Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Δίκτυο Samidoun: 7 Οκτωβρη, Κατακλυσμός του Αλ-Ακσα: Η σημερινή παλαιστινιακή επανάσταση που αντιστέκεται σε δύο χρόνια γενοκτονίας και τα επείγοντα καθήκοντα του κινήματός μας
  • Επιχείρηση τρομοκράτησης των εκπαιδευτικών
  • Oι σιωναζιστές εγκαταλείπουν τους δωσίλογους – Αρνούνται να τους πάρουν στο Ισραήλ
  • Συμφωνία νίκης για την Παλαιστινιακή Αντίσταση – Εγρήγορση και σταθερότητα για την πλήρη εφαρμογή της
  • Το πανεπιστήμιο-επιχείρηση Α.Ε. θέλει λούσα και βιτρίνα
  • Σαν σήμερα 9 Οκτώβρη
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Αθλητισμός»Μεζούρες, δοκάρια, DΝΑ, μαφιόζοι και άλλα ποδοσφαιρικά διηγήματα
Αθλητισμός

Μεζούρες, δοκάρια, DΝΑ, μαφιόζοι και άλλα ποδοσφαιρικά διηγήματα

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr11 Φεβ 2023, 10:06

Στο παγκόσμιο ποδοσφαιρικό γίγνεσθαι υπάρχει ένα βασικό αξίωμα: «το πρωτάθλημα της Super League στην Ελλάδα, θα μας εκπλήσσει πάντα». Οσα έγιναν στο Περιστέρι και οδήγησαν στη ματαίωση του αγώνα Ατρόμητος – ΑΕΚ επιβεβαιώνουν το αξίωμα και εξηγούν την απαξίωση του επαγγελματικού ποδοσφαίρου στη χώρας μας. 

Θυμίζουμε συνοπτικά όσα έγιναν το απόγευμα της Κυριακής 5/2/2023 στο γήπεδο του Ατρόμητου, και περνάμε αμέσως στο σχολιασμό τους. 

Λίγο πριν από την έναρξη του αγώνα, η πλευρά της ΑΕΚ καταγγέλλει στον διαιτητή της αναμέτρησης, Βαγγέλη Μανούχο, ότι τα δοκάρια στα δυο τέρματα είναι πιο χαμηλά από το κανονικό. Ο διαιτητής βγαίνει στο γήπεδο, με τη βοήθεια μιας μετροταινίας που του έδωσε ένας από τους μπάτσους που είχαν αναλάβει την ομαλή διεξαγωγή του αγώνα διαπιστώνει ότι τα τέρματα δεν έχουν το σωστό ύψος και δίνει στους γηπεδούχους διορία μισής ώρας για να λύσουν το πρόβλημα. Οι παράγοντες του Ατρόμητου επικοινωνούν αμέσως με τον Λάμπη – Είδη κιγκαλερίας, ο οποίος δηλώνει κώλυμα, καθώς είναι στη Χασιά για προβατίνα. 

Μην έχοντας άλλη λύση και ενώ η βρόχα έπεφτε, ξεκινούν το σκάψιμο με την αξίνα για να έρθουν τα τέρματα στο σωστό ύψος. Ο πρόεδρος του Ατρόμητου, Γιώργος Σπανός, επικοινωνεί με τον «ισχυρό άντρα» της ΑΕΚ, Δημήτρη Μελισσανίδη, προκειμένου να μην καταθέσουν οι κιτρινόμαυροι ένσταση και εισπράττει τη απάντηση: «Θέλω να κερδίσω το ματς για να πάρω το πρωτάθλημα».

Μετά το πέρας του ημιώρου, ο Μανούχος μετρά με τη μεζούρα, βρίσκει και πάλι αποκλίσεις ένα και δυόμισι εκατοστά, η ΑΕΚ καταθέτει ένσταση, σύμφωνα με το άρθρο 9 παράγραφος 5 του ΚΑΠ, ο αγώνας αναβάλλεται και μεταφέρεται στις δικαστικές αίθουσες.

Το πρωτάθλημα γίνετε ροντέο. Ατρόμητος, Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός καταγγέλλουν την ΑΕΚ για προσπάθεια να πάρει το πρωτάθλημα στα χαρτιά και όχι στο γήπεδο, η ΑΕΚ απαντά ότι «είναι διαφορετικό να είσαι ΑΕΚ», αλλά πρέπει να τηρηθεί η νομιμότητα και ο ΚΑΠ, στα αθλητικά στέκια οι οπαδοί συμφωνούν για την κατάντια του πρωταθλήματος και αναλύουν τα δεδομένα ανάλογα με την οπαδική τους προτίμηση. 

Αυτά είναι τα γεγονότα. Ακολουθούν τα σχόλια.

Το πρώτο σχόλιο έχει να κάνει με την «ανακάλυψη» των κοντύτερων δοκαριών. Η άποψη της ΑΕΚ είναι ότι κατά την αναγνωριστική βόλτα ο Νορντίν Αμραμπατ είδε ότι τα δοκάρια είναι πιο κοντά και ενημέρωσε τους υπεύθυνους της κιτρινόμαυρης αποστολής. Τη διαπίστωση του μέσου της ΑΕΚ επιβεβαίωσε ο προπονητής των τερματοφυλάκων, Κάρλος Ρόα, και στη συνέχεια  οι άνθρωποι της ΑΕΚ ενημέρωσαν το διαιτητή. 

Η εκδοχή της τυχαίας ανακάλυψης λόγω της παρατηρητικότητας του Αμραμπατ (ο οποίος μικρός είχε εκπαιδευτεί μετρώντας τις αποστάσεις ανάμεσα στις καμήλες που ανέβαιναν τους αμμόλοφους της Σαχάρας) έπεισε μόνο τους «τελειωμένους» της Original. Η συντριπτική πλειοψηφία των φιλάθλων, στην οποία περιλαμβάνεται και ένα μεγάλο ποσοστό ΑΕΚτζήδων, θεωρεί ότι οι κιτρινόμαυροι ήξεραν για το πρόβλημα στα δοκάρια και επέλεξαν να το βάλουν στο τραπέζι λίγο πριν την έναρξη του αγώνα για να είναι σίγουροι  ότι δε θα υπήρχε χρόνος για αντικατάστασή τους. Επίσης, δεν είναι λίγοι όσοι υποστηρίζουν ότι, αν λυνόταν το πρόβλημα με το ύψος των δοκαριών, ο Μελισσανίδης θα ζητούσε από τον υπεύθυνο της κιτρινόμαυρης αποστολής να κατατεθεί ένσταση για επικινδυνότητα του αγωνιστικού χώρου, αφού υπήρχε χαντάκι κατά μήκος της κάθε εστίας. 

Το δεύτερο σημείο σχολιασμού είναι πως η ΑΕΚ δεν ήθελε να γίνει ο αγώνας γιατί οι καιρικές συνθήκες ήταν πολύ άσχημες. Το χιονόνερο, η χαμηλή θερμοκρασία και ο βαρύς αγωνιστικός χώρος θα δυσκόλευαν τις προσπάθειες των παιχτών να παίξουν ποδόσφαιρο και θα αύξαναν τις πιθανότητες για πιθανό τραυματισμό. Οι κιτρινόμαυροι μόλις είχαν προσπεράσει τους πράσινους στη βαθμολογία και δεν ήθελαν να ρισκάρουν απώλεια βαθμών σε μια δύσκολη έδρα που οι καιρικές συνθήκες την έκαναν ακόμη δυσκολότερη, αφού ευνοούσαν τους γηπεδούχους που θα αμύνονταν.

Επιπλέον, ενόψει του ημιτελικού κυπέλλου κόντρα στον Ολυμπιακό, δεν ήθελαν να ρισκάρουν κάποιο τραυματισμό, ενώ με την αναβολή του αγώνα θα πήγαιναν και πιο ξεκούραστοι στο ντέρμπι, αφού οι ερυθρόλευκοι θα είχαν παίξει με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα. Αρπαξαν την ευκαιρία, κατέθεσαν την ένσταση και ανέβαλαν το παιχνίδι. Ακόμη και αν δεν πάρουν τους τρεις βαθμούς στα χαρτιά και χρειαστεί να γίνει ο αγώνας σε άλλη ημερομηνία, πάλι κερδισμένοι θα είναι.   

Αφήσαμε να σχολιάσουμε τελευταίο το «dna» και την ηθική της ΑΕΚ. Η ΠΑΕ ΑΕΚ, για να απαντήσει στους επικριτές της, με ανακοίνωσή της προσπάθησε να πείσει ότι η ένσταση έγινε για να τηρηθεί η νομιμότητα και η εφαρμογή του ΚΑΠ! Ενα από τα βασικά της επιχειρήματα είναι η στάση που κράτησε πριν από 2,5 χρόνια, όταν αποφάσισε να μην κάνει ένσταση στον αγώνα με τον ΠΑΟΚ (τα δελτία 12 παιχτών του ΠΑΟΚ δεν ήταν θεωρημένα) και να χάσει τη δεύτερη θέση που οδηγούσε στα προκριματικά του Champions League. Τα κιτρινόμαυρα «παπαγαλάκια» προσπάθησαν να πείσουν ότι η συγκεκριμένη απόφαση ήταν μια υπέρταση θυσία της διοίκησης της ΑΕΚ, η οποία, για να παραμείνει πιστή στην ιστορία και την ηθική της ομάδας, αδιαφόρησε για τα κέρδη που θα μπορούσε να έχει η ομάδα από τη συμμετοχή της στα προκριματικά της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής διοργάνωσης. 

Για να κρίνουμε την τότε επιλογή της κιτρινόμαυρης διοίκησης και να αξιολογήσουμε τη «θυσία» της ΑΕΚ θα πρέπει να γυρίσουμε πίσω στο χρόνο και να θυμηθούμε τα δεδομένα στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Τον καιρό εκείνο το πρωτάθλημα ήταν χαμένο, αφού ο Ολυμπιακός ήταν μπροστά με διαφορά πάνω από 20 βαθμούς. Η δεύτερη θέση που θα έπαιρνε η ΑΕΚ με το «τρίποντο» στα χαρτιά θα την έστελνε μεν στα προκριματικά του Champions League αλλά από το δύσκολο δρόμο των μη πρωταθλητών, με τρεις προκριματικούς γύρους και ως ανίσχυρη σε όλες τις κληρώσεις. Αντιθέτως, η τρίτη θέση που επέλεξε μην καταθέτοντας την ένσταση, έδωσε στην ΑΕΚ το καλό εισιτήριο του Europa League, ως ισχυρή σε δύο προκριματικούς γύρους. 

Ας μας επιτραπεί το προφανές συμπέρασμα. Η κιτρινόμαυρη διοίκηση επέλεξε να μην κάνει ένσταση, γιατί το συμφέρον της ομάδας ήταν ο ρεαλιστικός στόχος μιας καλής πορείας στο Europa League και όχι η ουτοπία της συμμετοχής στους ομίλους του Champions League. Ταυτόχρονα, μπορούσε να κάνει σπέκουλα, να μιλάει για ηθικές αξίες και να προβάλλει ότι «είναι διαφορετικό να είσαι ΑΕΚ». Οπως λέει και ο λαός, «καλό το παραμύθι σας, αλλά δεν έχει δράκο». 

Και όταν έριξε την ομάδα στη Γ’ Εθνική, για να την πάρει στη συνέχεια χωρίς χρέη, και πριν από δυόμισι χρόνια, όταν δεν κατέθεσε ένσταση, και τώρα που «ήθελε το τρίποντο», ο Μελισσανίσδης αποφασίζει με βάση τις μπίζνες που κάνει και τα φράγκα που προσδοκάει να  βγάλει και αφήνει στα «παπαγαλάκια» του τη δύσκολη δουλειά, καθώς θα πρέπει να βρουν τρόπο να παραμυθιάσουν τον κόσμο της ΑΕΚ και να τον πείσουν για τη «διαφορετικότητα» της ομάδας.

Είναι φανερό ότι ο «ισχυρός άντρας» της ΑΕΚ έχει δώσει τα ρέστα του και θα συνεχίσει να τα δίνει όλα για να πάρει η ομάδα του το φετινό πρωτάθλημα. Η απόφασή του να καταθέσει ένσταση για τον αγώνα στο Περιστέρι ήταν μια κίνηση υψηλού ρίσκου, γιατί πλέον εκτός από τον Μαρινάκη θα έχει ανοιχτά απέναντί του και τον Αλαφούζο. Ηδη έχασε μια πρώτη μάχη στο ΔΣ της Super League, που αποφάσισε ότι η μέτρηση των δοκαριών, σύμφωνα με τις οδηγίες της ΦΙΦΑ, πρέπει να γίνεται με λέιζερ και όχι με τη μεζούρα, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει τη δικαστική πλευρά της υπόθεσης και να οδηγήσει σε επανάληψη της αναμέτρησης. Ταυτόχρονα, υπάρχει και το «μέτωπο» της ΕΠΟ, όπου αν δεν καταφέρει να λύσει την παρεξήγηση με τον ΠΑΟΚ κινδυνεύει να βρεθεί μειοψηφία, οπότε θα μεγαλώσει και από εκεί η εναντίον του πίεση. 

Κος Πάπιας

ΥΓ1. Η φωτογραφία είναι από το γήπεδο της Ηλιούπολης στις  7 Μάη του 2008. Η Ηλιούπολη υποδέχεται τον Διαγόρα Ρόδου για το πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής. Ο αγώνας αναβάλλεται γιατί άγνωστοι έκοψαν τα δοκάρια και στις δυο εστίες, χωρίς να τιμωρηθεί η Ηλιούπολη, καθώς θεωρήθηκε ότι δεν είχε την ευθύνη για την ασφάλεια και τη φύλαξη του γηπέδου, γιατί το γήπεδο ήταν του δήμου. Ο μεγαλομέτοχος της ομάδας, Γιώργου Τσακογιάννης, δηλώνει ότι θα κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια για να εξιχνιαστεί η υπόθεση και να σωθεί η τιμή της ομάδας του και του ελληνικού ποδοσφαίρου και ακόμα γελάνε οι πέτρες στον Υμηττό. Λίγα χρόνια αργότερα, ο «ανιδιοτελής εργάτης του ελληνικού ποδοσφαίρου» καταδικάζεται για συμμετοχή στο κύκλωμα των στημένων αγώνων ποδοσφαίρων. 

ΥΓ2. Για την Ιστορία, παραθέτουμε την ανακοίνωση της ΑΕΚ στις 16 Ιουλίου του 2020, στην οποία εξηγούνται οι λόγοι (όχι οι πραγματικοί) που δεν έγινε η ένσταση στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ.   

«H ΠΑΕ ΑΕΚ ανακοινώνει ότι δεν πρόκειται να ασκήσει το νόμιμο δικαίωμα ένστασης, που έχει βάσει των διατάξεων του ΚΑΠ, εναντίον του κύρους του αγώνα της με τον ΠΑΟΚ. Η πρωτοφανής περίπτωση αντικανονικής συμμετοχής δώδεκα ποδοσφαιριστών του αντιπάλου μας, λόγω μη ανανέωσης των Δελτίων Υγείας (ειδικά αυτήν την εποχή) και η δεδομένη συμμετοχή μας στα προκριματικά του Champions League, αν προχωρούσαμε σε ένσταση, δεν αλλάζει τα πιστεύω μας. Ποτέ καμία διαπραγμάτευση, κανένα βαθμολογικό ή οικονομικό όφελος, όσο μεγάλο κι αν είναι, δεν πρόκειται να μας εκτρέψει από το δρόμο τον οποίο ακολουθούμε απαρέγκλιτα επί σχεδόν έναν αιώνα. Η ακλόνητη και επιβεβαιωμένη διαχρονικά και με υψηλό τίμημα θέση της ομάδας μας ότι οι αγώνες κερδίζονται και χάνονται στα γήπεδα και όχι στα χαρτιά δεν πρόκειται ποτέ να μπει σε διαπραγμάτευση και δεν δύναται να αλλοιωθεί ακόμα και μπροστά στην επίτευξη ενός τόσο σημαντικού στόχου. Ο συγκεκριμένος λόγος ένστασης έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με τον αξιακό κώδικα της ΑΕΚ! Η ηθική της ομάδας μας είναι πάνω απ’ όλα και δεν μπαίνει σε καμία ζυγαριά! Η διαφορετικότητά της υποστηρίζεται με κόστος και με ξεκάθαρες αποφάσεις, που δίνουν προς όλους τις κατάλληλες και τις πλέον αποστομωτικές απαντήσεις. Η παράδοξη για πολλούς απόφασή μας, που έρχεται κόντρα στα ήθη που επικρατούν στο ποδόσφαιρο της χώρας μας ειδικά τον τελευταίο καιρό, θα αποτελέσει σημείο αναφοράς και υπερηφάνειας όχι μόνο των οπαδών της ΑΕΚ, αλλά και ολόκληρου του φίλαθλου κόσμου της Ελλάδας. Ας ελπίσουμε ότι αυτό το μικρό δικό μας βήμα, θα εξελιχθεί σε άλμα προς τη συνολική αλλαγή κατεύθυνσης του ποδοσφαίρου μας»!

ΥΓ3. Στο τέλος της δεκαετίας του ’80 και στις αρχές της δεκαετίας του ’90, αρκετοί μη ΑΕΚτζήδες πηγαίναμε να παρακολουθήσουμε αγώνες στη «Σκεπαστή». Ο λόγος ήταν ένα πανό με την υπογραφή της Original και το σύνθημα: «Ο αγώνας ενάντια σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό είναι αγώνας ενάντια σε κράτος και κεφάλαιο». Παρά την καζούρα που δεχόμασταν από τους φίλους μας, θέλαμε να δείξουμε με την παρουσία μας στη θύρα των οργανωμένων οπαδών της ΑΕΚ ότι η πολιτική μας επιλογή και η στράτευσή μας στον αγώνα για την κοινωνική απελευθέρωση ήταν πάνω από την ομάδα που υποστηρίζαμε. Τα χρόνια πέρασαν, οι καιροί άλλαξαν, η εμπορευματοποίηση του ποδοσφαίρου κυριάρχησε. Σιγά-σιγά αλλάξαν και τα δεδομένα στις θύρες των οργανωμένων οπαδών. Οι διοικήσεις των ομάδων (εκτός ελάχιστων εξαιρέσεων) κατάφεραν να ελέγξουν τους οργανωμένους οπαδούς και να επιβάλουν το πρόταγμα «καλό για την ομάδα είναι το καλό του καπιταλιστή που τη διοικεί». Οσο και αν δεν το παραδέχονται οι ΑΕΚτζήδες, αυτή η αλλαγή έχει συμβεί και στην ομάδα τους, αφού τα τελευταία χρόνια η Original έχει ταυτιστεί με τα «θέλω» του Μελισσανίδη και έχει μετατραπεί σε ιδιωτικό του στρατό, που αποτελεί «την αιχμή του δόρατος» για να προωθεί τα επιχειρηματικά του συμφέροντα με κάθε τρόπο. Ας πάψει, λοιπόν, η ηγεσία της Οriginal να μιλά για αντικαπιταλισμό και αντιφασισμό, επικαλούμενη άλλες εποχές και το παρελθόν της ομάδας, γιατί όπως λέει και ο λαός μας «τα στερνά τιμούν τα πρώτα». Και δυστυχώς για τους απλούς φιλάθλους της ΑΕΚ, ο Μελισσανίδης και η σημερινή Original δεν τιμούν την ιστορία και την ηθική της ομάδας, αλλά αντιθέτως τις αμαυρώνουν.

Εκτύπωση 🖨
ORIGINAL ΑΕΚ ΜΕΛΙΣΣΑΝΙΔΗΣ
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΑποκαλυπτήρια του κάλπικου αντιναζισμού
Επόμενο άρθρο Οι Αμερικάνοι πιέζουν τον Αμπάς να χτυπήσει την Παλαιστινιακή Αντίσταση

Σχετικά Αρθρα

Μεγάλες στιγμές στο Σαν Μαμές

Η Αθλέτικ Μπιλμπάο υπέρ της Παλαιστίνης

Αθλητισμός 6 Οκτ 2025, 19:37

Ο Μελισσανίδης πήρε την ΕφΣυν και οι συντάκτες της μας δουλεύουν

Πολιτική 23 Σεπ 2025, 12:57

Το φιλί του Σοφιάν Τσόκλα

Αθλητισμός 23 Σεπ 2025, 09:10

Ολοι στο δρόμο που χάραξαν οι Μαδριλένοι

Ματαίωσαν το τελευταίο ετάπ του διάσημου ποδηλατικού Γύρου της Ισπανίας, επειδή συμμετείχαν σιωνιστές

Αθλητισμός 15 Σεπ 2025, 11:25

Στο Περιστέρι έδειξαν το δρόμο, σε όλα τα γήπεδα αλληλεγγύη στο λαό της Παλαιστίνης

Αθλητισμός 14 Σεπ 2025, 11:42

Αναξιοπρεπείς διεθνείς, στάθηκαν σούζα στο σιωναζισμό

Αθλητισμός 12 Σεπ 2025, 10:11
Ροή Ειδήσεων
Διεθνή

Δίκτυο Samidoun: 7 Οκτωβρη, Κατακλυσμός του Αλ-Ακσα: Η σημερινή παλαιστινιακή επανάσταση που αντιστέκεται σε δύο χρόνια γενοκτονίας και τα επείγοντα καθήκοντα του κινήματός μας

9 Οκτ 2025, 13:38
Εργατικά

Επιχείρηση τρομοκράτησης των εκπαιδευτικών

9 Οκτ 2025, 12:04
Διεθνή

Oι σιωναζιστές εγκαταλείπουν τους δωσίλογους – Αρνούνται να τους πάρουν στο Ισραήλ

9 Οκτ 2025, 11:54
Διεθνή

Συμφωνία νίκης για την Παλαιστινιακή Αντίσταση – Εγρήγορση και σταθερότητα για την πλήρη εφαρμογή της

9 Οκτ 2025, 10:52
Παιδεία

Το πανεπιστήμιο-επιχείρηση Α.Ε. θέλει λούσα και βιτρίνα

9 Οκτ 2025, 08:56
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 9 Οκτώβρη

9 Οκτ 2025, 00:01
Διεθνή

Συνεχίζονται οι σκληρές διαπραγματεύσεις στο Σαρμ Ελ-Σέιχ

8 Οκτ 2025, 23:01
Αγροτικά

Εγινε και αυτό: Συνέλαβαν αγροτοσυνδικαλιστή την ώρα που μιλούσε σε ραδιοφωνικό σταθμό!

8 Οκτ 2025, 21:57
Πολιτική

Οταν ο «Μάκης το τσεκούρι» καταργούσε (δύο φορές μάλιστα) διάταξη ΚΥΑ με μια απλή εγκύκλιο, για να βολέψει Φραπέδες, Χασάπηδες και σία!

Ο υποστράτηγος και ο στρατηγός της εγκληματικής οργάνωσης

8 Οκτ 2025, 21:39
Διεθνή

Απόστρατος ισραηλινός στρατηγός Μπρικ: «Το Ισραήλ έχει φτάσει στο σημείο χωρίς επιστροφή»

8 Οκτ 2025, 13:30
Πολιτική

Μια κοινωνικά ανάλγητη κυβέρνηση με θεραπαινίδα μια Δικαιοσύνη της ντροπής

8 Οκτ 2025, 12:32
Αγροτικά

Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης: «Καταχεριάζουν» άγρια τον Τσιάρα

8 Οκτ 2025, 11:14
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 8 Οκτώβρη

8 Οκτ 2025, 00:01
Διεθνή

Δύο χρόνια από τον Κατακλυσμό του Αλ-Ακσα: Οι σιωνιστές θυμούνται την «προφητεία του Σινουάρ»

7 Οκτ 2025, 14:55
Διεθνή

Δυο χρόνια από τον Κατακλυσμό του Αλ-Ακσα, δυο χρόνια τερατώδους ψευδολογίας

Χαμάς: Οι θέσεις μας για την Επιχείρηση Καταιγίδα του Αλ-Ακσα

7 Οκτ 2025, 13:24
Παιδεία

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έβαλε μπροστά τη βιομηχανία πειθαρχικών διώξεων φοιτητών

7 Οκτ 2025, 12:16
Διεθνή

Δυο χρόνια από τον Κατακλυσμό του Αλ-Ακσα

7 Οκτ 2025, 09:52
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 7 Οκτώβρη

7 Οκτ 2025, 00:01
Διεθνή

Αρχισαν στο Κάιρο οι σκληρές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Παλαιστινιακή Αντίσταση και στους σιωναζιστές και αμερικάνους ιμπεριαλιστές

6 Οκτ 2025, 20:10
Αθλητισμός

Μεγάλες στιγμές στο Σαν Μαμές

Η Αθλέτικ Μπιλμπάο υπέρ της Παλαιστίνης

6 Οκτ 2025, 19:37
Εκδηλώσεις στην Κόντρα
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 9 Οκτώβρη

Ημέρα ταχυδρομείων.

Ουγκάντα: Ημέρα ανεξαρτησίας (1962).

Περού: Ημέρα εθνικής αξιοπρέπειας (1968).

1934: Δολοφονείται ο βασιλιάς της Γιουγκοσλαβίας Αλέξανδρος Α’.

1946: Οι τρομοκρατικές ομάδες του Κατσαρέα δολοφονούν 45 δημοκρατικούς πολίτες στη Λακωνία.

1969: Δυο βόμβες στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας.

1973: Ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη πλήττουν τη Δαμασκό, περισσότεροι από εκατό νεκροί.

1977: Βόμβα στη Λέσχη Αξιωματικών του προσωπικού των βάσεων στο Ελληνικό (ΕΛΑ).

1977: Βόμβα στα γραφεία της ΚΝΕ στα Πετράλωνα.

1990: Τα ΜΑΤ επιτίθενται κατά απεργών της «Olympic Catering» στέλνοντας 22 άτομα στο νοσοκομείο.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Επιστρέφοντας στα καθ’ ημάς και στο ζήτημα της απεργίας πείνας του Π. Ρούτσι, που απασχολεί το τελευταίο διάστημα τη δημόσια συζήτηση, θέλω να πω ότι η πολιτεία πρέπει να στέκεται με ευαισθησία δίπλα στους ανθρώπους που πονούν, ακόμη κι όταν την αμφισβητούν. Αυτό επιτάσσει η ανθρωπιά και ο πολιτισμός μας. Σεβόμαστε τις αποφάσεις της ανεξάρτητης δικαιοσύνης, όποιες κι αν είναι αυτες, χωρίς να τις σχολιάζουμε. Αυτό επιτάσσει το κράτος δικαίου το οποίο δεν μπορούμε να επικαλούμαστε α λα καρτ. Πόσο μάλλον σε θέματα που αποτελούν αποκλειστική αρμοδιότητα της Δικαιοσύνης, όπως είναι το συγκεκριμένο αίτημα, και βεβαίως η εκδίκαση αυτής της μεγάλης τραγωδίας, που μας έχει πληγώσει βαθιά όλους. Όπως, άλλωστε, ειπώθηκε από την ηγεσία του Αρείου Πάγου, δεν χάνεται κανένα δικαίωμα κανενός συγγενή, καθώς κατά τη διαδικασία στο ακροατήριο θα μπορεί να διατυπωθεί εκ νέου οποιοδήποτε αίτημα οποιασδήποτε πλευράς. Κι ας μην ξεχνάμε ότι νέες αέναες καθυστερήσεις μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε παραγραφές αδικημάτων, που θα ήταν η απόλυτη ασέβεια στη μνήμη των νεκρών.

Kυριάκος Μητσοτάκης (facebook)

(Για να αφιερώνει ο Μητσοτάκης ένα «κεφάλαιο» της εβδομαδιαίας σινδονιάδας του στο facebook στην απεργία πείνας του Πάνου Ρούτσι σημαίνει πως αισθάνεται και πάλι στριμωγμένος. Μάλλον δεν είχε δει ακόμα τις συγκεντρώσεις που έγιναν στην Αθήνα και άλλες πόλεις, αλλά δεν ήταν καθόλου δύσκολο για τους συνεργάτες του να προβλέψουν το μέγεθός τους. Και τι έκανε; Το έριξε στην υποκρισία. Το έκανε τις προηγούμενες μέρες ο εκπρόσωπός του, χτες βγήκε μπροστά ο ίδιος ο Μητσοτάκης. «Ευαισθησία», «ανθρωπιά», «πολιτισμός», από τη μια, «ανεξάρτητη δικαιοσύνη», από την άλλη. Ο Μητσοτάκης έχει όλες αυτές τις σπουδαίες ιδιότητες, αλλά η αστική Δικαιοσύνη δεν τις έχει. Κι αυτός δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Μόνο που και αυτή η εκδήλωση υποκρισίας πάει κατευθείαν «στον κουβά». Γιατί ήταν ο δικός του μηχανισμός που προσπάθησε να συκοφαντήσει τον Ρούτσι όταν ξεκίνησε την απεργία πείνας. Και ήταν ο δικός του υπουργός, ο Φλωρίδης, που προανήγγειλε την απόφαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λάρισας, γεγονός που κατέγραψαν όλα τα φιλοκυβερνητικά μίντια με τον πανομοιότυπο τίτλο: «Παράθυρο από τον Φλωρίδη». Από το Μαξίμου τους έδωσαν τον τίτλο, για να φανεί ότι η κυβέρνηση παρενέβη στην Εισαγγελία και δικαίωσε τον Ρούτσι. Μόνο που ικανοποιήθηκε το μισό αίτημα του απεργού πείνας: εκταφή της σορού του δολοφονηθέντα γιου του, αλλά μόνο για ταυτοποίηση, όχι για χημικές εξετάσεις που θα δείξουν την ακριβή αιτία θανάτου. Οταν ο Πάνος Ρούτσι ανακοίνωσε ότι συνεχίζει την απεργία πείνας, ο Μητσοτάκης, βλέποντας το κυβερνητικό σχέδιο να ναυαγεί, δεν είχε κανένα πρόβλημα να φορτώσει την ευθύνη στην αστική Δικαιοσύνη. Μόνο που δεν ξεγελάει κανέναν. Θέλει δε θέλει, τη λύση θα την δώσει ο ίδιος, μέσω της αστικής Δικαιοσύνης. Και θα χρεωθεί την ευθύνη για μια ανάλγητη και απάνθρωπη συμπεριφορά έναντι ενός χαροκαμένου γονιού που υπέβαλε ένα απλούστατο και απόλυτα νόμιμο αίτημα)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo