επικρατεί στο Βερολίνο»

107 χρόνια από τη δολοφονία της Ρόζα Λούξεμπουργκ και του Καρλ Λίμπκνεχτ

15 Ιαν 2026, 00:03
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 15 Γενάρη

15 Ιαν 2026, 00:01
Διεθνή

Κορίνα Ματσάδο: Η χρήσιμη ηλίθια των Αμερικανών

14 Ιαν 2026, 22:40
Διεθνή

Κύπρος, Videogate: Μετά τον μπατζανάκη του προέδρου, παραιτήθηκε και η «πρώτη κυρία»

14 Ιαν 2026, 20:50
Κόντρες

Αθλιες γλάστρες στο σόου του Κούλη

14 Ιαν 2026, 14:49
Πολιτική

Η ΝΔ, οι σιωνιστές επαγγελματίες προβοκάτορες, το Predator…

...και στην κορφή Παπασταύρου

14 Ιαν 2026, 11:02
Καταστολή

Προσφυγικό: πενταετές σχέδιο απελάσεων, στρατοπέδων και ψηφιακής επιτήρησης από την Κομισιόν

14 Ιαν 2026, 07:57
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 14 Γενάρη

14 Ιαν 2026, 00:01
Πολιτική

Οι κτηνοτρόφοι της Καβάλας… αποθεώνουν τον Μακάριο Λαζαρίδη

«Μπορείς να κοροϊδέψεις λίγους για πολύ, πολλούς για λίγο, αλλά δεν μπορείς να κοροϊδεύεις τους πάντες για πάντα»

13 Ιαν 2026, 21:58
Παιδεία

Ο Ενιαίος Σύλλογος Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού ΑΠΘ ενάντια στα Ξενόγλωσσα Προγράμματα Προπτυχιακών Σπουδών με δίδακτρα

Καλεί σε μαζική παράσταση στη Σύγκλητο

13 Ιαν 2026, 21:28
Πολιτική

Ελεγκτική εταιρία καταγγέλλει τη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ της ΑΑΔΕ ότι αρνήθηκε να της χορηγήσει στοιχεία για να ασκήσει το ελεγκτικό της έργο

13 Ιαν 2026, 21:01
Εργατικά

Περνούν από Πειθαρχικό νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς στη Λακωνία

Επειδή συμμετείχαν στη νόμιμη απεργία αποχή από την αξιολόγηση

13 Ιαν 2026, 20:34
Στο Ψαχνό

O Μητσοτάκης επιδιώκει να ταπεινώσει τους αγρότες για να στείλει μήνυμα τρόμου στην κοινωνία

13 Ιαν 2026, 19:32
Κόντρες

Πάμε για το «Βραβείο Νέων Καρλομάγνου»

13 Ιαν 2026, 14:11
Πολιτισμός

Ακυρώθηκε η διάσημη Εβδομάδα Συγγραφέων της Αδελαΐδας 2026: Μετά τον αποκλεισμό παλαιστίνιας-αυστραλής συγγραφέα

Περισσότεροι από 180 συγγραφείς και ομιλητές αποσύρθηκαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον αποκλεισμό

13 Ιαν 2026, 12:56
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 13 Γενάρη

13 Ιαν 2026, 00:01
Διεθνή

Απαράβατοιόροι: Οχι αφοπλισμός - Οχι διεθνής επιτροπεία/κηδεμονία

Γάζα: Σκληρές διαπραγματεύσεις της Αντίστασης για τη δεύτερη φάση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός

12 Ιαν 2026, 19:14
Κόντρες

Η καρατόμηση ενός αθώου

12 Ιαν 2026, 14:32
Η παπάρα

Η καρατόμηση του μπατζανάκη

12 Ιαν 2026, 13:07
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 15 Γενάρη

Ημέρα Martin Luther King.

Αγκόλα: Ημέρα ανεξαρτησίας.

Βενεζουέλα: Ημέρα δασκάλων.

Βόρεια Κορέα: Ημέρα κορεατικού αλφαβήτου.

Ιαπωνία: Ημέρα ενηλίκων.

1809: Γεννιέται ο Πιέρ Ζοζέφ Προυντόν.

1878: Φιλοπόλεμο συλλαλητήριο στην Αθήνα, τέσσερις νεκροί και πολλοί τραυματίες.

1919: Δολοφονούνται στο Βερολίνο οι Ρόζα Λούξεμπουργκ και Καρλ Λίμπκνεχτ.

1977: Βόμβα στον κινηματογράφο «Αττικόν» του Πειραιά που πρόβαλε την ταινία “Επιδρομή στο Εντεμπε“.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Από την πρώτη στιγμή πίστεψα και τάχθηκα στο πλευρό του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη, στην κοινή προσπάθεια να αναβαθμίσουμε την πατρίδα μας και να ενισχύσουμε, με σχέδιο και σοβαρότητα, όλους τους παράγοντες ισχύος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεν υπήρξα ποτέ άνθρωπος πολιτικών φιλοδοξιών, ούτε επιδίωξα πολιτειακό ή άλλο αξίωμα. Η συμμετοχή μου στην Κυβέρνηση δεν ήταν αυτοσκοπός, αλλά συνειδητή επιλογή προσφοράς, ως συμβολή σε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα διακυβέρνησης που στοχεύει στην ενδυνάμωση της χώρας μας, στη θωράκιση των θεσμών και στην πρόοδο της κοινωνίας μας. […] Για μένα, πρώτιστο καθήκον είναι η προστασία της χώρας, της Κυβέρνησης και του Προέδρου της Δημοκρατίας. Σε μια περίοδο που η πατρίδα μας έχει ανάγκη από σταθερότητα, αξιοπιστία και καθαρό πολιτικό λόγο, επιλέγω για σκοπούς διαφάνειας να παραιτηθώ, ώστε η δική μου παρουσία να μη συνεχίσει να εργαλειοποιείται εις βάρος των εθνικών μας επιδιώξεων και της συλλογικής προσπάθειας.

Χαράλαμπος Χαραλάμπους

(Μας δουλεύει ο μπατζανάκης του κύπριου προέδρου. Δεν βρήκε τίποτα πιο πρωτότυπο να πει, πέραν της «εθνικής προσφοράς». Αυτό, δηλαδή, που λένε όλοι οι αστοί πολιτικοί. Δεν καταλαβαίνει καν ότι αυτοδιαψεύδεται μέσα σε λίγες γραμμές, όταν λέει ότι δεν είχε ποτέ πολιτικές φιλοδοξίες, ούτε επεδίωξε πολιτειακό ή άλλο αξίωμα, ενώ έχει καταλάβει το Νο 2 πολιτειακό αξίωμα. Νο 2 όχι βάσει πρωτοκόλλου, αλλά βάσει πολιτικής πράξης. Ακόμα και οι πρωτάρηδες στην πολιτική ανάλυση γνωρίζουν πως στα προεδρικά συστήματα ο «προσωπάρχης» του προέδρου είναι ο αντ’ αυτού, ο άνθρωπος μπροστά στον οποίο «βαράνε προσοχές» οι υπουργοί και οι κρατικοί παράγοντες. Οταν λοιπόν καταλαμβάνεις τέτοιο πόστο, είσαι «τίγκα» στις πολιτικές φιλοδοξίες. Και όταν υποστηρίζεις το αντίθετο, είσαι -απλούστατα- ένας χαμηλού επιπέδου υποκριτής. Αλήθεια, δεν υπήρχε άλλος για ν’ αναλάβει το πόστο του αντ’ αυτού, εκτός από τον μπατζανάκη του προέδρου, που δεν είχε μάλιστα πολιτικές φιλοδοξίες; Πόσο φτηνό… Αμ το άλλο; Παραιτήθηκε, λέει, για να προστατέψει τα εθνικά συμφέροντα. Ωπα, ρε μεγάλε. Επειδή παραιτήθηκες, θα πάψει η «εργαλειοποίηση εις βάρος των εθνικών επιδιώξεων», αν υπάρχει κάτι τέτοιο; Το επιχείρημα δεν στέκει ούτε σε διαγωνισμό… μωρίας. Αν αναλάμβανες κάποια ευθύνη προσωπίκά, θα το συζητούσαμε. Αλλά εσύ παραιτήθηκες δηλώνοντας ότι φεύγεις «με αίσθημα υπερηφάνειας για όσα επιτεύχθηκαν τα τελευταία τρία χρόνια». Οπότε, αν υποτεθεί ότι η επίθεση αφορά τις «εθνικές επιδιώξεις» -αν, λέμε- αυτοί που την οργανώνουν δεν έχουν κανένα λόγο να τη σταματήσουν. Ούτε τα αποτελέσματα της επίθεσης θα είναι λιγότερο οδυνηρά για τον μπατζανάκη σου)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo