Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Φοιτητές Παιδαγωγικού Ιωαννίνων: Από τύχη ζούμε!
  • ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ
  • Σαν σήμερα 13 Σεπτέμβρη
  • ΟΙΕΛΕ: Σωρεία εκδικητικών απολύσεων και βάναυσες εργασιακές συνθήκες στο ξένο ιδιωτικό σχολείο Campion School
  • Νέα πρόκληση: Δεύτερη αποφυλάκιση για τον φιρερίσκο της νεοναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης
  • Είναι φασίστας και το ξέρει
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Εργατικά»Νέα δάνεια για τους εργάτες – χρυσές ευκαιρίες για εργολάβους και τραπεζίτες
Εργατικά

Νέα δάνεια για τους εργάτες – χρυσές ευκαιρίες για εργολάβους και τραπεζίτες

Με το πρόγραμμα «Σπίτι μου» του υπουργείου Εργασίας

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr16 Νοέ 2022, 19:39

Δεν πέρασε και πολύς καιρός από τότε που ο σούπερμαν του νεοφιλελευθερισμού Κωστής Χατζηδάκης υποσχόταν «δωρεάν στέγη» για τα νέα ζευγάρια, για να καταλήξει τελικά στα «χαμηλότοκα δάνεια» και «χαμηλά ενοίκια». Το υπουργείο του έβγαλε δυο ανακοινώσεις για το πρόγραμμα «Σπίτι μου» και την «Κοινωνική Κατοικία», στις οποίες επαναλαμβάνει τις εξαγγελίες του Κούλη από το βήμα της ΔΕΘ τον Σεπτέμβρη. Πρόκειται για αοριστολογίες και υποσχέσεις που εξαγγέλλονται μόνο και μόνο για να έχουν κάτι να γράφουν τα παπαγαλάκια του αστικού Τύπου, με τις οποίες προαναγγέλλουν την ψήφιση σχετικού νομοσχεδίου στα τέλη του χρόνου με αρχές του 2023, καθόλου… προεκλογικά όπως καταλαβαίνετε! Οταν κατατεθεί προς ψήφιση το νομοσχέδιο, θα τα δούμε πιο αναλυτικά όλα αυτά. 

«Πρακτικά όσοι ενταχθούν στο πρόγραμμα αυτό», αναφέρει το ενημερωτικό σημείωμα της 31ης Οκτωβρίου, «θα πληρώνουν δόση στεγαστικού δανείου που θα είναι πολύ χαμηλότερη από το ενοίκιο που αντιστοιχεί στο σπίτι που επέλεξαν, καθώς το επιτόκιο θα αντιστοιχεί στο ένα τέταρτο των εμπορικών επιτοκίων. Και πάντως θα είναι μηδενικό για τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες. Το κυριότερο, με την αποπληρωμή του δανείου θα αποκτήσουν την ιδιοκτησία του σπιτιού. Επιπλέον, το δάνειο θα καλύπτει υψηλότερο ποσοστό της εμπορικής αξίας του ακινήτου (90%) σε σχέση με τα στεγαστικά δάνεια των τραπεζών που καλύπτουν συνήθως έως το 80%. Αυτό σημαίνει ότι η ιδιωτική συμμετοχή που πρέπει να συνεισφέρουν οι νέοι μειώνεται στο 10% της αξίας του σπιτιού αντί για 20% που προβλέπεται στις συμβάσεις των τραπεζικών στεγαστικών δανείων. Οι δικαιούχοι μπορούν να αποκτήσουν μέσω του προγράμματος πρώτη κατοικία αξίας έως 200.000 ευρώ, επιφάνειας έως 150 τ.μ. και έτους κατασκευής έως το 2007 με άτοκο (για τρίτεκνους και πολύτεκνους) ή χαμηλότοκο δάνειο)….Το δάνειο θα έχει 8μηνη προθεσμία, ενώ δεν απαιτείται εγγυητής για να εγκριθεί». Για παράδειγμα, αν το σπίτι έχει εμπορική αξία 100.000 ευρώ, οι δικαιούχοι θα πάρουν δάνειο έως 90.000 ευρώ, και θα πρέπει να βάλουν οι ίδιοι ένα ποσό της τάξης των 10.000 ευρώ, αν έχει 120.000 ευρώ, θα βάλουν 12.000 ευρώ και πάει λέγοντας. 

Το πρόγραμμα κόστους 500 εκατομμυρίων ευρώ, θα χρηματοδοτηθεί κατά 375 εκατ. ευρώ από το κράτος και κατά 125 εκατ. ευρώ από τις τράπεζες. 

Δηλαδή, σε μια εποχή που το εισόδημα των εργαζομένων συρρικνώνεται συνεχώς, που ο κατώτατος μισθός είναι στα 714 ευρώ μεικτά και δεν θα αυξηθεί μέχρι τον ερχόμενο Μάη, ενώ οι υπόλοιποι μισθοί των 800 και των 1.000 ευρώ δεν πρόκειται να αυξηθούν καθόλου, με τον κάλπικο πληθωρισμό στο 12%, με τις τιμές στα καύσιμα και την ηλεκτρική ενέργεια να έχουν φτάσει στα ύψη και με συνεχείς ανατιμήσεις στα βασικά είδη, με αποτέλεσμα να εξανεμίζεται ένας μισθός στα μισά του μήνα, αυτοί πιστεύουν ότι θα τρέξουν οι εργαζόμενοι να πάρουν στεγαστικό δάνειο, ακουμπώντας τις όποιες οικονομίες τους, επειδή οι δόσεις που θα πληρώνουν θα είναι «φθηνότερες» από τα ενοίκια! 

Οι κυβερνητικές εξαγγελίες για τα φθηνά στεγαστικά δάνεια δεν είναι άσχετες με την κατάσταση που επικρατεί στα επιτόκια των στεγαστικών δανείων το τελευταίο τρίμηνο. Ερχονται μεταξύ άλλων να στηρίξουν τις τράπεζες σε αυτόν τον τομέα. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων έφτασε τον Σεπτέμβριο στο 3,36% έναντι 3,14% τον Αύγουστο και 3,01% τον Ιούλιο του 2022. Επίσης, η Ελλάδα έχει ένα από τα ακριβότερα επιτόκια στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ψηλότερα έχουν μόνο η Λιθουανία και η Λετονία). 

Ας δούμε τι αναφέρει η ανακοίνωση τύπου της 31ης Οκτώβρη του υπουργείου-γραφείου real estate για την κατάσταση στην αγορά κατοικίας και τις διευκολύνσεις που προσφέρει στους αγοραστές:

«Σε δεκάδες περιοχές των αστικών κέντρων αλλά και στην περιφέρεια υπάρχουν διαθέσιμα ακίνητα σε αυτήν την τάξη μεγέθους που μπορούν να καλύψουν τις στεγαστικές ανάγκες των νέων. Ενδεικτικά: οι αντικειμενικές αξίες στην Αγία Παρασκευή κυμαίνονται από 1500-2050 ευρώ ανά τετραγωνικό, στο Μαρούσι 1500-2300 ευρώ, στην Πεύκη 1300-2250 ευρώ, στο 4ο Δημοτικό Διαμέρισμα Θεσσαλονίκης (Τούμπα) 1250-1550 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι οι αντικειμενικές αξίες αφορούν νεόδμητα ακίνητα ενώ το πρόγραμμα των στεγαστικών δανείων αφορά ακίνητα κατασκευασμένα έως το 2007, οι αξίες των οποίων είναι προφανώς χαμηλότερες σε σχέση με τα νεόδμητα». 

Ας θυμηθούμε λίγο τι έλεγε για τα «δανεικά» πριν από λίγους μήνες ο λαλίστατος Χατζηδάκης, όταν διαφήμιζε τον ατομικό κουμπαρά που καθιερώνει τον ασφαλιστικό τζόγο στις επικουρικές συντάξεις: «Μετά το 2015 όμως, κατανοήσαμε συνολικά ως κοινωνία πόσο εφήμερη (!) είναι η ευημερία που χτίζεται με δανεικά και πόσο χρήσιμη είναι η εθνική αποταμίευση που χρηματοδοτεί παραγωγικές επενδύσεις και αναπτυξιακές δράσεις. Πόσο χρήσιμη είναι τελικά η προσωπική αποταμίευση και η συνταξιοδοτική αποταμίευση που συμπληρώνει το εισόδημα της τρίτης ηλικίας και υποστηρίζει τη διατήρηση ενός υψηλού επιπέδου ζωής μετά το τέλος του εργασιακού βίου»! 

Ας μην ψάχνουμε για αντιφάσεις στα λεγόμενά του. Τα πράγματα είναι απλά. Τότε ο σούπερμαν του νεοφιλελευθερισμού έπαιζε μαζί με τον υφυπουργό Τσακλόγλου το ρόλο του ασφαλιστικού πλασιέ, ενώ τώρα παίζει το ρόλο του πλασιέ των τραπεζών και των εμπορομεσιτικών γραφείων, πουλώντας φρούδες ελπίδες στους εργαζόμενους, ότι θα αποκτήσουν δικά τους σπίτια σε ορίζοντα… τριακονταετίας! 

Σχεδιάζουν βέβαια να βάλουν εισοδηματικά κριτήρια, ανάλογα με αυτά που ισχύουν για το επίδομα θέρμανσης, ώστε να αποκλειστούν οι συντριπτικά περισσότεροι εργαζόμενοι από την επιδότηση δανείου. Τα κριτήρια, σύμφωνα με όσα διέρρευσαν στον Τύπο, θα ξεκινούν από 10.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα, με όριο τα 16.000 για άγαμους, 24.000 ευρώ για έγγαμους και από εκεί και πέρα θα αυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. 

Διευκρινίζεται επίσης ότι κάθε δικαιούχος μπορεί να κάνει αίτηση για μία μόνο κατοικία, ενώ δεν είναι επιλέξιμοι όσοι έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ». Η επιδότηση αφορά δαπάνες ανακαίνισης/επισκευής, που αποδεικνύονται με σχετικά τιμολόγια και φτάνει έως το 40% της δαπάνης, με ανώτατο όριο τα 10.000 ευρώ.

Και ΣΔΙΤ με τους εργολάβους

Υπάρχουν και άλλοι που θα ωφεληθούν για τα καλά από το πρόγραμμα «Σπίτι μου». Διαβάζουμε στο δελτίο Τύπου του υπουργείου Εργασίας της 26ης Οκτωβρίου, στο κεφάλαιο «Κοινωνική Αντιπαροχή»: «Στο σχήμα συμβάλλονται από τη μια πλευρά η ΔΥΠΑ (και φορείς της Γενικής Κυβέρνησης που είναι οι ιδιοκτήτες των ακινήτων) και από την άλλη οι κατασκευαστικές/τεχνικές εταιρείες ως εξής: Η ΔΥΠΑ παραχωρεί το αδόμητο οικόπεδο στο οποίο ο ανάδοχος που θα επιλέγεται μετά από διαγωνισμό, θα αναλαμβάνει να κατασκευάσει με βάση τις προδιαγραφές που προβλέπει η προκήρυξη, σύγχρονα κτίρια κατοικιών και εμπορικών χρήσεων.

Ο μέγιστος χρόνος της παραχώρησης θα ορίζεται από τη ΔΥΠΑ με βάση τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές πρακτικές ενώ το ποσοστό εκμετάλλευσης του αναδόχου θα κυμαίνεται μεταξύ 30 και 60%, με σκοπό να διασφαλίζεται το δημόσιο συμφέρον, αλλά και το πρόγραμμα να είναι ελκυστικό για τους ιδιώτες κατασκευαστές να ανεγείρουν σύγχρονες ποιοτικές κοινωνικές κατοικίες». 

Το ίδιο ακριβώς προέβλεπε το άρθρο 44 του νόμου εκτρώματος για τον ΟΑΕΔ με τον ψευδεπίγραφο τίτλο τίτλο «Δουλειές Ξανά». Την ίδια ώρα, δηλαδή, που οι εργατικές οικογένειες καλούνται να πληρώνουν από το υστέρημά τους τις δόσεις των χαμηλότοκων δανείων και τα «φτηνά» ενοίκια, οι εργολάβοι που θα επιλεγούν από τους… διαγωνισμούς, θα κάνουν χρυσές δουλειές από το «ελκυστικό» αυτό πρόγραμμα! Σε δελτίο Τύπου στις 31 Οκτώβρη (που έχει την μορφή… ερωταπαντήσεων) απαντούν σε όσους τους κατηγορούν ότι χαρίζουν τη δημόσια περιουσία στους μεγαλοεργολάβους, λέγοντας πως «πρόκειται για την πιο διαδεδομένη πρακτική κοινωνικής στέγης που έχει εξασφαλίσει το 20-25% των ακινήτων πχ στην Αυστρία ή την Ολλανδία να διατίθενται με ρυθμισμένα χαμηλά ενοίκια», ενώ κάτι ανάλογο «συμβαίνει και στην σοσιαλιστική (!) Ισπανία»! Φυσικά, κατά την πάγια τακτικη τους, δεν ανέφεραν καμία επίσημη πηγή με στατιστικά στοιχεία από αυτές τις χώρες. Αρκεί μόνο που το λένε, για να τους πιστέψουμε!

Από πού θα βρεθούν οι πόροι για τη χρηματοδότηση της κρατικής συμμετοχής των δανείων, της επιδότησης ενοικίου, αλλά και των μεγαλοεργολάβων που θα αξιοποιήσουν τα ακίνητα του δημοσίου; 

Την τελευταία δεκαετία, οι εργαζόμενοι εξακολουθούν να καταβάλλουν εισφορές υπέρ του τέως ΟΕΚ και του τέως Οργανισμού Εργατικής Εστίας (ΟΕΕ), οι οποίες τώρα πηγαίνουν (μέσω κρατήσεων του ΕΦΚΑ) στον ΟΑΕΔ (που μετονομάστηκε σε ΔΥΠΑ). Επίσης, ο ΟΑΕΔ εξακολουθούσε να εισπράττει τις δόσεις των στεγαστικών δανείων, καθώς και τις δόσεις των οικιστών των εργατικών κατοικιών. Τα αποθεματικά του Οργανισμού φτάνουν περίπου τα 3 δισ. ευρώ στον ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος. Πανηγύριζαν για το πλεόνασμα που παρουσιάζει το πρόγραμμα «Δημόσιας Στέγασης», χάρη σε αυτές ακριβώς τις εισφορές. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία τυ ΟΑΕΔ για το 2020, μόνο για δυο χρόνια ο Οργανισμος είχε αποταμιεύσει κονδύλια για τη στέγαση ύψους 630.196.072 ευρώ (δείτε εδώ)!

Είναι προφανές, ότι τα πλεονάσματα αυτά δημιουργήθηκαν επειδή ήταν ανύπαρκτη η στεγαστική πολιτική. Αυτό το αναφέρει φαρδιά πλατιά το υπουργείο στο ενημερωτικό του σημείωμα στις 31 Οκτώβρη, λέγοντας πως «το κράτος τα τελευταία χρόνια απουσίαζε από τον χώρο της στεγαστικής πολιτικής»! Η κατάσταση αυτή βαραίνει όλες οι αστικές κυβερνήσεις που πέρασαν την τελευταία δεκαετία (για να μην πάμε παλιότερα), επομένως και του ΣΥΡΙΖΑ που σήμερα δημαγωγεί προτείνοντας… τράπεζα στέγης και «επιδότηση ενοικίου» στους εργαζόμενους. 

Οι ανάγκες στέγασης, όπως έχουμε εξηγήσει πολλές φορές, αποτελούν κομμάτι της αξίας της εργατικής δύναμης, γι’ αυτό και πρέπει να επιβαρύνουν εξ ολοκλήρου το κεφάλαιο. Η λεγόμενη στεγαστική πολιτική με τα επιδοτούμενα χαμηλότοκα δάνεια, στην οποία έχουν εγκλωβίσει τον κόσμο τα αστικά κόμματα, αλλά και η ποικιλόχρωμη συνδικαλιστική γραφειοκρατία, επιβαρύνει συνολικά την ίδια την εργατική τάξη και τους εργαζόμενους (που εκτός των άλλων πληρώνουν και εισφορά για τη «στεγαστική πολιτική»), με αποτέλεσμα να πέφτει η αξία της εργατικής δύναμης, που αποτελεί τη βάση για τις μισθολογικές διεκδικήσεις. Για την στενότητα κατοικίας στον καπιταλισμό, υπάρχει η πάντοτε επίκαιρη και εκτενής ανάλυση σε άρθρο της ΜΑΛΕΠ. 

Εκτύπωση 🖨
ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΗ ειρήνη τους και ο πόλεμός τους μοιάζουν όπως ο άνεμος κι η θύελλα

Με το πρόγραμμα «Σπίτι μου» του υπουργείου Εργασίας

Επόμενο άρθρο Τριήμερη κατάληψη Πρυτανείας Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων για την υπολειτουργία της φοιτητικής μέριμνας

Με το πρόγραμμα «Σπίτι μου» του υπουργείου Εργασίας

Σχετικά Αρθρα

ΟΙΕΛΕ: Σωρεία εκδικητικών απολύσεων και βάναυσες εργασιακές συνθήκες στο ξένο ιδιωτικό σχολείο Campion School

Εργατικά 12 Σεπ 2025, 20:10

Η μαχόμενη εκπαίδευση θα ακυρώσει και την τρομοκρατία της απειλής απόλυσης όσων αρνηθούν την αξιολόγηση

Με αποφασιστικότητα στην απεργία-αποχή

Εργατικά 11 Σεπ 2025, 18:59

Διώξεις εκπαιδευτικών το κατακαλόκαιρο

Εργατικά 1 Σεπ 2025, 08:26

Αξιολόγηση: ομολογία ήττας πίσω απ’ τις απειλές και την τρομοκρατία του υπουργείου Παιδείας

Εργατικά 24 Αυγ 2025, 08:52

Εκπαιδευτικοί στο απόσπασμα

Εργατικά 22 Αυγ 2025, 09:40

Μαρτύριο για τους συμβασιούχους αναπληρωτές το πενιχρό επίδομα ανεργίας

Εργατικά 21 Αυγ 2025, 20:32
Ροή Ειδήσεων
Παιδεία

Φοιτητές Παιδαγωγικού Ιωαννίνων: Από τύχη ζούμε!

Κατέρρευσε μέρος της ψευδοροφής στο Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστήμιου 

13 Σεπ 2025, 07:59
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

13 Σεπ 2025, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 13 Σεπτέμβρη

13 Σεπ 2025, 00:01
Εργατικά

ΟΙΕΛΕ: Σωρεία εκδικητικών απολύσεων και βάναυσες εργασιακές συνθήκες στο ξένο ιδιωτικό σχολείο Campion School

12 Σεπ 2025, 20:10
Πολιτική

Νέα πρόκληση: Δεύτερη αποφυλάκιση για τον φιρερίσκο της νεοναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης

Μυρίζουν… μαϊμουδίλα οι «λόγοι υγείας» του Μιχαλολιάκου

12 Σεπ 2025, 20:04
Κόντρες

Είναι φασίστας και το ξέρει

12 Σεπ 2025, 14:14
Πολιτική

Και λογοκλόπος ο «πολύς» περιφερειάρχης Κουρέτας!

12 Σεπ 2025, 12:51
Αγροτικά

Με την ίδια ένταση εξακολουθεί να «χτυπάει» η ευλογιά των αιγοπροβάτων

12 Σεπ 2025, 11:19
Αθλητισμός

Αναξιοπρεπείς διεθνείς, στάθηκαν σούζα στο σιωναζισμό

12 Σεπ 2025, 10:11
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 12 Σεπτέμβρη

12 Σεπ 2025, 00:01
Διεθνή

ΣΙΩΝΙΣΤΙΚ

Πιο απομονωμένο στη Μέση Ανατολή το σιωνιστικό μόρφωμα

11 Σεπ 2025, 21:24
Παιδεία

Νομική Σχολή Δημοκρίτειου και ΔΣΑ: Κατηγορηματική αντίθεση στη Νομική του… «Χάρβαρντ της Ιπποκράτους»

11 Σεπ 2025, 19:43
Διεθνή

Ποιος Αντετοκούνμπο; Ασύλληπτο κάρφωμα παλαιστίνιου μαχητή στο «καλάθι» ισραηλινού τανκ

Η «Ράβδος του Μωυσή» τσακίζει τα «Αρματα του Γεδεών ΙΙ»

11 Σεπ 2025, 19:37
Εργατικά

Η μαχόμενη εκπαίδευση θα ακυρώσει και την τρομοκρατία της απειλής απόλυσης όσων αρνηθούν την αξιολόγηση

Με αποφασιστικότητα στην απεργία-αποχή

11 Σεπ 2025, 18:59
Διεθνή

Νεπάλ: Η εξέγερση πυρπολεί τις φρούδες ελπίδες που δημιούργησε η ανατροπή της μοναρχίας το 2007-8.

11 Σεπ 2025, 18:27
Αθλητισμός

Μπράβο Ντoριά!

11 Σεπ 2025, 14:21
Καταστολή

Καταρρέει, με τη «βούλα» της Πυροσβεστικής, η κατασκευή «εμπρηστών» στην Πάτρα – Παραμένουν στη φυλακή οι δύο νέοι

Και δεύτερη πραγματογνωμοσύνη της Πυροσβεστικής επιμένει ότι πρόκειται για κηλίδωση και όχι για εμπρησμό

11 Σεπ 2025, 13:16
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 11 Σεπτέμβρη

11 Σεπ 2025, 00:01
Διεθνή

Το «Σύμπλεγμα» Αντίσταση στη Γάζα και η κατάρρευση του αποικιοκρατικού σιωνιστικού δόγματος

Πολιτική Ανάλυση

10 Σεπ 2025, 21:43
Πολιτική

Πλωμάρι Λέσβου: Ισραηλινοί «επενδυτές» συμπεριφέρονται σαν έποικοι – Oργιο αυθαιρεσιών στην περιοχή

10 Σεπ 2025, 20:39
Εκδηλώσεις στην Κόντρα
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 13 Σεπτέμβρη

Ημέρα κατά της σήψης.

Ροδεσία: Ημέρα εξερευνητών (1923).

1923: Στρατιωτικό πραξικόπημα στην Ισπανία, ο Μιγκέλ Πρίμο ντε Ριβέρα εγκαθιδρύει δικτατορία.

1944: Δύο νεκροί αξιωματικοί και ένας οπλίτης της αστυνομίας πόλεων σε συμπλοκή με αντάρτες στο Παγκράτι.

1949: Ο Πάπας αφορίζει τους καθολικούς κομμουνιστές.

1953: Ανακήρυξη Λαϊκής Δημοκρατίας της Πολωνίας.

1953: Ο Νικήτα Χρουστσόφ εκλέγεται γενικός γραμματέας του ΚΚΣΕ.

1967: Αποχώρηση της Αλβανίας από το Σύμφωνο της Βαρσοβίας.

1969: Βόμβα (ΚΕΑ) στα γραφεία της χουντικής εφημερίδας “Νέα πολιτεία”.

1975: Δεκαέξι καταδίκες βασανιστών της ΕΣΑ.

2012: Ρατσιστική επίθεση σε σπίτι μεταναστών από το Μπαγκλαντές από ομάδα τριάντα ατόμων στην Καλαμάτα.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Οι αμερικανοί φίλοι μου είναι ζευγάρι δικηγόρων από τη Νέα Υόρκη, με ευρεία μόρφωση, ενημερωμένοι και ψηφίζουν πάντα Δημοκρατικούς. Εβραίοι που δεν θρησκεύονται. Απεχθάνονται τον Νετανιάχου και φρίττουν με τα εγκλήματα στη Γάζα. Βρίσκονται, για τέταρτη φορά, στην Αθήνα. Και μένουν προς Λαγονήσι. Οταν τους είπα ότι η επιλογή διαμονής είναι ασύμφορη, λόγω απόστασης από το κέντρο, μου έδειξαν, στην οθόνη του κινητού, ένα αμερικανικό δημοσίευμα που σημείωνε ότι η Αθήνα είναι πλέον επικίνδυνη για τους Εβραίους. Το σχετικό ρεπορτάζ συνόδευε φωτογραφία από την «περιπολία» των αγοριών του Ρουβίκωνα στο κέντρο της πρωτεύουσας. Και αφού έδωσα τις απαραίτητες, καθησυχαστικές διευκρινίσεις, με ρώτησαν αν, πράγματι, όπως διάβασαν, η ελληνική κυβέρνηση αντιγράφει τις πρακτικές του Τραμπ στο Μεταναστευτικό. Εκεί βρέθηκα σε αμηχανία…

Kώστας Γιαννακίδης (Τα Νέα)

(Φέρουν οι εβραίοι – ειδικά οι μη θρησκευόμενοι – κάποιο σημάδι στο κούτελο που να υποδηλώνει εβραϊκή καταγωγή; Οχι. Γιατί να ανησυχούν, τότε, οι υποτιθέμενοι φίλοι του Γιαννακίδη, που ούτε κιπά στο κεφάλι θα φορούν, ούτε διακριτικά με το άστρο του Δαβίδ, ούτε εβραϊκά θα μιλούν, καθόσον Αμερικανοί; Δικηγόροι είναι, άνθρωποι έξυπνοι και της πιάτσας, δεν μπορεί να μην καταλαβαίνουν ότι κανένας στο κέντρο της Αθήνας δε θα αναγνώριζε το θρήσκευμα των προγόνων τους και δεν υπήρχε περίπτωση να τους στοχοποιήσει. Είναι και το άλλο: «απεχθάνονται τον Νετανιάχου και φρίττουν με τα εγκλήματα στη Γάζα», οπότε αν συναντούσαν φιλο-παλαιστίνιους διαδηλωτές θα αρκούσε να σηκώσουν το χέρι στο σήμα της νίκης, να τους χειροκροτήσουν ή έστω απλά να τους χαμογελάσουν. Θα μπορούσαν και να πορευτούν μαζί τους, όπως κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες αντισιωνιστές εβραίοι στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες. Δυο έξυπνοι αμερικανοί δικηγόροι δεν μπορεί να μην το ξέρουν αυτό. Οπότε για ποιο λόγο να φοβούνται και να τρέχουν να μείνουν στο Λαγονήσι – αλλά να έρχονται στην Αθήνα, που σημαίνει να αντιμετωπίζουν τον ίδιο υποτιθέμενο κίνδυνο; ‘Η οι προοδευτικοί, μη θρησκευόμενοι εβραίοι του σχολιογράφου των «Νέων» είναι σιωνισταράδες του κερατά ή είναι ανύπαρκτα πρόσωπα που τα κατασκεύασε ο Γιαννακίδης για να κάνει μια ακόμα προβοκάτσια ενάντια στο κίνημα αλληλεγγύης στους Παλαιστίνιους, χρίζοντάς το «αντισημιτικό». Αν ήταν να τζογάρουμε, θα στοιχηματίζαμε στο δεύτερο. Φτηνιάρικο; Ασφαλώς. Δεν έχει απομείνει, όμως, κάτι πέραν των εντελώς φτηνιάρικων για να βγάζουν το «μεροκάματο» οι ραφινάτοι -όπως νομίζουν- υποστηρικτές της σιωνιστικής πολιτικής)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν

    Με το πρόγραμμα «Σπίτι μου» του υπουργείου Εργασίας

    • Εφετείο 17Ν

      Με το πρόγραμμα «Σπίτι μου» του υπουργείου Εργασίας

  • ΕΛΑ

    Με το πρόγραμμα «Σπίτι μου» του υπουργείου Εργασίας

    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ

      Με το πρόγραμμα «Σπίτι μου» του υπουργείου Εργασίας

    • Εφετείο ΕΛΑ

      Με το πρόγραμμα «Σπίτι μου» του υπουργείου Εργασίας

    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ

      Με το πρόγραμμα «Σπίτι μου» του υπουργείου Εργασίας

  • Επαναστατικός Αγώνας

    Με το πρόγραμμα «Σπίτι μου» του υπουργείου Εργασίας

    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα

      Με το πρόγραμμα «Σπίτι μου» του υπουργείου Εργασίας

    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα

      Με το πρόγραμμα «Σπίτι μου» του υπουργείου Εργασίας

    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα

      Με το πρόγραμμα «Σπίτι μου» του υπουργείου Εργασίας

  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς

    Με το πρόγραμμα «Σπίτι μου» του υπουργείου Εργασίας

    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.

      Με το πρόγραμμα «Σπίτι μου» του υπουργείου Εργασίας

    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.

      Με το πρόγραμμα «Σπίτι μου» του υπουργείου Εργασίας

    • Δίκη Σ.Π.Φ.

      Με το πρόγραμμα «Σπίτι μου» του υπουργείου Εργασίας

Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία

    Με το πρόγραμμα «Σπίτι μου» του υπουργείου Εργασίας

    • Το ημερολόγιο της αποστολής

      Με το πρόγραμμα «Σπίτι μου» του υπουργείου Εργασίας

      Με το πρόγραμμα «Σπίτι μου» του υπουργείου Εργασίας

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)

      Με το πρόγραμμα «Σπίτι μου» του υπουργείου Εργασίας

      Με το πρόγραμμα «Σπίτι μου» του υπουργείου Εργασίας

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)

      Με το πρόγραμμα «Σπίτι μου» του υπουργείου Εργασίας

      Με το πρόγραμμα «Σπίτι μου» του υπουργείου Εργασίας

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)

      Με το πρόγραμμα «Σπίτι μου» του υπουργείου Εργασίας

      Με το πρόγραμμα «Σπίτι μου» του υπουργείου Εργασίας

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)

      Με το πρόγραμμα «Σπίτι μου» του υπουργείου Εργασίας

Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε

    Με το πρόγραμμα «Σπίτι μου» του υπουργείου Εργασίας

    Με το πρόγραμμα «Σπίτι μου» του υπουργείου Εργασίας

  • Επικοινωνία

    Με το πρόγραμμα «Σπίτι μου» του υπουργείου Εργασίας

    Με το πρόγραμμα «Σπίτι μου» του υπουργείου Εργασίας

  • Όροι χρήσης

    Με το πρόγραμμα «Σπίτι μου» του υπουργείου Εργασίας

    Με το πρόγραμμα «Σπίτι μου» του υπουργείου Εργασίας

  • Ποιοι είμαστε

    Με το πρόγραμμα «Σπίτι μου» του υπουργείου Εργασίας

    Με το πρόγραμμα «Σπίτι μου» του υπουργείου Εργασίας

  • Επικοινωνία

    Με το πρόγραμμα «Σπίτι μου» του υπουργείου Εργασίας

    Με το πρόγραμμα «Σπίτι μου» του υπουργείου Εργασίας

  • Όροι χρήσης

    Με το πρόγραμμα «Σπίτι μου» του υπουργείου Εργασίας

    Με το πρόγραμμα «Σπίτι μου» του υπουργείου Εργασίας

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo