Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Σαν σήμερα 12 Ιούλη
  • Πέρασε και στην Ηπειρο η ευλογιά των αιγοπροβάτων
  • Απεργία-Αποχή εκπαιδευτικών: Σκόπιμες καθυστερήσεις στην «αξιολόγηση» από τη διοικητική ιεραρχία
  • Οσα δε φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια
  • ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ
  • Σαν σήμερα 11 Ιούλη
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Διεθνή»Η ειρήνη τους και ο πόλεμός τους μοιάζουν όπως ο άνεμος κι η θύελλα
Διεθνή

Η ειρήνη τους και ο πόλεμός τους μοιάζουν όπως ο άνεμος κι η θύελλα

Μπέρτολτ Μπρεχτ

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr16 Νοέ 2022, 15:47

Πόσο συνηθισμένο είναι οι ΗΠΑ να υιοθετούν τη ρωσική θέση για ένα επεισόδιο του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία, αδειάζοντας εντυπωσιακά τους συμμάχους (και υποτελείς) τους στην Ανατολική Ευρώπη, με πρώτο τον Ζελένσκι; Καθόλου συνηθισμένο. Συνηθισμένο είναι το αντίθετο. Δεν είναι λίγες οι φορές που η ρωσική προπαγάνδα απέδειξε με πειστικότητα ότι κάποια από τα εγκλήματα πολέμου για την οποία κατηγορούσε το ρωσικό στρατό η προπαγάνδα της Ουκρανίας και της Δύσης είτε δεν έγιναν (αλλά σκηνοθετήθηκαν) είτε είχαν δράστες τους Ουκρανούς. Σε καμιά απ’ αυτές τις περιπτώσεις οι Αμερικανοί δεν υιοθέτησαν τη ρωσική εκδοχή των γεγονότων. Επί εβδομάδες επέμεναν στην ουκρανική εκδοχή, μέχρι το θέμα να ξεχαστεί.

Χθες, όμως, μέσα σε λίγες ώρες, οι Αμερικανοί άδειασαν εντυπωσιακά τους Ουκρανούς (τον ίδιο τον Ζελένσκι), τους Πολωνούς τους Λετονούς, που επέμεναν ότι η Ρωσία έπληξε με πύραυλο πολωνικό έδαφος. Θα ήταν αφελές να υποστηρίξει κανείς ότι οι Αμερικανοί υπερασπίστηκαν την αλήθεια. Οι Αμερικανοί υπερασπίστηκαν μια διαδικασία διαπραγμάτευσης της ιμπεριαλιστικής ειρήνης, που διεξάγουν οι ίδιοι με τους Ρώσους, προειδοποιώντας τα… ζωηρά παιδιά της Ανατολικής Ευρώπης να… καθήσουν στ’ αυγά τους και να μην ανακατεύονται στις δουλειές των μεγάλων.

Τα γεγονότα είναι γνωστά. Πύραυλος (ή θραύσματα πυραύλου) έπεσαν σε πολωνικό αγρόκτημα στο χωριό Σεβόντοφ στα σύνορα Πολωνίας-Ουκρανίας, σκοτώνοντας δύο ανθρώπους. Ο Ζελένσκι έσπευσε να δηλώσει πως ο πύραυλος ήταν ρωσικός και να σαλπίσει… πανστρατιά: «Ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν την Πολωνία, δηλαδή έδαφος του ΝΑΤΟ. Πρόκειται για ρωσική πυραυλική επίθεση στη συλλογική ασφάλεια. Είναι σημαντική κλιμάκωση, πρέπει να δράσουμε»! Ο ακροδεξιός πρωθυπουργός της Πολωνίας, Mατέους Μοραβιέτσκι, συγκάλεσε εκτάκτως την Επιτροπή του Υπουργικού Συμβουλίου για Υποθέσεις Εθνικής Ασφάλειας και Αμυνας, που αποφάσισε την ενεργοποίηση του άρθρου 4 της συνθήκης του ΝΑΤΟ, ενώ τα πολωνικά ραδιοτηλεοπτικά Μέσα μετέδιδαν ότι επρόκειτο για «αδέσποτο» ρωσικό πύραυλο που εξαπολύθηκε στο πλαίσιο του μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων της Ρωσίας κατά στόχων σε ουκρανικές πόλεις. Ο υπουργός Αμυνας της Λετονίας έσπευσε να τουιτάρει ότι «το εγκληματικό ρωσικό καθεστώς εκτόξευσε πυραύλους που όχι μόνο στοχεύουν ουκρανούς αμάχους αλλά και έπεσαν στο έδαφος του ΝΑΤΟ στην Πολωνία. Η Λετονία στέκεται πλήρως με τους Πολωνούς φίλους και καταδικάζει αυτό το έγκλημα».

Η Ρωσία αντέδρασε αμέσως με ανακοίνωση του υπουργείου Αμυνας, που υποστήριξε ότι οι αναφορές από πολωνικά Μέσα και αξιωματούχους για ρωσικούς πυραύλους που έπεσαν στο έδαφος της Πολωνίας αποτελούν «προβοκάτσια» με στόχο την κλιμάκωση της κρίσης. «Κανένα πλήγμα σε στόχους κοντά στα ουκρανοπολωνικά κρατικά σύνορα δεν έγινε από ρωσικούς πυραύλους. Τα συντρίμμια που δημοσιεύουν τα πολωνικά μέσα ενημέρωσης από τη σκηνή στο πολωνικό χωριό δεν έχουν καμία σχέση με ρωσικά όπλα» υποστήριζε η ρωσική ανακοίνωση (την είδησε μετέδωσε το Reuters επικαλούμενο το Interfax).

Το αμερικάνικο Πεντάγωνο έδωσε μια τελευταία ευκαιρία στον Ζελένσκι, τους Μοραβιέτσκι-Ντούντα και τους υπόλοιπους Ανατολικοευρωπαίους να «μαζευτούν». «Γνωρίζουμε τα δημοσιεύματα του Τύπου που αναφέρουν ότι δύο ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν μια τοποθεσία στην Πολωνία, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Μπορώ να σας πω ότι επί του παρόντος δεν έχουμε καμιά πληροφορία που να επιβεβαιώνει αυτές τις αναφορές και εξετάζουμε περαιτέρω το θέμα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Πάτρικ Ράιντερ.

Οι άλλοι δεν «μαζεύτηκαν» και η σκυτάλη πέρασε στον ίδιο τον Τζο Μπάιντεν που ενημέρωσε άλλους ιμπεριαλιστές ηγέτες στο Μπαλί της Ινδονησίας, όπου βρίσκονταν για τη σύνοδο του G20, πως οι ΗΠΑ έχουν στοιχεία ότι ο πύραυλος που έπεσε στο πολωνικό αγρόκτημα ήταν αντιαεροπορικός και εκτοξεύθηκε από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις προκειμένου να καταρριφθεί εισερχόμενος ρωσικός πύραυλος. Η είδηση για την ενημέρωση Μπάιντεν μεταδόθηκε από το Γερμανικό Πρακτορείο, που δεν κατονόμασε τις πηγές του, εύκολα όμως γίνεται αντιληπτό ότι ήταν ο Ολαφ Σολτς που μαζί με τον Εμανουέλ Μακρόν είχε συνομιλήσει με τον Μπάιντεν. Λίγο νωρίτερα, την πληροφορία ότι ο πύραυλος ήταν ουκρανικός είχε μεταδώσει και το Associated Press, επικαλούμενο αμερικανούς αξιωματούχους τους οποίους δεν κατονόμασε.

Aυτή η προκλητική… εξωστρέφεια των ΗΠΑ έναντι των συμμάχων τους στην Ανατολική Ευρώπη και ιδίως έναντι του Ζελένσκι, του οργανέτου μέσω του οποίου διεξάγουν τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, είναι απολύτως εξηγήσιμη, αν συσχετιστεί με τις ολοένα και περισσότερες ενδείξεις του τελευταίου διαστήματος ότι οι ΗΠΑ προσανατολίζονται στο παζάρι με τη Ρωσία για μια ιμπεριαλιστική ειρήνη στην Ουκρανία.

Μπορεί κάποια δημοσιεύματα του αμερικανικού Τύπου να διαψεύστηκαν από τον Λευκό Οίκο (έτσι γίνεται σ’ αυτές τις περιπτώσεις: σου το δίνω να το δημοσιεύσεις και μετά θα το διαψεύσω. Εσύ θα επιμείνεις ότι οι πηγές σου είναι έγκυρες κι εγώ δε θα επανέλθω), όμως όταν μιλάει ο αρχηγός του αμερικανικού Γενικού Επιτελείου, δηλαδή ο ανώτατος στρατιωτικός αξιωματούχος των ΗΠΑ, δεν έχουμε «πηγή που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία της».

«Αδράξτε τη στιγμή», είπε ο στρατηγός Μάρκ Μίλεϊ, χρησιμοποιώντας μια γνωστή ατάκα από την ταινία «Ο κύκλος των χαμένων ποιητών». Μιλούσε στις 9 Νοέμβρη στο Economic Club of New York και «είδε» μια ευκαιρία για την έναρξη διαπραγματεύσεων μετά την αποχώρηση των Ρώσων από τη Χερσώνα και τη δυτική όχθη του Δνείπερου. «Οταν υπάρχει μια ευκαιρία για διαπραγμάτευση που μπορεί να οδηγήσει σε ειρήνη, αδράξτε την» είπε ο αμερικανός αρχιστράτηγος. Εξήγησε στο ακροατήριό του ότι ενδεχομένως η Ρωσία να χρησιμοποιεί την αποχώρηση για να ξεκουράσει τα στρατεύματά της το χειμώνα για μια ανοιξιάτικη επίθεση, αλλά ο ίδιος πιστεύει ότι «υπάρχει ταυτόχρονα μια ευκαιρία, ένα παράθυρο ευκαιρίας για διαπραγματεύσεις». Οπως είπε, πρέπει να αντληθούν διδάγματα από τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο, όταν η άρνηση των ευρωπαϊκών δυνάμεων να διαπραγματευτούν οδήγησε σε περισσότερα εκατομμύρια απωλειών στον πόλεμο των χαρακωμάτων.

Ο Μίλεϊ είπε πως οι δύο πλευρές πρέπει να φτάσουν σε «αμοιβαία αναγνώριση» ότι η νίκη «ίσως δεν είναι επιτεύξιμη μέσω στρατιωτικών μέσων και γι’ αυτό πρέπει να στραφούν σε άλλα μέσα». Αν δεν επιτευχθεί μια διπλωματική λύση, οι ΗΠΑ θα εξακολουθήσουν να βοηθούν την Ουκρανία και μαζί με το ΝΑΤΟ έχουν μεγάλα σχέδια για να υποστηρίξουν το Κίεβο τα επόμενα χρόνια, είπε ο Μίλεϊ. Αλλά, όπως τόνισε σε συνέντευξή του στο CNBC την επόμενη μέρα (δυο παρεμβάσεις σ’ ένα διήμερο από τον αρχιστράτηγο των ΗΠΑ!), «τώρα, δεν ξέρουμε τι μας επιφυλάσσει το μέλλον, με οποιονδήποτε βαθμό βεβαιότητας, όμως νομίζουμε ότι υπάρχουν μερικές δυνατότητες για κάποιες διπλωματικές λύσεις». 

Το εν λόγω δίκτυο (CNBC) είχε μεταδώσει προηγουμένως πως μερικοί αμερικανοί και δυτικοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι ο επικείμενος χειμώνας θα φέρει μια ευκαιρία για ειρηνευτικές συζητήσεις. Την ίδια μέρα (10 Νοέμβρη) οι «New York Times» έγραψαν ότι ο Μίλεϊ βρίσκεται σε αντίθεση με άλλους υψηλόβαθμους αμερικανούς αξιωματούχους για τη στάση του. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των ΝΥΤ, oι σύμβουλοι του Μπάιντεν θεωρούν πως οι ειρηνευτικές συνομιλίες δεν είναι ακόμη ώριμες και πως οι ΗΠΑ δεν πρέπει να πιέσουν την Ουκρανία για να διαπραγματευθεί. Ο ίδιος ο Μπάιντεν αισθάνθηκε την ανάγκη να δηλώσει στις 9 Νοέμβρη ότι οι ΗΠΑ δεν θα επιδιώξουν τίποτα για την Ουκρανία «χωρίς την Ουκρανία».

Δεν είναι δύσκολο να «δει» κανείς την ειρωνεία που κρύβει αυτή η διπλωματική δήλωση του Μπάιντεν. Σιγά μην (συν)αποφασίσει ο καρπαζοεισπράκτορας Ζελένσκι τι θα γίνει στην Ουκρανία. Αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι πως και αληθινές να είναι οι πληροφορίες των ΝΥΤ για διάσταση απόψεων μεταξύ κορυφαίων αμερικανών αξιωματούχων (καθόλου παράξενο – ας θυμηθούμε τη σφοδρή διάσταση Τσάμπερλεν-Τσόρτσιλ για την τακτική «κατευνασμού» της ναζιστικής Γερμανίας), οι επόμενες μέρες έδειξαν πως η πλειοψηφούσα άποψη στην αμερικάνικη ιμπεριαλιστική ηγεσία είναι αυτή που εξέφρασε ο Μίλεϊ.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν επισκέφτηκε ξανά την Ουκρανία και απαίτησε από τον Ζελένσκι να σταματήσει να δηλώνει ότι δεν πρόκειται να διαπραγματευθεί με τη Ρωσία όσο είναι πρόεδρος ο Πούτιν. Ο ευκίνητος γελωτοποιός έκανε αμέσως την κωλοτούμπα. Δήλωσε ότι είναι ανοιχτός σε συνομιλίες με τη Ρωσία (με τον Πούτιν, φυσικά), προσθέτοντας κάτι όρους όπως απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από όλη την Ουκρανία, πληρωμή από τη Ρωσία πολεμικών επανορθώσεων και παραπομπές στο διεθνές ποινικό δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου! Δηλαδή, ζήτησε παράδοση της Ρωσίας άνευ όρων!

Το Politico έγραψε ότι οι ΗΠΑ πίεζαν επί μέρες τον Ζελένσκι να αλλάξει στάση και στο τέλος χρειάστηκε να πάει ο Σάλιβαν στο Κίεβο για να τον μεταπείσει. Για να του τρίξει τα δόντια, δηλαδή, ώστε να μη νομίζει ότι επειδή τον κανακεύει όλη η Δύση, έγινε και «νοματαίος».

Ο Ζελένσκι επανέλαβε τους «όρους» για την έναρξη διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία και στο μαγνητοσκοπημένο μήνυμα που απηύθυνε στους ηγέτες του G20 (ο ίδιος μιλούσε για G19, εξαιρώντας τη Ρωσία που πάντως ήταν παρούσα διά του Λαβρόφ). Δύσκολο να πιστέψουμε ότι αυτό το ανθρωπάριο καβάλησε το καλάμι και ακολουθεί «ανεξάρτητη πολιτική». Εκτιμούμε ότι ενεργεί καθ’ υπόδειξη των ΗΠΑ, ώστε από ουκρανικής πλευράς να υπάρχει στο τραπέζι το μάξιμουμ, ώστε να γίνουν οι κατά το δυνατόν λιγότερες υποχωρήσεις. Κανείς δεν πιστεύει ότι σ’ ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων για μια ιμπεριαλιστική ειρήνη μπορούν να κερδηθούν όσα χάθηκαν στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Οταν υπάρξει ιμπεριαλιστική ειρήνη, η Ρωσία θα πάρει εδάφη. Αυτό είναι το μόνο βέβαιο. Αν η Ουκρανία μπορούσε να πάρει πίσω τα εδάφη του ανατολικού τμήματός της, θα τα έπαιρνε με τον πόλεμο, δε θα περίμενε την ειρήνη.

Εκείνο που πρέπει να σημειωθεί είναι η εμφανής αλλαγή στάσης της Δύσης, βασικά των Αμερικανών. Οταν στα τέλη Μάρτη έγιναν διπλωματικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας στην Ιστανμπούλ, η διοίκηση Μπάιντεν ήταν αντίθετη. Και στάλθηκε κατεπειγόντως στο Κίεβο ο Μπόρις Τζόνσον για να απαιτήσει από τον Ζελένσκι και την κλίκα του να αποχωρήσουν από τις διαπραγματεύσεις. Οταν οι Ουκρανοί σταμάτησαν τις διαπραγματεύσεις, οι Αμερικανοί είπαν πως στόχος τους είναι να αδυνατίσουν τη Ρωσία, ενώ το Κογκρέσο ενέκρινε ασμένως την πρόταση της διοίκησης Μπάιντεν για ένα πακέτο «βοήθειας» προς την Ουκρανία ύψους 40 δισ. δολαρίων!

Τώρα, η διοίκηση Μπάιντεν φαίνεται να αλλάζει την προσέγγισή της. Μπορεί με τα χρήματα, τα όπλα και τους στρατιωτικούς ειδικούς της Δύσης η Ουκρανία να κατάφερε να σταματήσει τη γρήγορη ρωσική προέλαση, όμως δεν είναι σε θέση να πάρει την πρωτοβουλία του πολέμου και να διώξει τους Ρώσους. Αλλο η εκκωφαντική τηλεοπτική προπαγάνδα για κάθε κουτσοχώρι που αφήνουν οι Ρώσοι και παίρνουν οι Ουκρανοί (συνήθως χωρίς να έχει προηγηθεί μάχη) και άλλο η πραγματικότητα επί του πεδίου, που μπορεί να τη διαπιστώσει κανείς με μια προσεκτική ματιά στο χάρτη.

Είναι προφανές, επίσης, πως ούτε οι Ρώσοι μπορούν να νικήσουν άμεσα, καθώς απέναντί τους έχουν έναν πολύ καλά εξοπλισμένο στρατό που διοικείται από στρατιωτικούς ειδικούς του ΝΑΤΟ, ενώ έχει και συνεχή υποστήριξη από όλο το σύστημα κατασκοπευτικών μέσων του ΝΑΤΟ. Δεν είναι πια οι «κατσαπλιάδες» του Αζόφ. Αυτοί έχουν ενσωματωθεί πλήρως στον υπό αφανή νατοϊκή διοίκηση και πολύ καλά εξοπλισμένο ουκρανικό στρατό. Αλλαξαν, όμως, και πάλι την τακτική τους οι Ρώσοι, στηριζόμενοι κυρίως σε πυραυλικές επιθέσεις στα μετόπισθεν του αντίπαλου, που δεν χτυπούν μόνο στρατιωτικούς στόχους, αλλά και κρίσιμες υποδομές, κυρίως ενεργειακές, που θα επιφέρουν μεγάλο κόστος στην Ουκρανία όσο προχωράει ο χειμώνας.

Αυτή η πραγματικότητα, όπως εν συντομία σκιαγραφήθηκε παραπάνω, οδηγεί στην αναζωπύρωση της φιλολογίας για έναρξη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων. Δεν έχουμε τα στοιχεία για να υποστηρίξουμε ότι οι διαπραγματεύσεις επίκεινται, βλέπουμε όμως ότι γίνονται κινήσεις σ’ αυτή την κατεύθυνση. Ο αρχιστράτηγος των ΗΠΑ φωνάζει «αδράξτε τη στιγμή» για συνομιλίες, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ πάει στο Κίεβο για να τραβήξει το αυτί του γελωτοποιού, στην Ιστανμπούλ συναντώνται ο διοικητής της CIA, Oυίλιαμ Μπερνς, και ο διοικητής της SVR, Σεργκέι Ναρίσκιν, για συνομιλίες σχετικά με την αποτροπή της κλιμάκωσης του πολέμου.

Σαν κερασάκι στην τούρτα ήρθε το άδειασμα των Ουκρανών και των υπόλοιπων Ανατολικοευρωπαίων από τον ίδιο τον Μπάιντεν. Στην ίδια τούρτα έβαλε το δικό του κερασάκι ο εκπρόσωπος Τύπου του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, που εξήρε την «υπεύθυνη» στάση του Μπάιντεν και των ΗΠΑ, σε αντίθεση με την «ανεύθυνη» στάση του Ζελένσκι και των Μοραβιέτσκι-Ντούντα, που έφτασαν να ζητήσουν ακόμη και την ενεργοποίηση του άρθρου 4 της ιδρυτικής συνθήκης του ΝΑΤΟ, που προβλέπει ότι «τα Μέρη θα διαβουλεύονται από κοινού όποτε, κατά τη γνώμη οποιουδήποτε από αυτά, απειλείται η εδαφική ακεραιότητα, η πολιτική ανεξαρτησία ή η ασφάλεια οποιουδήποτε από τα Μέρη».

Ηταν «προβοκάτσια» η πτώση του ουκρανικού πυραύλου σε πολωνικό έδαφος ή αστοχία; Δεν έχουμε ασφαλή δεδομένα για να αποφανθούμε. Η «αστοχία» διευκολύνει την ιμπεριαλιστική Δύση, ενώ η «προβοκάτσια» διευκολύνει την ιμπεριαλιστική Ρωσία. Ας μην ξεχνάμε ότι ενέργειες όπως η ανατίναξη του αυτοκινήτου του Ντούγκιν αποδόθηκαν από αμερικάνικα Μέσα στην ύπαρξη «αυτονομημένων» τμημάτων των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών.

Ολο αυτό το σκηνικό διευκολύνει εκείνους που ζητούν «διαπραγματεύσεις για ειρήνη» κρούοντας το καμπανάκι του κινδύνο για ενδεχόμενο«σφάλμα» που θα μπορούσε να γενικεύσει την πολεμική σύρραξη. Τάσεις αυτονόμησης αναπτύσσονται πάντοτε και στα ηγετικά στελέχη των εξαρτημένων χωρών και μέσα στους διάφορους μηχανισμούς τους σε περιόδους κρίσεων, όπως είναι ο πόλεμος. Στην προκείμενη περίπτωση, όμως, είναι τόσο ασφυκτικός ο έλεγχος των Αμερικανών πάνω στο καθεστώς του Ζελένσκι, στις μυστικές του υπηρεσίες και στο στράτευμα, που μπορούν τάχιστα να καταστείλουν τις όποιες τάσεις αυτονόμησης. Είναι χαρακτηριστικό αυτό που έγινε χθες, όταν μέσα σε λίγες ώρες οι Αμερικανοί έβαλαν πάγο στον Ζελένσκι και στο δίδυμο Μοραβιέτσκι-Ντούντα. Δεν χρειάστηκε να πασχίσουν καθόλου, όπως θα χρειαζόταν αν για παράδειγμα είχαν ν’ αντιμετωπίσουν τις τάσεις αυτονόμησης μιας περιφερειακής δύναμης όπως η Τουρκία.

Στην εξέλιξη του ιμπεριαλιστικού πολέμου της Ουκρανίας, οι υπαρκτές ή κατασκευασμένες τάσεις αυτονόμησης της αστικής ηγεσίας της Ουκρανίας ή της Πολωνίας είναι ένα ακόμη όπλο των αμερικανών ιμπεριαλιστών στο παρασκηνιακό παζάρι με τους ρώσους ιμπεριαλιστές για μια ιμπεριαλιστική ειρήνη που -όπως και τον πόλεμο- θα την πληρώσουν οι λαοί με αίμα και δάκρυα.

Εκτύπωση 🖨
ΠΟΛΕΜΟΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροTον έχουν στο φτύσιμο

Μπέρτολτ Μπρεχτ

Επόμενο άρθρο Νέα δάνεια για τους εργάτες – χρυσές ευκαιρίες για εργολάβους και τραπεζίτες

Μπέρτολτ Μπρεχτ

Σχετικά Αρθρα

Οσα δε φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια

Διεθνή 11 Ιούλ 2026, 09:42

«Μείωση της έντασης με το Ιράν» ζητούν τώρα οι αμερικάνοι ιμπεριαλιστές

Διεθνή 10 Ιούλ 2026, 20:24

Πλήρως ενσωματωμένη στο αστικό σύστημα εξουσίας η ευρωπαϊκή Ακροδεξιά

Το παράδειγμα της Λεπέν, που επανέρχεται με δικαστική βούλα

Διεθνή 10 Ιούλ 2026, 19:53

Δεν έχουν τα κότσια να επιστρέψουν στον πόλεμο κατά του Ιράν οι αμερικάνοι ιμπεριαλιστές

Οι Ιρανοί απάντησαν πλήττοντας αμερικάνικες βάσεις στον Κόλπο

Διεθνή 10 Ιούλ 2026, 14:07

Aποτυχημένη απόπειρα κατά του εκπροσώπου της Χαμάς, Χάζεμ Κάσεμ

Δολοφονήθηκε ένας Παλαιστίνιος και τραυματίστηκαν άλλοι

Διεθνή 10 Ιούλ 2026, 07:02

Απομονωμένοι διεθνώς οι σιωναζιστές, δείχνουν διεθνείς έρευνες

Διεθνή 9 Ιούλ 2026, 05:02
Ροή Ειδήσεων
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 12 Ιούλη

12 Ιούλ 2026, 00:01
Αγροτικά

Πέρασε και στην Ηπειρο η ευλογιά των αιγοπροβάτων

Πέντε εστίες στην ΠΕ Πρέβεζας μέσα σε μια εβδομάδα

11 Ιούλ 2026, 20:07
Εργατικά

Απεργία-Αποχή εκπαιδευτικών: Σκόπιμες καθυστερήσεις στην «αξιολόγηση» από τη διοικητική ιεραρχία

Για να κριθούν οι εκπαιδευτικοί που συμμετέχουν στην Απεργία-Αποχή με το αυστηρότερο καθεστώς του 2026

11 Ιούλ 2026, 17:03
Διεθνή

Οσα δε φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια

11 Ιούλ 2026, 09:42
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

11 Ιούλ 2026, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 11 Ιούλη

11 Ιούλ 2026, 00:01
Διεθνή

«Μείωση της έντασης με το Ιράν» ζητούν τώρα οι αμερικάνοι ιμπεριαλιστές

10 Ιούλ 2026, 20:24
Διεθνή

Πλήρως ενσωματωμένη στο αστικό σύστημα εξουσίας η ευρωπαϊκή Ακροδεξιά

Το παράδειγμα της Λεπέν, που επανέρχεται με δικαστική βούλα

10 Ιούλ 2026, 19:53
Διεθνή

Δεν έχουν τα κότσια να επιστρέψουν στον πόλεμο κατά του Ιράν οι αμερικάνοι ιμπεριαλιστές

Οι Ιρανοί απάντησαν πλήττοντας αμερικάνικες βάσεις στον Κόλπο

10 Ιούλ 2026, 14:07
Κόντρες

Τα παπαγαλάκια του βρομιάρη

10 Ιούλ 2026, 09:52
Διεθνή

Aποτυχημένη απόπειρα κατά του εκπροσώπου της Χαμάς, Χάζεμ Κάσεμ

Δολοφονήθηκε ένας Παλαιστίνιος και τραυματίστηκαν άλλοι

10 Ιούλ 2026, 07:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 10 Ιούλη

10 Ιούλ 2026, 00:01
Πολιτική

Υποκλοπές: Ολο το θάβουν το σκάνδαλο κι όλο πετάγεται μπροστά τους

Με κοινοβουλευτικό πραξικόπημα, η κυβέρνηση αφαίρεσε από την αντιπολίτευση το δικαίωμά της να καλέσει για ακρόαση τους Ντίλιαν και Δημητριάδη

9 Ιούλ 2026, 21:47
Αγροτικά

AΠΟΚΑΛΥΨΗ: Εξακολουθούσαν να δίνουν παράνομες επιδοτήσεις σε λαμόγια της Κρήτης, που ο Βάρρας είχε στείλει στον εισαγγελέα για άσκηση ποινικών διώξεων

9 Ιούλ 2026, 20:17
Πολιτική

Γιατί δεν ιδρώνει το αυτί κανενός από το casus belli;

9 Ιούλ 2026, 19:54
Αθλητισμός

Ανανέωσε μέχρι το 2030 ο Χοσάμ Χασάν ως προπονητής της Εθνικής Αιγύπτου

9 Ιούλ 2026, 12:49
Αγροτικά

Να μη δημιουργηθεί νομολογία που θα επιτρέπει στα λαμόγια του σκανδάλου ΟΠΕΚΕΠΕ να αθωώνονται

Εφεση της εντεταλμένης ευρωπαίας εισαγγελέα σε κατά πλειοψηφία αθωωτική απόφαση, που επικαλέστηκε το επιχείρημα ότι επιστράφηκαν οι παρανόμως ληφθείσες επιδοτήσεις

9 Ιούλ 2026, 12:06
Καταστολή

Αργος: Μπάτσοι σκότωσαν εν ψυχρώ 20χρονο, επειδή αμφισβήτησε την εξουσία τους

9 Ιούλ 2026, 10:35
Διεθνή

Απομονωμένοι διεθνώς οι σιωναζιστές, δείχνουν διεθνείς έρευνες

9 Ιούλ 2026, 05:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 9 Ιούλη

9 Ιούλ 2026, 00:01
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 12 Ιούλη

1964: Μεταρρυθμίσεις στην παιδεία – δωρεάν σχολικά βιβλία.

1967: Το καθεστώς της 21ης Απριλίου αφαιρεί την ελληνική ιθαγένεια από 480 έλληνες πολίτες.

1973: Καταδίκες 27 ατόμων από το στρατοδικείο Ιωαννίνων για συμμετοχή στην οργάνωση “Αρης Βελουχιώτης”.

1979: Βόμβα στα γραφεία της «Αερολιμήν Αθηνών ΑΕ» που κατασκευάζει το αεροδρόμιο στα Σπάτα (ΕΛΑ).

1993: Ψηφίζεται νέο ρωσικό σύνταγμα που αντικαθιστά εκείνο που ισχύει από την περίοδο του Μπρέζνιεφ.

1994: Ο Γιασέρ Αραφάτ εγκαθίσταται στη Λωρίδα της Γάζας μετά από 27 χρόνια.

2003: Βόμβα της Λαϊκής Επαναστατικής Δράσης έξω από τα γραφεία της ασφαλιστικής εταιρείας «Alico» στη Λεωφόρο Μεσογείων.

2005: Βόμβα στο εργοτάξιο της «Ακτωρ Τεχνοδομική» στο Γκάζι (Λαϊκή Επαναστατική Δράση).

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

– Τι σας έπεισε ότι το νέο εγχείρημα του Αλέξη Τσίπρα μπορεί να εκφράσει τον προοδευτικό χώρο;

Συνάντησα έναν ώριμο, πεπειραμένο και κατασταλαγμένο άνθρωπο χωρίς την οποιαδήποτε προσωπική φιλόδοξη ανάγκη να γίνει πρωθυπουργός, αφού έχει βιώσει την εμπειρία αυτή. Αντιλαμβάνομαι ότι είναι η εσωτερική του αγωνία για τον λαό μας που βρίσκεται σε τεράστια αδιέξοδα, που τον παρακίνησε να βγει μπροστά για να υπάρξει και πάλι μια Ελλάδα της αξιοπρέπειας, όπου ο ήλιος θα λάμπει για όλους. Και ήδη περπατά με σοβαρά βήματα και με συνδυασμό οραματισμού και ρεαλισμού για τη μεγάλη πολιτική αλλαγή. Στην ΕΛΑΣ εναποτίθενται πια οι ελπίδες της χώρας για να υπάρξει ο προοδευτικός πόλος που θα βάλει τέλος στην κυβέρνηση της ΝΔ και θα εργαστεί για το κοινωνικό σύνολο και όχι για τα συμφέροντα. Ο δρόμος έχει ανοίξει.

Συνέντευξη Μαρίνου Σκανδάμη στην Political

(Πλάκα μας κάνεις; Αυτό είναι το ερώτημα που θα έρθει στα χείλη όποιου ή όποιας διαβάσει αυτό το απόσπασμα από συνέντευξη στην καραδεξιά Political του Μαρίνου Σκανδάμη, ο οποίος τη μια μέρα αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ και την επομένη «ορκίστηκε» σκιώδης υπουργός Προ Πο του Τσίπρα. Ωραία, πρέπει να γλείψει τον νέο αρχηγό, αλλιώς θα πέσει το τσιπρόκομμα να τον πλακώσει. Μα μ’ αυτό τον εντελώς γελοίο τρόπο; Δεν είχε, λέει, ανάγκη να γίνει πρωθυπουργός, γιατί… έχει βιώσει την εμπειρία αυτή! Δηλαδή, όποιος γίνεται μια φορά πρωθυπουργός «κλείνει»; Τότε γιατί διεκδικούν με νύχια και με δόντια δεύτερη και τρίτη άμα λάχει θητεία; Ο Τσίπρας τη διεκδίκησε το 2019, τη διεκδίκησε και το 2023. Εχασε και τις δυο φορές. Αναγκάστηκε να παραιτηθεί να παραιτηθεί από πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, δεν ήταν επιλογή του. Εκλογές άλλες δεν έγιναν από το 2023. Οι επόμενες θα είναι αυτές του 2027 στις οποίες θα είναι και πάλι αρχηγός κόμματος εξουσίας. Δεν μπορεί καν να το παίξει Κιγκινάτος που είχε αποσυρθεί στα κτήματά του και τον παρακάλεσε η σύγκλητος να επιστρέψει για να αντιμετωπίσει τους εχθρούς της Ρώμης. Επί τρία χρόνια σχεδιάζει και ξανασχεδιάζει το πώς θα επιστρέψει. Μέχρι και «αλμυρή» εταιρία γάλλων συμβούλων προσέλαβε για να του κάνει τον προσωπικό πολιτικό σχεδιασμό. Και κάτι Σκανδάμηδες προσπαθούν να μας πείσουν ότι τον επανέφερε η… η εσωτερική του αγωνία για τον λαό μας που βρίσκεται σε τεράστια αδιέξοδα! Και ο Σκανδάμης, βέβαια, την ίδια δοαδρομή ακολουθεί, σε πιο χαμηλό όροφο: κατάλαβε ότι έδρα στην Αχαΐα με το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ δεν πρόκειται να δει και έριξε γέφυρες προς το τσιπρόκομμα, διαπραγματευόμενος μια θέση σκιώδους υπουργού που θα του δώσει το προβάδισμα στη σταυροδοσία. Οταν μας φτύνουν μέσα στα μούτρα μας με τέτοιες παπάρες, εκείνο που ομολογούν είναι ότι δεν έχουν ούτε ένα τόσο δα ιδεολογικοπολιτικό επιχείρημα. Ενα επιχείρημα προγραμματικό. Η πολιτική είναι δεδομένη για όλους τους. Κατευθυνόμενη από τον αυτόματο πιλότο των Βρυξελλών. Εκείνο που διεκδικούν ν’ αλλάξει είναι οι διαχειριστές της. Γι’ αυτό καταφεύγουν σε τέτοιες γελοιότητες)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν

    Μπέρτολτ Μπρεχτ

    • Εφετείο 17Ν

      Μπέρτολτ Μπρεχτ

  • ΕΛΑ

    Μπέρτολτ Μπρεχτ

    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ

      Μπέρτολτ Μπρεχτ

    • Εφετείο ΕΛΑ

      Μπέρτολτ Μπρεχτ

    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ

      Μπέρτολτ Μπρεχτ

  • Επαναστατικός Αγώνας

    Μπέρτολτ Μπρεχτ

    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα

      Μπέρτολτ Μπρεχτ

    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα

      Μπέρτολτ Μπρεχτ

    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα

      Μπέρτολτ Μπρεχτ

  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς

    Μπέρτολτ Μπρεχτ

    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.

      Μπέρτολτ Μπρεχτ

    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.

      Μπέρτολτ Μπρεχτ

    • Δίκη Σ.Π.Φ.

      Μπέρτολτ Μπρεχτ

Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία

    Μπέρτολτ Μπρεχτ

    • Το ημερολόγιο της αποστολής

      Μπέρτολτ Μπρεχτ

      Μπέρτολτ Μπρεχτ

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)

      Μπέρτολτ Μπρεχτ

      Μπέρτολτ Μπρεχτ

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)

      Μπέρτολτ Μπρεχτ

      Μπέρτολτ Μπρεχτ

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)

      Μπέρτολτ Μπρεχτ

      Μπέρτολτ Μπρεχτ

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)

      Μπέρτολτ Μπρεχτ

Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε

    Μπέρτολτ Μπρεχτ

    Μπέρτολτ Μπρεχτ

  • Επικοινωνία

    Μπέρτολτ Μπρεχτ

    Μπέρτολτ Μπρεχτ

  • Όροι χρήσης

    Μπέρτολτ Μπρεχτ

    Μπέρτολτ Μπρεχτ

  • Ποιοι είμαστε

    Μπέρτολτ Μπρεχτ

    Μπέρτολτ Μπρεχτ

  • Επικοινωνία

    Μπέρτολτ Μπρεχτ

    Μπέρτολτ Μπρεχτ

  • Όροι χρήσης

    Μπέρτολτ Μπρεχτ

    Μπέρτολτ Μπρεχτ

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo