Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Eλαφρυντικά ζητούν οι θρασύδειλοι νεοναζιστές εγκληματίες
  • Ο Κίμων πέθανε στην Κύπρο
  • Φρεγάτες και αεροπλάνα στην Κύπρο για βοήθεια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο των αμερικανο-σιωνιστών
  • Ποινικοποιούν ξανά τη συνδικαλιστική δράση: Σε δίκη τρεις συνδικαλιστές της ΕΛΜΕ και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά
  • Ο πορτοκαλομαλλιάς φασίστας παραδέχεται ότι το Ιράν εξακολουθεί να διαθέτει τη στρατιωτική ισχύ του
  • Εφετείο ΧΑ: Απόφαση (συνεχής ενημέρωση από τη δίκη)
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Στήλες»Στο Ψαχνό»Να μη γίνουμε… παιδιά που λένε τα κάλαντα
Στο Ψαχνό

Να μη γίνουμε… παιδιά που λένε τα κάλαντα

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr16 Ιούλ 2022, 00:02

Αν κρίνουμε από τις αντιδράσεις, που περνούν ακόμα και σε φιλικά προς την κυβέρνηση μίντια, ο Μητσοτάκης πληρώνει την αχαλίνωτη δημαγωγία του με το περιβόητο Power pass. Ζορίζονται πολύ οι κυβερνητικοί ραδιοφωνιτζήδες να βρουν κάποιον που δηλώνει ευχαριστημένος. Κι αυτός ξεχωρίζει σαν τη μύγα μέσα στο γάλα ανάμεσα στους πολλούς που δηλώνουν ότι άλλα περίμεναν και άλλα παίρνουν. Και κάνουν λόγο για ποσά από 40 μέχρι 90 ευρώ για περίοδο ενός εξαμήνου, ήτοι από 7 μέχρι 15 ευρώ το μήνα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ άδραξε και αυτήν την ευκαιρία για να εξαπολύσει τη δική του ασύστολη δημαγωγία: «εμείς σας τα λέγαμε», «που είναι τα 600 ευρώ που υποσχεθήκατε;» και τα παρόμοια.

Οι κυβερνητικοί διαμαρτύρονται ότι αυτοί ποτέ δεν είπαν ότι θα πάρουν όλοι 600 ευρώ, αλλά τέτοια ώρα τέτοια λόγια. Ολοι είχαν ακούσει το εξακοσάρι και όχι το «μέχρι 600», γιατί αυτό ήθελαν ν’ ακούσουν. Πολλοί έτρεφαν την κρυφή ελπίδα: «Μπορεί να μην πάρουμε 600, αλλά ένα τρακοσάρι πρέπει να το πάρουμε». Με το που βλέπουν το Power pass να γράφει, 60, 70, 80, 90 ευρώ, τα παίρνουν στο κρανίο. Βλέπετε, αυτήν την εποχή τα νεύρα είναι τσατάλια. Κάθε εργατικό νοικοκυριό μετράει και ξαναμετράει τα ελάχιστα διαθέσιμα που του έχουν απομείνει από την ακρίβεια, μπας και μπορέσει να εξασφαλίσει μερικές μέρες διακοπών.

Φαίνεται, λοιπόν, πως -όπως έγινε και με το Fuel pass, που αναμένεται να επαναληφθεί- η δημαγωγία του Μητσοτάκη, στην καλύτερη γι’ αυτόν περίπτωση θα ξεχαστεί, στη χειρότερη θα γίνει μπούμερανγκ και θα χτυπήσει την κυβέρνηση, αφαιρώντας της εκλογική δύναμη. Δεν είναι τυχαίο πως ακόμη και τα στημένα γκάλοπ, για να δείξουν αληθοφάνεια, εμφανίζουν πλέον τη ΝΔ να προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά με μονοψήφια διαφορά.

Εχει πολλάκις επισημανθεί από τις στήλες της εφημερίδας μας πως εδώ και πολλά χρόνια στις εκλογές η μεγάλη μάζα των ψηφοφόρων, αυτή που κρίνει το αποτέλεσμα, δεν ψηφίζει θετικά αλλά αρνητικά. Εκείνο που κυριαρχεί είναι το «να φύγει αυτός». Και φυσικά, τη μερίδα του λέοντος της αρνητικής ψήφου εισπράττει το πιο ισχυρό από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αυτό που δείχνει ότι μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση. 

Αστοί πολιτικοί αναλυτές διατείνονται ότι το γεγονός αυτό ισχύει σε όλη την Ευρώπη και είναι αποτέλεσμα του «θανάτου των ιδεολογιών». Βολική η αιτιολογία, όμως για ποιες ιδεολογίες γίνεται λόγος; Οχι προφανώς για την προλεταριακή ιδεολογία, η οποία δεν είναι συγκροτημένη πολιτικά και δεν απειλεί ως αντίπαλο δέος. Το σωστό, λοιπόν, θα ήταν να μιλάμε για το ξεμασκάρεμα των διαφορετικών εκδοχών της αστικής ιδεολογίας. 

Ο παλιός διαχωρισμός ανάμεσα σε χριστιανοδημοκράτες (και άλλους αστο-συντηρητικούς) και σε σοσιαλδημοκράτες (και άλλους αστο-φιλελεύθερους) έχει πάψει να υφίσταται εδώ και μερικές δεκαετίες. Οταν δεν κυβερνούν από κοινού, οι κυβερνήσεις των δύο αυτών παρατάξεων εφαρμόζουν την ίδια οικονομική και κοινωνική πολιτική. Οπότε ο ψηφοφόρος που ακόμα θεωρεί ότι η ψήφος του μετράει (ενώ έχει μηδενική αξία), ακολουθεί τη λογική «φύγε εσύ, έλα εσύ».

Αυτό, όμως είναι το θέμα; Αν θα χάσει ο Μητσοτάκης (και η ΝΔ) και θα κερδίσει ο Τσίπρας (και ο ΣΥΡΙΖΑ); Γράφαμε στη στήλη πριν από τρεις εβδομάδες:

Υπάρχει, όμως, ένα κοινό στοιχείο: όλες οι εκλογές, πρόωρες ή στον κανονικό τους χρόνο, δίνουν διέξοδο σε αδιέξοδα του συστήματος.

Πολλοί συζητούν για το colpo grosso του Ανδρέα Παπανδρέου το 1985, όταν έκανε εκλογές σε συνδυασμό με αναθεώρηση του Συντάγματος, «ξεχνούν» όμως τι έγινε τον Νοέμβρη του 1985. Πέντε μήνες μετά τη θριαμβευτική επανεκλογή του, ο Παπανδρέου εφάρμοσε ένα σκληρό πρόγραμμα οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής, το οποίο θεωρείται το πρώτο βήμα στην κατεύθυνση της συντηρητικής ανασυγκρότησης του ελληνικού καπιταλισμού. Μάλιστα, η διαχείριση αυτού του σκληρού αντεργατικού και αντιλαϊκού προγράμματος ανατέθηκε στον Σημίτη, που ως τότε θεωρούνταν ο «δεξιός» του ΠΑΣΟΚ και ο Παπανδρέου δεν του έδινε πρωτοκλασάτο υπουργείο. Οι «καλύτερες μέρες» που έταζε ο Παπανδρέου προεκλογικά μετατράπηκαν σε εφιάλτη για την εργατική τάξη και το λαό.

Μήπως δεν έγινε το ίδιο το 2009; Ο Καραμανλής απέδρασε και ο Παπανδρέου τού «λεφτά υπάρχουν» πήγε στο Καστελόριζο για ν’ ανακοινώσει την έναρξη της μνημονιακής περιόδου. Κι όταν το 2011 ο Παπανδρέου «έσκασε» (ήδη από τον Ιούνη της ίδιας χρονιάς είχε προτείνει συγκυβέρνηση στον Σαμαρά), η λύση βρέθηκε αμέσως, με πρωθυπουργό φερμένο κατευθείαν από τη Φρανκφούρτη (τον αντιπρόεδρο της ΕΚΤ Παπαδήμο) και στήριξη του σοσιαλδημοκρατικού ΠΑΣΟΚ, της δεξιάς ΝΔ και του ακροδεξιού-κρυφοφασιστικού ΛΑΟΣ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ παρέμεινε στην αντιπολίτευση. Το ίδιο και μετά τις διπλές εκλογές του 2012, που οδήγησαν σε συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ. Και αποδείχτηκε μια σημαντικότατη εφεδρεία για το σύστημα. Χρειάστηκε ένα εξάμηνο για να ξεφορτωθεί την αντιμνημονιακή του ρητορική και να συνεχίσει το έργο των προηγούμενων κυβερνήσεων, υπογράφοντας το τρίτο Μνημόνιο. Στο εννεάμηνο (αφού ψήφισε τους πρώτους τριτομνημονιακούς νόμους) έκανε και εκλογές, με τις ευλογίες της Μέρκελ που στήριζε φόρα παρτίδα ΣΥΡΙΖΑ και όχι ΝΔ. Για να ολοκληρώσει τη συντηρητική ανασυγκρότηση του ελληνικού καπιταλισμού τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Αλλες κυβερνητικές αλλαγές έγιναν με πρόωρες εκλογές και άλλες μετά την πάροδο τετραετίας. Αλλες έγιναν σε περιβάλλον πολιτικής υπνηλίας και άλλες σε περιβάλλον πολιτικής κρίσης. Αλλες με το λαό στους δρόμους, άλλες σε συνθήκες κοινωνικής άπνοιας. Ολες βοήθησαν το σύστημα να εξασφαλίσει τη συνέχειά του. Κι αυτό είναι το σημαντικό.

Επανερχόμενοι στα διάφορα pass του Μητσοτάκη, αυτά τα αισχρά φιλανθρωπικά φιλοδωρήματα με τα οποία προσπαθεί να κοροϊδέψει τον ελληνικό λαό (χωρίς να τα καταφέρνει, όπως αποδεικνύεται από τις αντιδράσεις που ακούγονται -δυστυχώς όχι στο δρόμο αλλά στο Ιντερνετ και στα αστικά μίντια), πρέπει να σημειώσουμε ότι η συζήτηση που γίνεται για το αν είναι «πολλά» ή «λίγα» αυτά που μοιράζει η… φιλάνθρωπη κυβέρνηση είναι συνέπεια της αδυναμίας της εργατικής τάξης να διεκδικήσει τα ελάχιστα απ’ αυτά που δικαιούται.

Να το ξεκαθαρίσουμε, για να πάμε παρακάτω: καλά κάνουν οι εργαζόμενοι και υποβάλλουν αιτήσεις για τα διάφορα pass. Δικά τους λεφτά είν’ αυτά, δεν τους τα χαρίζει κανένας. Αλλο αυτό, όμως, και άλλο να αναπτύσσεται μια νοοτροπία σαν των παιδιών που λένε τα κάλαντα και ανάλογα με το μέγεθος του χαρτζιλικιού κρίνουν και τον οικοδεσπότη.

Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι κανένα pass δεν μπορεί να αναπληρώσει την απώλεια εισοδήματος που προκαλεί ο καλπασμός του πληθωρισμού των τιμών. Αλλωστε, τα λεφτά για τα διάφορα pass συναρτώνται άμεσα με τον «διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο», όπως λένε με θράσος ο Μητσοτάκης και οι υπουργοί του, εισπράττοντας εύσημα δημοσιονομικής ορθοδοξίας από το διευθυντήριο των Βρυξελλών, τον Κέρβερο των καπιταλιστικών συμφερόντων. Πέντε πάνω, πέντε κάτω, τίποτα δε θ’ αλλάξει.

Ούτε η (δίκαιη) απαίτηση για μείωση των έμμεσων φόρων (ΦΠΑ και ειδικοί φόροι κατανάλωσης) θα φέρει τις δαπάνες διαβίωσης της εργατικής οικογένειας σε αντιστοίχιση με τα έσοδά της, τα μεροκάματα, τους μισθούς και τις συντάξεις. Γιατί οι έμμεσοι φόροι αντιπροσωπεύουν ένα τμήμα (και μάλιστα το μικρότερο) της τιμής των προϊόντων και υπηρεσιών. Οσο κι αν μειωθούν οι έμμεσοι φόροι, θα έχουμε μεν κάποια συγκράτηση της ακρίβειας, όχι όμως ανάσχεσή της. Γιατί τις τιμές τις καθορίζει η «ελεύθερη αγορά» και πάνω σ’ αυτές τις τιμές μπαίνουν οι έμμεσοι φόροι.

Μόνο οι αυξήσεις στα μεροκάματα, τους μισθούς και τις συντάξεις, έτσι ώστε να καλύπτουν τουλάχιστον την αύξηση του Εργατικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (και όχι του κάλπικου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή της ΕΛΣΤΑΤ), μπορεί να υψώσει τείχος ανάσχεσης στον φυσικό και ηθικό εκφυλισμό των εργατικών οικογενειών.

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροTo James Webb και το όπιο του λαού
Επόμενο άρθρο Ιδού ο εκτσογλανισμός της πολιτικής

Σχετικά Αρθρα

O Μητσοτάκης επιδιώκει να ταπεινώσει τους αγρότες για να στείλει μήνυμα τρόμου στην κοινωνία

Στο Ψαχνό 13 Ιαν 2026, 19:32

Κυβέρνηση κοινωνικής αναλγησίας και κρατικής καταστολής

Στο Ψαχνό 7 Ιαν 2026, 22:29

Η κυβέρνηση προσπαθεί να τουμπάρει τους αγρότες με ψεύτικες υποσχέσεις

Προσπάθεια να οργανωθεί «κοινωνικός αυτοματισμός» με γκεμπελίστικα non paper

Στο Ψαχνό 20 Δεκ 2025, 08:25

Δεν υπάρχει σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ – Υπάρχει διπλό σκάνδαλο βοσκοτόπων, που ξεκίνησε επί Τσίπρα και κορυφώθηκε επί Μητσοτάκη

Στο Ψαχνό 2 Ιούν 2025, 19:37

Ο Μητσοτάκης στη θέση του «ψεύτη βοσκού»

Στο Ψαχνό 22 Φεβ 2025, 11:42

Εγκλημα στα Τέμπη: Δύο χρόνια αργότερα, ο κόσμος δεν ξέχασε

Στο Ψαχνό 27 Ιαν 2025, 19:04
Ροή Ειδήσεων
Πολιτική

Eλαφρυντικά ζητούν οι θρασύδειλοι νεοναζιστές εγκληματίες

4 Μαρ 2026, 23:16
Κόντρες

Ο Κίμων πέθανε στην Κύπρο

4 Μαρ 2026, 21:52
Πολιτική

Φρεγάτες και αεροπλάνα στην Κύπρο για βοήθεια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο των αμερικανο-σιωνιστών

4 Μαρ 2026, 20:20
Εργατικά

Ποινικοποιούν ξανά τη συνδικαλιστική δράση: Σε δίκη τρεις συνδικαλιστές της ΕΛΜΕ και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά

Μετά από μήνυση του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά

4 Μαρ 2026, 18:02
Διεθνή

Ο πορτοκαλομαλλιάς φασίστας παραδέχεται ότι το Ιράν εξακολουθεί να διαθέτει τη στρατιωτική ισχύ του

Φουντώνει η ανησυχία στις ΗΠΑ για έναν πόλεμο που εξαπέλυσαν και δεν κερδίζουν

4 Μαρ 2026, 13:05
Πολιτική

Εφετείο ΧΑ: Απόφαση (συνεχής ενημέρωση από τη δίκη)

4 Μαρ 2026, 09:31
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 4 Μάρτη

4 Μαρ 2026, 00:01
Εργατικά

ΟΠΕΚΑ: Ωμή αδικία σε βάρος των πιο ευάλωτων με φόντο ένα ακόμα σκάνδαλο κακοδιαχείρισης

3 Μαρ 2026, 21:07
Διεθνή

Το Ιράν αποκρούει αποτελεσματικά τους αμερικανο-σιωνιστές επιθετιστές

3 Μαρ 2026, 20:43
Διεθνή

H Χεζμπολά υπερασπίζεται (και πάλι) την ανεξαρτησία του Λιβάνου

Η αμερικανόδουλη κυβέρνηση διέταξε το στρατό να μην συγκρουστεί με τους σιωναζιστές, αλλά να τους ανοίξει περάσματα

3 Μαρ 2026, 19:25
Διεθνή

Οι σιωναζιστές έχασαν την υποστήριξη της αμερικάνικης «κοινής γνώμης»

3 Μαρ 2026, 12:11
Διεθνή

Ο ιρανικός λαός είναι ενωμένος στην απόφαση να υπερασπιστεί την πατρίδα του

Πήγαν για ρεπορτάζ-λαβράκι και κατέληξαν... στον κουβά

3 Μαρ 2026, 11:25
Πολιτική

Ολοι/ες αύριο (Τετάρτη, 4 Μάρτη, 9 πμ) στο Εφετείο – Θα ανακοινωθεί η απόφαση για την εγκληματική νεοναζιστική συμμορία ΧΑ

Τι περιμένουμε από το Α' Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων;

3 Μαρ 2026, 05:39
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 3 Μάρτη

3 Μαρ 2026, 00:01
Διεθνή

Η Χεζμπολά απορρίπτει την απόφαση της λιβανέζικης κυβέρνησης να απαγορεύσει τις στρατιωτικές δραστηριότητες της Αντίστασης

2 Μαρ 2026, 19:25
Παιδεία

Να ακυρωθεί το πολεμικό σεμινάριο του ΙΔΙΣ στο Πάντειο!

2 Μαρ 2026, 18:01
Διεθνή

Ψηλά τα χέρια, κρατάω μαγκούρα!

2 Μαρ 2026, 17:57
Παιδεία

Ανώτατη Σχολή Παραστατικών Τεχνών: Μια ελίτ σχολή για λίγους και μια υποβάθμιση σπουδών για τους πολλούς

2 Μαρ 2026, 14:32
Πολιτική

Ο ακροδεξιός «αυτοφωράκιας» του Μητσοτάκη καλεί σε μέχρις εσχάτων στήριξη σιωναζιστών και αμερικανών ιμπεριαλιστών

2 Μαρ 2026, 14:25
Υγεία

SOS εκπέμπει το νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης

2 Μαρ 2026, 12:56
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 4 Μάρτη

1907: Ανοίγει στην Αγία Πετρούπολη η δεύτερη Δούμα και οι ρωσικές δυνάμεις διαλύουν 40.000 διαδηλωτές.
1918: Οι Μπολσεβίκοι μετακινούν την πρωτεύουσα της Ρωσίας από την Πετρούπολη στη Μόσχα.
1952: Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ επικυρώνει νόμο με τον οποίο διώκονται οι κομμουνιστές εκπαιδευτικοί.
1957: Ο Γρηγόρης Αυξεντίου πέφτει νεκρός μαχόμενος εναντίον βρετανικών δυνάμεων στο κρησφύγετό του στο όρος Τρόοδος (Κύπρος).
1972: Επαναχορηγείται πλήρως η στρατιωτική και οικονομική «βοήθεια» των ΗΠΑ προς την Ελλάδα.
1978: Πεθαίνει στη φυλακή ο χουντικός Μ. Μπαλόπουλος.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Ξέρω το αίτημά σας. Ξέρω τι περιμένετε από μένα. Εχω πλήρη επίγνωση – πιστέψτε με. Και της ευθύνης και του βάρους της ευθύνης (…) Μαζί να βάλουμε τα πανιά και τα ξάρτια στο νέο καράβι για την Ιθάκη. Ενα καράβι γερό, καλοτάξιδο, γρήγορο, που δεν θα φοβάται τους καιρούς και τις θύελλες που μας περιμένουν. Με αξιόμαχο πλήρωμα, νέους αλλά και έμπειρους ναύτες και αξιωματικούς (…) Μαζί να χαράξουμε τη ρότα της πατρίδας για την Ιθάκη.

Aλέξης Τσίπρας

(Γραμμένος από τους λογογράφους του ο νέος χρησμός, δεν είναι και τόσο χρησμός. Το «νέο καράβι» είναι το κόμμα που ετοιμάζει. Και η «Ιθάκη» είναι η κυβερνητική εξουσία. Το μόνο που δεν είπε είναι το πότε θα ανακοινωθεί επίσημα το νέο κόμμα και ποιο θα είναι το όνομά του. Δεν τα έχει αποφασίσει; Εκτιμούμε πως όλα είναι αποφασισμένα και πως ακολουθείται συγκεκριμένη στρατηγική «επικοινωνίας», που εκπόνησε η γαλλική Publicis Communications. Επίσημα δεν έχει ανακοινωθεί συνεργασία με την εν λόγω εταιρία, αλλά αυτά ποτέ δεν ανακοινώνονται ή ανακοινώνονται εκ των υστέρων. Ασχολείται πλέον κανείς με το βιβλίο του Τσίπρα; Οχι. Το βιβλίο χρησιμοποιείται απλά ως όχημα για να οργανώνονται πολιτικές συγκεντρώσεις στις μεγάλες πόλεις της χώρας: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Γιάννενα, Λάρισα, προφανώς θ’ ακολουθήσει το Ηράκλειο, ίσως καμιά Μυτιλήνη ή καμιά Ρόδος. Αυτές οι συγκεντρώσεις και οι αραιές αλλά στοχευμένες παρεμβάσεις του Τσίπρα με δηλώσεις, συντηρούν το εγχείρημα στην πολιτική επικαιρότητα και δημιουργούν ένα κλίμα αναμονής. Την ίδια στιγμή, το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ βρίσκεται σε μια διαδικασία συνεχούς φθοράς, ενώ ΣΥΡΙΖΑ και κοινοβουλευτική ομάδα της ΝέΑρ έχουν «κατεβάσει τα μολύβια» και περιμένουν. Η Καρυστιανού, που ως πρόεδρος του συλλόγου των οικογενειών θυμάτων των Τεμπών συγκέντρωνε υποστήριξη από τ’ αριστερά, κυρίως από νεολαία, απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο απ’ αυτό το ακροατήριο και θα της μείνει μόνο το ακροατήριο των ψεκ. Προφανώς, η fabriqué en France εκλογική στρατηγική προβλέπει να ανακοινωθεί το κόμμα Τσίπρα όταν θα έχει βαθύνει κι άλλο η φθορά των όμορων χώρων, ώστε να μπορεί να έχει πολυσυλλεκτικότητα. Και θα μας φαινόταν παράξενο αν η ανακοίνωση του κόμματος δε συνοδευόταν και από κάποια ονόματα που θα πλαισιώσουν τον μεσσία. Οσο για την «αυτοοργάνωση» κατά το πρότυπο με το οποίο ο Ανδρέας Παπανδρέου οργάνωσε το ΠΑΣΟΚ το 1974, μόνο ως ανέκδοτο ακούγεται. Καταρχάς, ο Παπανδρέου είχε γύρω του πληθώρα στελεχών: από το αντιδικτατορικό ΠΑΚ μέχρι τη λεγόμενη αριστερή πτέρυγα και τη νεολαία της προδικτατορικής Ενωσης Κέντρου. Και το 1974 ήταν μια εποχή τεράστια πολιτικοποίησης και κοινωνικής ενεργοποίησης, κάτι που δεν ισχύει για το 2026. Αυτό που θα στήσει ο Τσίπρας θα είναι απλά ένας μηχανισμός οργανωτικής δουλειάς και όχι ένα μαζικό κόμμα)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo